Äppelcobbler




Ingredienser:
- ca 450 g (ca 4 st) äpplen
- 2 msk smör
- 2 msk farinsocker eller råsocker eller strösocker
- 1 tsk kanel
Cobbler:
- 100 g smör
- 1 dl farinsocker eller strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl vetemjöl
- 1,5 dl havregryn eller kokosflingor
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 st ägg


Utrustning:
Gör så här:
-
Skala och skär äpplen i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna.
Äppelbitar. Smält smör. -
Lägg äppelbitarna, kanel och socker i det smälta smöret. Stek bitarna mjuka i ca 2 minuter.
- 2 msk farinsocker eller råsocker eller strösocker
- 1 tsk kanel
Äppelbitar, kanel och farinsocker. Stekta äppelbitar. -
Mät upp smör och farinsocker till cobblersmeten. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet. Använd elvisp med vispar.
- 100 g smör
- 1 dl farinsocker eller strösocker
Smör och farinsocker. Smeten vispad. -
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa till en jämn smet.
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Vaniljsocker och bakpulver tillsatt. -
Tillsätt vetemjölet och vispa till en jämn smet.
- 1 dl vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt havregryn, ägg och vispgrädde. Vispa till en jämn smet.
- 1,5 dl havregryn eller kokosflingor
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 st ägg
Havregryn, ägg och grädde tillsatt. Äppelcobblersmeten klar. -
Lägg äppelbitarna i en pajform och fördela smeten ovanpå.
Äppelbitarna i pajformen. Ogräddad äppelcobbler. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20-25 minuter tills ytan blivit gyllene.
Låt svalna lite före servering.
Gräddad äppelcobbler.
Hållbarhet och förvaring:
Äppelcobblern håller sig minst 1 vecka i kylskåp.
| Efterrätter | Äppelrecept |