175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Baka budapestrulle så här:
Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.)
Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.
Mixade hasselnötter och potatsmjöl tillsatt till marängsmeten.Nötmarängsmet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den.
När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan).
(Man kan även spritsa ut nötmarängsmeten och i så fall är ett tips att använda en tyll med ca 14 mm öppning och spritsa smeten tätt från kortsida till kortsida så det blir långa ränder som ligger kant i kant. Då blir rullen lite finare och risken för att rullen spricker när man rullar ihop minskar.)
Nötmarängsmeten utbredd.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.
Nötmarängen gräddas i ugnen.Färdiggräddad nötmaräng.
Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.
Låt svalna helt under bakhandduk.
Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att förbereda den lite för att den ska rullas ihop på långsidan.
Nötmarängen uppstjälpt på bakplåtspapper.Bakplåtspapper borttaget.
Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen.
Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden.
Näringsvärde per bit, beräknat på 1 rulle = 10 bitar (144 g): 415 kcal, 39 g kolhydrater, 27 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer
Variationstips
Istället för mandarinklyftor är det gott med syrliga hallon.
Planeringstips
Gör crème brûlée av äggulorna.
Hållbarhet och förvaring
Förvara budapestrullen i kylskåp. Godast färsk, men håller sig minst 5 dygn. Den går även att frysa och håller sig då minst 3 månader. Ett tips är att frysa in den i bitar så kan man ta upp lite i taget.
Man följer receptet bara. Det viktiga är att man inte breder ut smeten för ojämnt eller på för liten yta så den blir för tjock för då spricker den lätt. Det är också viktigt att grädda den i ugnen lagom länge, den får inte vara för hårt gräddad för då blir den spröd och spricker lätt och inte heller för lite gräddad för då blir den för kladdig och svår att rulla. När den är lagom gräddad ska den vara torr på ytan men lite seg i konsistensen. Håll koll sista minuterna i ugnen, den ska få lite färg när den är klar.
️ Skrivet av Ann-Kristin
Lät så enkelt att göra. Men hur gör man för att marängen inte ska spricka? God var den i alla fall.
webmaster
Svar till
Laura
️ Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra, ta samma vikt. Skillnaden är att hasselnötsmjöl är mer finfördelat än om man hackar hasselnötter så det blir inte exakt samma sak men borde gå bra. Skriv gärna hur det blev om du provar. På sidan om hasselnötsmjöl finns måttomvandlingsfunktion om du inte vill använda våg för att mäta upp.
️ Skrivet av Laura
Hejsan, går det bra att byta ut hasselnötskärnorna mot färdigt hasselnötsmjöl? Och isåfall hur mycket? Tack på förhand👍🏼
webmaster
Svar till
Patricia Nordforss
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den! Tack snälla för att du skrev! ❤️
️ Skrivet av Patricia Nordforss
Godaste tårtan jag bakat. Följer hela ditt recept. Har ätit den både färsk och fryst och det fungerar så bra på båda sätten. Jag har bakat den många gånger och den är alltid lika populär. Patricia
webmaster
Svar till
Maggie
️ Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om budapestrullen och bra att det ändå blev bra med köpta äggvitor också.
️ Skrivet av Maggie
Köpte färdig äggvita men det blev mycket mer smet än vad det blev då jag knäckte äggen. Men vad gör det, är gudomligt god !
webmaster
Svar till
Marina
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att läsa! Tack för tips och tack för att du skrev!
️ Skrivet av Marina
Absolut bästa budapestreceptet, det kan inte bättre bli än så här. Ibland har jag i en nypa vaniljpulver i grädden och någon gång har jag haft smultron från trädgården istället för mandariner, annars har följt receptet som det står. Har säkert bakat den 20 gånger nu och den gör alltid samma succé.
webmaster
Svar till
Margareta
️ Skrivet av Susanne
Tack för dina vänliga ord, kul att du tycker om receptet!
️ Skrivet av Margareta
Den här är supergod, jag ska göra den till nästa lördag då vi blir åtta personer. Räcker och blir över jag ger en bit till en gullig granntant som är så känslig mot gluten. ❤️ligt tack för bra recept
webmaster
Svar till
Gunnar
️ Skrivet av Susanne
Tack, roligt att du tycker om receptet!
️ Skrivet av Gunnar
Mycket bra recept och pedagogiskt med bilderna .
webmaster
Svar till
Louise Ekberg
️ Skrivet av Susanne
Bra fråga, jag har aldrig vågat prova det.
️ Skrivet av Louise Ekberg
Hej. Tänkte göra detta till studenten men kan jag göra bottnar innan och frysa dessa plant och göra rullen dagen innan eller samma dag? Håller sig bottnarna mjuka så jag kan ihop rulla enkelt. Vill inte frysa m grädden i.
️ Skrivet av joakimljungdahl
bra beskrivning på receptet
️ Skrivet av Bengt Englund
Ypperligt recept Valde att salt/smörrosta mandel. Något djupare smak Penslade Grand Marnier på undersida, stått över natten. Spadet från mandariner; Koka ner på låg värme, ni går då en sirapskonsistens. Toppa en glasskula, addera en kaka med crunch
webmaster
Svar till
Ingrid Högström
️ Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
️ Skrivet av Ingrid Högström
Hej, jag har bakat denna tårta i flera år och jag tillsätter 1 1/2 matsked marsanpulver i den vispade grädden för att stabilisera tårtan lite. Då sjunker den inte ihop så lätt.
️ Skrivet av Viggo Lind
Supergod syns ju på receptet :) Äggtoddy, nån?
webmaster
Svar till
Maggie
️ Skrivet av Susanne
Tack, vilket bra betyg!
️ Skrivet av Maggie
Gjort den två gånger och är så god, min syster sa den är godare än den man köper på kondis.
webmaster
Svar till
Pernilla
️ Skrivet av Susanne
Nej, har inget tips på det förutom att dricka det eller göra någon drink av det. Jag tror att det är mest socker och vatten i lagen.
️ Skrivet av Pernilla
Har du några bra tips på vad man kan göra med mandarin-lagen? Synd att slänga, tänker jag.