Budapestrulle

Ingredienser:
- 6 st äggvitor
- 3 dl strösocker
- 150 g hasselnötkärnor
- 0,75 dl potatismjöl
Fyllning:
- 4 dl vispgrädde
- 350 g (2 burkar à 175 g) mandarinklyftor
Garnering:
- 25 g mörk choklad
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.)
Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.
- 6 st äggvitor
- 3 dl strösocker
Äggvitor i vispskål. Fast äggviteskum. Lite strösocker i taget vispas i äggviteskummet. Fast marängsmet. -
Mixa hasselnötterna fint i en matberedare.
- 150 g hasselnötkärnor
Hasselnötter i matberedare. Fint mixade hasselnötter. -
Tillsätt de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten.
Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet - nötmarängsmet.
- 0,75 dl potatismjöl
Mixade hasselnötter och potatsmjöl tillsatt till marängsmeten. Nötmarängsmet. -
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den.
När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan).
(Man kan även spritsa ut nötmarängsmeten och i så fall är ett tips att använda en tyll med ca 14 mm öppning och spritsa smeten tätt från kortsida till kortsida så det blir långa ränder som ligger kant i kant. Då blir rullen lite finare och risken för att rullen spricker när man rullar ihop minskar.)
Nötmarängsmeten utbredd. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.
Nötmarängen gräddas i ugnen. Färdiggräddad nötmaräng. -
Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.
Låt svalna helt under bakhandduk.
Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att förbereda den lite för att den ska rullas ihop på långsidan.
Nötmarängen uppstjälpt på bakplåtspapper. Bakplåtspapper borttaget. -
Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen.
Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden.
- 4 dl vispgrädde
- 350 g (2 burkar à 175 g) mandarinklyftor
Vispad grädde utbredd på nötmarängen. Mandarinklyftor fördelade. -
Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.
Budapestrullen rullas ihop. Budapestrullen ihoprullad. -
Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en gaffel och "skvätt" chokladen över budapestrullen.
Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar.
- 25 g mörk choklad
Smält choklad i liten skål. Budapestrulle med choklad. -
Skär bort kantbitarna före servering så blir det snygga bitar.
Budapestrulle serveras. En bit budapestrulle.
Näringsvärden
Variationstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
jag ger en bit till en gullig granntant som är så känslig mot gluten. ❤️ligt tack för bra recept
Valde att salt/smörrosta mandel. Något djupare smak
Penslade Grand Marnier på undersida, stått över natten.
Spadet från mandariner;
Koka ner på låg värme, ni går då en sirapskonsistens.
Toppa en glasskula, addera en kaka med crunch

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
men vad ska man göra med alla äggulor som blir över? önskar tips...
Mvh Caroline

webmaster