| Efterrätter | Påsk - påskmat och påskgodis | Tårtor & bakelser |

Budapestrulle

Budapestrulle är ett klassikt och gott bakverk. En rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde och mandarinklyftor (eller bär).
budapestrulle
Budapestrulle fylld med vispad grädde och mandarinklyftor.
Timglas Tid: 1 timme varav 20 min i ugnen.
Portioner 1 rulltårta räcker till 8-10 personer

Ingredienser:

Fyllning:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.)

    Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.

  2. Mixa hasselnötterna fint i en matberedare.

  3. Tillsätt de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten.

    Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet - nötmarängsmet.

  4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den.

    När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan).

    (Man kan även spritsa ut nötmarängsmeten och i så fall är ett tips att använda en tyll med ca 14 mm öppning och spritsa smeten tätt från kortsida till kortsida så det blir långa ränder som ligger kant i kant. Då blir rullen lite finare och risken för att rullen spricker när man rullar ihop minskar.)

  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.

  6. Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.

    Låt svalna helt under bakhandduk.

    Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att förbereda den lite för att den ska rullas ihop på långsidan.

  7. Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen.

    Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden.

  8. Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.

  9. Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en gaffel och "skvätt" chokladen över budapestrullen.

    Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar.

  10. Skär bort kantbitarna före servering så blir det snygga bitar.

Beskrivande bilder

äggvitor i vispskål
1.1. Äggvitor i vispskål.
fast äggviteskum
1.2. Fast äggviteskum.
lite strösocker i taget vispas i äggviteskummet
1.3. Lite strösocker i taget vispas i äggviteskummet.
fast marängsmet
1.4. Fast marängsmet.
hasselnötter i matberedare
2.1. Hasselnötter i matberedare.
fint mixade hasselnötter
2.2. Fint mixade hasselnötter.
mixade hasselnötter och potatsmjöl tillsatt till marängsmeten
3.1. Mixade hasselnötter och potatsmjöl tillsatt till marängsmeten.
nötmarängsmet
3.2. Nötmarängsmet.
nötmarängsmeten utbredd
4. Nötmarängsmeten utbredd.
nötmarängen gräddas i ugnen
5.1. Nötmarängen gräddas i ugnen.
färdiggräddad nötmaräng
5.2. Färdiggräddad nötmaräng.
nötmarängen uppstjälpt på bakplåtspapper
6.1. Nötmarängen uppstjälpt på bakplåtspapper.
bakplåtspapper borttaget
6.2. Bakplåtspapper borttaget.
vispad grädde utbredd på nötmarängen
7.1. Vispad grädde utbredd på nötmarängen.
mandarinklyftor fördelade
7.2. Mandarinklyftor fördelade.
budapestrullen rullas ihop
8.1. Budapestrullen rullas ihop.
budapestrullen ihoprullad
8.2. Budapestrullen ihoprullad.
smält choklad i liten skål
9.1. Smält choklad i liten skål.
budapestrulle med choklad
9.2. Budapestrulle med choklad.
budapestrulle serveras
10.1. Budapestrulle serveras.
en bit budapestrulle
10.2. En bit budapestrulle.

byt ut Variationstips:

Istället för mandarinklyftor är det gott med syrliga hallon.

planera Planeringstips:

Gör crème brûlée av äggulorna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara budapestrullen i kylskåp. Godast färsk, men håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till faliha gholami penna Skrivet av Susanne
Ja det tror jag går bra, det blir ju inte riktigt samma smak, men mandel är ju också gott och mandel och nötter har ju ungefär samma egenskaper. Ta samma mängd!
penna Skrivet av faliha gholami
hej!
jag undrar om jag kan använda mandel istället för hasselnötter? ifall om det går att använda hur mycket behöver man ha?
Mvh Faliha
person Svar till Carina penna Skrivet av Susanne
Jag har inte provat att frysa den själv men tror att det kanske kan fungera att frysa den färdiggräddade marängen. Att frysa med grädden i kan nog ge kornig grädde och kanske blir inte marängen lika frasig p.g.a. fukten. Viktigt att låta den tina långsamt. Men som sagt har jag inte provat själv. Skriv gärna hur det blev om du provar!

Läs alla 8 kommentarer