Recepten.se – Recept> Efterrätter> Budapestrulle

Budapestrulle

Budapestrulle är ett klassikt och gott bakverk. En rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde och mandarinklyftor (eller bär).
budapestrulle
Budapestrulle fylld med vispad grädde och mandarinklyftor.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme varav 20 min i ugnen.
Mängd: 1 rulltårta räcker till 8-10 personer

Ingredienser:

Fyllning:

Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Baka budapestrulle så här:

  1. Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.)

    Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.

    äggvitor i vispskål
    Äggvitor i vispskål.
    fast äggviteskum
    Fast äggviteskum.
    lite strösocker i taget vispas i äggviteskummet
    Lite strösocker i taget vispas i äggviteskummet.
    fast marängsmet
    Fast marängsmet.
  2. Mixa hasselnötterna fint i en matberedare.

    hasselnötter i matberedare
    Hasselnötter i matberedare.
    fint mixade hasselnötter
    Fint mixade hasselnötter.
  3. Tillsätt de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten.

    Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet - nötmarängsmet.

    mixade hasselnötter och potatsmjöl tillsatt till marängsmeten
    Mixade hasselnötter och potatsmjöl tillsatt till marängsmeten.
    nötmarängsmet
    Nötmarängsmet.
  4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den.

    När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan).

    (Man kan även spritsa ut nötmarängsmeten och i så fall är ett tips att använda en tyll med ca 14 mm öppning och spritsa smeten tätt från kortsida till kortsida så det blir långa ränder som ligger kant i kant. Då blir rullen lite finare och risken för att rullen spricker när man rullar ihop minskar.)

    nötmarängsmeten utbredd
    Nötmarängsmeten utbredd.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.

    nötmarängen gräddas i ugnen
    Nötmarängen gräddas i ugnen.
    färdiggräddad nötmaräng
    Färdiggräddad nötmaräng.
  6. Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.

    Låt svalna helt under bakhandduk.

    Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att förbereda den lite för att den ska rullas ihop på långsidan.

    nötmarängen uppstjälpt på bakplåtspapper
    Nötmarängen uppstjälpt på bakplåtspapper.
    bakplåtspapper borttaget
    Bakplåtspapper borttaget.
  7. Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen.

    Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden.

    vispad grädde utbredd på nötmarängen
    Vispad grädde utbredd på nötmarängen.
    mandarinklyftor fördelade
    Mandarinklyftor fördelade.
  8. Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.

    budapestrullen rullas ihop
    Budapestrullen rullas ihop.
    budapestrullen ihoprullad
    Budapestrullen ihoprullad.
  9. Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en gaffel och "skvätt" chokladen över budapestrullen.

    Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar.

    smält choklad i liten skål
    Smält choklad i liten skål.
    budapestrulle med choklad
    Budapestrulle med choklad.
  10. Skär bort kantbitarna före servering så blir det snygga bitar.

    budapestrulle serveras
    Budapestrulle serveras.
    en bit budapestrulle
    En bit budapestrulle.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 rulle = 10 bitar (144 g): 415 kcal, 39 g kolhydrater, 27 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Variationstips

Istället för mandarinklyftor är det gott med syrliga hallon.

Planeringstips

Gör crème brûlée av äggulorna.

Hållbarhet och förvaring

Förvara budapestrullen i kylskåp. Godast färsk, men håller sig minst 5 dygn. Den går även att frysa och håller sig då minst 3 månader. Ett tips är att frysa in den i bitar så kan man ta upp lite i taget.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av Patricia Nordforss
Godaste tårtan jag bakat. Följer hela ditt recept. Har ätit den både färsk och fryst och det fungerar så bra på båda sätten. Jag har bakat den många gånger och den är alltid lika populär. Patricia
Svar till Maggie Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om budapestrullen och bra att det ändå blev bra med köpta äggvitor också.
Skrivet av Maggie
Köpte färdig äggvita men det blev mycket mer smet än vad det blev då jag knäckte äggen. Men vad gör det, är gudomligt god !
Svar till Marina Skrivet av Susanne
Vad roligt att läsa! Tack för tips och tack för att du skrev!
Skrivet av Marina
Absolut bästa budapestreceptet, det kan inte bättre bli än så här. Ibland har jag i en nypa vaniljpulver i grädden och någon gång har jag haft smultron från trädgården istället för mandariner, annars har följt receptet som det står. Har säkert bakat den 20 gånger nu och den gör alltid samma succé.
Svar till Margareta Skrivet av Susanne
Tack för dina vänliga ord, kul att du tycker om receptet!
Skrivet av Margareta
Den här är supergod, jag ska göra den till nästa lördag då vi blir åtta personer. Räcker och blir över
jag ger en bit till en gullig granntant som är så känslig mot gluten. ❤️ligt tack för bra recept
Svar till Gunnar Skrivet av Susanne
Tack, roligt att du tycker om receptet!
Skrivet av Gunnar
Mycket bra recept och pedagogiskt med bilderna .
Svar till Louise Ekberg Skrivet av Susanne
Bra fråga, jag har aldrig vågat prova det.
Skrivet av Louise Ekberg
Hej. Tänkte göra detta till studenten men kan jag göra bottnar innan och frysa dessa plant och göra rullen dagen innan eller samma dag? Håller sig bottnarna mjuka så jag kan ihop rulla enkelt. Vill inte frysa m grädden i.
Skrivet av joakimljungdahl
bra beskrivning på receptet
Skrivet av Bengt Englund
Ypperligt recept
Valde att salt/smörrosta mandel. Något djupare smak
Penslade Grand Marnier på undersida, stått över natten.
Spadet från mandariner;
Koka ner på låg värme, ni går då en sirapskonsistens.
Toppa en glasskula, addera en kaka med crunch
Svar till Ingrid Högström Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
Skrivet av Ingrid Högström
Hej, jag har bakat denna tårta i flera år och jag tillsätter 1 1/2 matsked marsanpulver i den vispade grädden för att stabilisera tårtan lite. Då sjunker den inte ihop så lätt.
Skrivet av Viggo Lind
Supergod syns ju på receptet :) Äggtoddy, nån?
Skrivet av Maggie
Gjort den två gånger och är så god, min syster sa den är godare än den man köper på kondis.
Svar till Pernilla Skrivet av Susanne
Nej, har inget tips på det förutom att dricka det eller göra någon drink av det. Jag tror att det är mest socker och vatten i lagen.
Skrivet av Pernilla
Har du några bra tips på vad man kan göra med mandarin-lagen? Synd att slänga, tänker jag.
Svar till Annika Skrivet av Susanne
Ja det går bra, ta samma mängd. 150 g mandelmjöl motsvarar 3 dl. Du kan måttomvandla mandelmjöl här.
Skrivet av Annika
Hej! Vi tänkte prova detta recept i helgen. Kan man ersätta hasselnötterna med mandelmjöl eller blir det helt fel tror du? Hur mycket mjöl isf?
Skrivet av Shejla
Bästa receptet och jätte lätt att göras. Varje gång som jag gör det är absolut bäst av allt.
Skrivet av Carina Esbjörnsson
Absolut bästa receptet, har gjort så många perfekta budapeststubbar nu. Och så pedagogiskt med bilder!
Skrivet av Thuy Ng
Just made it yesterday and the cake was perfect. A thousand thanks.
Svar till Anneli Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om receptet! 😊
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl