Budapestrulle

Budapestrulle är ett klassikt och gott bakverk. En rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde och mandarinklyftor (eller bär).
budapestrulle
Budapestrulle fylld med vispad grädde och mandarinklyftor.
Timglas Tid: 1 timme varav 20 min i ugnen.
Portioner 1 rulltårta räcker till 8-10 personer
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 rulle = 10 bitar: 421 kcal

Ingredienser:

Fyllning:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Baka budapestrulle så här:

  1. Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.)

    Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.

    äggvitor i vispskål
    Äggvitor i vispskål.
    fast äggviteskum
    Fast äggviteskum.
    lite strösocker i taget vispas i äggviteskummet
    Lite strösocker i taget vispas i äggviteskummet.
    fast marängsmet
    Fast marängsmet.
  2. Mixa hasselnötterna fint i en matberedare.

    hasselnötter i matberedare
    Hasselnötter i matberedare.
    fint mixade hasselnötter
    Fint mixade hasselnötter.
  3. Tillsätt de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten.

    Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet - nötmarängsmet.

    mixade hasselnötter och potatsmjöl tillsatt till marängsmeten
    Mixade hasselnötter och potatsmjöl tillsatt till marängsmeten.
    nötmarängsmet
    Nötmarängsmet.
  4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den.

    När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan).

    (Man kan även spritsa ut nötmarängsmeten och i så fall är ett tips att använda en tyll med ca 14 mm öppning och spritsa smeten tätt från kortsida till kortsida så det blir långa ränder som ligger kant i kant. Då blir rullen lite finare och risken för att rullen spricker när man rullar ihop minskar.)

    nötmarängsmeten utbredd
    Nötmarängsmeten utbredd.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.

    nötmarängen gräddas i ugnen
    Nötmarängen gräddas i ugnen.
    färdiggräddad nötmaräng
    Färdiggräddad nötmaräng.
  6. Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.

    Låt svalna helt under bakhandduk.

    Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att förbereda den lite för att den ska rullas ihop på långsidan.

    nötmarängen uppstjälpt på bakplåtspapper
    Nötmarängen uppstjälpt på bakplåtspapper.
    bakplåtspapper borttaget
    Bakplåtspapper borttaget.
  7. Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen.

    Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden.

    vispad grädde utbredd på nötmarängen
    Vispad grädde utbredd på nötmarängen.
    mandarinklyftor fördelade
    Mandarinklyftor fördelade.
  8. Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.

    budapestrullen rullas ihop
    Budapestrullen rullas ihop.
    budapestrullen ihoprullad
    Budapestrullen ihoprullad.
  9. Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en gaffel och "skvätt" chokladen över budapestrullen.

    Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar.

    smält choklad i liten skål
    Smält choklad i liten skål.
    budapestrulle med choklad
    Budapestrulle med choklad.
  10. Skär bort kantbitarna före servering så blir det snygga bitar.

    budapestrulle serveras
    Budapestrulle serveras.
    en bit budapestrulle
    En bit budapestrulle.

byt ut Variationstips:

Istället för mandarinklyftor är det gott med syrliga hallon.

planera Planeringstips:

Gör crème brûlée av äggulorna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara budapestrullen i kylskåp. Godast färsk, men håller sig minst 5 dygn. Den går även att frysa och håller sig då minst 3 månader. Ett tips är att frysa in den i bitar så kan man ta upp lite i taget.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Påsk - påskmat och påskgodis | Tårtor & bakelser |

Kommentarer till Budapestrulle

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till inger ✏️ Skrivet av Susanne
Så trevligt! Tack för att du skrev! 💕
✏️ Skrivet av inger
Hej igen jag bakade 2 stycken budapestrulle.
Provade förut och detta recept blev helt perfekt.
Det blir fler med tiden.
Tackar
💬 Svar till inger ✏️ Skrivet av Susanne
Jag rekommenderar dig att använda över- och undervärme. Alla ugnar har den inställningen. Bara för att du har en varmluftsugn (vilket nästan alla har idag) betyder inte att du behöver använda varmluftsfunktionen. Det är en jättevanlig missuppfattning och inte så konstigt eftersom det är så oerhört förvirrande. Jag rekommenderar dig att läsa det jag skrivit om varmluftsugn. Jag kommer även snart att uppdatera ugnsinstruktionerna på alla mina recept för att det inte ska bli några fler missförstånd. Står det inget annat i recepten så är det över- och undervärme du ska ställa in för att få bästa resultat (om du inte vill chansa).
✏️ Skrivet av inger
Hej jag gillar din baksida, med hela monteringen beskrivet..
Kul att följa. Jag har fått olika resultat på min budapestrulle, och lite svårt med temperaturen med varmluftsugn.
Kan du tipsa mig för användning av denna ugn.
Hälsn Inger
💬 Svar till Ida ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror att du bör frysa in den ihoprullad. Jag har dock inte provat. Jag rekommenderar färska jordgubbar. Det är klart att det går att använda frysta, då måste man hälla bort vätska när de tinar så det inte blir för blött, men det blir inte lika gott eftersom frysta jordgubbar kan ha en liten vattnig smak och svampig konsistens så jag rekommenderar inte det. Vill du använda frysta bär är hallon och blåbär mycket bättre.