Formfranska

Formfranska blir faktiskt helt otroligt gott bröd när man bakar själv, mycket godare än köpt. Ett formbröd som passar utmärkt att äta som det är eller använda som bröd till en förrätt eller tillbehör till en varmrätt. Helt färskt är det nästan synd att rosta det för det är så himla gott som det är. Men annars är brödet perfekt som rostbröd. Det är lätt att skära tunna skivor som blir jättegoda rostade.
formfranska
Formfranska, otroligt gott hembakat vitt formbröd.
Timglas Tid: 3,5 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner 2 formbröd
Näringsvärde Näringsvärde per bröd: 1634 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke.

    (Jag brukar använda jäst för matbröd - den med blå text, men den med röd text går också bra.)

    • 50 g jäst för matbröd eller söta degar
    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Värm vattnet i en kastrull till 37°C.

    (Tänk på att röra om med en sked i botten så att värmen fördelas, stoppa ner ett finger och när det varken känns varmt eller kallt är det 37°C.)

    37 grader varmt vatten
    37 °C varmt vatten.
  3. Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.

    lite vatten på jästen
    Lite vatten på jästen.
    jäst upplöst i vatten
    Jästen upplöst.
  4. Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker. Rör om.

    resten av vattnet, olja, salt och socker tillsatt
    Resten av vattnet, olja, salt och socker tillsatt.
  5. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Degen ska bli blank och smidig.

    (Tänk på att mäta upp vetemjölet med våg eller hälla upp det i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket.)

    mjöl tillsatt
    Mjöl tillsatt.
    degen ihoparbetad
    Degen ihoparbetad.
  6. Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.

    degen har jäst
    Degen har jäst.
  7. Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1,5 liter. Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.

    degen i brödformar
    Degen i brödformar.
  8. Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.

    bröden har jäst
    Bröden har jäst.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.

    bröden gräddade
    Bröden gräddade.
  10. Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.

    en formfranska
    En formfranska.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i försluten plastpåse. Den håller sig minst 3 dagar i rumstemperatur. Formfranskan kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd |

Kommentarer till Formfranska

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Berndt Söderholm ✏️ Skrivet av Susanne
Hej Berndt, det låter som du har gräddat dem för kort tid om de är kladdiga inuti. Småfranska eller frallor bör gräddas mitt i ugnen till skillnad från formfranska som gräddas i nedre delen av ugnen. När frallorna är färdiggräddade ska de även fått lite färg på undersidan och om du vänder dem upp och ner och knackar på dem ska det låta ihåligt.
✏️ Skrivet av Berndt Söderholm
Jag gjorde detta enkla men goda bröd, hade köpt nya formar, ca 1,75 l. Tyckte det var så gott , så dagen efter baket av formfranskan, gjorde jag en ny deg och gjorde småfranska, blev också ett bra frukostbröd. Gjorde "småfrallan" av 90 gr deg/st, blev 15 bullar. Jag brukar göra vört bröd i bullform, också ca 90 gr/st, men jag tycker de bli "kladdiga" att äta, använder jul-påskmust som vätska, har ca 45 gr vörtmix. Är det vätskan som ger "kladdeffekten"? Tack för alla fina recept, som jag nyttjar!
Hälsn
Berndt S
💬 Svar till Sari ✏️ Skrivet av Susanne
Om du bakar brödet utan form kommer det bli väldigt mycket plattare och bredare. Formen gör att den håller formen helt enkelt.
✏️ Skrivet av Sari
Hej! Går det att baka dett bröd utan form? Mvh Sari