Formfranska

Formfranska blir faktiskt helt otroligt gott bröd när man bakar själv, mycket godare än köpt. Ett formbröd som passar utmärkt att äta som det är eller använda som bröd till en förrätt eller tillbehör till en varmrätt. Helt färskt är det nästan synd att rosta det för det är så himla gott som det är. Men annars är brödet perfekt som rostbröd. Det är lätt att skära tunna skivor som blir jättegoda rostade.
formfranska
Formfranska, otroligt gott hembakat vitt formbröd.
Timglas Tid: 3,5 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner 2 formbröd
Näringsvärde Näringsvärde per bröd (698 g): 1632 kalorier, 291 g kolhydrater, 31 g fett, 38 g protein, 16 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • ca 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke.

    (Jag brukar använda jäst för matbröd - den med blå text, men den med röd text går också bra.)

    • 50 g jäst för matbröd eller söta degar
    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Värm vattnet i en kastrull till 37°C.

    (Tänk på att röra om med en sked i botten så att värmen fördelas, stoppa ner ett finger och när det varken känns varmt eller kallt är det 37°C.)

    37 grader varmt vatten
    37 °C varmt vatten.
  3. Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.

    lite vatten på jästen
    Lite vatten på jästen.
    jäst upplöst i vatten
    Jästen upplöst.
  4. Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker. Rör om.

    resten av vattnet, olja, salt och socker tillsatt
    Resten av vattnet, olja, salt och socker tillsatt.
  5. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Degen ska bli blank och smidig.

    (Tänk på att mäta upp vetemjölet med våg eller hälla upp det i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket.)

    mjöl tillsatt
    Mjöl tillsatt.
    degen ihoparbetad
    Degen ihoparbetad.
  6. Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.

    degen har jäst
    Degen har jäst.
  7. Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1,5 liter. Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.

    degen i brödformar
    Degen i brödformar.
  8. Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.

    bröden har jäst
    Bröden har jäst.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.

    bröden gräddade
    Bröden gräddade.
  10. Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.

    en formfranska
    En formfranska.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i försluten plastpåse. Den håller sig minst 3 dagar i rumstemperatur. Formfranskan kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Bröd |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Lillvor
Jag är absolut ingen bakperson och fick för mig att försöka mig på detta bröd
När jag bjöd på det var det ingen som trodde jag bakat det
Och det är är bra betyg om något 😅👌
✏️ Skrivet av Lena
Bakat bröden flera gånger, mycket nöjd! Brukar lägga i 1-2 dl solroskärnor och lite brödkryddor också.
När de kallnat, skär jag upp i skivor och lägger i frysen. För att inte brödskivorna ska fastna i varandra, lägger jag dem platt bredvid varandra i en stor plastpåse i frysen för att sen lägga ihop dem.
✏️ Skrivet av Gullefjun
Har gjort efter recept flera gånger och blev jättenöjd.
Sen har jag även provat och lagt i 1-2 dl kruskakli och det har blivit himla bra.
✏️ Skrivet av Håkan Jonsson
Jag gjorde receptet helt enligt receptet och det blev perfekt. Gott och bra konsistens. Har bara ätit det vanligt, men ska pröva att rosta det också.
✏️ Skrivet av Sofia
Har bakat detta bröd fem gånger nu och det finns inget godare rostbröd (enligt min 12-årige son). Bakar på rågsikt, vilket går utmärkt.

Tack! ❤️

Visa alla kommentarer