
Sen har jag även provat och lagt i 1-2 dl kruskakli och det har blivit himla bra.
Utrustning:
Smula jästen i en degbunke.
(Jag brukar använda jäst för matbröd - den med blå text, men den med röd text går också bra.)
Värm vattnet i en kastrull till 37°C.
(Tänk på att röra om med en sked i botten så att värmen fördelas, stoppa ner ett finger och när det varken känns varmt eller kallt är det 37°C.)
Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.
Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker. Rör om.
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Degen ska bli blank och smidig.
(Tänk på att mäta upp vetemjölet med våg eller hälla upp det i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket.)
Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.
Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1,5 liter. Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.
Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.
Hållbarhet och förvaring:
| Bröd |