Brytbröd
Goda små brytbröd som är enkla att göra och blir väldigt fina. Perfekta att servera till en fin middag. Grejen med brytbröd är att de får jäsa och gräddas tätt ihop på en plåt, vilket även sparar tid då man slipper grädda flera plåtar.
Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
Mängd: 24 st
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- eller ljus sirap
- 2 msk olja (valfri sort)
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl havregryn
- 6 dl rågsikt
- 5-6 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
- 0,5 st ägg
- ca 3 msk sesamfrön
- eller vallmofrön
- eller solroskärnor
Laktosfritt
Vegetariskt
Utrustning:
- ev.
köksmaskin
eller elvisp
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i 6-8 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bröd (60 g): 142 kcal, 21 g kolhydrater, 4 g fett, 4 g protein
Variationstips
Garnera vissa bullar med vallmofrön och vissa med sesamfrön och/eller solrosfrön i något mönster så blir brödet ännu mera dekorativt och roligt när gästerna får välja.
Hållbarhet och förvaring
Brytbrödet är godast färskt så ät helst samma dag eller frys in det så fort det svalnat. Håller sig minst 3 månader i frysen.
️ Skrivet av
Blev lite riven ost på mitt bröd blev väldigt gott.
️ Skrivet av
Tror hade blivit bäst med bara 5 dl vetemjöl special, 6 dl blir degen mycket torr, bullarna inte så saftiga och inte heller mjuka, Även om man använder 6 dl vs då räcker inte degen till 24 st.
Då måste bullarna bara väldigt små, ca. 50- 47 gr deg och inte ens det.
Fick göra hela satsen på nytt.
Då måste bullarna bara väldigt små, ca. 50- 47 gr deg och inte ens det.
Fick göra hela satsen på nytt.
webmaster
Svar till
Petter
️ Skrivet av
Tack för tips! Annars skulle jag nog rekommendera att bara hälla i lite pepparkakskryddor i degen, det är ju lite enklare kanske och det är ju kryddorna som ger den karaktäristiska pepparkakssmaken. Så ett tips är att ta ingefära, kanel och kryddnejlika som är de kryddor som ger pepparkakssmak. Kanske 2 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk kryddnejlika blir bra.
️ Skrivet av
Jag provade att blanda lite överbliven pepparkaksdeg (ca 100 g) i degen. Det blev lite juligt (mängden var nog rätt lagom, för man anade bara lite i bakgrunden). Själv blev jag inte så nöjd, men det blev de två andra personerna som testade. Det tål att utvecklas. Nästa gång ska jag prova att blanda i pepparkaksdegen direkt i vätskan, och ta bort honungen.
webmaster
Svar till
Åsa
️ Skrivet av
Roligt att höra att du gillar både brytbrödet och kantarellsoppan! Bra tips att kombinera dem, det har jag inte gjort själv! Tack för att du skrev! :)