| Bröd - Matbröd |

Brytbröd

Goda små brytbröd som är enkla att göra och blir väldigt fina. Perfekta att servera till en fin middag. Grejen med brytbröd är att de får jäsa och gräddas tätt ihop på en plåt, vilket även sparar tid då man slipper grädda flera plåtar.
Brytbröd med sesamfrö
Goda brytbröd med sesamfrö.
Timglas Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
Portioner 24 st

Ingredienser:

Pensling och garnering:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.

  2. Värm vattnet till 37°C och häll först lite av det över jästen och rör tills den lösts upp. Häll sedan på resten av vattnet.

    (Tänk på att röra i botten av vattnet när du värmer det och precis innan du känner efter med ett finger eller mäter med en termometer annars är risken stor att det är för varmt i botten. För varmt vatten (över 40°C) leder till att jästen dör och det blir kompakt bröd. För kallt vatten leder endast till att jästiden blir lite längre så hellre för kallt än för varmt.)

  3. Tillsätt salt, honung, olja, solrosfrön och havregryn. Rör om.

  4. Tillsätt rågsikt och rör ner den.

    (Tänk på att hälla upp mjölet i litermått eller väga det för att få rätt mängd. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen tar du oftast för mycket mjöl och då blir det torra bröd.)

  5. Tillsätt vetemjölet och arbeta in det med en köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Ta inte mer mjöl än vad som behövs för att degen ska bli blank, smidig och släppa bunkens kanter. Ju mindre mjöl desto saftigare bröd.

  6. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 30 minuter (eller lite längre tid om det behövs).

  7. Ta upp degen på ett bakbord. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och baka ut varje del till 12 st bullar så det blir totalt 24 st (om du gör en sats).

  8. Rulla varje bulle så den blir slät och fin. Lägg dem sedan tätt på en plåt med bakplåtspapper.

    (Bullarna kan även gräddas fristående istället för att göra brytbröd. Lägg dem i så fall på plåtar med avstånd mellan så de inte jäser ihop. Man kan också göra brytbröd av t.ex. hälften av bullarna och fristående av hälften men lägg dem på olika plåtar i så fall eftersom gräddningen i ugnen skiljer sig.)

  9. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter (eller lite mer) till nästan dubbel storlek.

  10. Vispa upp ägget till penslingen.

    (Till en sats går det bara åt ett halvt ägg. Resten som blir över kan du steka och äta upp om du inte vill slänga det.)

  11. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

  12. Grädda brytbrödet strax under mitten av ugnen i 225°C ca 20 minuter tills de fått fin färg.

    (Om du gräddar bullarna fristående, alltså du har lagt dem med avstånd mellan på en plåt och inte tätt ihop som brytbrödet så gräddar du dem mitt i ugnen i 250°C i 6-8 minuter.)

Beskrivande bilder

smulad jäst
1. Smulad jäst.
värm vattnet
2.1. Värm vattnet.
lös upp jästen
2.2. Lös upp jästen.
häll på resten av vattnet
2.3. Häll på resten av vattnet.
rör ner salt, honung, olja, solrosfrön, havregryn
3. Rör ner salt, honung, olja, solrosfrön, havregryn.
tillsätt rågsikt
4.1. Tillsätt rågsikt.
rör om
4.2. Rör om.
arbeta in vetemjölet
5. Arbeta in vetemjölet.
färdigjäst deg
6. Färdigjäst deg.
baka ut degen
7. Baka ut degen.
rulla varje bulle slät
8.1. Rulla varje bulle slät.
lägg bröden tätt ihop
8.2. Lägg bröden tätt ihop.
vispa upp ägg
10. Vispa upp ägg.
färdigjäst brytbröd
11.1. Färdigjäst brytbröd.
pensla med uppvispat ägg
11.2. Pensla med uppvispat ägg.
strö över sesamfrö
11.3. Strö över sesamfrö.
färdiggräddat brytbröd
12. Färdiggräddat brytbröd.

byt ut Variationstips:

Garnera vissa bullar med vallmofrön och vissa med sesamfrön och/eller solrosfrön i något mönster så blir brödet ännu mera dekorativt och roligt när gästerna får välja.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Brytbrödet är godast färskt så ät helst samma dag eller frys in det så fort det svalnat. Håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Petter penna Skrivet av Susanne
Tack för tips! Annars skulle jag nog rekommendera att bara hälla i lite pepparkakskryddor i degen, det är ju lite enklare kanske och det är ju kryddorna som ger den karaktäristiska pepparkakssmaken. Så ett tips är att ta ingefära, kanel och kryddnejlika som är de kryddor som ger pepparkakssmak. Kanske 2 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk kryddnejlika blir bra. 
penna Skrivet av Petter
Jag provade att blanda lite överbliven pepparkaksdeg (ca 100 g) i degen. Det blev lite juligt (mängden var nog rätt lagom, för man anade bara lite i bakgrunden). Själv blev jag inte så nöjd, men det blev de två andra personerna som testade. Det tål att utvecklas. Nästa gång ska jag prova att blanda i pepparkaksdegen direkt i vätskan, och ta bort honungen.
person Svar till Åsa penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar både brytbrödet och kantarellsoppan! Bra tips att kombinera dem, det har jag inte gjort själv! Tack för att du skrev! :)

Läs alla 59 kommentarer