Brytbröd

Goda små brytbröd som är enkla att göra och blir väldigt fina. Perfekta att servera till en fin middag. Grejen med brytbröd är att de får jäsa och gräddas tätt ihop på en plåt, vilket även sparar tid då man slipper grädda flera plåtar.
Brytbröd med sesamfrö
Goda brytbröd med sesamfrö.
Timglas Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
Portioner 24 st

Ingredienser:

Pensling och garnering:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Så här bakar du brytbröd:

  1. Smula jästen i en bunke.

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Värm vattnet till 37°C och häll först lite av det över jästen och rör tills den lösts upp. Häll sedan på resten av vattnet.

    (Tänk på att röra i botten av vattnet när du värmer det och precis innan du känner efter med ett finger eller mäter med en termometer annars är risken stor att det är för varmt i botten. För varmt vatten (över 40°C) leder till att jästen dör och det blir kompakt bröd. För kallt vatten leder endast till att jästiden blir lite längre så hellre för kallt än för varmt.)

    värm vattnet
    Värm vattnet.
    lös upp jästen
    Lös upp jästen.
    häll på resten av vattnet
    Häll på resten av vattnet.
  3. Tillsätt salt, honung, olja, solrosfrön och havregryn. Rör om.

    rör ner salt, honung, olja, solrosfrön, havregryn
    Rör ner salt, honung, olja, solrosfrön, havregryn.
  4. Tillsätt rågsikt och rör ner den.

    (Tänk på att hälla upp mjölet i litermått eller väga det för att få rätt mängd. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen tar du oftast för mycket mjöl och då blir det torra bröd.)

    tillsätt rågsikt
    Tillsätt rågsikt.
    rör om
    Rör om.
  5. Tillsätt vetemjölet och arbeta in det med en köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Ta inte mer mjöl än vad som behövs för att degen ska bli blank, smidig och släppa bunkens kanter. Ju mindre mjöl desto saftigare bröd.

    arbeta in vetemjölet
    Arbeta in vetemjölet.
  6. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 30 minuter (eller lite längre tid om det behövs).

    färdigjäst deg
    Färdigjäst deg.
  7. Ta upp degen på ett bakbord. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och baka ut varje del till 12 st bullar så det blir totalt 24 st (om du gör en sats).

    baka ut degen
    Baka ut degen.
  8. Rulla varje bulle så den blir slät och fin. Lägg dem sedan tätt på en plåt med bakplåtspapper.

    (Bullarna kan även gräddas fristående istället för att göra brytbröd. Lägg dem i så fall på plåtar med avstånd mellan så de inte jäser ihop. Man kan också göra brytbröd av t.ex. hälften av bullarna och fristående av hälften men lägg dem på olika plåtar i så fall eftersom gräddningen i ugnen skiljer sig.)

    rulla varje bulle slät
    Rulla varje bulle slät.
    lägg bröden tätt ihop
    Lägg bröden tätt ihop.
  9. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter (eller lite mer) till nästan dubbel storlek.

  10. Vispa upp ägget till penslingen.

    (Till en sats går det bara åt ett halvt ägg. Resten som blir över kan du steka och äta upp om du inte vill slänga det.)

    vispa upp ägg
    Vispa upp ägg.
  11. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

    färdigjäst brytbröd
    Färdigjäst brytbröd.
    pensla med uppvispat ägg
    Pensla med uppvispat ägg.
    strö över sesamfrö
    Strö över sesamfrö.
  12. Grädda brytbrödet strax under mitten av ugnen i 225°C ca 20 minuter tills de fått fin färg.

    (Om du gräddar bullarna fristående, alltså du har lagt dem med avstånd mellan på en plåt och inte tätt ihop som brytbrödet så gräddar du dem mitt i ugnen i 250°C i 6-8 minuter.)

    färdiggräddat brytbröd
    Färdiggräddat brytbröd.

byt ut Variationstips:

Garnera vissa bullar med vallmofrön och vissa med sesamfrön och/eller solrosfrön i något mönster så blir brödet ännu mera dekorativt och roligt när gästerna får välja.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Brytbrödet är godast färskt så ät helst samma dag eller frys in det så fort det svalnat. Håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer till Brytbröd

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Petter penna Skrivet av Susanne
Tack för tips! Annars skulle jag nog rekommendera att bara hälla i lite pepparkakskryddor i degen, det är ju lite enklare kanske och det är ju kryddorna som ger den karaktäristiska pepparkakssmaken. Så ett tips är att ta ingefära, kanel och kryddnejlika som är de kryddor som ger pepparkakssmak. Kanske 2 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk kryddnejlika blir bra. 
penna Skrivet av Petter
Jag provade att blanda lite överbliven pepparkaksdeg (ca 100 g) i degen. Det blev lite juligt (mängden var nog rätt lagom, för man anade bara lite i bakgrunden). Själv blev jag inte så nöjd, men det blev de två andra personerna som testade. Det tål att utvecklas. Nästa gång ska jag prova att blanda i pepparkaksdegen direkt i vätskan, och ta bort honungen.
besökare Svar till Åsa penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar både brytbrödet och kantarellsoppan! Bra tips att kombinera dem, det har jag inte gjort själv! Tack för att du skrev! :)
penna Skrivet av Åsa
Jag bakade det här brödet i kväll och matchade det med din kantarellsoppa som är en gammal favorit. Supergott och enkelt att göra oxå!
besökare Svar till Mia penna Skrivet av Susanne

Jag brukar skriva om det är vegetariskt eller inte men veganskt vet jag inte om jag skrivit i något recept faktiskt. Det är möjligt att jag har några veganska recept med de är i så fall inte uppmärkta så det fungerar tyvärr inte att söka fram.

Just det där med honung så verkar det råda delade meningar bland veganer om det är ok att äta eller inte. Jag tror att många veganer faktiskt äter honung. Så det är olika helt enkelt! :)

penna Skrivet av Mia
Hej, du skrev att brödet var vegetariskt. Vill man göra det helt veganskt använder man sig av sirap inte honung. Eftersom jag har en son som är vegan,letar jag ofta recept på nätet, och är tacksam för alla tips. Antar att recept där "vegansk" finns med, dyker upp om det står nämnt i texten. Gjorde en gång ett bröd där jag sötade med honung, men fick bakläxa av sonen.
besökare Svar till Sandra penna Skrivet av Susanne
Jag tyckte det gamla recept var för likt Fiberrika brytbröd (det är bara du gör det men tar bort vetegroddar och vetekli). Du kan även ta vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special. Sedan provade jag det här receptet som jag tycker är bättre.
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Sandra
Försöker igen, gick inte att posta tidigare.

Varför har du tagit bort det gamla receptet? Som du skriver så är det här ett helt nytt recept, varför lades det inte upp som ett nytt recept?

Jag hade gärna velat ha det gamla receptet, har inte skrivit upp det då jag alltid gått in här igen när jag bakat dessa.
penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu helt omgjort och uppdaterat med nya bilder.
penna Skrivet av alex t wolf
prova att rosta hackade cashewnötter med olivolja och honung som du blandar in i degen...
det smaka gott

Läs alla 59 kommentarer

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd |