Jäst
Jäst används när man bakar bröd för att brödet ska jäsa och bli luftigt.
Det finns torrjäst och vanlig färsk jäst och så finns båda dessa sorter för söta degar och för matbröd.
Vilken jäst ska jag välja? För matbröd eller för söta degar?
Jäst för söta degar (förpackning med röd text) kan användas om det är mer än 1 msk socker eller sirap i degen då man använder 50 g jäst. Annars kan man använda den jästen för matbröd (förpackning med blå text).
Jag rekommenderar följande:
- mindre än 1 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för matbröd
- mellan 1-3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj vilket som
- över 3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för söta degar
Färsk jäst kan ersättas med torrjäst
Oftast så avses färsk jäst i recepten men man kan oftast ta torrjäst istället men då måste man följa de instruktioner som gäller torrjästen (som står på torrjästförpackningen) med att blanda torrjästen med mjölet och värma degvätskan till ca 40°C istället för 37°C för vanlig jäst.
Mäta jäst
Ett tips när man ska ta 25 g jäst, skär diagonalt så är det mycket lättare att ta exakt hälften.
En påse torrjäst innehåller 4 tsk jäst, så vill man ta motsvarande 25 g färsk jäst där så är det alltså 2 tsk.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av jäst.
Energi: | 110 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 14 g |
Protein: | 12 g |
Fett: | 0 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
yeastFinns i affären:
Färsk jäst finns i kyldisken ofta i närheten av smör. Torrjäst finns bland bakgrejer.Hållbarhet och förvaring:
Förvara färsk jäst i kylskåp. Se bäst-före-datum. Torrjäst förvaras i rumstemperatur oöppnad, men öppnad förpackning bör förslutas med en klämma i kylskåp max 1 vecka, därefter försämras jäskraften. Förvara gärna i glasburk i kylskåp för längre hållbarhet. Jästen kan användas så länge den inte är möglig men jäskraften kan avta något.Pris:
50 g färsk jäst kostar ca 3 kr.Köptips:
Jag brukar alltid ha torrjäst hemma ifall andan faller på och man vill baka något.Ersätt med:
Torrjäst. 1 frp (50 g) färsk jäst motsvarar 1 frp (12 g) torrjäst. Tänk på att degvätskan oftast ska värmas mera. Läs på torrjäst-förpackningen. Ska man byta jäsmedel till något annat t.ex. bakpulver eller bikarbonat så blir receptet annorlunda och det blir inte heller lika bra.webmaster
webmaster