Jäst

Jäst för söta degar
Färsk jäst för söta degar.

Jäst används när man bakar bröd för att brödet ska jäsa och bli luftigt.

Det finns torrjäst och vanlig färsk jäst och så finns båda dessa sorter för söta degar och för matbröd.

Vilken jäst ska jag välja? För matbröd eller för söta degar?

Jäst för söta degar (förpackning med röd text) kan användas om det är mer än 1 msk socker eller sirap i degen då man använder 50 g jäst. Annars kan man använda den jästen för matbröd (förpackning med blå text).

Jag rekommenderar följande:

  • mindre än 1 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för matbröd
  • mellan 1-3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj vilket som
  • över 3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för söta degar

Färsk jäst kan ersättas med torrjäst

Oftast så avses färsk jäst i recepten men man kan oftast ta torrjäst istället men då måste man följa de instruktioner som gäller torrjästen (som står på torrjästförpackningen) med att blanda torrjästen med mjölet och värma degvätskan till ca 40°C istället för 37°C för vanlig jäst.

Mäta jäst

Ett tips när man ska ta 25 g jäst, skär diagonalt så är det mycket lättare att ta exakt hälften.

En påse torrjäst innehåller 4 tsk jäst, så vill man ta motsvarande 25 g färsk jäst där så är det alltså 2 tsk.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av jäst.

Energi: 110 kcal
Kolhydrater: 14 g
Protein: 12 g
Fett: 0 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Engelskt namn:

yeast

Finns i affären:

Färsk jäst finns i kyldisken ofta i närheten av smör. Torrjäst finns bland bakgrejer.

Hållbarhet och förvaring:

Förvara färsk jäst i kylskåp. Se bäst-före-datum. Torrjäst förvaras i rumstemperatur oöppnad, men öppnad förpackning bör förslutas med en klämma i kylskåp max 1 vecka, därefter försämras jäskraften. Förvara gärna i glasburk i kylskåp för längre hållbarhet. Jästen kan användas så länge den inte är möglig men jäskraften kan avta något.

Pris:

50 g färsk jäst kostar ca 3 kr.

Köptips:

Jag brukar alltid ha torrjäst hemma ifall andan faller på och man vill baka något.

Ersätt med:

Torrjäst. 1 frp (50 g) färsk jäst motsvarar 1 frp (12 g) torrjäst. Tänk på att degvätskan oftast ska värmas mera. Läs på torrjäst-förpackningen. Ska man byta jäsmedel till något annat t.ex. bakpulver eller bikarbonat så blir receptet annorlunda och det blir inte heller lika bra.

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sonja Andersson
Om jag har 10 g jäst och vill ersätta det med antal gram surdeg. Hur mycket surdeg ska jag då ta?
Svar till Linn Skrivet av Susanne
Då skulle jag välja den blå jästen. Dock finns ingen anledning att byta ut allt socker mot sötströ. Det jäser bättre med lite socker. Du behöver ca 2 tsk strösocker eller ca 1 msk sirap till 50 g jäst för att få en bra jäseffekt. Det finns ingen anledning att byta ut den lilla mängden mot sötströ eftersom det lilla mängden socker försvinner i jäsprocessen. Bakning är kemi.
Skrivet av Linn
Hej! Om man bakar med sötströ i stället för socker, vilken jäst ska jag välja då?
Svar till Ghandie Skrivet av Susanne
Du behöver betydligt mer jäst till så mycket mjöl. Har du inget recept att utgå från?
Skrivet av Ghandie
Kan jag använda 50 gram av den här röda jästen för 50 kilo mjöl? Jag har en pizzarestaurang

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest