| Jäsmedel |

Jäst

Jäst för matbröd och söta degar
Färsk jäst för matbröd (med blå text) och jäst för söta degar (med röd text).

pil Recept med Jäst

Jäst används när man bakar bröd för att brödet ska jäsa och bli luftigt.

Det finns torrjäst och vanlig färsk jäst och så finns båda dessa sorter för söta degar och för matbröd.

Vilken jäst ska jag välja? För matbröd eller för söta degar?

Jäst för söta degar kan användas om det är mer än 1 msk socker eller sirap i degen då man använder 50 g jäst. Annars kan man använda den jästen för matbröd (med blå text).

Jag rekommenderar följande:

  • mindre än 1 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för matbröd
  • mellan 1-3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj vilket som
  • över 3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för söta degar

Färsk jäst kan ersättas med torrjäst

Oftast så avses färsk jäst i recepten men man kan oftast ta torrjäst istället men då måste man följa de instruktioner som gäller torrjästen (som står på torrjästförpackningen) med att blanda torrjästen med mjölet och värma degvätskan till ca 40°C istället för 37°C för vanlig jäst.

Mäta jäst

Ett tips när man ska ta 25 g jäst, skär diagonalt så är det mycket lättare att ta exakt hälften.

En påse torrjäst innehåller 4 tsk jäst, så vill man ta motsvarande 25 g färsk jäst där så är det alltså 2 tsk.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

yeast

Hitta Finns i affären:

Färsk jäst finns i kyldisken ofta i närheten av smör. Torrjäst finns bland bakgrejer.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara färsk jäst i kylskåp. Se bäst-före-datum. Torrjäst förvaras i rumstemperatur oöppnad, men öppnad förpackning bör förslutas med en klämma i kylskåp max 1 vecka, därefter försämras jäskraften.

Sedlar Pris:

50 g färsk jäst kostar ca 3 kr.

Kundvagn Köptips:

Jag brukar alltid ha torrjäst hemma ifall andan faller på och man vill baka något.

Byt ut Ersätt med:

Torrjäst. 1 frp (50 g) färsk jäst motsvarar 1 frp (12 g) torrjäst. Tänk på att degvätskan oftast ska värmas mera. Läs på torrjäst-förpackningen. Ska man byta jäsmedel till något annat t.ex. bakpulver eller bikarbonat så blir receptet annorlunda och det blir inte heller lika bra.