| Jäsmedel |

Jäst

Jäst för matbröd och söta degar
Färsk jäst för matbröd (med blå text) och jäst för söta degar (med röd text).

pil Recept med Jäst

Jäst används när man bakar bröd för att brödet ska jäsa och bli luftigt.

Det finns torrjäst och vanlig färsk jäst och så finns båda dessa sorter för söta degar och för matbröd.

Vilken jäst ska jag välja? För matbröd eller för söta degar?

Jäst för söta degar kan användas om det är mer än 1 msk socker eller sirap i degen då man använder 50 g jäst. Annars kan man använda den jästen för matbröd (med blå text).

Jag rekommenderar följande:

  • mindre än 1 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för matbröd
  • mellan 1-3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj vilket som
  • över 3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för söta degar

Färsk jäst kan ersättas med torrjäst

Oftast så avses färsk jäst i recepten men man kan oftast ta torrjäst istället men då måste man följa de instruktioner som gäller torrjästen (som står på torrjästförpackningen) med att blanda torrjästen med mjölet och värma degvätskan till ca 40°C istället för 37°C för vanlig jäst.

Mäta jäst

Ett tips när man ska ta 25 g jäst, skär diagonalt så är det mycket lättare att ta exakt hälften.

En påse torrjäst innehåller 4 tsk jäst, så vill man ta motsvarande 25 g färsk jäst där så är det alltså 2 tsk.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

yeast

Hitta Finns i affären:

Färsk jäst finns i kyldisken ofta i närheten av smör. Torrjäst finns bland bakgrejer.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara färsk jäst i kylskåp. Se bäst-före-datum. Torrjäst förvaras i rumstemperatur oöppnad, men öppnad förpackning bör förslutas med en klämma i kylskåp max 1 vecka, därefter försämras jäskraften.

Sedlar Pris:

50 g färsk jäst kostar ca 3 kr.

Kundvagn Köptips:

Jag brukar alltid ha torrjäst hemma ifall andan faller på och man vill baka något.

Byt ut Ersätt med:

Torrjäst. 1 frp (50 g) färsk jäst motsvarar 1 frp (12 g) torrjäst. Tänk på att degvätskan oftast ska värmas mera. Läs på torrjäst-förpackningen. Ska man byta jäsmedel till något annat t.ex. bakpulver eller bikarbonat så blir receptet annorlunda och det blir inte heller lika bra.

Liknande ingredienser:


Kommentera ingrediensen jäst

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Per    kommentar  Skrivet av  Susanne  2017-01-17 00:40
Tack för input. Ja det skulle säkert påverka försäljningen. Skriv gärna och berätta hur det går! Själv vågar jag inte prova och riskera ett helt bak. :)
   kommentar  Skrivet av  Per  2017-01-15 19:07
Har googlat runt lite om huruvida man kan frysa jäst (färsk) och enligt de som testat går det alldeles utmärkt. Hur länge den tål att vara i frysen verkar dock lite oklart men iaf några veckor.
Brukar vara så att tillverkarna skyddar sig och säger det inte är bra så blir försäljningen även högre då många slänger sin jäst efter bäst-före-datum.
Ska testa själv till nästa bak :)
 svar  Svar till  Barbro Morin    kommentar  Skrivet av  Susanne  2016-01-23 16:02
Jästbolaget säger att jästen inte ska frysas eftersom jästcellerna då kan frysa sönder och förlora jäskraften.
   kommentar  Skrivet av  Barbro Morin  2016-01-23 08:24
Kan man frysa in överblivna jästpaket ?
 svar  Svar till  Linda    kommentar  Skrivet av  Susanne  2015-12-13 16:07
Oftast brukar det bara ta 30-60 minuter att jäsa upp andra gången. Det ska jäsa till ungefär dubbel storlek.
   kommentar  Skrivet av  Linda  2015-11-22 16:25
Jag har idag gjort en kalljäst deg med kallt vatten och torrjäst (och rapsolja och salt) och vetemjöl special som har jäst upp helt normalt, men det tog givetvis längre tid.

Jag plastade skålen med degen, som jag även oljade in, och la över en bakduk. Degen har stått i rumstemperatur, i ugnen, eftersom mitt kök är riktigt kallt med mycket drag från ytterdörren och balkongdörren (och förmodligen fönstrena). Men inte mycket att göra åt när man bor i en hyresrätt hos en snål hyresvärd som aldrig renoverar eller tar tag i problemen man felanmäler. :-(

Jag planerar nu att baka ut den till små frallor eller bollar och använda till pizza.
Jag vet inte hur länge de kommer att behöva jäsa andra gången eller om de ens orkar jäsa upp en gång till. Men det skulle iallafall gå att använda degen nu direkt.

Jag följde receptet på torrjästpaketets baksida - för pizzadeg. Men det kan lika gärna bli frallor av en pizzadeg :-)
 svar  Svar till  OLLE    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-12-06 18:01
Inte färsk jäst. Läs på förpackningen för att vara helt säker.
   kommentar  Skrivet av  OLLE  2014-12-05 10:41
Innerhåller jäst konserveringsmedel?
 svar  Svar till  Håkan    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-01-19 13:48
Om man använder bakmaskin så måste man använda torrjäst men annars så går det bra med färsk jäst. Själv brukar jag nästan alltid använda färsk jäst, dels för att jag gillar det och dels för att det är billigare och dessutom är de flesta recept skrivna för färsk jäst och då kan man följa dem rakt av. Vissa recept där man inte värmer degvätskan fungerar inte med torrjäst, t.ex. kalljäst bröd.
   kommentar  Skrivet av  Håkan  2013-01-19 12:21
Hejsan!
Kanske en dum fråga(finns inga dumma frågor iofs)
Finns det användningsområden som passar bättre eller sämre med torr respektive färsk jäst?
med tanke på hållbarheten så borde man ju bara handla torr, jag har alltid använt färsk men tänkte prova torr idag.

Skriv och läs alla 16 kommentarer