
Jäst

Jäst används när man bakar bröd för att brödet ska jäsa och bli luftigt.
Det finns torrjäst och vanlig färsk jäst och så finns båda dessa sorter för söta degar och för matbröd.
Vilken jäst ska jag välja? För matbröd eller för söta degar?
Jäst för söta degar (förpackning med röd text) kan användas om det är mer än 1 msk socker eller sirap i degen då man använder 50 g jäst. Annars kan man använda den jästen för matbröd (förpackning med blå text).
Jag rekommenderar följande:
- mindre än 1 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för matbröd
- mellan 1-3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj vilket som
- över 3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för söta degar
Färsk jäst kan ersättas med torrjäst
Oftast så avses färsk jäst i recepten men man kan oftast ta torrjäst istället men då måste man följa de instruktioner som gäller torrjästen (som står på torrjästförpackningen) med att blanda torrjästen med mjölet och värma degvätskan till ca 40°C istället för 37°C för vanlig jäst.
Mäta jäst
Ett tips när man ska ta 25 g jäst, skär diagonalt så är det mycket lättare att ta exakt hälften.
En påse torrjäst innehåller 4 tsk jäst, så vill man ta motsvarande 25 g färsk jäst där så är det alltså 2 tsk.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av jäst.
Energi: | 110 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 14 g |
Protein: | 12 g |
Fett: | 0 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Köptips:
Ersätt med:
| Jäsmedel |

Blåbärsbullar
Baka goda blåbärsbullar med det här enkla receptet! Underbart god fyllning med mandelmassa och kardemumma samt blåbär så klart!


Brytbröd
Recept på brytbröd. Mycket goda och dekorativa att servera till middag, frukost eller mellanmål. Smidiga att baka.


Enkla Wienerbröd
Recept på enkla wienerbröd. Lättbakade bullar som smälter i munnen. Otroligt goda!


Fiberrika brytbröd
Gott, luftigt, saftigt och vackert brytbröd som dessutom är fiberrikt. Enkelt recept, bröden bakas snabbt och läggs tätt på en plåt.


Frukostbullar
Baka goda och nyttiga frukostbullar. Recept på frukostbröd. Enkla att göra. Går bra att frysa.


Grova rågkakor
Recept på goda och nyttiga Grova Rågkakor. Enkla att göra. Bilder steg för steg.


Hamburgerbröd
Hembakade, goda och saftiga hamburgerbröd som är superenkla att baka själv med detta recept.


Jordgubbsbullar
Mycket goda somriga jordgubbsbullar, verkligen saftiga och lyxiga bullar med jordgubbar i. Bilder steg för steg.


Kalljästa dinkelbaguetter
Baka underbart goda och luftiga, lagom sega baguetter med dinkelmjöl som får kalljäsa i kylskåpet.


Kanelbullar
Baka klassiska kanelbullar. Mycket goda och saftiga bullar med kanel och kardemumma som är enkla att göra med mitt kanelbullerecept.


Korvbröd med fullkorn
Baka dina egna goda korvbröd med fullkorn! Mycket godare, nyttigare och matigare än köpta. Bilder steg för steg.


Lussekatter
Mycket goda och saftiga lussekatter som bakas enkelt. Med ägg och kvarg (kan ersättas med extra ägg) i degen som ger luftiga och fina saffransbröd.


Matiga baguetter
Goda matiga baguetter som passar att servera till maten eller att ta med på utflykten. Ett enkelt recept på gott bröd.


Minisemlor
Recept på supergoda och gulliga små minisemlor som är något mindre än hälften av en normalstor semla.


Morotsbröd
Ett recept som ger dig gott och nyttigt morotsbröd som bakas ut till morotsbullar eller morotslimpor.


Piroger
Recept på goda piroger. Matig pirogdeg med fullkorn och två olika fyllningar med köttfärs! Mums! 10 portioner.


Pizza med pizzadeg med jäst
Baka din egen pizza med det här receptet på pizzadeg med jäst. Förslag på fyllningar: Hawaii, skaldjur, kebab och vegetarisk.


Rågflingebullar GI-bröd
Recept på Rågflingebullar. Mycket gott, nyttigt bröd med lägre GI som du bakar enkelt. Mycket fibrer.


Rågrutor
Recept på gott och fiberrikt rågbröd. Goda rågrutor som går snabbt och enkelt att baka ut.


Rågsiktskakor
Recept på rågsiktskakor. Dessa klassiska bröd med hål i mitten bakas enkelt. Bilder steg för steg.


Rågsurdegsbröd
Enkelt recept på jättegott rågsurdegsbröd. Perfekt för dig som är nybörjare på surdeg. Dessutom ett så gott bröd man aldrig tröttnar på.


Saffransbröd - klippta längder och flätor
Baka goda och vackra saffranslängder och saffransflätor med mitt recept som tydligt visar med bilder steg för steg hur man gör. Gott, mjukt och saftigt saffransbröd.



Semletårta
Recept på semletårta. Perfekt att servera till många personer! Godare eftersom mandelmassan blir jämnare fördelad. Enkelt recept med bilder steg för steg.


Semlor
Mycket goda luftiga hembakade semlor med ljuvlig hemgjord mandelmassa. Recept på de godaste semlorna som du bakar själv!


Sesamsnurror
Recept på sesamsnurror. Goda och vackra portionsbröd att servera till middagen. Små bröd fyllda med smör och sesamfrö. Perfekt tillbehör.


Solrosfrallor
Recept på jättegoda solrosfrallor - små bröd med solrosfrön. Servera till middag eller som frukostbröd.


Äppelbullar
Recept på äppelbullar. Saftiga och goda bullar med kanel och rivet äpple som fyllning. Enkla att baka.


Äppelmosbullar
Ett recept på goda och framförallt mycket enkla bullar med äppelmos. Degen jäser bara en gång och degen klickas ut vilket sparar mycket tid!


Äppelvetebröd i långpanna
Recept på äppelvetebröd som bakas enkelt i långpanna. Mycket saftiga och goda äppelrutor.



⭐ webmaster


⭐ webmaster
