Äppelvetebröd i långpanna

Mycket gott och saftigt äppelvetebröd som bakas i långpanna och som sedan skärs i rutor. Enkelt recept på vetebröd med äpplen, kanel och smör.
äppelvetebröd i långpanna
Äppelvetebröd i långpanna. Är som äppelbullar i rutor. Pudra med florsocker och servera. Mycket goda och saftiga!
Timglas Tid: 3 timmar varav 1 timmes jobb
Portioner ca 24 bitar

Ingredienser:

Fyllning:

Pensling:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.

    instruktion steg 1 äppelvetebröd i långpanna
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Rör om i botten och låt blandningen bli 37°C (om den inte redan är det). Detta är degspadet.

    (Om det blir för varmt, låt stå och svalna. Det är viktigt att du rör om i botten så att värmen fördelas så att det inte blir för varmt i botten för då dör jästen. Är det för kallt tar jäsningen längre tid, så hellre för kallt än för varmt.)

    instruktion steg 2.1 äppelvetebröd i långpanna
    Smält smöret.
    instruktion steg 2.2 äppelvetebröd i långpanna
    Smält smör.
    instruktion steg 2.3 äppelvetebröd i långpanna
    Smält smör och mjölk.
  3. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.

    instruktion steg 3.1 äppelvetebröd i långpanna
    Rör ut jästen.
    instruktion steg 3.2 äppelvetebröd i långpanna
    Jästen utrörd.
  4. Häll på resten av degspadet. Rör ner strösocker och salt.

    instruktion steg 4 äppelvetebröd i långpanna
    Allt degspad samt socker och salt.
  5. Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det.

    (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du kommer ta för mycket vilket leder till dålig jäsning samt torrt och kompakt bröd.)

    instruktion steg 5 äppelvetebröd i långpanna
    Vetemjöl i litermått.
  6. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig och blank deg. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar, ca 5 minuter.

    instruktion steg 6.1 äppelvetebröd i långpanna
    Tillsätt mjölet lite i taget.
    instruktion steg 6.2 äppelvetebröd i långpanna
    Blank och smidig deg.
  7. Låt degen jäsa under bakhandduk till dubbel storlek ca 1 timme.

    (Passa på att förbereda fyllningen och plåten med bakplåtspapper under tiden degen jäser.)

    instruktion steg 7.1 äppelvetebröd i långpanna
    Degen före jäsning.
    instruktion steg 7.2 äppelvetebröd i långpanna
    Degen efter jäsning.
  8. Mät upp smöret till fyllningen i en bunke och låt det bli rumsvarmt.

    instruktion steg 8 äppelvetebröd i långpanna
    Smöret till fyllningen.
  9. Tillsätt kanel och strösocker. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar så går det snabbt.

    instruktion steg 9.1 äppelvetebröd i långpanna
    Smör, kanel och strösocker.
    instruktion steg 9.2 äppelvetebröd i långpanna
    Rör ihop fyllningen.
  10. Lägg två bakplåtspapper i en långpanna med måtten 25x35 cm så att bakplåtspappren täcker botten och kanterna och går om lott på mitten. (Har du jättestort bakplåtspapper som kan täcka hela ytan ändå så räcker det förstås med ett bakplåtspapper.)

    instruktion steg 10 äppelvetebröd i långpanna
    Två bakplåtspapper i en långpanna.
  11. Häll försiktigt ut den jästa degen i långpannan. Dra ut den så den blir skapligt jämn (inte så jättenoga) över plåten utan att trycka mer än nödvändigt på degen.

    instruktion steg 11.1 äppelvetebröd i långpanna
    Den jästa degen i långpannan.
    instruktion steg 11.2 äppelvetebröd i långpanna
    Dra ut degen.
  12. Tryck små gropar med tummen över degen (se bild). Tänk dig att hålen ska hamna i mitten av rutorna du ska skära när äppelvetebrödet är gräddat.

    instruktion steg 12 äppelvetebröd i långpanna
    Gör små gropar.
  13. Fördela fyllningen i groparna.

    instruktion steg 13 äppelvetebröd i långpanna
    Fyllningen i groparna.
  14. Skala äpplena och skär i klyftor.

    instruktion steg 14.1 äppelvetebröd i långpanna
    Skalade äpplen.
    instruktion steg 14.2 äppelvetebröd i långpanna
    Äpplen i klyftor.
  15. Tryck ner äppelklyftorna i groparna. Tryck ner ordentligt. Det går bra att trycka ner mer än en äppelklyfta per grop.

    instruktion steg 15.1 äppelvetebröd i långpanna
    Tryck ner äppelklyftor.
    instruktion steg 15.2 äppelvetebröd i långpanna
    Tryck ner ordentligt.
    instruktion steg 15.3 äppelvetebröd i långpanna
    Alla äppelklyftorna nertryckta.
  16. Vispa upp ett ägg. Pensla med det uppvispade ägget.

    instruktion steg 16.1 äppelvetebröd i långpanna
    Ett ägg.
    instruktion steg 16.2 äppelvetebröd i långpanna
    Uppvispat ägg.
    instruktion steg 16.3 äppelvetebröd i långpanna
    Pensla med uppvispat ägg.
    instruktion steg 16.4 äppelvetebröd i långpanna
    Färdigpenslat.
  17. Låt jäsa 30 minuter. Tryck ner äppelbitarna igen. Sätt ugnen på 175°C.

    instruktion steg 17.1 äppelvetebröd i långpanna
    Efter jäsning.
    instruktion steg 17.2 äppelvetebröd i långpanna
    Tryck ner äppelbitarna.
  18. Grädda längst ner i ugnen i 175°C i ca 30 minuter till den fått fin färg.

    instruktion steg 18 äppelvetebröd i långpanna
    Grädda i ugnen.
  19. Låt svalna. Skär i rutor, helst så att äppelbitarna hamnar i mitten av rutan.

    instruktion steg 19.1 äppelvetebröd i långpanna
    Färdiggräddad. Låt svalna.
    instruktion steg 19.2 äppelvetebröd i långpanna
    Skär i rutor.
    instruktion steg 19.3 äppelvetebröd i långpanna
    I rutor.
  20. Sikta florsocker över vid servering.

    instruktion steg 20.1 äppelvetebröd i långpanna
    Äppelrutorna utan florsocker.
    instruktion steg 20.2 äppelvetebröd i långpanna
    Äppelrutorna med florsocker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du använder smör.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelrutorna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer till Äppelvetebröd i långpanna

Skriv en kommentar

Se även dessa recept

| Bullar & vetebröd |