Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Rör om i botten och låt blandningen bli 37°C (om den inte redan är det). Detta är degspadet.
(Om det blir för varmt, låt stå och svalna. Det är viktigt att du rör om i botten så att värmen fördelas så att det inte blir för varmt i botten för då dör jästen. Är det för kallt tar jäsningen längre tid, så hellre för kallt än för varmt.)
Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det.
(Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du kommer ta för mycket vilket leder till dålig jäsning samt torrt och kompakt bröd.)
Använd en långpanna med non-stick-beläggning ca 30x40 cm eller använd ugnens långpanna i samma storlek. Om långpannan inte har non-stick-beläggning så klä den med två bakplåtspapper som täcker botten och kanterna och går om lott på mitten. (Har du jättestort bakplåtspapper som kan täcka hela ytan ändå så räcker det förstås med ett bakplåtspapper.)
Två bakplåtspapper omlott i en långpanna.
Häll försiktigt ut den jästa degen i långpannan. Dra ut den så den blir skapligt jämn (inte så jättenoga) över plåten utan att trycka mer än nödvändigt på degen.
Dra ut degen.
Tryck små gropar med tummen över degen.
(Man kan tänka att hålen ska hamna i mitten av rutorna man ska skära när äppelvetebrödet är gräddat.)
Näringsvärde per bit (104 g): 261 kcal, 38 g kolhydrater, 10 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer
Tips för att undvika tillsatser
Fritt från tillsatser om du använder smör.
Hållbarhet och förvaring
Äppelrutorna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Karin
Godaste vetebröd jag nånsin har bakat!!
Det var så smidigt att följa ditt recept och resultatet blev helt sanslöst bra! Jag och sonen måste hejda oss så att vi inte föräter oss på dessa supergoda bullar!!
Plus I kanten att de bakas i långpanna! Enkelt och utsökt. Tack! De här blir vår nya favorit.