Äppelvetebröd i långpanna




Ingredienser:
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 4 dl mjölk
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk kardemumma
- 12 dl vetemjöl
Fyllning:
- 150 g smör
- 1,5 msk kanel
- 1,5 dl strösocker
- ca 4-6 st (ca 750 g) äpplen
Pensling:
- 1 st ägg
Servering:
- ev. 2 msk florsocker

Utrustning:
-
köksmaskin
eller elvisp med degkrokar
Gör så här:
-
Smula ner jästen i en bunke.
- 50 g jäst
Smulad jäst. -
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Rör om i botten och låt blandningen bli 37°C (om den inte redan är det). Detta är degspadet.
(Om det blir för varmt, låt stå och svalna. Det är viktigt att du rör om i botten så att värmen fördelas så att det inte blir för varmt i botten för då dör jästen. Är det för kallt tar jäsningen längre tid, så hellre för kallt än för varmt.)
Smält smöret. Degspadet. -
Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
Jästen med lite av degspadet. Jästen utrörd. -
Häll på resten av degspadet. Rör ner strösocker, salt och kardemumma.
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk kardemumma
Degspad med socker, salt och kardemumma. -
Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det.
(Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du kommer ta för mycket vilket leder till dålig jäsning samt torrt och kompakt bröd.)
- 12 dl vetemjöl
Vetemjöl i litermått. -
Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig och blank deg. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar, ca 5 minuter.
Tillsätt mjöl lite i taget. Blank och smidig deg. -
Låt degen jäsa under bakhandduk till dubbel storlek ca 1 timme.
(Passa på att förbereda fyllningen och plåten med bakplåtspapper under tiden degen jäser.)
Jäs övertäckt. Degen efter jäsning. -
Mät upp smöret till fyllningen i en bunke och låt det bli rumsvarmt.
- 150 g smör
Smör till fyllningen. -
Tillsätt kanel och strösocker. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar så går det snabbt.
- 1,5 msk kanel
- 1,5 dl strösocker
Smör, kanel och strösocker. Rör ihop fyllningen. -
Använd en långpanna med non-stick-beläggning ca 30x40 cm eller använd ugnens långpanna i samma storlek. Om långpannan inte har non-stick-beläggning så klä den med två bakplåtspapper som täcker botten och kanterna och går om lott på mitten. (Har du jättestort bakplåtspapper som kan täcka hela ytan ändå så räcker det förstås med ett bakplåtspapper.)
Två bakplåtspapper omlott i en långpanna. -
Häll försiktigt ut den jästa degen i långpannan. Dra ut den så den blir skapligt jämn (inte så jättenoga) över plåten utan att trycka mer än nödvändigt på degen.
Dra ut degen. -
Tryck små gropar med tummen över degen.
(Man kan tänka att hålen ska hamna i mitten av rutorna man ska skära när äppelvetebrödet är gräddat.)
Många små gropar. -
Fördela fyllningen i groparna.
Fyllning i groparna. -
Skala äpplena och skär i klyftor.
- ca 4-6 st (ca 750 g) äpplen
Äppelklyftor. -
Tryck ner några äppelklyftor i varje grop. Tryck ner ordentligt.
Äppelklyftor nedtryckta. -
Låt jäsa 30 minuter.
Efter jäsning. -
Vispa upp ett ägg. Pensla med det uppvispade ägget.
Tryck ner äppelbitarna (de har en tendens att tryckas upp när det jäser).
- 1 st ägg
Uppvispat ägg. Penslat med uppvispat ägg. -
Grädda längst ner i ugnen i 175°C i ca 30 minuter till den fått fin färg.
Färdiggräddat äppelvetebröd. -
Låt svalna. Skär i rutor, om man vill och om det går kan man skära så att äppelbitarna hamnar i mitten av rutan.
Vetebröd i rutor. -
Servera eller frys in äppelvetebrödet.
Sikta eventuellt florsocker över vid servering.
- ev. 2 msk florsocker
Äppelrutor utan florsocker. Äppelrutor med florsocker.