Kardemumma

Kardemumma används i många bakverk och i asiatisk matlagning. Det är också en vanlig glöggkrydda.

Kryddburk med malen kardemumma
Malen kardemumma i kryddburk.

Kardemumma finns att köpa malen i kryddburk och som hela frön/kärnor i kryddpåse.

Malen kardemumma

Malen kardemumma är det vanligaste och enklaste att använda. Det är alltid bra att ha hemma.

Hel kardemumma / Kardemummakärnor

Använd kardemummakärnor och stöt dem i en mortel så får du stött kardemumma som du kan använda istället för mald kardemumma. Stött kardemumma ger en godare smak än färdigmalen.

Om du har en kardemummakvarn så är det kardemummakärnor du ska fylla den med. Grovmalen kardemumma är gott som fyllning i vetebullar och även riktigt gott att smaksätta t.ex. turkisk yoghurt eller kesella med och servera till dessert.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kardemumma.

Energi: 576 kcal
Kolhydrater: 42 g
Protein: 17 g
Fett: 31 g
Fibrer: 34 g

Tips och info

Engelskt namn:

cardamom seed = kardemummakärna, ground cardamom = malen kardemumma

Finns i affären:

I kryddhyllan. Malen kardemumma finns på burk och kardemummakärnor finns på påse.

Hållbarhet och förvaring:

Torrt i rumstemperatur. Håller sig i flera år.

Pris:

ca 25 kr för en burk

Ersätt med:

Kanel

Vad väger kardemumma?

1 tsk 3.5 g
1 msk 10.5 g

Måttomvandla kardemumma mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Aydee Quintero
Gracias por enviarme recetas
Svar till Martin Skrivet av Susanne
Ja det som avses är inte skalet. Jag har faktiskt aldrig sett hur de ser ut med skal på eftersom jag bara köpt vanliga sorter av hel kardemumma i affären t.ex. Santa Maria.
Skrivet av Martin
Plötsligt kom jag av mig. Mitt i skapandet av en deg tänkt att fira fettisdagen ikväll. På diskbänken står en mortel med kardemummakapslar som jag börjat stöta. Fast så fort den första kapseln öppnats så fylldes mitt huvud av frågan; Ska man verkligen ha med de gröna skalen?!

Kommer att ta det säkra före det osäkra och plocka bort skalen denna gång, men är lite konfunderad över beskrivningen här. Det som avses med hela kardemummakärnor är enbart innehållet i kardemummakapslarna, inte skalet?
Skrivet av Scott-i-Grytan
Jag har aldrig testat att mala kardemumman själv, men jag kan tänka mig att skillnaden är lika stor som med t.ex. peppar - alltså gigantisk. :) Måste testa!

Mvh från http://www.kokaihop.se/profile/scott-i-grytan
Svar till Neha Skrivet av Susanne
Ta hela kardemummakärnor och stöt dem i en mortel så får du stött kardemumma. Det går också bra att köpa malen kardemumma, dock blir det mera och godare smak på den man stöter själv.

Visa alla kommentarer

Liknande ingredienser

| Kryddor |


Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest