Rabarberkladdkaka




Ingredienser:
Kladdkaka:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 tsk kardemumma
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Fyllning:
- ca 300 g rabarber
- 1 tsk kanel
- 2 msk strösocker
Servering:
- ev. 5 dl vispgrädde
- ev. 8 portioner vaniljsås
- ev. 8 portioner vaniljglass

Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
- ev. elvisp
Gör så här:
-
Smält smöret i en kastrull på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, ta bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.
- 150 g smör
Smält smör. -
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.
(Detta moment kan hoppas över beroende på vilken form man har och hur viktigt man tycker det är att kakan lossnar lätt från formen.)
Smord och bröad form. -
Skölj och skala rabarbern. Skär den i skivor ca 0,5-1 cm tjocka.
- ca 300 g rabarber
Rabarber i skivor. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och kardemumma till det smälta smöret.
Vispa för hand eller med elvisp till en jämn ljus och lite fluffig smet. (Jag kör ca 30 sekunder med elvisp med vispar på högsta effekt. Rör eller vispar man mindre så blir texturen grövre i kakan och den blir plattare. Gör man som jag får man en lite krispigare yta. Kladdigheten har med gräddningstiden att göra.)
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 tsk kardemumma
Ägg, socker, vanilj, salt, kardemumma tillsatt. Smeten vispad. -
Tillsätt vetemjölet. (Väg eller häll upp. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då blir det för mycket vilket leder till en torrare och mer kompakt kaka.)
Vispa eller rör ihop till en jämn smet. Rör/vispa inte längre tid än att det är blandat. (Jag använder elvisp och kör på lägsta effekt tills det är blandat.)
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Kladdkakssmeten klar. -
Häll smeten i formen.
Fördela rabarberskivorna jämnt. Tryck ner dem lite lätt i smeten.
Strö över kanel och strösocker.
- 1 tsk kanel
- 2 msk strösocker
Smeten i formen. Rabarberskivor på smeten. Kanel och socker. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 30 minuter.
Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för hur kladdig kladdkakan blir och tiden i ugnen varierar väldigt mycket på storlek på form, mängden rabarber. Tiden ovan gäller för en form ca 20 cm i diameter och för 300 g rabarber och för att få den kladdig i mitten. Vill du ha en kladdigare kladdkaka, välj kortare tid i ugnen. Använder du mindre mängd rabarber, korta tiden i ugnen. Tar du en större form så korta tiden i ugnen. För att se hur kladdig kladdkakan är så kan man öppna ugnsluckan och ta tag i formen och skaka den lite lätt. När det bara blir som en liten våg i mitten av kakan så är den lagom kladdig tycker jag.
Färdiggräddad rabarberkladdkaka. -
Låt kladdkakan svalna. Servera ljummen eller kylskåpskall med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Man kan om man vill pudra över lite florsocker.
- ev. 5 dl vispgrädde
- ev. 8 portioner vaniljsås
- ev. 8 portioner vaniljglass
Rabarberkladdkakan serverad. En bit rabarberkladdkaka.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara rabarberkladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.
| Efterrätter |

⭐ webmaster

⭐ webmaster