Rabarberkladdkaka

Supergod rabarberkladdkaka som är oerhört enkel och går snabbt att göra. Smaksatt med både kardemumma och kanel blir verkligen jättegott! Att man bara vispar ihop smeten snabbt i en kastrull sparar både tid och disk. Ett favoritrecept.
rabarberkladdkaka
Supergod rabarberkladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 45 min varav 30 min i ugnen
Portioner ca 8 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit: 336 kcal

Ingredienser:

Kladdkaka:

Fyllning:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, ta bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

    (Detta moment kan hoppas över beroende på vilken form man har och hur viktigt man tycker det är att kakan lossnar lätt från formen.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Skölj och skala rabarbern. Skär den i skivor ca 0,5-1 cm tjocka.

    rabarber i skivor
    Rabarber i skivor.
  4. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och kardemumma till det smälta smöret.

    Vispa för hand eller med elvisp till en jämn ljus och lite fluffig smet. (Jag kör ca 30 sekunder med elvisp med vispar på högsta effekt. Rör eller vispar man mindre så blir texturen grövre i kakan och den blir plattare. Gör man som jag får man en lite krispigare yta. Kladdigheten har med gräddningstiden att göra.)

    ägg, socker, vanilj, salt, kardemumma tillsatt
    Ägg, socker, vanilj, salt, kardemumma tillsatt.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  5. Tillsätt vetemjölet. (Väg eller häll upp. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då blir det för mycket vilket leder till en torrare och mer kompakt kaka.)

    Vispa eller rör ihop till en jämn smet. Rör/vispa inte längre tid än att det är blandat. (Jag använder elvisp och kör på lägsta effekt tills det är blandat.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  6. Häll smeten i formen.

    Fördela rabarberskivorna jämnt. Tryck ner dem lite lätt i smeten.

    Strö över kanel och strösocker.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    rabarberskivor på smeten
    Rabarberskivor på smeten.
    kanel och socker
    Kanel och socker.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 30 minuter.

    Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för hur kladdig kladdkakan blir och tiden i ugnen varierar väldigt mycket på storlek på form, mängden rabarber. Tiden ovan gäller för en form ca 20 cm i diameter och för 300 g rabarber och för att få den kladdig i mitten. Vill du ha en kladdigare kladdkaka, välj kortare tid i ugnen. Använder du mindre mängd rabarber, korta tiden i ugnen. Tar du en större form så korta tiden i ugnen. För att se hur kladdig kladdkakan är så kan man öppna ugnsluckan och ta tag i formen och skaka den lite lätt. När det bara blir som en liten våg i mitten av kakan så är den lagom kladdig tycker jag.

    färdiggräddad rabarberkladdkaka
    Färdiggräddad rabarberkladdkaka.
  8. Låt kladdkakan svalna. Servera ljummen eller kylskåpskall med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    Man kan om man vill pudra över lite florsocker.

    rabarberkladdkakan serverad
    Rabarberkladdkakan serverad.
    en bit rabarberkladdkaka
    En bit rabarberkladdkaka.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara rabarberkladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer till Rabarberkladdkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Lisbeth Nilsson ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att ni tyckte om rabarberkladdkakan! Tack för att du skrev!
✏️ Skrivet av Lisbeth Nilsson
Kakan uppskattades mycket när jag bjöd på den på min födelsedag häromkvällen.
💬 Svar till Viktoria ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips! Jag använder också mediumstora ägg, det gör jag alltid i alla bakverk så alla recept utgår från det. Kul att du tycker om receptet!
✏️ Skrivet av Viktoria
Mmm, så god! Jag håller inte med om att kakan smakar ägg, men det kanske beror på att jag använde mediumstora ägg? Efter att ha gjort detta recept 3 gånger, så har jag utvecklat ett knep: Jag häller i lite av smeten, precis så det täcker botten. Sedan i med rabarbern och på med socker och kanel. Därefter häller jag på resten av smeten, så allt täcks. Då tycker jag att kakan blir godast och det är dessutom lättare att se ”vågen” som säger att den är lagom kladdig. Mumsigt! Tack för ytterligare ett härligt recept!
💬 Svar till Kaiza ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips med äpple och kanel. Konstigt att den smakade omelett, det gör den inte när jag gjort den. Vispade du smeten ordentligt? Viktigt att det är väl blandat.