Ananaskladdkaka

Saftig och god ananaskladdkaka, en exotisk kladdkaka med ananas och kokos som är mycket enkel och går snabbt att göra.
ananaskladdkaka
En bit ananaskladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: ca 40 minuter + tid att svalna
Portioner ca 8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (120 g): 370 kalorier, 38 g kolhydrater, 22 g fett, 5 g protein, 3 g fibrer

Ingredienser:

Ananaskladdkaka:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör. Servera med laktosfri grädde eller glass.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Låt den krossade ananasen rinna av i ett durkslag.

    • ca 280 g (2 burkar à 140 g avrunnen vikt) ananas
    krossad ananas rinner av
    Krossad ananas rinner av.
  2. Smörj en rund form ca 20 cm i diameter med smör och beströ med kokosflingor.

    smord rund form beströdd med kokosflingor
    Smord rund form beströdd med kokosflingor.
  3. Mät upp smöret i en kastrull som rymmer minst 2 liter.

    Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält. Stäng av värmen och tag bort kastrullen från spisen. Rör om tills allt smör smält. (På detta sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är viktigt när äggen tillsätts i nästa steg.)

    smält smör
    Smält smör.
  4. Tillsätt ägg, socker, salt, vaniljsocker, kokosflingor.

    Vispa till en jämn smet för hand eller med elvisp. (Jag använder elvisp med vispar och kör ca 30 sekunder på högsta hastighet till en ljus fluffig smet.)

    ägg, socker, salt, vaniljsocker, kokosflingor tillsatt
    Ägg, socker, salt, vaniljsocker, kokosflingor tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  5. Tillsätt vetemjölet och den avrunnen krossad ananas.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag använder elvisp på lägsta hastighet inte längre tid än att det är blandat.)

    (Tänk på att hälla upp vetemjölet eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. För mycket mjöl ger en torr kaka.)

    vetemjöl och krossad ananas tillsatt
    Vetemjöl och krossad ananas tillsatt.
    ananaskladdkakesmeten klar
    Ananaskladdkakesmeten klar.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 22 min (precis innan den börjar få färg).

    Observera att tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. Vill man ha en kladdigare kaka - ta kortare tid och vill man ha en mer välgräddad kaka tar man några minuter längre. Man kan öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på formen. Om kakan dallrar i mitten så är den lagom kladdig tycker jag. Tänk också på att om du använder en större form så behöver du minska tiden i ugnen och tar du en mindre form så behöver tiden ökas.

    ogräddad ananaskladdkaka
    Ogräddad ananaskladdkaka.
    gräddad ananaskladdkaka
    Gräddad ananaskladdkaka.
  7. Låt ananaskladdkakan svalna. Ställ gärna in den i kylskåp minst en timme före servering.

    Servera ananaskladdkakan med vispad grädde och/eller vaniljglass.

    ananaskladdkakan serverad
    Ananaskladdkakan serverad.

servera Serveringstips:

Servera ananaskladdkakan med vispad grädde eller vaniljglass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara ananaskladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Daniel
Extremt god. Bakade den och bjöd till mina kollegor och de älskade den, tog inte många minuter innan den var slut. Kan varmt rekommendera! Kommer definitivt baka igen.
💬 Svar till Nina ✏️ Skrivet av Susanne
Nej man brukar aldrig ha bakpulver i kladdkaka.
✏️ Skrivet av Nina
Hej! Behöver man inte ha bakpulver till ananaskakan?
💬 Svar till Madeleine ✏️ Skrivet av Susanne
Det är nog bättre du tittar på något annat recept eftersom du vill ändra en väldigt stor del av just det här receptet. Utgå från vilka ingredienser du vill använda och hitta ett liknande recept eller kontakta mig och fråga.
✏️ Skrivet av Madeleine
Hej!

Hur ersätter man ananas och kokosflingor. Vill helst göra en ”närodlad och i säsong” kaka