| Efterrätter |

Ananaskladdkaka

Saftig och god ananaskladdkaka, en exotisk kladdkaka med ananas och kokos som är mycket enkel och går snabbt att göra.
ananaskladdkaka
En bit ananaskladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: ca 40 minuter + tid att svalna
Portioner ca 8 portioner

Ingredienser:

Ananaskladdkaka:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör. Servera med laktosfri grädde eller glass.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Låt den krossade ananasen rinna av i ett durkslag.

  2. Smörj en rund form ca 20 cm i diameter med smör och beströ med kokosflingor.

  3. Mät upp smöret i en kastrull som rymmer minst 2 liter.

    Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält. Stäng av värmen och tag bort kastrullen från spisen. Rör om tills allt smör smält. (På detta sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är viktigt när äggen tillsätts i nästa steg.)

  4. Tillsätt ägg, socker, salt, vaniljsocker, kokosflingor.

    Vispa till en jämn smet för hand eller med elvisp. (Jag använder elvisp med vispar och kör ca 30 sekunder på högsta hastighet till en ljus fluffig smet.)

  5. Tillsätt vetemjölet och den avrunnen krossad ananas.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag använder elvisp på lägsta hastighet inte längre tid än att det är blandat.)

    (Tänk på att hälla upp vetemjölet eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. För mycket mjöl ger en torr kaka.)

  6. Häll kladdkakesmeten i formen.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 22 min (precis innan den börjar få färg).

    Observera att tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. Vill man ha en kladdigare kaka - ta kortare tid och vill man ha en mer välgräddad kaka tar man några minuter längre. Man kan öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på formen. Om kakan dallrar i mitten så är den lagom kladdig tycker jag. Tänk också på att om du använder en större form så behöver du minska tiden i ugnen och tar du en mindre form så behöver tiden ökas.

  7. Låt ananaskladdkakan svalna. Ställ gärna in den i kylskåp minst en timme före servering.

    Servera ananaskladdkakan med vispad grädde och/eller vaniljglass.

Beskrivande bilder

krossad ananas rinner av
1. Krossad ananas rinner av.
smord rund form beströdd med kokosflingor
2. Smord rund form beströdd med kokosflingor.
smält smör
3. Smält smör.
ägg, socker, salt, vaniljsocker, kokosflingor tillsatt
4.1. Ägg, socker, salt, vaniljsocker, kokosflingor tillsatt.
smeten blandad
4.2. Smeten blandad.
vetemjöl och krossad ananas tillsatt
5.1. Vetemjöl och krossad ananas tillsatt.
ananaskladdkakesmeten klar
5.2. Ananaskladdkakesmeten klar.
ogräddad ananaskladdkaka
6.1. Ogräddad ananaskladdkaka.
gräddad ananaskladdkaka
6.2. Gräddad ananaskladdkaka.
ananaskladdkakan serverad
7. Ananaskladdkakan serverad.

servera Serveringstips:

Servera ananaskladdkakan med vispad grädde eller vaniljglass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara ananaskladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.

Kommentarer till Ananaskladdkaka

Skriv en kommentarer