| Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza | Sommarmat |

Smulpaj med blåbär

Smulpaj är både en av de snabbaste pajerna man kan göra - och godaste! Här är min goda smulpaj med blåbär. En mycket god och enkel blåbärssmulpaj med smak av vanilj och kokos i smuldegen.
smulpaj med blåbär - blåbärssmulpaj
Enkelt recept på Blåbärssmulpaj - smulpaj med blåbär. Gott med vanilj och kokossmak i smuldegen!
Timglas Tid: 45 minuter varav 30 minuter i ugnen
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Fyllning:

Smuldeg:

Serveringstillbehör:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör. Servera med laktosfri grädde, glass eller vaniljsås.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Fördela blåbären i en pajform, ca 22 cm i diameter. (Frysta blåbär behöver ej tinas.) Sikta över potatismjöl och strö över strösocker.

    (Om blåbären är frysta och väldigt isiga så låt gärna blåbären tina lite halvt och försök få bort så mycket av isen som möjligt. Strö sedan över potatismjöl och ta gärna lite mer, dubbla mängden kan behövas.)

    blåbären i pajform
    Blåbären i en pajform.
    blåbär med strösocker och potatismjöl
    Blåbär med strösocker och potatismjöl.
  2. Mät upp vetemjöl, kokosflingor (eller havregryn), strösocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda.

    vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker
    Vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker.
    torra ingredienser till smuldegen blandade
    Torra ingredienser till smuldegen blandade.
  3. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och låt gärna detta stå några minuter så att smöret blir mjukt.

    Blanda sedan till en smulig deg, man kan använda fingertopparna, en gaffel eller elvisp med vispar.

    Fördela smuldegen över blåbären.

    smöret skuret i mindre bitar tillsatt
    Smöret skuret i mindre bitar tillsatt.
    smuldegen klar
    Smuldegen klar.
    smuldegen ovanpå blåbären
    Smuldegen ovanpå blåbären.
  4. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter tills pajen fått fin gyllene färg.

    blåbärssmulpajen gräddas i ugnen
    Blåbärssmulpajen gräddas i ugnen.
    färdiggräddad smulpaj med blåbär
    Färdiggräddad smulpaj med blåbär.
  5. Låt pajen svalna lite och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    en bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde
    En bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde.

glödlampa Tips:

Vill man ha lite sötare paj så tar man den större mängden socker på blåbären. Man kan även ta lite mer socker i pajdegen.

GI GI Tips:

Ju mindre socker desto lägre GI.

planera Planeringstips:

Pajen går att förbereda och ha i kylen före gräddning. Grädda ca 5 minuter extra om du ställer in blåbärspajen kylskåpskall i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylskåp, hållbarhet minst 5 dagar. Den går också bra att frysa.

Kommentarer till Smulpaj med blåbär

Skriv en kommentar

person Svar till monica figueroa penna Skrivet av Susanne
Varsågod! Kul att du tycker om mina recept! :)
penna Skrivet av monica figueroa
Susanne tack for dina goa
mat recepter. Jag bor i BUENOS AIRES, ARGENTINA !! tackar
person Svar till Emely penna Skrivet av Susanne

Ja det är samma mängd och ingen skillnad, kanske att jag skulle strö mindre mjöl över hallon, beror lite på hur saftiga de är eller om man använder frysta hallon hur isiga de är. Mjölet man strör över är ju till för att suga upp vätskan så det inte blir för blött. Man kan ta potatismjöl och strö över.

Sedan är ju inte mängden på bären så noga. Det är ju också en smaksak hur mycket smuldeg man vill ha i förhållande till mängd bär. Men generellt är inte mängderna på ingredienserna överhuvudtaget så noga när man gör smulpaj. Det brukar bli bra nästan hur man än gör! :)

Varsågod! :)

Läs alla 35 kommentarer