Det var för mycket med smör, det skulle egentligen räcka med 120 gram och lite mer vetemjöl. Min smuldeg blev för fet och det gick inte alls att blanda och sprida smuldegen lätt över blåbären då den blev kladdig och klibbig !
Smulpaj med blåbär
Smulpaj är både en av de snabbaste pajerna man kan göra - och godaste! Här är min goda smulpaj med blåbär. En mycket god och enkel blåbärssmulpaj med smak av vanilj och kokos i smuldegen.
Tid: 45 minuter varav 30 minuter i ugnen
6-8 portioner
Ingredienser:
Fyllning:
- ca 250 g (3-4 dl) blåbär (frysta eller färska)
- ca 2 tsk potatismjöl
- 2-3 msk strösocker
Smuldeg:
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 dl kokosflingor
- eller 1 dl havregryn
- 3 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g smör
Serveringstillbehör:
- ev. ca 3-4 dl vispgrädde
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
- ev. 6-8 portioner vaniljglass
Laktosfritt - Välj laktosfritt smör. Servera med laktosfri grädde, glass eller vaniljsås.
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st pajform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (97 g): 359 kalorier, 32 g kolhydrater, 24 g fett, 3 g protein, 3 g fibrer
Tips & tricks
Vill man ha lite sötare paj så tar man den större mängden socker på blåbären. Man kan även ta lite mer socker i pajdegen.
GI Tips
Ju mindre socker desto lägre GI.
Planeringstips
Pajen går att förbereda och ha i kylen före gräddning. Grädda ca 5 minuter extra om du ställer in blåbärspajen kylskåpskall i ugnen.
Hållbarhet och förvaring
Förvara överbliven paj i kylskåp, hållbarhet minst 5 dagar. Den går också bra att frysa.
️ Skrivet av
Hej!
Det var för mycket med smör, det skulle egentligen räcka med 120 gram och lite mer vetemjöl. Min smuldeg blev för fet och det gick inte alls att blanda och sprida smuldegen lätt över blåbären då den blev kladdig och klibbig !
Det var för mycket med smör, det skulle egentligen räcka med 120 gram och lite mer vetemjöl. Min smuldeg blev för fet och det gick inte alls att blanda och sprida smuldegen lätt över blåbären då den blev kladdig och klibbig !
️ Skrivet av
Alldeles för mycket smör i det här receptet. 2x på övriga ingredienser för att det ska bli smuligt.
webmaster
Svar till
Lisa
️ Skrivet av
Du kan ta lite mindre smör om du vill eller lite mer havregryn och kokosflingor. Eller göra som det står. När jag gjorde pajen senast tog jag en blandning av kokosflingor och havregryn på sammanlagt 2,5 dl och i övrigt samma recept och det blev också bra. Annars generellt så blir smuldegar bra nästan hur man än gör dem. Man kan ta mer eller mindre av smör och de andra ingredienserna också, det är en smaksak.
️ Skrivet av
Tänkte baka blåbärssmulpajen som ser jättegod ut!
Vill kolla att smörmängden är riktig, låter mycket till mängden mjöl o kokos🤔
Vill kolla att smörmängden är riktig, låter mycket till mängden mjöl o kokos🤔
webmaster
Svar till
Cristina bengtsson
️ Skrivet av
Vad roligt att du tycker om receptet! Tack för att du skrev!