Smulpaj med blåbär




Ingredienser:
Fyllning:
- ca 250 g (3-4 dl) blåbär (frysta eller färska)
- ca 2 tsk potatismjöl
- 2-3 msk strösocker
Smuldeg:
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 dl kokosflingor
- eller 1 dl havregryn
- 3 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g smör
Serveringstillbehör:
- ev. ca 3-4 dl vispgrädde
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
- ev. 6-8 portioner vaniljglass


Utrustning:
- 1 st pajform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Fördela blåbären i en pajform, ca 22 cm i diameter. (Frysta blåbär behöver ej tinas.) Sikta över potatismjöl och strö över strösocker.
(Om blåbären är frysta och väldigt isiga så låt gärna blåbären tina lite halvt och försök få bort så mycket av isen som möjligt. Strö sedan över potatismjöl och ta gärna lite mer, dubbla mängden kan behövas.)
- ca 250 g (3-4 dl) blåbär (frysta eller färska)
- ca 2 tsk potatismjöl
- 2-3 msk strösocker
Blåbären i en pajform. Blåbär med strösocker och potatismjöl. -
Mät upp vetemjöl, kokosflingor (eller havregryn), strösocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda.
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 dl kokosflingor
- eller 1 dl havregryn
- 3 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker. Torra ingredienser till smuldegen blandade. -
Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och låt gärna detta stå några minuter så att smöret blir mjukt.
Blanda sedan till en smulig deg, man kan använda fingertopparna, en gaffel eller elvisp med vispar.
Fördela smuldegen över blåbären.
- 200 g smör
Smöret skuret i mindre bitar tillsatt. Smuldegen klar. Smuldegen ovanpå blåbären. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter tills pajen fått fin gyllene färg.
Blåbärssmulpajen gräddas i ugnen. Färdiggräddad smulpaj med blåbär. -
Låt pajen svalna lite och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
- Serveringstillbehör:
- ev. ca 3-4 dl vispgrädde
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
- ev. 6-8 portioner vaniljglass
En bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde. - Serveringstillbehör:
Tips:
Vill man ha lite sötare paj så tar man den större mängden socker på blåbären. Man kan även ta lite mer socker i pajdegen.
GI Tips:
Ju mindre socker desto lägre GI.
Planeringstips:
Pajen går att förbereda och ha i kylen före gräddning. Grädda ca 5 minuter extra om du ställer in blåbärspajen kylskåpskall i ugnen.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överbliven paj i kylskåp, hållbarhet minst 5 dagar. Den går också bra att frysa.
| Blåbärsrecept | Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza | Sommarmat |

⭐ webmaster
Vill kolla att smörmängden är riktig, låter mycket till mängden mjöl o kokos🤔

⭐ webmaster