
⭐ webmaster
Utrustning:
Fördela blåbären i en pajform, ca 22 cm i diameter. (Frysta blåbär behöver ej tinas.) Sikta över potatismjöl och strö över strösocker.
(Om blåbären är frysta och väldigt isiga så låt gärna blåbären tina lite halvt och försök få bort så mycket av isen som möjligt. Strö sedan över potatismjöl och ta gärna lite mer, dubbla mängden kan behövas.)
Mät upp vetemjöl, kokosflingor (eller havregryn), strösocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda.
Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och låt gärna detta stå några minuter så att smöret blir mjukt.
Blanda sedan till en smulig deg, man kan använda fingertopparna, en gaffel eller elvisp med vispar.
Fördela smuldegen över blåbären.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter tills pajen fått fin gyllene färg.
Låt pajen svalna lite och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Tips:
Vill man ha lite sötare paj så tar man den större mängden socker på blåbären. Man kan även ta lite mer socker i pajdegen.
GI Tips:
Ju mindre socker desto lägre GI.
Planeringstips:
Pajen går att förbereda och ha i kylen före gräddning. Grädda ca 5 minuter extra om du ställer in blåbärspajen kylskåpskall i ugnen.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överbliven paj i kylskåp, hållbarhet minst 5 dagar. Den går också bra att frysa.
| Blåbärsrecept | Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza | Sommarmat |