Smulpaj med blåbär

Smulpaj är både en av de snabbaste pajerna man kan göra - och godaste! Här är min goda smulpaj med blåbär. En mycket god och enkel blåbärssmulpaj med smak av vanilj och kokos i smuldegen.
smulpaj med blåbär - blåbärssmulpaj
Enkelt recept på Blåbärssmulpaj - smulpaj med blåbär. Gott med vanilj och kokossmak i smuldegen!
Timglas Tid: 45 minuter varav 30 minuter i ugnen
Portioner 6-8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (97 g): 359 kalorier, 32 g kolhydrater, 24 g fett, 3 g protein, 3 g fibrer

Ingredienser:

Fyllning:

Smuldeg:

Serveringstillbehör:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör. Servera med laktosfri grädde, glass eller vaniljsås.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Fördela blåbären i en pajform, ca 22 cm i diameter. (Frysta blåbär behöver ej tinas.) Sikta över potatismjöl och strö över strösocker.

    (Om blåbären är frysta och väldigt isiga så låt gärna blåbären tina lite halvt och försök få bort så mycket av isen som möjligt. Strö sedan över potatismjöl och ta gärna lite mer, dubbla mängden kan behövas.)

    blåbären i pajform
    Blåbären i en pajform.
    blåbär med strösocker och potatismjöl
    Blåbär med strösocker och potatismjöl.
  2. Mät upp vetemjöl, kokosflingor (eller havregryn), strösocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda.

    vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker
    Vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker.
    torra ingredienser till smuldegen blandade
    Torra ingredienser till smuldegen blandade.
  3. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och låt gärna detta stå några minuter så att smöret blir mjukt.

    Blanda sedan till en smulig deg, man kan använda fingertopparna, en gaffel eller elvisp med vispar.

    Fördela smuldegen över blåbären.

    smöret skuret i mindre bitar tillsatt
    Smöret skuret i mindre bitar tillsatt.
    smuldegen klar
    Smuldegen klar.
    smuldegen ovanpå blåbären
    Smuldegen ovanpå blåbären.
  4. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter tills pajen fått fin gyllene färg.

    blåbärssmulpajen gräddas i ugnen
    Blåbärssmulpajen gräddas i ugnen.
    färdiggräddad smulpaj med blåbär
    Färdiggräddad smulpaj med blåbär.
  5. Låt pajen svalna lite och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    en bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde
    En bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde.

glödlampa Tips & tricks:

Vill man ha lite sötare paj så tar man den större mängden socker på blåbären. Man kan även ta lite mer socker i pajdegen.

GI GI Tips:

Ju mindre socker desto lägre GI.

planera Planeringstips:

Pajen går att förbereda och ha i kylen före gräddning. Grädda ca 5 minuter extra om du ställer in blåbärspajen kylskåpskall i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylskåp, hållbarhet minst 5 dagar. Den går också bra att frysa.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Dariosh
Hej!
Det var för mycket med smör, det skulle egentligen räcka med 120 gram och lite mer vetemjöl. Min smuldeg blev för fet och det gick inte alls att blanda och sprida smuldegen lätt över blåbären då den blev kladdig och klibbig !
✏️ Skrivet av Simon Kristensson
Alldeles för mycket smör i det här receptet. 2x på övriga ingredienser för att det ska bli smuligt.
💬 Svar till Lisa ✏️ Skrivet av Susanne
Du kan ta lite mindre smör om du vill eller lite mer havregryn och kokosflingor. Eller göra som det står. När jag gjorde pajen senast tog jag en blandning av kokosflingor och havregryn på sammanlagt 2,5 dl och i övrigt samma recept och det blev också bra. Annars generellt så blir smuldegar bra nästan hur man än gör dem. Man kan ta mer eller mindre av smör och de andra ingredienserna också, det är en smaksak.
✏️ Skrivet av Lisa
Tänkte baka blåbärssmulpajen som ser jättegod ut!
Vill kolla att smörmängden är riktig, låter mycket till mängden mjöl o kokos🤔
💬 Svar till Cristina bengtsson ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om receptet! Tack för att du skrev!