Smulpaj med blåbär

Smulpaj är både en av de snabbaste pajerna man kan göra - och godaste! Här är min goda smulpaj med blåbär. En mycket god och enkel blåbärssmulpaj med smak av vanilj och kokos i smuldegen.
smulpaj med blåbär - blåbärssmulpaj
Enkelt recept på Blåbärssmulpaj - smulpaj med blåbär. Gott med vanilj och kokossmak i smuldegen!
Timglas Tid: 45 minuter varav 30 minuter i ugnen
Portioner 6-8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner : 361 kcal

Ingredienser:

Fyllning:

Smuldeg:

Serveringstillbehör:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör. Servera med laktosfri grädde, glass eller vaniljsås.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Fördela blåbären i en pajform, ca 22 cm i diameter. (Frysta blåbär behöver ej tinas.) Sikta över potatismjöl och strö över strösocker.

    (Om blåbären är frysta och väldigt isiga så låt gärna blåbären tina lite halvt och försök få bort så mycket av isen som möjligt. Strö sedan över potatismjöl och ta gärna lite mer, dubbla mängden kan behövas.)

    blåbären i pajform
    Blåbären i en pajform.
    blåbär med strösocker och potatismjöl
    Blåbär med strösocker och potatismjöl.
  2. Mät upp vetemjöl, kokosflingor (eller havregryn), strösocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda.

    vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker
    Vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker.
    torra ingredienser till smuldegen blandade
    Torra ingredienser till smuldegen blandade.
  3. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och låt gärna detta stå några minuter så att smöret blir mjukt.

    Blanda sedan till en smulig deg, man kan använda fingertopparna, en gaffel eller elvisp med vispar.

    Fördela smuldegen över blåbären.

    smöret skuret i mindre bitar tillsatt
    Smöret skuret i mindre bitar tillsatt.
    smuldegen klar
    Smuldegen klar.
    smuldegen ovanpå blåbären
    Smuldegen ovanpå blåbären.
  4. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter tills pajen fått fin gyllene färg.

    blåbärssmulpajen gräddas i ugnen
    Blåbärssmulpajen gräddas i ugnen.
    färdiggräddad smulpaj med blåbär
    Färdiggräddad smulpaj med blåbär.
  5. Låt pajen svalna lite och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    en bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde
    En bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde.

glödlampa Tips:

Vill man ha lite sötare paj så tar man den större mängden socker på blåbären. Man kan även ta lite mer socker i pajdegen.

GI GI Tips:

Ju mindre socker desto lägre GI.

planera Planeringstips:

Pajen går att förbereda och ha i kylen före gräddning. Grädda ca 5 minuter extra om du ställer in blåbärspajen kylskåpskall i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylskåp, hållbarhet minst 5 dagar. Den går också bra att frysa.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza | Sommarmat |

Kommentarer till Smulpaj med blåbär

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Vic
Tack så jättemycket för receptet! Det var första gången jag använde ett recept med havre i och det blev väldigt krispigt och gott. Tog äpplen istället för blåbär :-)
💬 Svar till monica figueroa ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod! Kul att du tycker om mina recept! :)
✏️ Skrivet av monica figueroa
Susanne tack for dina goa
mat recepter. Jag bor i BUENOS AIRES, ARGENTINA !! tackar
💬 Svar till Emely ✏️ Skrivet av Susanne

Ja det är samma mängd och ingen skillnad, kanske att jag skulle strö mindre mjöl över hallon, beror lite på hur saftiga de är eller om man använder frysta hallon hur isiga de är. Mjölet man strör över är ju till för att suga upp vätskan så det inte blir för blött. Man kan ta potatismjöl och strö över.

Sedan är ju inte mängden på bären så noga. Det är ju också en smaksak hur mycket smuldeg man vill ha i förhållande till mängd bär. Men generellt är inte mängderna på ingredienserna överhuvudtaget så noga när man gör smulpaj. Det brukar bli bra nästan hur man än gör! :)

Varsågod! :)

✏️ Skrivet av Emely
hej!
undrade bara om man kan byta ut blåbären emot färska hallon? Och är det precis samma som ska göras ändå, och samma mängd hallon som blåbär? :)

Tack för en superbra sida!