| Bullar & vetebröd | Sommarmat |

Blåbärsbullar

Goda blåbärsbullar, extra lyxiga bullar med blåbär.
Blåbärsbullar
Vetebullar med god kokos- och blåbärsfyllning. Mycket goda bullar.
Timglas Tid: ca 2 timmar, varav 45 minuters jobb
Portioner 30 bullar

Ingredienser:

Bulldeg:

Fyllning:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Gör degvätskan: Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken, rör om och låt bli fingervarmt, 37 grader. Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast den temperaturen direkt när du blandat ner mjölken.

Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan.

Tillsätt ägg, salt, strösocker och kardemumma och rör om så att ägget fördelar sig. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Använd gärna elvisp med degkrokar. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen släpper bunkens kanter.

Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa ca 40 minuter. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning:

Blanda smör, mandelmassa eller kokosmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en liten bunke. Använd gärna elvisp (med vispar).

När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i två delar.

Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30x55 cm.

Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av de frysta blåbären och fördela potatismjölet jämnt över blåbären.

Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor och lägg dessa i bullformar och ställ dem på plåtar.

Tryck i resten av blåbären. Strö över lite kokosflingor och pärlsocker efter tycke och smak.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 15 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 10-13 minuter.

Låt bullarna svalna under bakhanddukar.

Om man vill kan man sikta över florsocker vid servering.

Bulldegen
1. Smula ner jäst i en bunke. Smält smör och häll på mjölk och låt bli 37 grader. 3. Efter jästen rörts ut i degvätskan och övriga ingredienser tillsats så blandar man i mjölet lite i taget tills man får en fin slät deg som släpper bunkens kanter. Använd gärna elvisp med degkrokar.
Fyllningen och färdigjäst deg
4. Den färdiga fyllningen. Jag tog kokosmassa. 5. Den färdigjästa degen. (OBS! Jag gjorde dubbel sats så därav lite större deg på bilden.) 6. Ta upp degen på bakbordet och knåda den ordentligt. (OBS! Dubbel sats på bilden.)
Utkavlad deg med fyllning
7. Dela degen. Kavla ut varje del till en rektangulär platta. 8. Bred på fyllningen. 9. Strö på frysta blåbär.
Skär degen till bullar
10. Rulla ihop degen längs med långsidan till en rulle. 11. Skär i ca 2 cm breda bitar. 12. Lägg dem i bullformar och tryck i några frysta blåbär i varje.
blåbärsbullarna före och efter ugnen
13. Bullarna på plåten. 14. Strö över kokosflingor och pärlsocker och låt därefter jäsa. 15. De färdiggräddade blåbärsbullarna.

servera Serveringstips:

Servera blåbärsbullarna ljumna (upptining i mikron) och pudra därefter över lite florsocker.

glödlampa Tips:

OBS! Tänk på att använda frysta blåbär - direkt från frysen, de tinar snabbt och då blir de svårhanterliga. Man kan trycka i alla blåbären istället för att rulla in dem i degen. Nackdelen med att rulla in dem i degen är att de lätt sjunker till botten av bullen. Om man trycker i alla blåbär, blanda dem först med potatismjöl så att det fastnar lite potatismjöl på blåbären innan du trycker i dem i bullarna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bullar som inte äts upp samma dag rekommenderas att frysas in i plastpåsar. De håller sig ca 3-6 månader i frysen.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Leo penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar blåbärsbullarna! :)
Ägget i bulldegen gör degen lite saftigare och mindre torr. Men det som framförallt gör att bullarna inte blir torra är att man inte tar för mycket mjöl. Ju mindre mjöl desto saftigare bullar gäller generellt.
penna Skrivet av Leo
Supergoda! Har gjort de här bullarna ett par gånger nu, mamma är helt såld på dem och är alltid lika populärt när det bjuds på fika... :) Gör ägget i degen verkligen sådan skillnad? Använde även samma deg till tex kanelbullar (kanel, smör och råsocker som fyllning), och det blev kanon. ;o

Tack för receptet! Och att strö kokosflingor över bullar blev även en hit, så kommer att fortsätta med det ;)
person Svar till Lisa penna Skrivet av Susanne
Ja man kan utesluta ägget men det blir inte riktigt lika bra. Pensla med mjölk eller någon av de andra varianterna på sidan om äggallergi.

Läs alla 15 kommentarer