Blåbärsbullar

Baka enkelt mina goda blåbärsbullar, de blir helt underbara och lyxiga vetebullar med blåbär.
blåbärsbullar serverade på fat
Tid: ca 2,5 timmar, varav 45 minuters jobb
60 bullar

Ingredienser:

Bulldeg:

Fyllning:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    • 50 g jäst för söta degar
    smulad jäst i bunke
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret i en kastrull.

    kastrull med smör som delvis har smält
    Smör smälter.
  3. När smöret smält, häll på mjölken och rör om och värm om det behövs på till 34-37°C.

    Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast rätt temperatur direkt när du blandat ner mjölken.

    (Var noga med att röra om i botten innan du mäter. Enklast är att känna med ett finger. När det varken känns varmt eller kallt är det lagom varmt.)

    kastrull med smält smör
    Smält smör.
    kastrull med smält smör blandat med mjölk
    Smält smör blandat med mjölk som är fingervarmt.
  4. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan.

    jästen delvis upplöst i lite av degvätskan
    Lös upp jästen i lite av degvätskan.
    jästen helt upplöst i degvätskan
    Jästen upplöst.
  5. Tillsätt ägg, salt, kardemumma och strösocker.

    bunke med degvätskan och ägg, salt, strösocker samt kardemumma tillsatt
    Ägg, salt, strösocker och kardemumma tillsatt.
  6. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen är smidig och släpper bunkens kanter.

    mjölet arbetas in med köksmaskin
    Mjölet arbetas in, här är degen för kladdig och behöver mera mjöl.
    degen är klar i köksmakin
    Degen är smidig och släpper degrullen och kanterna och är klar.
  7. Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa till dubbel storlek ca 40-60 minuter. Gör under tiden fyllningen.

    (Jästiden beror på degvätskans temperatur och rumstemperaturen, drag m.m. Om det inte jäser vänta längre tid. Om du väntat över 90 minuter och det inte jäser så har förmodligen jästsvamparna dött av för hög värme på degvätskan.)

    degen i bunken före jäsning
    Degen ska jäsa. Lägg en bakhandduk över.
  8. Mätt upp smör, mandelmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en liten bunke, låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    Blanda sedan ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar. Man kan även använda en matberedare och mixa ihop det.

    ingredienser till fyllningen i bunke
    Ingredienser till fyllningen.
    fyllningen blandad och klar i bunken
    Fyllningen klar.
  9. När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i 4 delar (om du gör en sats).

    färdigjäst bulldeg i bunke
    Färdigjäst deg.
    bulldeg på bakbord
    Degen på bakbordet.
  10. Blanda de frysta blåbären med potatismjöl till fyllningen.

    (Observera att blåbären ska tas direkt från frysen och inte tinas för de blir mosiga och mer svårhanterliga när de tinar.)

    frysta blåbär blandat med potatismjöl i en skål
    Frysta blåbär blandat med potatismjöl.
  11. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30x55 cm.

    en degdel utkavlad på bakbord
    En degdel utkavlad.
  12. Bred på (en fjärdedel av*) fyllningen på varje degdel och strö över (en fjärdedel av*) de frysta blåbären blandade med potatismjöl över degplattan.

    * Om du gör en sats och har 4 degdelar.

    fyllning utbredd på utkavlad bulldeg
    Fyllningen utbredd.
    blåbären utströdda över fyllningen på utkavlad bulldeg
    Blåbären utströdda.
  13. Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor.

    degplattan ihoprullad på bakbordet
    Degplattan ihoprullad.
    skär 2 cm tjocka skivor av den ihoprullade bulldegen
    Skär 2 cm tjocka skivor.
  14. Lägg bullskivorna i brödformar. Om det rullat ut några blåbär på bakbordet så tryck i dem i bullarna.

    Låt jäsa under bakhandduk ca 20-30 minuter.

    (Sätt på ugnen så den är varm när bullarna har jäst klart.)

    bullarna ligger i bullformar på plåt
    Bullarna i bullformar.
  15. Pensla med uppvispat ägg om du vill (jag har inte gjort det, de blir lite finare om man gör det). Strö över pärlsocker eller kokosflingor efter tycke och smak.

    blåbärsbullar penslade med uppvispat ägg och påstrött pärlsocker före gräddning
    Ogräddade blåbärsbullar.
  16. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C i ca 10-13 minuter.

    Låt bullarna svalna på galler under bakhanddukar.

    Om man vill kan man sikta över florsocker vid servering.

    färdiggräddade blåbärsbullar på ugnsplåt
    Färdiggräddade blåbärsbullar.

Näringsvärden

Näringsvärde per bulle (46 g): 145 kalorier, 19 g kolhydrater, 6 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera blåbärsbullarna ljumna (upptining i mikron) och pudra därefter över lite florsocker.

Tips & tricks

Tänk på att använda frysta blåbär - direkt från frysen, de tinar snabbt och då blir de svårhanterliga. Man kan trycka i alla blåbären i bullarna när de ligger i bullformarna (före andra jäsningen) istället för att rulla in dem i degen om man vill.

Hållbarhet och förvaring

Bullar som inte äts upp samma dag rekommenderas att frysas in i plastpåsar. De håller sig ca 3-6 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av lanja almlöf
Vill testa att göra dessa, ser så goda ut.
Skrivet av Mia
Åh så goda! Tur att det var gott om blåbär i skogen i år!
På söndag är det kanelbullens dag och då snor jag ihop dessa knådfria; lingonochmusslor.com
Kram
Skrivet av Evysdotter
Gjorde dessa bullar och när dem tillslut blev klara så blev dem så goda! Tack för receptet!

S, Evysdotter
Svar till Leo Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar blåbärsbullarna! :)
Ägget i bulldegen gör degen lite saftigare och mindre torr. Men det som framförallt gör att bullarna inte blir torra är att man inte tar för mycket mjöl. Ju mindre mjöl desto saftigare bullar gäller generellt.
Skrivet av Leo
Supergoda! Har gjort de här bullarna ett par gånger nu, mamma är helt såld på dem och är alltid lika populärt när det bjuds på fika... :) Gör ägget i degen verkligen sådan skillnad? Använde även samma deg till tex kanelbullar (kanel, smör och råsocker som fyllning), och det blev kanon. ;o

Tack för receptet! Och att strö kokosflingor över bullar blev även en hit, så kommer att fortsätta med det ;)

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest