Blåbärsbullar

Baka enkelt mina goda blåbärsbullar, de blir helt underbara och lyxiga vetebullar med blåbär.
Blåbärsbullar
Blåbärsbullar med mandelmassa och blåbärsfyllning. Mycket goda bullar.
Timglas Tid: ca 2,5 timmar, varav 45 minuters jobb
Portioner 60 bullar
Näringsvärde Näringsvärde per bulle: 146 kcal

Ingredienser:

Bulldeg:

Fyllning:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    • 50 g jäst för söta degar
    blåbärsbullar steg 1: smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret i en kastrull.

    blåbärsbullar steg 2: smör smälter
    Smör smälter.
  3. När smöret smält, häll på mjölken och rör om och värm om det behövs på till 34-37°C.

    Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast rätt temperatur direkt när du blandat ner mjölken.

    (Var noga med att röra om i botten innan du mäter. Enklast är att känna med ett finger. När det varken känns varmt eller kallt är det lagom varmt.)

    blåbärsbullar steg 3: smält smör
    Smält smör.
    blåbärsbullar steg 3: smält smör blandat med mjölk som är fingervarmt
    Smält smör blandat med mjölk som är fingervarmt.
  4. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan.

    blåbärsbullar steg 4: lös upp jästen i lite av degvätskan
    Lös upp jästen i lite av degvätskan.
    blåbärsbullar steg 4: jästen upplöst
    Jästen upplöst.
  5. Tillsätt ägg, salt, kardemumma och strösocker.

    blåbärsbullar steg 5: ägg, salt, strösocker och kardemumma tillsatt
    Ägg, salt, strösocker och kardemumma tillsatt.
  6. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen är smidig och släpper bunkens kanter.

    blåbärsbullar steg 6: mjölet arbetas in
    Mjölet arbetas in, här är degen för kladdig och behöver mera mjöl.
    blåbärsbullar steg 6: degen släpper kanten och är klar
    Degen är smidig och släpper degrullen och kanterna och är klar.
  7. Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa till dubbel storlek ca 40-60 minuter. Gör under tiden fyllningen.

    (Jästiden beror på degvätskans temperatur och rumstemperaturen, drag m.m. Om det inte jäser vänta längre tid. Om du väntat över 90 minuter och det inte jäser så har förmodligen jästsvamparna dött av för hög värme på degvätskan.)

    blåbärsbullar steg 7: degen före jäsning
    Degen ska jäsa. Lägg en bakhandduk över.
  8. Mätt upp smör, mandelmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en liten bunke, låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    Blanda sedan ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar. Man kan även använda en matberedare och mixa ihop det.

    blåbärsbullar steg 8: ingredienser till fyllningen
    Ingredienser till fyllningen.
    blåbärsbullar steg 8: fyllningen klar
    Fyllningen klar.
  9. När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i 4 delar (om du gör en sats).

    blåbärsbullar steg 9: färdigjäst deg
    Färdigjäst deg.
    blåbärsbullar steg 9: degen på bakbordet
    Degen på bakbordet.
  10. Blanda de frysta blåbären med potatismjöl till fyllningen.

    (Observera att blåbären ska tas direkt från frysen och inte tinas för de blir mosiga och mer svårhanterliga när de tinar.)

    blåbärsbullar steg 11: frysta blåbär blandat med potatismjöl
    Frysta blåbär blandat med potatismjöl.
  11. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30x55 cm.

    blåbärsbullar steg 10: en degdel utkavlad
    En degdel utkavlad.
  12. Bred på (en fjärdedel av*) fyllningen på varje degdel och strö över (en fjärdedel av*) de frysta blåbären blandade med potatismjöl över degplattan.

    * Om du gör en sats och har 4 degdelar.

    blåbärsbullar steg 12: fyllningen utbredd
    Fyllningen utbredd.
    blåbärsbullar steg 12: blåbären utströdda
    Blåbären utströdda.
  13. Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor.

    blåbärsbullar steg 13: degplattan ihoprullad
    Degplattan ihoprullad.
    blåbärsbullar steg 13: skär 2 cm tjocka skivor
    Skär 2 cm tjocka skivor.
  14. Lägg bullskivorna i brödformar. Om det rullat ut några blåbär på bakbordet så tryck i dem i bullarna.

    Låt jäsa under bakhandduk ca 20-30 minuter.

    (Sätt på ugnen så den är varm när bullarna har jäst klart.)

    blåbärsbullar steg 14: bullarna i bullformar
    Bullarna i bullformar.
  15. Pensla med uppvispat ägg om du vill (jag har inte gjort det, de blir lite finare om man gör det). Strö över pärlsocker eller kokosflingor efter tycke och smak.

    blåbärsbullar steg 15: ogräddade blåbärsbullar
    Ogräddade blåbärsbullar.
  16. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C i ca 10-13 minuter.

    Låt bullarna svalna på galler under bakhanddukar.

    Om man vill kan man sikta över florsocker vid servering.

    blåbärsbullar steg 16: färdiggräddade blåbärsbullar
    Färdiggräddade blåbärsbullar.

servera Serveringstips:

Servera blåbärsbullarna ljumna (upptining i mikron) och pudra därefter över lite florsocker.

glödlampa Tips:

Tänk på att använda frysta blåbär - direkt från frysen, de tinar snabbt och då blir de svårhanterliga. Man kan trycka i alla blåbären i bullarna när de ligger i bullformarna (före andra jäsningen) istället för att rulla in dem i degen om man vill.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bullar som inte äts upp samma dag rekommenderas att frysas in i plastpåsar. De håller sig ca 3-6 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Bullar & vetebröd | Sommarmat |

Kommentarer till Blåbärsbullar

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Evysdotter
Gjorde dessa bullar och när dem tillslut blev klara så blev dem så goda! Tack för receptet!

S, Evysdotter
💬 Svar till Leo ✏️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar blåbärsbullarna! :)
Ägget i bulldegen gör degen lite saftigare och mindre torr. Men det som framförallt gör att bullarna inte blir torra är att man inte tar för mycket mjöl. Ju mindre mjöl desto saftigare bullar gäller generellt.
✏️ Skrivet av Leo
Supergoda! Har gjort de här bullarna ett par gånger nu, mamma är helt såld på dem och är alltid lika populärt när det bjuds på fika... :) Gör ägget i degen verkligen sådan skillnad? Använde även samma deg till tex kanelbullar (kanel, smör och råsocker som fyllning), och det blev kanon. ;o

Tack för receptet! Och att strö kokosflingor över bullar blev även en hit, så kommer att fortsätta med det ;)
💬 Svar till Lisa ✏️ Skrivet av Susanne
Ja man kan utesluta ägget men det blir inte riktigt lika bra. Pensla med mjölk eller någon av de andra varianterna på sidan om äggallergi.
✏️ Skrivet av Lisa
Hej, jag undrar om man kan utesluta ägget i receptet? Min dotter är allergisk.