Blåbärsbullar
Baka enkelt mina goda blåbärsbullar, de blir helt underbara och lyxiga vetebullar med blåbär.
Tid: ca 2,5 timmar, varav 45 minuters jobb
Mängd: 60 bullar
Ingredienser:
Bulldeg:
- 50 g jäst för söta degar
- 200 g smör
- 5 dl mjölk
- 2 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 3 tsk malen kardemumma
- 1,5 dl strösocker
- ca 15 dl (ca 900 g) vetemjöl
Fyllning:
- 150 g smör
- 200 g mandelmassa
- eller 200 g kokosmassa
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk malen kardemumma
- 4 dl blåbär
- 2 msk potatismjöl
Garnering:
- ev. 1 st ägg
- ca 1 dl pärlsocker
- eller ca 1 dl kokosflingor
Vegetariskt
Utrustning:
-
köksmaskin
eller - elvisp med vispar
- bullformar
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bulle (46 g): 145 kcal, 19 g kolhydrater, 6 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Servera blåbärsbullarna ljumna (upptining i mikron) och pudra därefter över lite florsocker.
Tips & tricks
Tänk på att använda frysta blåbär - direkt från frysen, de tinar snabbt och då blir de svårhanterliga. Man kan trycka i alla blåbären i bullarna när de ligger i bullformarna (före andra jäsningen) istället för att rulla in dem i degen om man vill.
Hållbarhet och förvaring
Bullar som inte äts upp samma dag rekommenderas att frysas in i plastpåsar. De håller sig ca 3-6 månader i frysen.
️ Skrivet av
Vill testa att göra dessa, ser så goda ut.
️ Skrivet av
Åh så goda! Tur att det var gott om blåbär i skogen i år!
På söndag är det kanelbullens dag och då snor jag ihop dessa knådfria; lingonochmusslor.com
Kram
På söndag är det kanelbullens dag och då snor jag ihop dessa knådfria; lingonochmusslor.com
Kram
️ Skrivet av
Gjorde dessa bullar och när dem tillslut blev klara så blev dem så goda! Tack för receptet!
S, Evysdotter
S, Evysdotter
webmaster
Svar till
Leo
️ Skrivet av
Roligt att höra att du gillar blåbärsbullarna! :)
Ägget i bulldegen gör degen lite saftigare och mindre torr. Men det som framförallt gör att bullarna inte blir torra är att man inte tar för mycket mjöl. Ju mindre mjöl desto saftigare bullar gäller generellt.
Ägget i bulldegen gör degen lite saftigare och mindre torr. Men det som framförallt gör att bullarna inte blir torra är att man inte tar för mycket mjöl. Ju mindre mjöl desto saftigare bullar gäller generellt.
️ Skrivet av
Supergoda! Har gjort de här bullarna ett par gånger nu, mamma är helt såld på dem och är alltid lika populärt när det bjuds på fika... :) Gör ägget i degen verkligen sådan skillnad? Använde även samma deg till tex kanelbullar (kanel, smör och råsocker som fyllning), och det blev kanon. ;o
Tack för receptet! Och att strö kokosflingor över bullar blev även en hit, så kommer att fortsätta med det ;)
Tack för receptet! Och att strö kokosflingor över bullar blev även en hit, så kommer att fortsätta med det ;)