| Bullar & vetebröd | Sommarmat |

Jordgubbsbullar

Goda saftiga jordgubbsbullar - extra lyxiga bullar med jordgubbar! Perfekt att baka på sommaren när det är jordgubbssäsong.
Jordgubbsbullar
En god somrig jordgubbsbulle. Det är jordgubbarna som gör dessa bullar riktigt goda och lyxiga.
Timglas Tid: ca 2 timmar, varav 45 minuters jobb
Portioner ca 35 bullar

Ingredienser:

Bulldeg:

Fyllning:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.

    Skölj jordgubbarna till fyllningen och låt dem rinna av.

    instruktion steg 1.1 jordgubbsbullar
    Smulad jäst.
    instruktion steg 1.2 jordgubbsbullar
    Skölj jordgubbarna.
  2. Gör degvätskan: Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken, rör om och låt bli fingervarmt, 37°C.

    (Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast den temperaturen direkt när du blandat ner mjölken. Tänk på att röra om ordentligt i botten när du känner av temperaturen och ha hellre degvätskan lite kallare än för varm. Är den lite kallare tar jäsningen lite längre tid, men om det är för varmt dör jästsvamparna och då jäser det inte.)

    Tips: Mät gärna även upp smöret till fyllningen redan nu och lägg i en bunke så hinner det bli mjukt.

    instruktion steg 2.1 jordgubbsbullar
    Smält smöret.
    instruktion steg 2.2 jordgubbsbullar
    Häll på mjölk.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan.

    instruktion steg 3.1 jordgubbsbullar
    Lös upp jästen i lite av degvätskan.
    instruktion steg 3.2 jordgubbsbullar
    Jästen är upplöst.
  4. Tillsätt ägg, salt, strösocker och kardemumma och rör om.

    instruktion steg 4.1 jordgubbsbullar
    Tillsätt ägg, salt, strösocker, kardemumma.
    instruktion steg 4.2 jordgubbsbullar
    Rör om.
  5. Tillsätt mjölet, lite i taget. Använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen släpper bunkens kanter.

    (Tänk på när du mäter upp mjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen då mjölet packas och man tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det. Eftersträva så lite mjöl som möjligt i degen utan att den blir för kladdig så får man saftiga och luftiga bullar.)

    instruktion steg 5.1 jordgubbsbullar
    Arbeta in mjölet.
    instruktion steg 5.2 jordgubbsbullar
    Degen klar för att jäsa.
  6. Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter eller kanske lite längre tid (lite kallare degvätska, kallare rumstemperatur eller dragigt ökar jästiden, kolla på degen som ska bli ungefär dubbelt så stor).

    Gör under tiden fyllningen.

  7. Mät upp smör (om du inte redan gjort det), mandelmassa eller kokosmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en bunke.

    Blanda till en jämn smet. Använd gärna elvisp (med vispar).

    (Det går lika bra med antingen mandelmassa eller kokosmassa. Kokosmassa gör du själv på 5 minuter i en mixer, se recept på kokosmassa.)

    instruktion steg 7.1 jordgubbsbullar
    Ingredienser till fyllningen.
    instruktion steg 7.2 jordgubbsbullar
    Fyllningen klar.
  8. Hacka hälften av jordgubbarna i små bitar och blanda dessa med potatismjölet (går bra att göra direkt på skärbrädan).

    Den andra hälften av jordgubbarna skär du i ca 5 mm breda skivor. (Bredden är inte så noga, men skivorna ska inte vara jättetunna. En normalstor jordgubbe blir ca 4 skivor).

    instruktion steg 8 jordgubbsbullar
    Jordgubbarna till fyllningen.
  9. När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i två delar (om du gör en sats).

    instruktion steg 9.1 jordgubbsbullar
    Färdigjäst deg.
    instruktion steg 9.2 jordgubbsbullar
    Knåda degen.
    instruktion steg 9.3 jordgubbsbullar
    Dela degen i 2 bitar (en sats).
  10. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 25x35 cm.

    Bred på hälften (om du gör en sats bullar) av fyllningen och strö över hälften (om du gör en sats bullar) av de hackade jordgubbarna.

    instruktion steg 10.1 jordgubbsbullar
    Kavla ut till rektangulär platta.
    instruktion steg 10.2 jordgubbsbullar
    Bred på fyllning.
    instruktion steg 10.3 jordgubbsbullar
    Strö över jordgubbsbitar.
  11. Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor och lägg dessa i bullformar och ställ dem på plåtar.

    instruktion steg 11.1 jordgubbsbullar
    Rulla ihop.
    instruktion steg 11.2 jordgubbsbullar
    Skär i 2 cm bitar.
    instruktion steg 11.3 jordgubbsbullar
    Lägg i bullformar.
  12. Tryck i några jordgubbsskivor i varje bulle.

    Låt bullarna jäsa under bakduk ca 15-30 minuter.

    instruktion steg 12.1 jordgubbsbullar
    Tryck i jordgubbsskivor.
    instruktion steg 12.2 jordgubbsbullar
    Efter jäsning. Dags för ugnen.
  13. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C i ca 10-13 minuter.

    instruktion steg 13 jordgubbsbullar
    Grädda bullarna i ugnen.
  14. Låt bullarna svalna under bakhanddukar.

    Man kan om man vill sikta över florsocker vid servering eller göra en glasyr eller förstås bara servera dem som de är.

    instruktion steg 14.1 jordgubbsbullar
    Färdiggräddade jordgubbsbullar.
    instruktion steg 14.2 jordgubbsbullar
    Servera.

servera Serveringstips:

Servera jordgubbsbullarna ljumna (upptining i mikron) och pudra därefter över lite florsocker.

glödlampa Tips:

Gör gärna dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bullar som inte äts upp samma dag rekommenderas att frysas in i plastpåsar. De håller sig ca 3 månader i frysen.

Kommentarer till Jordgubbsbullar

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Victoria
Bakade dubbel sats och de blev jätte goda.
Nästa gång ska jag prova att ta mera mandelmassa i fyllningen, det är så gott!
penna Skrivet av Linnea
Tack så mycket! :)
Jag tror jag ska baka domma någon gång =)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Linnea 13 år: Ja du kan ta kokosmassa istället (precis som det står i receptet).

Läs alla 11 kommentarer