| Bullar & vetebröd | Sommarmat |

Jordgubbsbullar

Goda saftiga jordgubbsbullar - extra lyxiga bullar med jordgubbar! Perfekt att baka på sommaren när det är jordgubbssäsong.
Jordgubbsbullar
En god somrig jordgubbsbulle. Det är jordgubbarna som gör dessa bullar riktigt goda och lyxiga.
Timglas Tid: ca 2 timmar, varav 45 minuters jobb
Portioner ca 35 bullar

Ingredienser:

Bulldeg:

Fyllning:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.

    Skölj jordgubbarna till fyllningen och låt dem rinna av.

  2. Gör degvätskan: Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken, rör om och låt bli fingervarmt, 37°C.

    (Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast den temperaturen direkt när du blandat ner mjölken. Tänk på att röra om ordentligt i botten när du känner av temperaturen och ha hellre degvätskan lite kallare än för varm. Är den lite kallare tar jäsningen lite längre tid, men om det är för varmt dör jästsvamparna och då jäser det inte.)

    Tips: Mät gärna även upp smöret till fyllningen redan nu och lägg i en bunke så hinner det bli mjukt.

  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan.

  4. Tillsätt ägg, salt, strösocker och kardemumma och rör om.

  5. Tillsätt mjölet, lite i taget. Använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen släpper bunkens kanter.

    (Tänk på när du mäter upp mjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen då mjölet packas och man tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det. Eftersträva så lite mjöl som möjligt i degen utan att den blir för kladdig så får man saftiga och luftiga bullar.)

  6. Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter eller kanske lite längre tid (lite kallare degvätska, kallare rumstemperatur eller dragigt ökar jästiden, kolla på degen som ska bli ungefär dubbelt så stor).

    Gör under tiden fyllningen.

  7. Mät upp smör (om du inte redan gjort det), mandelmassa eller kokosmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en bunke.

    Blanda till en jämn smet. Använd gärna elvisp (med vispar).

    (Det går lika bra med antingen mandelmassa eller kokosmassa. Kokosmassa gör du själv på 5 minuter i en mixer, se recept på kokosmassa.)

  8. Hacka hälften av jordgubbarna i små bitar och blanda dessa med potatismjölet (går bra att göra direkt på skärbrädan).

    Den andra hälften av jordgubbarna skär du i ca 5 mm breda skivor. (Bredden är inte så noga, men skivorna ska inte vara jättetunna. En normalstor jordgubbe blir ca 4 skivor).

  9. När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i två delar (om du gör en sats).

  10. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 25x35 cm.

    Bred på hälften (om du gör en sats bullar) av fyllningen och strö över hälften (om du gör en sats bullar) av de hackade jordgubbarna.

  11. Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor och lägg dessa i bullformar och ställ dem på plåtar.

  12. Tryck i några jordgubbsskivor i varje bulle.

    Låt bullarna jäsa under bakduk ca 15-30 minuter.

  13. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C i ca 10-13 minuter.

  14. Låt bullarna svalna under bakhanddukar.

    Man kan om man vill sikta över florsocker vid servering eller göra en glasyr eller förstås bara servera dem som de är.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1.1 jordgubbsbullar
1.1. Smulad jäst.
instruktion steg 1.2 jordgubbsbullar
1.2. Skölj jordgubbarna.
instruktion steg 2.1 jordgubbsbullar
2.1. Smält smöret.
instruktion steg 2.2 jordgubbsbullar
2.2. Häll på mjölk.
instruktion steg 3.1 jordgubbsbullar
3.1. Lös upp jästen i lite av degvätskan.
instruktion steg 3.2 jordgubbsbullar
3.2. Jästen är upplöst.
instruktion steg 4.1 jordgubbsbullar
4.1. Tillsätt ägg, salt, strösocker, kardemumma.
instruktion steg 4.2 jordgubbsbullar
4.2. Rör om.
instruktion steg 5.1 jordgubbsbullar
5.1. Arbeta in mjölet.
instruktion steg 5.2 jordgubbsbullar
5.2. Degen klar för att jäsa.
instruktion steg 7.1 jordgubbsbullar
7.1. Ingredienser till fyllningen.
instruktion steg 7.2 jordgubbsbullar
7.2. Fyllningen klar.
instruktion steg 8 jordgubbsbullar
8. Jordgubbarna till fyllningen.
instruktion steg 9.1 jordgubbsbullar
9.1. Färdigjäst deg.
instruktion steg 9.2 jordgubbsbullar
9.2. Knåda degen.
instruktion steg 9.3 jordgubbsbullar
9.3. Dela degen i 2 bitar (en sats).
instruktion steg 10.1 jordgubbsbullar
10.1. Kavla ut till rektangulär platta.
instruktion steg 10.2 jordgubbsbullar
10.2. Bred på fyllning.
instruktion steg 10.3 jordgubbsbullar
10.3. Strö över jordgubbsbitar.
instruktion steg 11.1 jordgubbsbullar
11.1. Rulla ihop.
instruktion steg 11.2 jordgubbsbullar
11.2. Skär i 2 cm bitar.
instruktion steg 11.3 jordgubbsbullar
11.3. Lägg i bullformar.
instruktion steg 12.1 jordgubbsbullar
12.1. Tryck i jordgubbsskivor.
instruktion steg 12.2 jordgubbsbullar
12.2. Efter jäsning. Dags för ugnen.
instruktion steg 13 jordgubbsbullar
13. Grädda bullarna i ugnen.
instruktion steg 14.1 jordgubbsbullar
14.1. Färdiggräddade jordgubbsbullar.
instruktion steg 14.2 jordgubbsbullar
14.2. Servera.

servera Serveringstips:

Servera jordgubbsbullarna ljumna (upptining i mikron) och pudra därefter över lite florsocker.

glödlampa Tips:

Gör gärna dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bullar som inte äts upp samma dag rekommenderas att frysas in i plastpåsar. De håller sig ca 3 månader i frysen.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Victoria
Bakade dubbel sats och de blev jätte goda.
Nästa gång ska jag prova att ta mera mandelmassa i fyllningen, det är så gott!
penna Skrivet av Linnea
Tack så mycket! :)
Jag tror jag ska baka domma någon gång =)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Linnea 13 år: Ja du kan ta kokosmassa istället (precis som det står i receptet).

Läs alla 11 kommentarer