| Efterrätter | Sommarmat |

Blåbärspaj

Recept på en klassisk och mycket god blåbärspaj som är enkel att göra.
Blåbärspaj
Blåbärspaj, serverad med äkta vaniljsås är fantastiskt gott. Prova detta recept om du vill ha en god blåbärspaj!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver.

  2. Skär smöret i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.

  3. Arbeta snabbt samman degen, det blir en väldigt kladdig deg.

    Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.

  4. Tryck ut halva degen i en pajform ca 18-20 cm i diameter.

    Lägg andra halvan av pajdegen i kylskåp tills du ska använda den.

  5. Grädda pajbotten i mitten av ugnen i 175°C i ca 8 min.

  6. Fyllning:

  7. Fyll pajskalet med blåbär (går bra med både färska eller otinade frysta eller tinade frysta).

  8. Sikta potatismjöl och strö strösocker över blåbären.

    (Om blåbären är väldigt isiga är det bra att låta dem tina lite halvt och ta bort så mycket som möjligt av isen. Ta gärna även lite mer potatismjöl om de fortfarande är blöta, kanske dubbla mängden.)

  9. Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.

    (Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mellan två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.)

  10. Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 175°C i ca 30-40 minuter tills den fått fin gyllene färg.

  11. Servera blåbärspajen med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Beskrivande bilder

vetemjöl, socker, bakpulver
1.1. Vetemjöl, socker, bakpulver.
vetemjöl, socker, bakpulver blandat
1.2. Vetemjöl, socker, bakpulver blandat.
tillsätt smör och vatten
2. Tillsätt smör och vatten.
pajdegen
3. Pajdegen.
tryck ut halva degen
4. Tryck ut halva degen.
gräddad pajbotten
5. Gräddad pajbotten.
häll på blåbär
6. Häll på blåbär.
strö på strösocker och potatismjöl
7. Strö på strösocker och potatismjöl.
tryck ut resten av degen som ett lock
8. Tryck ut resten av degen som ett lock.
färdiggräddad blåbärspaj
9. Färdiggräddad blåbärspaj.
en bit blåbärspaj serverad
10. En bit blåbärspaj serverad.

servera Serveringstips:

Severa med vaniljsås eller glass.

glödlampa Tips:

Om man inte har smör hemma kan man byta ut det mot 1 ½ dl flytande smör. Uteslut då vattnet. Blir degen ändå kladdig, tillsätt ev. lite mera mjöl.

GI GI Tips:

Ta mindre socker, det går att halvera sockermängden, den blir söt ändå. Ta gärna fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl, men den blir godare med vanligt vetemjöl.

planera Planeringstips:

Om man låter pajskalet svalna efter att det gräddats så kan man förbereda resten och ställa in hela pajen i kylskåp och sedan grädda strax innan den ska serveras.