Sikta potatismjöl och strö strösocker över blåbären.
(Om blåbären är väldigt isiga är det bra att låta dem tina lite halvt och ta bort så mycket som möjligt av isen. Ta gärna även lite mer potatismjöl om de fortfarande är blöta, kanske dubbla mängden.)
Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.
(Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mellan två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.)
Tryck ut resten av degen som ett lock.
Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 175°C i ca 30-40 minuter tills den fått fin gyllene färg.
Färdiggräddad blåbärspaj.
Servera blåbärspajen med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Näringsvärde per portion (164 g): 545 kcal, 61 g kolhydrater, 32 g fett, 4 g protein, 3 g fibrer
Serveringstips
Severa med vaniljsås eller glass.
Tips & tricks
Om man inte har smör hemma kan man byta ut det mot 1 ½ dl flytande smör. Uteslut då vattnet. Blir degen ändå kladdig, tillsätt ev. lite mera mjöl.
GI Tips
Ta mindre socker, det går att halvera sockermängden, den blir söt ändå. Ta gärna fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl, men den blir godare med vanligt vetemjöl.
Planeringstips
Om man låter pajskalet svalna efter att det gräddats så kan man förbereda resten och ställa in hela pajen i kylskåp och sedan grädda strax innan den ska serveras.
Hållbarhet och förvaring
Blåbärspajen håller sig i kylskåp minst 1 vecka. Den kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.
Bästa blåbärspajen, sätter även 1 tsk vaniljsocker i smeten.
webmaster
Svar till
Vanja
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om blåbärspajen! 😊
️ Skrivet av Vanja
Absolut bästa receptet på en riktig blåbärspaj. Jag gör dubbel sats deg och hälften av vätskan till en stor pajform. Alltid lika uppskattad av gästerna.
️ Skrivet av Vanja
Detta är den absolut bästa blåbärspajen, alla älskar den när de får smaka.
️ Skrivet av Lina
En av dom bästa pajerna jag gjort.
️ Skrivet av Yvonne Larsson
Supergod paj en klar favorit
️ Skrivet av Valbone
Gott som fan, jag gör alltid detta🥰
️ Skrivet av Mooha
Alledlles för kladdig, omöjligt att kavla, om hålls i kylen går i smulor. 175 grader för botten bara smälter degen o separerar den. Katastrof.
️ Skrivet av Agnes
Den godaste paj jag smakat😻
️ Skrivet av Ulla Elisabet
Tack för en toppengod blåbärspaj! Jag följde receptet noga, torkade väl av mina färska, sköljda blåbär innan jag lade på dem på den genomgräddade och något avsvalnade botten som förgräddats i ca 14 min innan. Vill man ha en god och krispig blåbärspaj utan en massa smuldeg så är denna väl rekommenderad!
️ Skrivet av Marina
Mycket enkelt och gott!
️ Skrivet av Mikaela
Väldigt gott!
️ Skrivet av Jea
Äntligen fått till en god pajdeg som inte blir för torr. Gästerna blev mycket nöjda och jag med.
️ Skrivet av Manne
Blev fantastiskt god! Kommer göra denna många gånger. :)
️ Skrivet av Camilla
Hej
Jag älskar denna pajen, gör alltid den när jag ska ha blåbärspaj.
Degen är supergod, men jag tycker det är för snålt med deg, därför gör jag en halv sats mer!
Håller med om att den tar lång tid i ugnen, funderar på att höja graderna något till nästa gång :)
️ Skrivet av lars
inget jag kommer göra igen, finns ingen möjlighet å arbeta degen inte ens mellan smörpapper klibbar bara fast å kladdar skit å pannkaka med denna pajen för mig :(
webmaster
Svar till
Patric
️ Skrivet av Susanne
Tråkigt att du inte tyckte den var god. Använde du kanske margarin istället för smör? Det är viktigt för smaken att använda smör och då normalsaltat smör annars kan man lägga till lite salt, kanske en halv tesked så det blir lite smak. Det gör väldigt stor skillnad och det gäller de flesta recept. Angående tiden i ugnen så håller jag med om att längre tid i ugnen behövs och det är nu ändrat i receptet, plus att jag lagt till potatismjöl för att det inte ska bli för blött.
️ Skrivet av Patric
Inte att rekommendera, smakade inget vidare och den behövde vara i ugnen runt 40 minuter istället för 20 för att bli torr och få någon färg.
webmaster
Svar till
Nisse
️ Skrivet av Susanne
8 minuter ska pajskalet förgräddas, sedan ska hela pajen gräddas 30-40 minuter tills den fått gyllene färg. Degen är kladdig, men ska vara inne i kylskåp innan man bearbetar den.
️ Skrivet av Nisse
Sämsta jävla degen. 40 min i ugnen inte 8
webmaster
Svar till
Linda
️ Skrivet av Susanne
Kul att blåbärspajen blev bra! Ja den kan behöva lite mer tid i ugnen. Det är nu uppdaterat i receptet!
️ Skrivet av Linda
Följde receptet från punkt och pricka, blev lite nervös när jag tittade efter 20 minuter och pajskalet inte fått någon färg. :O. Lät den stå i 20 minuter till och yayy det blev färg. den blev alldeles perfekt :D :D :D
webmaster
Svar till
Elisabeth Hultcrantz
️ Skrivet av Susanne
Roligt att du tycker om blåbärspajen! Tack för viktigt tips!
️ Skrivet av Elisabeth Hultcrantz
Jättegod, har gjort den flera gånger!
Viktigt att låta degen vila i kylskåp annars blir den kletig.