| Efterrätter | Sommarmat |

Blåbärspaj

Recept på en klassisk och mycket god blåbärspaj som är enkel att göra.
Blåbärspaj
Blåbärspaj, serverad med äkta vaniljsås är fantastiskt gott. Prova detta recept om du vill ha en god blåbärspaj!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver.

  2. Skär smöret i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.

  3. Arbeta snabbt samman degen, det blir en väldigt kladdig deg.

    Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.

  4. Tryck ut halva degen i en pajform ca 18-20 cm i diameter.

    Lägg andra halvan av pajdegen i kylskåp tills du ska använda den.

  5. Grädda pajbotten i mitten av ugnen i 175°C i ca 8 min.

  6. Fyllning:

  7. Fyll pajskalet med blåbär (går bra med både färska eller otinade frysta eller tinade frysta).

  8. Sikta potatismjöl och strö strösocker över blåbären.

    (Om blåbären är väldigt isiga är det bra att låta dem tina lite halvt och ta bort så mycket som möjligt av isen. Ta gärna även lite mer potatismjöl om de fortfarande är blöta, kanske dubbla mängden.)

  9. Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.

    (Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mellan två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.)

  10. Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 175°C i ca 30-40 minuter tills den fått fin gyllene färg.

  11. Servera blåbärspajen med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Beskrivande bilder

vetemjöl, socker, bakpulver
1.1. Vetemjöl, socker, bakpulver.
vetemjöl, socker, bakpulver blandat
1.2. Vetemjöl, socker, bakpulver blandat.
tillsätt smör och vatten
2. Tillsätt smör och vatten.
pajdegen
3. Pajdegen.
tryck ut halva degen
4. Tryck ut halva degen.
gräddad pajbotten
5. Gräddad pajbotten.
häll på blåbär
6. Häll på blåbär.
strö på strösocker och potatismjöl
7. Strö på strösocker och potatismjöl.
tryck ut resten av degen som ett lock
8. Tryck ut resten av degen som ett lock.
färdiggräddad blåbärspaj
9. Färdiggräddad blåbärspaj.
en bit blåbärspaj serverad
10. En bit blåbärspaj serverad.

servera Serveringstips:

Severa med vaniljsås eller glass.

glödlampa Tips:

Om man inte har smör hemma kan man byta ut det mot 1 ½ dl flytande smör. Uteslut då vattnet. Blir degen ändå kladdig, tillsätt ev. lite mera mjöl.

GI GI Tips:

Ta mindre socker, det går att halvera sockermängden, den blir söt ändå. Ta gärna fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl, men den blir godare med vanligt vetemjöl.

planera Planeringstips:

Om man låter pajskalet svalna efter att det gräddats så kan man förbereda resten och ställa in hela pajen i kylskåp och sedan grädda strax innan den ska serveras.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Manne  
Blev fantastiskt god! Kommer göra denna många gånger. :)
   kommentar  Skrivet av  Camilla  
Hej
Jag älskar denna pajen, gör alltid den när jag ska ha blåbärspaj.
Degen är supergod, men jag tycker det är för snålt med deg, därför gör jag en halv sats mer!
Håller med om att den tar lång tid i ugnen, funderar på att höja graderna något till nästa gång :)
   kommentar  Skrivet av  lars  
inget jag kommer göra igen,finns ingen möjlighet å arbeta degen inte ens mellan smörpapper klibbarbara fast å kladdar skit å pannkaka med denna pajen för mig :(
 svar  Svar till  Patric    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tråkigt att du inte tyckte den var god. Använde du kanske margarin istället för smör? Det är viktigt för smaken att använda smör och då normalsaltat smör annars kan man lägga till lite salt, kanske en halv tesked så det blir lite smak. Det gör väldigt stor skillnad och det gäller de flesta recept. Angående tiden i ugnen så håller jag med om att längre tid i ugnen behövs och det är nu ändrat i receptet, plus att jag lagt till potatismjöl för att det inte ska bli för blött.
   kommentar  Skrivet av  Patric  
Inte att rekommendera, smakade inget vidare och den behövde vara i ugnen runt 40 minuter istället för 20 för att bli torr och få någon färg.
 svar  Svar till  Nisse    kommentar  Skrivet av  Susanne  
8 minuter ska pajskalet förgräddas, sedan ska hela pajen gräddas 30-40 minuter tills den fått gyllene färg. Degen är kladdig, men ska vara inne i kylskåp innan man bearbetar den.
   kommentar  Skrivet av  Nisse  
Sämsta jävla degen. 40 min i ugnen inte 8
 svar  Svar till  Linda    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att blåbärspajen blev bra! Ja den kan behöva lite mer tid i ugnen. Det är nu uppdaterat i receptet!
   kommentar  Skrivet av  Linda  
Följde receptet från punkt och pricka, blev lite nervös när jag tittade efter 20 minuter och pajskalet inte fått någon färg. :O. Lät den stå i 20 minuter till och yayy det blev färg. den blev alldeles perfekt :D :D :D
 svar  Svar till  Elisabeth Hultcrantz    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att du tycker om blåbärspajen! Tack för viktigt tips!

Skriv och läs alla 255 kommentarer