Blåbärsmuffins

Goda stora amerikanska blåbärsmuffins. Farinsocker gör muffinsarna lite ljusbruna och ger god smak men det går även bra med vanligt strösocker.
Blåbärsmuffins
Blåbärsmuffins - muffins med blåbär. Gott och enkelt recept.
Timglas Tid: 35 min varav 20 min i ugnen
Portioner 12 st stora
Näringsvärde Näringsvärde per muffins : 261 kcal

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka blåbärsmuffins så här:

  1. Mät upp smöret och sockret i en bunke och ställ den i rumstemperatur så blir det lättare att blanda ihop sen.

    instruktion steg 1 blåbärsmuffins
    Smör och strösocker.
  2. Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt.

    instruktion steg 2 blåbärsmuffins
    Smord muffinsform.
  3. Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

    instruktion steg 3 blåbärsmuffins
    Smör och socker ihoprört.
  4. Rör i äggen, ett i taget, till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

    instruktion steg 4.1 blåbärsmuffins
    Ett ägg i taget.
    instruktion steg 4.2 blåbärsmuffins
    Nästa ägg.
    instruktion steg 4.3 blåbärsmuffins
    Vispa.
  5. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop. Använd gärna elvisp.

    instruktion steg 5.1 blåbärsmuffins
    Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt.
    instruktion steg 5.2 blåbärsmuffins
    Vispa.
  6. Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvispen till en jämn smet. Det är viktigt att sluta vispa med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte vispar för länge.

    instruktion steg 6.1 blåbärsmuffins
    Tillsätt vetemjöl och mjölk.
    instruktion steg 6.2 blåbärsmuffins
  7. Sluta använda elvisp och vänd försiktigt ner bären med en sked utan att mosa blåbären för mycket för då blir muffinsarna gråaktiga i färgen.

    (Om du använder frysta blåbär så behöver du inte vara lika försiktig.)

    instruktion steg 7.1 blåbärsmuffins
    Tillsätt blåbär.
    instruktion steg 7.2 blåbärsmuffins
    Rör ihop med sked.
  8. Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar.

    instruktion steg 8 blåbärsmuffins
    Fördela smeten.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter i 200°C.

    instruktion steg 9 blåbärsmuffins
    Grädda i ugnen.
  10. Om du använder muffinsplåt. Lossa efter några minuter muffinsen från formen. Ett tips är att använda skaftet på en tesked.

    Låt svalna på galler.

    Ät och njut!

    instruktion steg 10.1 blåbärsmuffins
    Färdiga blåbärsmuffins.
    instruktion steg 10.2 blåbärsmuffins
    Lossa med hjälp av skaftet på en tesked.
    instruktion steg 10.3 blåbärsmuffins
    Svalna på galler.

servera Serveringstips:

Servera blåbärsmuffins med vispad grädde och färska blåbär så blir det en dessert!

GI GI Tips:

Byt ut vetemjölet mot fullkornsvetemjöl. Bären gör att GI-värdet sänks, utan bären skulle GI-värdet vara högre. Farinsocker har lite lägre GI och är lite nyttigare än vanligt strösocker.

byt ut Variationstips:

Byt ut blåbären helt eller delvis mot andra bär t.ex. hallon eller vinbär.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Blåbärsmuffinsarna går utmärkt att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Blåbärsmuffins

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Pearl Söderberg
BLÅBÄR!!!!!!
penna Skrivet av Lena
Hej!
Undrar om man gör mindre muffins vilken tid i ugnen det blir?
Tack för en bra sida!
/Lena
penna Skrivet av Gerd
Jag har precis bakat blåbärsmuffins....så lätta att göra o så fantastiskt goda !!! Jag kommer i fortsättningen titta in på din sida......bra upplagda recept med bilderna till.
besökare Svar till JI penna Skrivet av Susanne
Bra idé, tack för den!
penna Skrivet av JI
Jag använder filmjölk istället för mjölk. Det blir ändå lägre GI.
besökare Svar till Isabella penna Skrivet av Susanne
Ja det låter som något fel med din ugn, fel inställningar eller om ugnen inte var varm om tiderna inte alls stämde och om du gjorde dina muffins i samma antal och storlek, det spelar också roll. Det ska vara över- och undervärme inställt på ugnen. Men kul att du tyckte om blåbärsmuffinsarna! Och de blev ju bra ändå låter det som, det är ju trots allt ganska enkelt att se när de är klara! :) Tack för att du skrev! 
penna Skrivet av Isabella
Supergoda & saftiga muffins. Väldigt enkla att göra med då man kunde använda elvispen nästan hela tiden.

Tyvärr så räckte inte 20 minuter i ugnen för mina muffins, dom var helt degiga i mitten då. Så det fick bli 25 minuter för dom minsta och 30 minuter för dom som var lite större. Det kan ju vara min ugn som är något galet med!
besökare Svar till Lina penna Skrivet av Susanne
Ja följ mina recept! :) Framförallt tillvägagångssätt, att inte ta för mycket mjöl, det är det vanligaste felet, då blir det tunga muffins. Så gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen om du gör det för då blir det för mycket mjöl.
besökare Svar till Nelly penna Skrivet av Susanne
Nu finns med bilder steg för steg!
besökare Svar till JelenaNelly penna Skrivet av Susanne
Det spelar faktiskt inte jättestor roll när det är så kort tid. Men varför inte ställa in dem i kylen. Men håller sig säkert i rumstemperatur också (eller varmare) när det är så kort tid.

Läs alla 131 kommentarer

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Muffins & Mjuka Kakor |