Blåbärsmuffins
Ingredienser:
- 125 g smör eller margarin
- 2 dl strösocker
- eller 2 dl farinsocker
- 3 st ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 5 dl (300 g) vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 3 dl färska eller frysta blåbär eller andra bär t.ex. hallon, vinbär, lingon
Utrustning:
- 12 st stora muffinsformar
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 18-20 minuter med över- och undervärme
Baka blåbärsmuffins så här:
-
Mät upp smöret och sockret i en bunke och ställ den i rumstemperatur så blir det lättare att blanda ihop sen.
- 125 g smör eller margarin
- 2 dl strösocker
- eller 2 dl farinsocker
-
Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt.
-
Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp.
-
Rör i äggen, ett i taget, till en jämn smet. Använd gärna elvisp.
- 3 st ägg
-
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop. Använd gärna elvisp.
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 krm salt
-
Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvispen till en jämn smet. Det är viktigt att sluta vispa med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte vispar för länge.
-
Sluta använda elvisp och vänd försiktigt ner bären med en sked eller slickepott utan att mosa blåbären för mycket för då blir muffinsarna gråaktiga i färgen.
(Om du använder frysta blåbär så behöver du inte vara lika försiktig.)
-
Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar.
-
Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter i 200°C.
-
Om du använder muffinsplåt. Lossa efter några minuter muffinsen från formen. Ett tips är att använda skaftet på en tesked.
Låt svalna på galler.
Ät och njut!
Serveringstips:
GI Tips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
Ibland har jag djupfrysta jordgubbar som jag delar på fyra, trycker i 3 av delarna i smeten som är i muffins formen
fantastiska.