| Muffins & Mjuka Kakor |

Blåbärsmuffins

Goda stora amerikanska blåbärsmuffins. Farinsocker gör muffinsarna lite ljusbruna och ger god smak men det går även bra med vanligt strösocker.
Blåbärsmuffins
Blåbärsmuffins - muffins med blåbär. Gott och enkelt recept.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 35 min varav 20 min i ugnen
Portioner 12 st stora

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och sockret i en bunke och ställ den i rumstemperatur så blir det lättare att blanda ihop sen.

  2. Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt.

  3. Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

  4. Rör i äggen, ett i taget, till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

  5. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop. Använd gärna elvisp.

  6. Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvispen till en jämn smet. Det är viktigt att sluta vispa med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte vispar för länge.

  7. Sluta använda elvisp och vänd försiktigt ner bären med en sked utan att mosa blåbären för mycket för då blir muffinsarna gråaktiga i färgen.

    (Om du använder frysta blåbär så behöver du inte vara lika försiktig.)

  8. Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar.

  9. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter i 200°C.

  10. Om du använder muffinsplåt. Lossa efter några minuter muffinsen från formen. Ett tips är att använda skaftet på en tesked.

    Låt svalna på galler.

    Ät och njut!

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 blåbärsmuffins
1. Smör och strösocker.
instruktion steg 2 blåbärsmuffins
2. Smord muffinsform.
instruktion steg 3 blåbärsmuffins
3. Smör och socker ihoprört.
instruktion steg 4.1 blåbärsmuffins
4.1. Ett ägg i taget.
instruktion steg 4.2 blåbärsmuffins
4.2. Nästa ägg.
instruktion steg 4.3 blåbärsmuffins
4.3. Vispa.
instruktion steg 5.1 blåbärsmuffins
5.1. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt.
instruktion steg 5.2 blåbärsmuffins
5.2. Vispa.
instruktion steg 6.1 blåbärsmuffins
6.1. Tillsätt vetemjöl och mjölk.
instruktion steg 6.2 blåbärsmuffins
6.2.
instruktion steg 7.1 blåbärsmuffins
7.1. Tillsätt blåbär.
instruktion steg 7.2 blåbärsmuffins
7.2. Rör ihop med sked.
instruktion steg 8 blåbärsmuffins
8. Fördela smeten.
instruktion steg 9 blåbärsmuffins
9. Grädda i ugnen.
instruktion steg 10.1 blåbärsmuffins
10.1. Färdiga blåbärsmuffins.
instruktion steg 10.2 blåbärsmuffins
10.2. Lossa med hjälp av skaftet på en tesked.
instruktion steg 10.3 blåbärsmuffins
10.3. Svalna på galler.

servera Serveringstips:

Servera blåbärsmuffins med vispad grädde och färska blåbär så blir det en dessert!

GI GI Tips:

Byt ut vetemjölet mot fullkornsvetemjöl. Bären gör att GI-värdet sänks, utan bären skulle GI-värdet vara högre. Farinsocker har lite lägre GI och är lite nyttigare än vanligt strösocker.

byt ut Variationstips:

Byt ut blåbären helt eller delvis mot andra bär t.ex. hallon eller vinbär.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Blåbärsmuffinsarna går utmärkt att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Lina    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja följ mina recept! :) Framförallt tillvägagångssätt, att inte ta för mycket mjöl, det är det vanligaste felet, då blir det tunga muffins. Så gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen om du gör det för då blir det för mycket mjöl.
 svar  Svar till  Nelly    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nu finns med bilder steg för steg!
 svar  Svar till  JelenaNelly    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det spelar faktiskt inte jättestor roll när det är så kort tid. Men varför inte ställa in dem i kylen. Men håller sig säkert i rumstemperatur också (eller varmare) när det är så kort tid.
   kommentar  Skrivet av  JelenaNelly  
Bakade precis dessa till sonens skolutflykt imorgon, men undrar hur jag ska förvara dem så länge? Just nu har jag dem i en papperskartong alla bageri och funderar om det är smartast att ha dem i kylen? Bor i thailand för tillfället oc det blir ju varmt utan luftkonditioneringen (som vi stänger av under natten)
är tacksam för snabbt svar :)
 svar  Svar till  Ebba    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det går bra med rörsocker istället för farinsocker.
   kommentar  Skrivet av  Ebba  
kan man använda rörsocker istället för farinsocker?
 svar  Svar till  Birgitta    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vet inte om jag håller med om att muffinsarna blir kompakta. Du tog inte för mycket mjöl? Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll upp i litermått eller väg det istället. Annars håller jag med om att de blir stora, men storleken står ju i receptet, klassisk amerikansk muffinsstorlek. Vill man ha mindre muffins så kan man göra dem i vanliga bakformar och då blir det ca 15 minuter i ugnen.
Tack för dina synpunkter! Skriv gärna igen! :)
   kommentar  Skrivet av  Birgitta  
Om man vill ha en kompakt, mattande och rejal muffin, da ar detta receptet att anvanda. Lite for 'tung' for vart tycke. Dock smakar det gott med farin socker. Tack for att du delar med dig ;-)
 svar  Svar till  helen    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jo receptet stämmer men troligtvis har du tagit för mycket mjöl. Det är lätt gjort om man gräver med decilitermått i mjölpåsen för då blir mjölet packat och då tar man lätt 50% för mycket mjöl. Mitt bästa tips är att hälla upp mjölet i halvliter- eller litermått. Man kan också väga mjölet. Detta gäller alla recept med mjöl i, särskilt när det är mycket mjöl för då blir felet större.
   kommentar  Skrivet av  helen  
5dl vetemjöl stämmer inte dom blev skitkassa så ändra det

Skriv och läs alla 124 kommentarer