Plommonmuffins

Mycket goda saftiga plommonmuffins som är enkla att göra. Kardemumma och plommon är en väldigt god smakkombination i dessa muffins.
plommonmuffins
Mycket goda och saftiga plommonmuffins som är enkla att göra med detta recept.
Tid: 35 minuter, varav 15 min i ugnen
24 st (normal storlek)

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 12-15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Ställ ut bakformar på en plåt.

    Smält smöret och låt det svalna.

    instruktion steg 1.1 plommonmuffins
    Bakformar på en plåt.
    instruktion steg 1.2 plommonmuffins
    Smält smöret.
  2. Skölj plommonen och torka av dem. Skär dem i halvor och ta bort kärnan. Om det är stora plommon skär dem i klyftor, annars går det bra med halvor. Det ska bli en plommonbit till varje muffins, d.v.s. 24 st när man bakar en sats.

    instruktion steg 2 plommonmuffins
    Stora plommon i klyftor, 24 bitar.
  3. Ta fram en bunke. Knäck i ägg och tillsätt strösocker.

    Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 3.1 plommonmuffins
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 3.2 plommonmuffins
    Ägg och strösocker vispat till en pösig smet.
  4. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och bakpulver och vispa snabbt ihop så det blir blandat (gärna med elvisp).

    instruktion steg 4 plommonmuffins
    Tillsätt vaniljsocker, kardemumma, bakpulver.
  5. Häll på det smälta smöret, mjölken och vetemjölet och rör till en jämn smet med sked eller kör med elvisp på lägsta hastighet tills allt är blandat. (Vispa/rör inte längre tid än att det är blandat.)

    (Mät upp vetemjölet genom att väga eller hälla upp det i litermått. Undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket ger torra och kompakta muffins.)

    instruktion steg 5.1 plommonmuffins
    Tillsätt smälta smöret, mjölk, vetemjöl.
    instruktion steg 5.2 plommonmuffins
    Muffinssmeten klar.
  6. Fördela smeten i bakformarna.

    Stick ner en plommonbit i varje muffins.

    instruktion steg 6.1 plommonmuffins
    Muffinssmeten fördelad i bakformar.
    instruktion steg 6.2 plommonmuffins
    Med nedtryckt plommonbit.
  7. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter tills de fått lite färg.

    Låt plommonmuffinsarna svalna. Går bra att frysa.

    instruktion steg 7.1 plommonmuffins
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 plommonmuffins
    Färdiggräddade muffins.

Näringsvärden

Näringsvärde per muffins (40 g): 104 kalorier, 14 g kolhydrater, 4 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Sikta florsocker över. Man kan också blanda florsocker med lite vatten till glasyr och breda på och låt stelna.

Hållbarhet och förvaring

Plommonmuffinsarna går bra att frysa och håller sig då 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till marianna Skrivet av Susanne
Tack för att du delar med dig av bra tips! :)
Skrivet av marianna
Blev väldigt goda. Prövade andra gången att fylla några av muffinsarna med plommon, några med äpple och några med både och vilket också blev väldigt lyckade. Kunde även fungera med aningen kanel i de som är fyllda med äpple men det har jag ännu inte prövat.
Skrivet av emma
dessa blev underbart goda. tack för bra och smidigt recept

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest