Browniecheesecake med chokladganache

Baka den här magiskt goda kakan och du kommer inte ångra dig! Så underbart god och enkel att göra!

Browniesmet i två lager med cheesecake-kräm mellan, toppad med en underbar chokladkräm, en fin ganache. De olika lagrens smak och konsistens gifter sig fint.

Mjuk och saftig browniebotten med lite nötcrunch blir väldigt gott tillsammans med den krämiga cheesecakesmeten. Att sedan toppa detta med en härligt gräddig chokladkräm så där lagom fast utan att bli hård blir bara så gott!

Denna tårta blir verkligen perfekt smakmässigt och praktiskt uppfyller den också alla krav på att kunna lyftas över enkelt till serveringsfat och att det går enkelt att skära snygga bitar som också blir väldigt estetiskt tilltalande med de olika lagren i olika färger.

Denna browniecheesecake är en klar favorit. En underbar tårta med lyxkänsla som är enkel att baka!

browniecheesecake
En bit browniecheesecake toppad med chokladganache.
Timglas Tid: ca 20 minuters jobb + 25 min i ugn + 2,5 timmar att svalna och stelna
Portioner 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (98 g): 390 kalorier, 30 g kolhydrater, 28 g fett, 6 g protein

Ingredienser:

Cheesecakesmet:

Browniesmet:

Chokladganache:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • ca 175 °C i nedre delen av ugnen i 25 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Tag fram en rund form med löstagbar kant. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten.

    form med bakplåtspapper fastklämt
    Form med bakplåtspapper fastklämt.
  2. Mät upp färskost, strösocker och vaniljsocker till cheesecakesmeten i en liten bunke.

    Blanda till en jämn smet med en slickepott.

    färskost, strösocker, vaniljsocker
    Färskost, strösocker, vaniljsocker.
    cheesecakesmet
    Cheesecakesmet.
  3. Smält smöret till browniesmeten på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, tag bort det från värmen och rör om tills allt smör smält.

    smält smör
    Smält smör.
  4. Hacka hasselnötterna grovt.

    (Släng bort de hasselnötter som är mörka inuti. De är ruttna, giftiga och smakar otäckt.)

    grovhackade hasselnötkärnor
    Grovhackade hasselnötkärnor.
  5. Tillsätt ägg, strösocker, kakao, bakpulver och salt till det smälta smöret.

    Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp på högsta effekt ca 20 sekunder.

    ingredienser till browniesmeten
    Ingredienser till browniesmeten.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  6. Tillsätt vetemjölet och de hackade nötterna.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.

    Browniesmet med vetemjöl och hackade nötter tillsatt
    Vetemjöl och hackade nötter tillsatt.
    browniesmeten klar
    Browniesmeten klar.
  7. Häll hälften av browniesmeten i formen och bred ut den i ett jämnt lager i botten.

    Häll på hela cheesecakesmeten och bred ut den i ett jämnt lager.

    Häll till sist på den sista hälften av browniesmeten och bred ut den i ett jämnt lager.

    hälften av browniesmeten utbredd
    Hälften av browniesmeten utbredd.
    cheesecakesmeten utbredd
    Cheesecakesmeten utbredd.
    andra hälften av browniesmeten utbredd
    Andra hälften av browniesmeten utbredd.
  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 175°C i 25 minuter.

    Tag ut kakan och låt den svalna. (Ett tips för att påskynda svalnandet är att ställa formen på frysklampar.) Helst ska inte kakan vara varmare än ca 37°C när chokladganachen breds på.

    färdiggräddad browniecheesecake
    Färdiggräddad browniecheesecake.
  9. Koka upp grädden till chokladganachen. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen i mindre bitar.

    grädde till ganachen
    Grädde till ganachen.
    varm grädde och chokladbitar
    Varm grädde och chokladbitar.
  10. Vänta någon minut. Rör sedan sakta tills det blir en jämn fin och blank chokladkräm.

    chokladkräm
    Chokladkräm.
  11. Tillsätt smöret i mindre bitar och rör tills det smält och smeten är jämn, blank och fin. Nu är chokladganachen klar.

    (Om smeten skulle vara för kall så att inte smöret smälter kan man värma på lite försiktigt.)

    smör tillsatt i mindre bitar
    Smör tillsatt i mindre bitar.
    chokladganache
    Chokladganache.
  12. Bred ut ganachen ovanpå den färdiggräddade och avsvalnade kakan.

    Ställ in tårtan i kylen och låt hela kakan stelna och bli kylskåpskall, helst ska den stå i minst 2 timmar, gärna över natten.

    avsvalnad kaka
    Avsvalnad kaka.
    ganachen utbredd
    Ganachen utbredd.
  13. Skär runt kanten med en tunn slickepott eller kniv så att kakan lossnar från formen. Tag sedan bort den löstagbara kanten. Lyft över kakan till ett serveringsfat. Jag brukar använda två stekspadar till det.

    Servera browniecheesecaken och njut!

    browniecheesecake med ganache på serveringsfat
    Browniecheesecake med ganache. Hela tårtan på serveringsfat.

planera Planeringstips:

Gör gärna tårtan dagen före servering så blir den ännu godare!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara browniecheesecaken i kylskåp där den håller sig minst 1 vecka.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Kräftskiva | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Robert
Enkel och väldigt god kaka. Serverade med en fruktsallad där speciellt kiwin gifte sig väldigt bra med denna mäktiga chokladbakelse.
✏️ Skrivet av Nelly
Tack för receptet och beskrivning. Kommer baka denna många gånger.. Den godaste!!
✏️ Skrivet av Joanna
Hej,

Undrar om denna går att frysa ner?

Mvh Joanna
✏️ Skrivet av Jonas
En av de bästa kakorna jag någonsin bakat! Tack så mycket för receptet!
💬 Svar till Martin ✏️ Skrivet av Susanne
Det är möjligt att man skulle kunna ha citron i cheesecakesmeten. Eftersom man inte blandar den med browniesmeten så borde det fungera. Du får gärna prova och berätta hur det blev!