
Undrar om denna går att frysa ner?
Mvh Joanna
Baka den här magiskt goda kakan och du kommer inte ångra dig! Så underbart god och enkel att göra!
Browniesmet i två lager med cheesecake-kräm mellan, toppad med en underbar chokladkräm, en fin ganache. De olika lagrens smak och konsistens gifter sig fint.
Mjuk och saftig browniebotten med lite nötcrunch blir väldigt gott tillsammans med den krämiga cheesecakesmeten. Att sedan toppa detta med en härligt gräddig chokladkräm så där lagom fast utan att bli hård blir bara så gott!
Denna tårta blir verkligen perfekt smakmässigt och praktiskt uppfyller den också alla krav på att kunna lyftas över enkelt till serveringsfat och att det går enkelt att skära snygga bitar som också blir väldigt estetiskt tilltalande med de olika lagren i olika färger.
Denna browniecheesecake är en klar favorit. En underbar tårta med lyxkänsla som är enkel att baka!
Utrustning:
Tag fram en rund form med löstagbar kant. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
Mät upp färskost, strösocker och vaniljsocker till cheesecakesmeten i en liten bunke.
Blanda till en jämn smet med en slickepott.
Smält smöret till browniesmeten på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, tag bort det från värmen och rör om tills allt smör smält.
Hacka hasselnötterna grovt.
(Släng bort de hasselnötter som är mörka inuti. De är ruttna, giftiga och smakar otäckt.)
Tillsätt ägg, strösocker, kakao, bakpulver och salt till det smälta smöret.
Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp på högsta effekt ca 20 sekunder.
Tillsätt vetemjölet och de hackade nötterna.
Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.
Häll hälften av browniesmeten i formen och bred ut den i ett jämnt lager i botten.
Häll på hela cheesecakesmeten och bred ut den i ett jämnt lager.
Häll till sist på den sista hälften av browniesmeten och bred ut den i ett jämnt lager.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 175°C i 25 minuter.
Tag ut kakan och låt den svalna. (Ett tips för att påskynda svalnandet är att ställa formen på frysklampar.) Helst ska inte kakan vara varmare än ca 37°C när chokladganachen breds på.
Koka upp grädden till chokladganachen. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen i mindre bitar.
Vänta någon minut. Rör sedan sakta tills det blir en jämn fin och blank chokladkräm.
Tillsätt smöret i mindre bitar och rör tills det smält och smeten är jämn, blank och fin. Nu är chokladganachen klar.
(Om smeten skulle vara för kall så att inte smöret smälter kan man värma på lite försiktigt.)
Bred ut ganachen ovanpå den färdiggräddade och avsvalnade kakan.
Ställ in tårtan i kylen och låt hela kakan stelna och bli kylskåpskall, helst ska den stå i minst 2 timmar, gärna över natten.
Skär runt kanten med en tunn slickepott eller kniv så att kakan lossnar från formen. Tag sedan bort den löstagbara kanten. Lyft över kakan till ett serveringsfat. Jag brukar använda två stekspadar till det.
Servera browniecheesecaken och njut!
| Efterrätter | Tillbehör till Kräftskivan | Tårtor & bakelser |