Budapestkladdkaka

Baka denna goda kladdkaka med budapestmaräng och servera med vispad grädde och hallon. En perfekt kombination av kladdig kladdkaka och budapestrulle. Jag passar på att utfärda en varning för att den blir farligt god.
budapestkladdkaka
En bit budapestkladdkaka serverad med vispad grädde och hallon.
Timglas Tid: 30 min + 40 min i ugnen och 2 timmar att stelna
Portioner 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit: 646 kcal

Ingredienser:

Kladdkaka:

Maräng:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull som rymmer minst 1,5 liter på svag värme. När drygt hälften av smöret har smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.

    (Så här gör vi för att inte smöret ska bli för varmt vilket är viktigt senare när äggen tillsätts. Skulle smöret bli för varmt så låt det stå och svalna en stund tills det är ljummet eller något varmare, man ska inte bränna sig om man känner med ett finger.)

    budapestkladdkaka steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form ca 24 cm i diameter och beströ med ströbröd.

    budapestkladdkaka steg 2: smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Dela de äggen som ska delas och häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke som du senare ska vispa marängen i.

    • 4 st äggulor (äggvitorna används till marängen)
    • 4 st äggvitor (äggulorna används i kladdkakan)
    budapestkladdkaka steg 3: äggvitorna
    Äggvitorna.
    budapestkladdkaka steg 3: äggulorna
    Äggulorna.
  4. Tillsätt äggulorna, de hela äggen, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och salt till kastrullen med det smälta smöret.

    budapestkladdkaka steg 5: ingredienser i kastrullen
    Äggulor, ägg, strösocker, farinsocker, vaniljsocker, salt tillsatt i kastrullen med smält smör.
  5. Vispa med elvisp till en jämn smet.

    budapestkladdkaka steg 6: en jämn smet
    En jämn smet.
  6. Tillsätt kakao och vetemjöl. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    budapestkladdkaka steg 7: kakao och vetemjöl tillsatt
    Kakao och vetemjöl tillsatt.
    budapestkladdkaka steg 7: kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  7. Häll smeten i formen.

    budapestkladdkaka steg 8: kladdkakssmeten i formen
    Kladdkakssmeten i formen.
  8. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa med elvisp eller köksmaskin med visp.

    • 4 st äggvitor (äggulorna används i kladdkakan)
    budapestkladdkaka steg 9: vispa äggvitorna
    Vispa äggvitorna.
  9. Tillsätt strösockret till äggvitorna lite i taget och fortsätt vispa till en fast smet.

    budapestkladdkaka steg 10: vispa i strösockret
    Vispa i strösockret.
  10. Mät upp och mixa strösocker, mandelmjöl och majsstärkelse till en jämn blandning.

    budapestkladdkaka steg 11: mandelmjöl, majsstärkelse, strösocker
    Mandelmjöl, majsstärkelse, strösocker.
    budapestkladdkaka steg 11: mandelmjöl, majsstärkelse, strösocker mixat
    Mandelmjöl, majsstärkelse, strösocker mixat.
  11. Tillsätt blandningen till de vispade äggvitorna och vänd försiktigt ner och blanda till en jämn smet med en slev eller slickepott.

    budapestkladdkaka steg 12: mixet tillsatt till vispade äggvitorna
    Mixet tillsatt till vispade äggvitorna.
    budapestkladdkaka steg 12: marängsmeten klar
    Marängsmeten klar.
  12. Bred ut marängsmeten ovanpå kladdkakan.

    budapestkladdkaka steg 13: marängsmeten utbredd ovanpå kladdkakssmeten
    Marängsmeten utbredd ovanpå kladdkakssmeten.
  13. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 40 minuter.

    budapestkladdkaka steg 14: färdiggräddad budapestkladdkaka
    Färdiggräddad budapestkladdkaka.
  14. Låt kakan svalna och kallna i kylskåp så den stelnar. Servera med vispad grädde och hallon.

    budapestkladdkaka steg 15: budapestkladdkakan färdig att servera
    Budapestkladdkakan färdig att servera.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakan håller sig minst en vecka i kylskåp.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Påsktårta | Tårtor & bakelser |

Kommentarer till Budapestkladdkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info