| Ägg |

Äggvitor

äggvitor
Råa äggvitor har en genomskinlig ljusgul färg. Om man vispar dem blir det ett fint fast vitt skum.

pil Recept med Äggvitor

Äggvita utgör två tredjedelar av ägget och innehåller mycket protein.

Äggvitan koagulerar (stelnar) vid 40°C.

Överblivna äggvitor kan man förvara i en skål i kylen med plastfolie ovanpå (eller burk med lock) i ett par dygn. Det går också att frysa äggvitor.

Om man haft äggvitor i kylen i mer än ett par dygn och undrar om de fortfarande är ok så är det bara att lukta. Om de luktar nästan ingenting så är de ok och om de luktar illa så är det bara att hälla ut.

Om man har äggvitor i en skål och glömt hur många de var så är 3 äggvitor ungefär 1 dl. 1 äggvita på ett normalstort ägg väger ungefär 36 gram.

Vad ska man göra med överblivna äggvitor? Maränger är kanske det första de flesta tänker på. Man kan också bara steka dem och äta dem som stekt ägg. De går också att vispa upp och vända ner i glassmet - så får den lite extra volym. Nedan finns fler receptförslag.

Vispa maräng

Tänk på att använda rena vispar och en ren (fettfri) skål. Det är också viktigt att ingen del av äggulan kommit med. När det i ett recept står att man ska vispa till ett fast skum ska det gå att vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rör sig.

Tips för att få en extra bra maräng

Låt vitorna ligga i en bunke i rumstemperatur över natten, sedan är det bara att vispa som vanligt. Smeten blir även spritsbar och håller formen mycket bättre.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Ägg brukar finnas i kyldisken i närheten av mejerivaror.

Tummen upp GI tips:

Äggvitor har lågt GI och innehåller mycket protein och är mycket bra att äta om man följer GI-metoden.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Hela ägg håller sig flera månader. Äggvitor i en skål håller sig ett par dagar i kylskåp. Frysta äggvitor håller sig väldigt länge.

Sedlar Pris:

Ägg brukar kosta ca 1-3 kr/st.

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

100 g äggvitor (ca 3 st) innehåller 10,1 g protein, 0 g fett och 1,2 g kolhydrater.

Måttomvandla äggvitor mellan vikt och volym

Konvertera äggvitor från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Mange 2017-09-23 13:41
Vad händer om det är yttepytte lite äggula med när man vispar maräng??
penna Skrivet av Josefin 2013-04-18 22:43
Vispa inte äggvitor i en mixer!! Då går strömmen och du måste fråga den snygga killen next door om hjälp.. Inget att rekommendera då första intrycket blir väldigt awkward och spänt. Av egna erfarenheter rekommenderar jag dig därför att vispa för hand (alternativt duscha och sätta på dig fresh clothes för ett möte med grannen).

Liknande ingredienser


relaterade artiklar Läs gärna:

budapestrulle

Budapestrulle

Recept på budapestrulle - en rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde och frukt eller bär. Ett klassiskt bakverk. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 1 timme varav 20 min i ugnen.
chokladmarängtårta

Chokladmarängtårta

Recept på chokladmarängtårta - en klassisk marängtårta med chokladsmak. Mycket god frasig maräng och mjuk och saftig chokladsockerkaka.

klocka Tid: 2 ½ timme
chokladmousse GI

Chokladmousse GI

Ett recept på chokladmousse med ytterst få kalorier, nästan inga kolhydrater, mycket protein. Perfekt GI recept. Dessutom väldigt gott!

klocka Tid: 10 minuter
citronmarängkaka

Citronmarängkaka

Recept på citronmarängkaka som är syrlig och god med sött och frasigt marängtäcke! Bakas enkelt i långpanna. Bilder steg för steg!

klocka Tid: 70 min varav 30 min i ugnen
citronmarängpaj

Citronmarängpaj

Recept på mycket god citronmarängpaj. Syrlig citronkräm i pajskal med marängtäcke. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 1 timme och 45 min varav 1 timme i ugnen
dajmtårta eller glassmarängtårta

Dajmtårta / Glassmarängtårta

En drömgod glassmarängtårta. En lyxigt god glasstårta som är perfekt att göra i förväg och förvara i frysen. Kallas även dajmtårta.

klocka Tid: 7 timmar varav 1 timmes jobb
finska pinnar

Finska pinnar

Recept på de klassiska småkakorna Finska Pinnar. Mycket goda med mandelsmak! Enkla att göra med detta recept med bilder steg för steg!

klocka Tid: 2 timmar varav 1 timme i kylskåp
Frusen chokladtårta

Frusen chokladtårta

Recept på en fantastiskt god frusen chokladtårta som är glutenfri.

klocka Tid: 5 timmar varav 4 timmar i frysen
Jordgubbsglass

Jordgubbsglass

Recept på jättegod jordgubbsglass. Med eller utan glassmaskin. Bilder steg för steg.

klocka Tid: Utan glassmaskin: 4 ½ timme, varav 4 timmar i frysen. Med glassmaskin: 50 min.
Kiwisorbet

Kiwisorbet

Recept på kiwisorbet - gott och enkelt, laktosfritt och glutenfritt. Gott till dessert eller lyxigt mellanmål.

klocka Tid: 15 minuter + 4 timmar i frysen
Kokosmums eller gräddbullar

Kokosmums / Gräddbullar

Baka klassiska kokosmums eller gräddbullar. Goda, gräddiga och fluffiga. Mycket enkla att göra med detta recept.

klocka Tid: 3 timmar, varav 30 minuters jobb
kokosrutor

Kokosrutor

Gott och enkelt recept på kokosrutor. Bilder och receptbeskrivning steg för steg.

klocka Tid: ca 50 minuter varav 20 min i ugnen
mandeltårta med smörkräm

Mandeltårta med smörkräm

Recept på Mandeltårta med smörkräm - Oscar II tårta. Bilder steg för steg! Går bra att förbereda och frysa in.

klocka Tid: 2 timmar, varav 1 timmes jobb
marshmallows

Marshmallows

Recept på marshmallows. Göra dina egna marshmallows enkelt med detta recept med bilder steg för steg!

klocka Tid: ca 2 timmar varav en timme för att stelna
Marängkrisptårta

Marängkrisptårta

Recept på marängkrisptårta. En ljuvligt god marängtårta med en fantastisk citronsmörkräm som fyllning.

klocka Tid: 2,5 timmar varav 1 timmes jobb.
marängtårta eller pinocchiotårta

Marängtårta / Pinocchiotårta

Recept på en klassisk marängtårta även kallad pinocchiotårta. Grädda i långpanna eller två runda formar.

klocka Tid: 2 ½ timme
marängäppelkaka

Marängäppelkaka

Otroligt god Marängäppelkaka. En saftig äppelkaka med frasigt marängtäcke. Enkel att göra.

klocka Tid: 30 minuters jobb + 50 minuter i ugnen
spröda maränger

Spröda maränger

Recept på spröda maränger som smälter i munnen. 30 st. 20 min jobb. Vispa 1 äggvita hårt...

klocka Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
Vit och mörk chokladglasstårta

Vit och mörk chokladglasstårta

Recept med vit och mörk choklad förenade i en glasstårta. Mycket god och enkel att göra.

klocka Tid: 6 timmar varav 45 minuters arbetsinsats
äppelmaräng

Äppelmaräng

Recept på gammaldags äppelmaräng. Gott och enkelt med äpplen, mandelmassa och maräng.

klocka Tid: 1 timme varav 30 min i ugnen