webmaster
Äggvitor
Recept med Äggvitor
Näringsvärden
Vikt-Volym
Äggvita utgör två tredjedelar av ägget och innehåller mycket protein.
Äggvitan koagulerar (stelnar) vid 60-65°C.
Överblivna äggvitor kan man förvara i en skål i kylen med plastfolie ovanpå (eller burk med lock) i ett par dygn. Det går också att frysa äggvitor.
Om man haft äggvitor i kylen i mer än ett par dygn och undrar om de fortfarande är ok så är det bara att lukta. Om de luktar nästan ingenting så är de ok och om de luktar illa så är det bara att hälla ut.
Om man har äggvitor i en skål och glömt hur många de var så är 3 äggvitor ungefär 1 dl. 1 äggvita på ett normalstort ägg väger ungefär 36 gram.
Vad ska man göra med överblivna äggvitor? Maränger är kanske det första de flesta tänker på. Man kan också bara steka dem och äta dem som stekt ägg. De går också att vispa upp och vända ner i glassmet - så får den lite extra volym. Nedan finns fler receptförslag.
Vispa maräng
Tänk på att använda rena vispar och en ren (fettfri) skål. Det är också viktigt att ingen del av äggulan kommit med. När det i ett recept står att man ska vispa till ett fast skum ska det gå att vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rör sig.
Tips för att få en extra bra maräng
Låt vitorna ligga i en bunke i rumstemperatur över natten, sedan är det bara att vispa som vanligt. Smeten blir även spritsbar och håller formen mycket bättre.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av äggvitor.
Energi: | 41 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 10 g |
Fett: | 0 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Ägg brukar finnas i kyldisken i närheten av mejerivaror.GI tips:
Äggvitor har lågt GI och innehåller mycket protein och är mycket bra att äta om man följer GI-metoden.Hållbarhet och förvaring:
Hela ägg håller sig flera månader. Äggvitor i en skål håller sig ett par dagar i kylskåp. Frysta äggvitor håller sig väldigt länge.Pris:
Ägg brukar kosta ca 1-3 kr/st.Näringsvärdestips:
100 g äggvitor (ca 3 st) innehåller 10,1 g protein, 0 g fett och 1,2 g kolhydrater.Vad väger äggvitor?
Måttomvandla äggvitor mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!
webmaster
webmaster
webmaster
Läs gärna:
- Allergisk mot ägg? - Produkter att ersätta ägg med och information.