Äggvitor

äggvitor
Råa äggvitor har en genomskinlig ljusgul färg. Om man vispar dem blir det ett fint fast vitt skum.

Äggvita utgör två tredjedelar av ägget och innehåller mycket protein.

Äggvitan koagulerar (stelnar) vid 60-65°C.

Överblivna äggvitor kan man förvara i en skål i kylen med plastfolie ovanpå (eller burk med lock) i ett par dygn. Det går också att frysa äggvitor.

Om man haft äggvitor i kylen i mer än ett par dygn och undrar om de fortfarande är ok så är det bara att lukta. Om de luktar nästan ingenting så är de ok och om de luktar illa så är det bara att hälla ut.

Om man har äggvitor i en skål och glömt hur många de var så är 3 äggvitor ungefär 1 dl. 1 äggvita på ett normalstort ägg väger ungefär 36 gram.

Vad ska man göra med överblivna äggvitor? Maränger är kanske det första de flesta tänker på. Man kan också bara steka dem och äta dem som stekt ägg. De går också att vispa upp och vända ner i glassmet - så får den lite extra volym. Nedan finns fler receptförslag.

Vispa maräng

Tänk på att använda rena vispar och en ren (fettfri) skål. Det är också viktigt att ingen del av äggulan kommit med. När det i ett recept står att man ska vispa till ett fast skum ska det gå att vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rör sig.

Tips för att få en extra bra maräng

Låt vitorna ligga i en bunke i rumstemperatur över natten, sedan är det bara att vispa som vanligt. Smeten blir även spritsbar och håller formen mycket bättre.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av äggvitor.

Energi: 41 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 10 g
Fett: 0 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Ägg brukar finnas i kyldisken i närheten av mejerivaror.

Tummen upp GI tips:

Äggvitor har lågt GI och innehåller mycket protein och är mycket bra att äta om man följer GI-metoden.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Hela ägg håller sig flera månader. Äggvitor i en skål håller sig ett par dagar i kylskåp. Frysta äggvitor håller sig väldigt länge.

Sedlar Pris:

Ägg brukar kosta ca 1-3 kr/st.

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

100 g äggvitor (ca 3 st) innehåller 10,1 g protein, 0 g fett och 1,2 g kolhydrater.

Vad väger äggvitor?

Måttomvandla äggvitor mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Liknande ingredienser

| Ägg |


relaterade artiklar Läs gärna:

biskvier i långpanna

Biskvier i långpanna

Farligt goda och lättbakade biskvier i långpanna. Ett smidigt och enkelt recept att baka dessa lyxiga bakverk som har en strykande åtgång.

klocka Tid: ca 3 timmar varav 1 timmes jobb
budapestkladdkaka

Budapestkladdkaka

Farligt god budapestkladdkaka - en kladdig kladdkaka toppad med budapestmaräng. Bakas enkelt med mitt recept.

klocka Tid: 30 min + 40 min i ugnen och 2 timmar att stelna
budapestrulle

Budapestrulle

Recept på budapestrulle - en rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde och frukt eller bär. Ett klassiskt bakverk.

klocka Tid: 1 timme varav 20 min i ugnen.
chokladmarängtårta

Chokladmarängtårta

Recept på chokladmarängtårta - en klassisk marängtårta med chokladsmak. Mycket god frasig maräng och mjuk och saftig chokladsockerkaka.

klocka Tid: 2 ½ timme
chokladmousse GI

Chokladmousse GI

Ett recept på chokladmousse med ytterst få kalorier, nästan inga kolhydrater, mycket protein. Perfekt GI recept. Dessutom väldigt gott!

klocka Tid: 10 minuter
citronmarängkaka

Citronmarängkaka

Recept på citronmarängkaka som är syrlig och god med sött och frasigt marängtäcke! Bakas enkelt i långpanna.

klocka Tid: 70 min varav 30 min i ugnen
citronmarängpaj

Citronmarängpaj

Det bästa receptet på citronmarängpaj med frasigt marängtäcke och syrlig citronkräm i pajskal. Tack vare den långa tiden i ugnen blir den perfekt och går även att göra i förväg.

klocka Tid: 4,5 timmar varav 45 minuters jobb
dajmtårta eller glassmarängtårta

Dajmtårta / Glassmarängtårta

En drömgod glassmarängtårta. En lyxigt god glasstårta som är perfekt att göra i förväg och förvara i frysen. Kallas även dajmtårta.

klocka Tid: 7 timmar varav 1 timmes jobb
finska pinnar

Finska pinnar

Baka enkelt Finska Pinnar - klassiska småkakor! Mycket goda kakor med mandelsmak som är superenkla att göra med detta recept!

klocka Tid: 2 timmar varav 1 timme i kylskåp
Frusen chokladtårta

Frusen chokladtårta

En helt otroligt god frusen chokladtårta. En nötmarängbotten med chokladglass smaksatt med kaffe och punsch toppad med grädde och choklad. Enkelt recept som är glutenfritt.

klocka Tid: 5 timmar varav 4 timmar i frysen
Jordgubbsglass

Jordgubbsglass

Recept på jättegod jordgubbsglass. Med eller utan glassmaskin. Bilder steg för steg.

klocka Tid: Utan glassmaskin: 4 ½ timme, varav 4 timmar i frysen. Med glassmaskin: 50 min.
Kiwisorbet

Kiwisorbet

Recept på kiwisorbet - gott och enkelt, laktosfritt och glutenfritt. Gott till dessert eller lyxigt mellanmål.

klocka Tid: 15 minuter + 4 timmar i frysen
Kokosmums eller gräddbullar

Kokosmums / Gräddbullar

Baka klassiska kokosmums eller gräddbullar. Goda, gräddiga och fluffiga. Mycket enkla att göra med detta recept.

klocka Tid: 3 timmar, varav 30 minuters jobb
kokosrutor

Kokosrutor

Ljuvliga kokosrutor. Saftig sockerkaksbotten med segfrasigt marängtäcke. Oerhört enkla att baka med mitt recept.

klocka Tid: ca 50 minuter varav 20 min i ugnen
mandelchokladtårta

Mandelchokladtårta

En underbar mandelchokladtårta "Almondy" som man enkelt bakar själv och blir mycket godare än köpt. Gott och enkelt recept!

klocka Tid: ca 2 timmar
mandeltårta med smörkräm

Mandeltårta med smörkräm

Recept på Mandeltårta med smörkräm - Oscar II tårta. Bilder steg för steg! Går bra att förbereda och frysa in.

klocka Tid: 2 timmar, varav 1 timmes jobb
marshmallows

Marshmallows

Recept på marshmallows. Göra dina egna marshmallows enkelt med detta recept med bilder steg för steg!

klocka Tid: ca 2 timmar varav en timme för att stelna
Marängkrisptårta

Marängkrisptårta

Recept på marängkrisptårta. En ljuvligt god marängtårta med en fantastisk citronsmörkräm som fyllning. Toppad med vispad grädde och choklad.

klocka Tid: 2,5 timmar varav 1 timmes jobb.
marängtårta eller pinocchiotårta

Marängtårta / Pinocchiotårta

Recept på en klassisk marängtårta även kallad pinocchiotårta. Grädda i långpanna eller två runda formar.

klocka Tid: 2 ½ timme
marängäppelkaka

Marängäppelkaka

Otroligt god Marängäppelkaka. En saftig äppelkaka med frasigt marängtäcke. Enkel att göra.

klocka Tid: 30 minuters jobb + 50 minuter i ugnen
nötmarängtårta

Nötmarängtårta

Ljuvligt god nötmarängtårta. Söta marängbottnar med underbar smörkräm mellan. Enkelt recept.

klocka Tid: ca 3 timmar varav 1 timmes jobb
nöttårta med vaniljkräm

Nöttårta med vaniljkräm

Saftig nöttårta med vaniljkräm. Jättegott recept som är glutenfritt. Botten med malda nötter, äggvitor och socker. Vaniljkrämen görs med äggulorna.

klocka Tid: ca 2 timmar
schwarzwaldtårta

Schwarzwaldtårta

Klassisk Schwarzwaldtårta. En otroligt god och vacker tårta som garanterat imponerar på gästerna. Enkel att göra med mitt recept.

klocka Tid: 2,5 timmar
spröda maränger

Spröda maränger

Recept på spröda maränger som smälter i munnen. 30 st. 20 min jobb. Vispa 1 äggvita hårt...

klocka Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
Vit och mörk chokladglasstårta

Vit och mörk chokladglasstårta

Recept med vit och mörk choklad förenade i en glasstårta. Mycket god och enkel att göra.

klocka Tid: 6 timmar varav 45 minuters arbetsinsats
äppelmaräng

Äppelmaräng

Recept på gammaldags äppelmaräng. God lyxig paj med äpplen, mandelmassa och maräng som är enkel att göra.

klocka Tid: 1 timme varav 30 min i ugnen

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Karl ✏️ Skrivet av Susanne
Tack, det är nu uppdaterat!
✏️ Skrivet av Karl
Att äggvita skulle stelna vid 40 grader stämmer dåligt. Snarare är det 60-65 grader.
💬 Svar till Yingying ✏️ Skrivet av Susanne
Du får tänka på att mat och hållbarhet inte är någon exakt vetenskap. Ett par dagar är ca 2 dagar. Då kan du räkna med att de åtminstone håller sig ett dygn.
✏️ Skrivet av Yingying
Vad menas med "Äggvitor i en skål håller sig ett par dagar i kylskåp"? Kan ni vara mer specifika, tack - "ett par dagar" är ju ett varierande spann. Tack!
💬 Svar till Camilla Bodegren ✏️ Skrivet av Susanne
Det är viktigt att skålen man vispar i verkligen är helt ren och fettfri. Känn med ett finger så att du känner att det inte finns något flottigt på ytan i skålen innan du börjar vispa. Likaså måste visparna vara rena. Sedan kan det nog vara så att de äggvitor man köper färdiga inte fungerar att vispa eftersom de inte är färska på samma sätt. Jag har aldrig köpt färdig äggvita.

Visa alla kommentarer