Äggvitor

äggvitor
Råa äggvitor har en genomskinlig ljusgul färg. Om man vispar dem blir det ett fint fast vitt skum.

Äggvita utgör två tredjedelar av ägget och innehåller mycket protein.

Äggvitan koagulerar (stelnar) vid 60-65°C.

Överblivna äggvitor kan man förvara i en skål i kylen med plastfolie ovanpå (eller burk med lock) i ett par dygn. Det går också att frysa äggvitor.

Om man haft äggvitor i kylen i mer än ett par dygn och undrar om de fortfarande är ok så är det bara att lukta. Om de luktar nästan ingenting så är de ok och om de luktar illa så är det bara att hälla ut.

Om man har äggvitor i en skål och glömt hur många de var så är 3 äggvitor ungefär 1 dl. 1 äggvita på ett normalstort ägg väger ungefär 36 gram.

Vad ska man göra med överblivna äggvitor? Maränger är kanske det första de flesta tänker på. Man kan också bara steka dem och äta dem som stekt ägg. De går också att vispa upp och vända ner i glassmet - så får den lite extra volym. Nedan finns fler receptförslag.

Vispa maräng

Tänk på att använda rena vispar och en ren (fettfri) skål. Det är också viktigt att ingen del av äggulan kommit med. När det i ett recept står att man ska vispa till ett fast skum ska det gå att vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rör sig.

Tips för att få en extra bra maräng

Låt vitorna ligga i en bunke i rumstemperatur över natten, sedan är det bara att vispa som vanligt. Smeten blir även spritsbar och håller formen mycket bättre.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av äggvitor.

Energi: 41 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 10 g
Fett: 0 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Finns i affären:

Ägg brukar finnas i kyldisken i närheten av mejerivaror.

GI tips:

Äggvitor har lågt GI och innehåller mycket protein och är mycket bra att äta om man följer GI-metoden.

Hållbarhet och förvaring:

Hela ägg håller sig flera månader. Äggvitor i en skål håller sig ett par dagar i kylskåp. Frysta äggvitor håller sig väldigt länge.

Pris:

Ägg brukar kosta ca 1-3 kr/st.

Näringsvärdestips:

100 g äggvitor (ca 3 st) innehåller 10,1 g protein, 0 g fett och 1,2 g kolhydrater.

Vad väger äggvitor?

Måttomvandla äggvitor mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Svar till Karl Skrivet av Susanne
Tack, det är nu uppdaterat!
Skrivet av Karl
Att äggvita skulle stelna vid 40 grader stämmer dåligt. Snarare är det 60-65 grader.
Svar till Yingying Skrivet av Susanne
Du får tänka på att mat och hållbarhet inte är någon exakt vetenskap. Ett par dagar är ca 2 dagar. Då kan du räkna med att de åtminstone håller sig ett dygn.
Skrivet av Yingying
Vad menas med "Äggvitor i en skål håller sig ett par dagar i kylskåp"? Kan ni vara mer specifika, tack - "ett par dagar" är ju ett varierande spann. Tack!
Svar till Camilla Bodegren Skrivet av Susanne
Det är viktigt att skålen man vispar i verkligen är helt ren och fettfri. Känn med ett finger så att du känner att det inte finns något flottigt på ytan i skålen innan du börjar vispa. Likaså måste visparna vara rena. Sedan kan det nog vara så att de äggvitor man köper färdiga inte fungerar att vispa eftersom de inte är färska på samma sätt. Jag har aldrig köpt färdig äggvita.

Visa alla kommentarer

Liknande ingredienser

| Ägg |


relaterade artiklar Läs gärna:

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest