Marshmallows

Ingredienser:
- 14 st gelatinblad
- 4,75 dl strösocker
- 1,5 msk ljus sirap
- 2 dl vatten
- 2 st äggvitor
- 0,5 tsk olja
Till formen och rulla i:
- 1 dl florsocker
- 0,5 dl potatismjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 msk olja
Utrustning:
- digital termometer
- elvisp
- 1 st ugnsform ca 22x22 cm
1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med vatten.
2. Blanda florsocker, potatismjöl och vaniljsocker till formen i en skål.
3. Olja formen.
4. Sikta över sockerblandningen.
5. Det ska bli vitt på botten i formen, oljan suger upp en del så man får sikta över ganska mycket.
6. Blanda vatten, sirap och socker i en kastrull och låt koka upp.
7. Koka ca 3 minuter under lock.
8. Låt fortsätta koka utan lock tills sockersmeten är 127°C (koka ca 20 min om du inte har någon termometer). Ta av kastrullen från värmen och låt svalna under tiden du vispar äggvitorna.
9. Häll äggvitorna i en bunke eller litermått.
10. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.
11. Krama ur gelatinbladen.
12. Rör i gelatinbladen ett i taget.
13. Blandningen blir tjockare och tjockare.
14. Rör om tills allt gelatin smält till en tjock och fin smet.
15. Tillsätt oljan.
16. Häll smeten i en tunn stråle i äggviteskummet och vispa med elvispen på lägsta hastighet eller rör ordentligt samtidigt.
17. Rör till en jämn och fin smet.
18. Häll smeten i formen.
19. Strö över ett lager med sockerblandningen till formen. Låt stå kallt ca 1 timme så den stelnar.
20. Skär runt om och lossa gelémassan.
21. Man får lossa den vartefter runtomkring.
22. Stjälp upp den på en skärbräda.
23. Skär med en vass kniv i längder, ca 2 cm breda och sedan på tvären till fyrkantiga bitar i önskad storlek.
24. Vänd runt bitarna i sockerblandningen.
Låt dem gärna ligga ett par timmar innan de avnjuts så blir marshmallowsarna godare.








Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
Jag kommer inte ihåg exakt hur länge jag hade dem ute på balkongen, men det som skiljer är ju också att frysen är betydligt kallare än vad det var ute då. Kanske kan det varit så att dina var frysta och stela på utsidan men inte hade stelnat helt i mitten? Så prova att låta dem stelna under längre tid antingen i kylskåp eller frysen. Eller också är kylen bättre än frysen.
Skriv gärna om du provar att grilla eller smälta i varm choklad!
Jag glömde förresten testa hur de klarar sig över elden eller i varm choklad, vore intressant att veta om de beter sig som köpta marshmallows där.

webmaster
Ja det gäller att vattnet verkligen är kokhett när man blandar med gelantinet. Men blir det ändå klumpigt så kan man som sagt värma det i mikron så smälter det.
Jag ställde ut min smet att stelna på balkongen ett par timmar och det var väl några minusgrader. Sedan så hade jag dem inomhus i rumstemperatur i 5-6 timmar utan att de blev fuktiga. Att man rullar dem i florsocker och potatismjöl gör ju också att en del fukt sugs upp så man inte märker av det.
Jag funderar på om dina kanske inte hade stelnat klart ordentligt innan du rullade dem i florsocker och potatismjöl?
Men annars går det jättebra att förvara dem i frysen så håller de sig fint.
Tack för en riktigt bra sida, med sådana pedagogiska bilder och förklaringar är det svårt att misslyckas hur mycket man än försöker.
/Robert