Recepten.se – Recept> Godis> Marshmallows

Marshmallows

Marshmallows är en sorts geléaktigt amerikanskt godis som faktiskt är ganska enkelt att göra själv med detta recept!
marshmallows
Gott marshmallows godis som man enkelt kan göra själv.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 2 timmar varav en timme för att stelna
Mängd: ca 70 st

Ingredienser:

Till formen och rulla i:

Laktosfritt
Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med vatten.

2. Blanda florsocker, potatismjöl och vaniljsocker till formen i en skål.

3. Olja formen.

4. Sikta över sockerblandningen.

5. Det ska bli vitt på botten i formen, oljan suger upp en del så man får sikta över ganska mycket.

6. Blanda vatten, sirap och socker i en kastrull och låt koka upp.

7. Koka ca 3 minuter under lock.

8. Låt fortsätta koka utan lock tills sockersmeten är 127°C (koka ca 20 min om du inte har någon termometer). Ta av kastrullen från värmen och låt svalna under tiden du vispar äggvitorna.

9. Häll äggvitorna i en bunke eller litermått.

10. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

11. Krama ur gelatinbladen.

12. Rör i gelatinbladen ett i taget.

13. Blandningen blir tjockare och tjockare.

14. Rör om tills allt gelatin smält till en tjock och fin smet.

15. Tillsätt oljan.

16. Häll smeten i en tunn stråle i äggviteskummet och vispa med elvispen på lägsta hastighet eller rör ordentligt samtidigt.

17. Rör till en jämn och fin smet.

18. Häll smeten i formen.

19. Strö över ett lager med sockerblandningen till formen. Låt stå kallt ca 1 timme så den stelnar.

20. Skär runt om och lossa gelémassan.

21. Man får lossa den vartefter runtomkring.

22. Stjälp upp den på en skärbräda.

23. Skär med en vass kniv i längder, ca 2 cm breda och sedan på tvären till fyrkantiga bitar i önskad storlek.

24. Vänd runt bitarna i sockerblandningen.

Låt dem gärna ligga ett par timmar innan de avnjuts så blir marshmallowsarna godare.

marshmallows steg 1-3
marshmallows steg 4-6
marshmallows steg 7-9
marshmallows steg 10-12
marshmallows steg 13-15
marshmallows steg 16-18
marshmallows steg 19-21
marshmallows steg 22-24

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (12 g): 33 kcal, 7 g kolhydrater, 0 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Marshmallowsen håller sig färska i rumstemperatur några dagar. De går även bra att frysa och håller sig då längre, de går då att äta direkt ur frysen - de blir inte hårda bara kalla.

Kommentarer och betyg

  1
Skrivet av Ska pröva
Det finns grisfritt gelatin som man kan använda!
Svar till Becka Skrivet av Susanne
Det är ju väldigt mycket gelatin i marshmallows och jag har inte provat något annat. Annars kan du få generella tips på vad du kan byta gelatin mot om du klickar på länken i ingredienslistan.
Skrivet av Becka
Kan man använda något istället för gelatin eller gelatinblad?? tacksam för svar snälla svara snabbt
Skrivet av Cecilia
Någon som har testat att grilla dem än??? Det är ju då iaf köpta marshmallows är som godast =)
Svar till Robert Skrivet av Susanne

Jag kommer inte ihåg exakt hur länge jag hade dem ute på balkongen, men det som skiljer är ju också att frysen är betydligt kallare än vad det var ute då. Kanske kan det varit så att dina var frysta och stela på utsidan men inte hade stelnat helt i mitten? Så prova att låta dem stelna under längre tid antingen i kylskåp eller frysen. Eller också är kylen bättre än frysen.

Skriv gärna om du provar att grilla eller smälta i varm choklad!

Skrivet av Robert
Ja det löste ju sig (i dubbel bemärkelse) när jag värmde upp smeten igen. Min smet stod drygt en timme i frysen och jag tyckte den hade en fint gummiaktig konsistens men om din stod såpass länge och klarade sig bättre så var jag nog lite för snabb ändå.

Jag glömde förresten testa hur de klarar sig över elden eller i varm choklad, vore intressant att veta om de beter sig som köpta marshmallows där.
Svar till Robert Skrivet av Susanne

Ja det gäller att vattnet verkligen är kokhett när man blandar med gelantinet. Men blir det ändå klumpigt så kan man som sagt värma det i mikron så smälter det.

Jag ställde ut min smet att stelna på balkongen ett par timmar och det var väl några minusgrader. Sedan så hade jag dem inomhus i rumstemperatur i 5-6 timmar utan att de blev fuktiga. Att man rullar dem i florsocker och potatismjöl gör ju också att en del fukt sugs upp så man inte märker av det.

Jag funderar på om dina kanske inte hade stelnat klart ordentligt innan du rullade dem i florsocker och potatismjöl?

Men annars går det jättebra att förvara dem i frysen så håller de sig fint.

Skrivet av Robert
Intressant recept! Jag stötte dock på två problem: Sockersmeten klumpade sig och fastnade när gelatinen åkte i så jag var tvungen att värma upp den igen för att få den klumpfri. Sen när allt var klart och jag la bitarna åt sidan nån timme började de "blöda" så att jag nu sitter med blöta, glaserade marshmallows. Om jag provar igen ska jag nog se till att förvara dem i frysen så att jag slipper äta dem med grilltång (vilket jag gärna gör för tillfället för de är väldigt goda!)

Tack för en riktigt bra sida, med sådana pedagogiska bilder och förklaringar är det svårt att misslyckas hur mycket man än försöker.

/Robert
Skrivet av Selma
liknar inte riktiga marshmallows ju....
  1
Recept och foto: Susanne Jarl