Kokosmums / Gräddbullar

Kokosmums eller gräddbullar som de också kallas är klassiska goda, gräddiga och fluffiga munsbitar som man enkelt gör själv med detta recept.
Kokosmums eller gräddbullar
Goda kokosmums, även kallade gräddbullar som är enkla att göra. En assistent med visp rekommenderas. Jag använder Ankarsrum assistent med dubbelvisp.
Timglas Tid: 3 timmar, varav 30 minuters jobb
Portioner ca 30 st

Ingredienser:

Strössel:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut gelatinpulver mot samma mängd agar agar pulver.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Dela ägget, endast äggvitan behövs i detta recept.

    Häll strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke.

    Blanda lite lätt.

    instruktion steg 1.1 kokosmums / gräddbullar
    Äggvita.
    instruktion steg 1.2 kokosmums / gräddbullar
    Äggvita, strösocker, florsocker, vatten.
    instruktion steg 1.3 kokosmums / gräddbullar
    Blanda lite.
  2. Det vattnet som ska vara varmt går bra att värma i mikron eller i en kastrull. Det ska värmas så det är kokhett.

    Rör ut gelatinpulvret i det varma vattnet. Rör tills alla klumpar försvunnit. (Om man inte värmt vattnet tillräckligt och gelatinet inte löser sig så kan du köra det i mikron en stund så det blir varmt och fortsätta röra tills gelatinet löser sig.)

    instruktion steg 2 kokosmums / gräddbullar
    Rör ut gelatinpulvret.
  3. Tillsätt gelatinblandningen till sockerblandningen.

    instruktion steg 3 kokosmums / gräddbullar
    Tillsätt gelatinblandningen.
  4. Vispa allt med elvisp ca 25 minuter. Idealiskt är en assistent med visp eller en elvisp med roterande bunke som då sköter sig själv.

    När smeten är färdigvispad ska den vara ganska fluffig och fast.

    instruktion steg 4.1 kokosmums / gräddbullar
    Vispa.
    instruktion steg 4.2 kokosmums / gräddbullar
    Färdigvispad smet.
  5. Gör strösslet: Häll kokos och kakao i en bunke och blanda.

    instruktion steg 5.1 kokosmums / gräddbullar
    Kakao och kokosflingor.
    instruktion steg 5.2 kokosmums / gräddbullar
    Blanda.
  6. Strö ut en del av strösslet så det täcker botten i en rektangulär form ca 20x30 cm.

    Klicka ut smeten ovanpå strösslet.

    instruktion steg 6 kokosmums / gräddbullar
    Klicka ut smeten på strösslet.
  7. Bred ut smeten i formen och strö över så mycket strössel som fastnar. Spara övrigt strössel.

    Låt smeten stå kallt tills den stelnat, ca 2 timmar.

    instruktion steg 7.1 kokosmums / gräddbullar
    Bred ut smeten.
    instruktion steg 7.2 kokosmums / gräddbullar
    Strö över strössel (ej allt).
  8. Skär smeten i rutor, ca 4x5 cm.

    Doppa snittytorna i resten av strösslet så att bitarna är helt täckta med strössel.

    Förvara kokosmumsen svalt.

    instruktion steg 8.1 kokosmums / gräddbullar
    Skär i bitar.
    instruktion steg 8.2 kokosmums / gräddbullar
    Doppa snittytan i strössel.

glödlampa Tips:

Det går jättebra att frysa kokosmums, de blir inte frusna, bara kalla. Tänk bara på att ha papper emellan om du vill kunna ta upp en i taget.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. De går också bra att frysa och behöver ej tinas.

Kommentarer till Kokosmums / Gräddbullar

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Birgitta
Sååå goda! Frös in dem och de blev hur goda som helst även då, lite mer sega men det är sånt jag gillar! Ville ha lite mindre bitar så jag halverade dem och rullade i mer kokos/kakao. Ett lager i varje frysform så det behövdes inget papper. Tack för ett superrecept!
penna Skrivet av Pella
Hej!
Är väldigt grön på bakning, och hade bara en vag aning om vad jag trodde dessa skulle bli. Gjorde dem tillsammans med min brorsdotter nu till Jul, har sett att de kallas Spökfisar också, så hon var väldigt nyfiket misstänksam!
Det enda som var lite krångligt var att skära ut snygga rutor på slutet, de ville gärna "smälta ihop" igen, och kladdigt var det!
De blev jättebra, det var roligt att göra dem tillsammans med pepparkaksbaket. Och de blev som jag anade...! Jättegott!
De här kommer jag att göra igen!
Tack för ett bra recept med bra beskrivning!
penna Skrivet av Linda M
Gjorde som Annis och använde 6 gelatinblad och värmde allt vatten.
Men använde 2 äggvitor istället för en, då blir de mer som Mumsmums.

Vi brukar kalla dem Gummikaka :)
penna Skrivet av Josefin
Hejsan, går det smaksätta smeten med vanilj istället för i kokosen? Tack på förhand
penna Skrivet av Ann Sjölander
Om jag vill ta gelatinblad till denna sats, hur många blad ska jag ta då?
penna Skrivet av Kajsa
Hej!

Vill prova detta recept, har aldrig gjort gräddbullar förut och heller aldrig använt gelatin. Undrar om måttet på gelatinpulver stämmer då det motsvarar 9 gelatinblad vilket jag tycker låter mycket. Behöver veta för jag vill ha ett vegetariskt alternativ, kan du eller någon annan rekommendera något speciellt märke och mängd som ger ett bra resultat?
besökare Svar till Simon penna Skrivet av Susanne
Jaha vad bra att du kom på felet och tack för att du delar med dig av det! Tack så mycket och jag önskar dig detsamma - God Jul!
penna Skrivet av Simon
Hej igen.

Jag kom på felet och det var att jag använde fel mått för gelatin pulvret. Jag hade i för lite så gjorde en ny sats och det blev perfekt.
Tack för receptet och jag hoppas du och familjen har en riktigt god jul nu :)
besökare Svar till Simon penna Skrivet av Susanne
Jag har vispat på högsta effekt med elvisp men kanske inte allra högsta med köksmaskin. Kanske kom inte din bakmaskin åt det som var i botten ordentligt? Kanske prova att stanna den och röra om med en slev för att se att vispen i den verkligen kommer åt det närmast botten också? På så vis hjälper du ju bakmaskinen så att all smet blir vispad. Jag tror det är där felet ligger snarare än hastigheten eftersom du fick korrekt konsistens för övrigt.
penna Skrivet av Simon
Hej Hej.
Jag har gjort detta recept tre Jular nu men sist jag gjorde det vart det socker vatten I botten men 95% korrekt konsistens ovanpå (det vart fluff men ju närmare botten ju rinnigare och sen lagret med sockervatten). Vet du vad som kan ha blivit knas? Jag gjorde allt som vanligt men hade bakmaskin. Ska den vispa I hög hastighet för jag hade lägsta.

Läs alla 83 kommentarer

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Laktosfritt |