| Glutenfritt | Godis | Laktosfritt |

Kokosmums / Gräddbullar

Kokosmums eller gräddbullar som de också kallas är klassiska goda, gräddiga och fluffiga munsbitar som man enkelt gör själv med detta recept.
Kokosmums eller gräddbullar
Goda kokosmums, även kallade gräddbullar som är enkla att göra. En assistent med visp rekommenderas. Jag använder Ankarsrum assistent med dubbelvisp.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 3 timmar, varav 30 minuters jobb
Portioner ca 30 st

Ingredienser:

Strössel:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut gelatinpulver mot samma mängd agar agar pulver.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Dela ägget, endast äggvitan behövs i detta recept.

    Häll strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke.

    Blanda lite lätt.

  2. Det vattnet som ska vara varmt går bra att värma i mikron eller i en kastrull. Det ska värmas så det är kokhett.

    Rör ut gelatinpulvret i det varma vattnet. Rör tills alla klumpar försvunnit. (Om man inte värmt vattnet tillräckligt och gelatinet inte löser sig så kan du köra det i mikron en stund så det blir varmt och fortsätta röra tills gelatinet löser sig.)

  3. Tillsätt gelatinblandningen till sockerblandningen.

  4. Vispa allt med elvisp ca 25 minuter. Idealiskt är en assistent med visp eller en elvisp med roterande bunke som då sköter sig själv.

    När smeten är färdigvispad ska den vara ganska fluffig och fast.

  5. Gör strösslet: Häll kokos och kakao i en bunke och blanda.

  6. Strö ut en del av strösslet så det täcker botten i en rektangulär form ca 20x30 cm.

    Klicka ut smeten ovanpå strösslet.

  7. Bred ut smeten i formen och strö över så mycket strössel som fastnar. Spara övrigt strössel.

    Låt smeten stå kallt tills den stelnat, ca 2 timmar.

  8. Skär smeten i rutor, ca 4x5 cm.

    Doppa snittytorna i resten av strösslet så att bitarna är helt täckta med strössel.

    Förvara kokosmumsen svalt.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 kokosmums / gräddbullar
1.1. Äggvita.
instruktion steg 1.2 kokosmums / gräddbullar
1.2. Äggvita, strösocker, florsocker, vatten.
instruktion steg 1.3 kokosmums / gräddbullar
1.3. Blanda lite.
instruktion steg 2 kokosmums / gräddbullar
2. Rör ut gelatinpulvret.
instruktion steg 3 kokosmums / gräddbullar
3. Tillsätt gelatinblandningen.
instruktion steg 4.1 kokosmums / gräddbullar
4.1. Vispa.
instruktion steg 4.2 kokosmums / gräddbullar
4.2. Färdigvispad smet.
instruktion steg 5.1 kokosmums / gräddbullar
5.1. Kakao och kokosflingor.
instruktion steg 5.2 kokosmums / gräddbullar
5.2. Blanda.
instruktion steg 6 kokosmums / gräddbullar
6. Klicka ut smeten på strösslet.
instruktion steg 7.1 kokosmums / gräddbullar
7.1. Bred ut smeten.
instruktion steg 7.2 kokosmums / gräddbullar
7.2. Strö över strössel (ej allt).
instruktion steg 8.1 kokosmums / gräddbullar
8.1. Skär i bitar.
instruktion steg 8.2 kokosmums / gräddbullar
8.2. Doppa snittytan i strössel.

glödlampa Tips:

Det går jättebra att frysa kokosmums, de blir inte frusna, bara kalla. Tänk bara på att ha papper emellan om du vill kunna ta upp en i taget.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. De går också bra att frysa och behöver ej tinas.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Josefin  
Hejsan, går det smaksätta smeten med vanilj istället för i kokosen? Tack på förhand
   kommentar  Skrivet av  Ann Sjölander  
Om jag vill ta gelatinblad till denna sats, hur många blad ska jag ta då?
   kommentar  Skrivet av  Kajsa  
Hej!

Vill prova detta recept, har aldrig gjort gräddbullar förut och heller aldrig använt gelatin. Undrar om måttet på gelatinpulver stämmer då det motsvarar 9 gelatinblad vilket jag tycker låter mycket. Behöver veta för jag vill ha ett vegetariskt alternativ, kan du eller någon annan rekommendera något speciellt märke och mängd som ger ett bra resultat?
 svar  Svar till  Simon    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jaha vad bra att du kom på felet och tack för att du delar med dig av det! Tack så mycket och jag önskar dig detsamma - God Jul!
   kommentar  Skrivet av  Simon  
Hej igen.

Jag kom på felet och det var att jag använde fel mått för gelatin pulvret. Jag hade i för lite så gjorde en ny sats och det blev perfekt.
Tack för receptet och jag hoppas du och familjen har en riktigt god jul nu :)

Skriv och läs alla 80 kommentarer