Recepten.se – Recept> Godis> Fudge

Fudge

Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen.

Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp.

Enkelt recept som går snabbt att göra, prova gärna!

Så lyckas du med fudge

Följ bara instruktionerna och använd helst termometer för att veta när fudgen är klar. Man kan även göra kulprovet.

fudge
Fudge - God mjuk sockrig chokladkola som verkligen smälter i munnen.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 30 minuter + en timme för att stelna
Mängd: ca 50 st men beror helt på hur stora bitar du skär

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör fudge så här:

  1. Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.

    instruktion steg 1 fudge
    Smörpapper i form.
  2. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.

    instruktion steg 2.1 fudge
    Grädde och socker.
    instruktion steg 2.2 fudge
    Rör under tiden.
  3. Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.

    instruktion steg 3.1 fudge
    Mät smetens temperatur.
    instruktion steg 3.2 fudge
    Koka till 122°C.
  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.

    Rör kraftigt tills smöret smält.

    instruktion steg 4.1 fudge
    Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel.
    instruktion steg 4.2 fudge
    Rör kraftigt.
  5. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

    instruktion steg 5 fudge
    Häll smeten i formen.
  6. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.

    instruktion steg 6 fudge
    Stelnade massan.
  7. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

    instruktion steg 7 fudge
    Skär i bitar.

Information och tips

Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

Näringsvärden

Näringsvärde per fudge, beräknat på 1 sats = 50 st (11 g): 45 kcal, 5 g kolhydrater, 2 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Planeringstips

Gör inte dubbel sats.

Hållbarhet och förvaring

Förvara fudge-bitarna i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av Maria
Tror att det blir bra😅men smeten blev klar efter endast 15 minuter så jag rörde ner resten av ingredienserna och har ställt den på kylning. Tog även hackade valnötter istället för mandel,,,hoppas det funkar😅
Svar till Patrick Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet, vilket bra betyg! 😊❤️
Skrivet av Patrick
Har säkert följt detta recept 10 ggr och det har aldrig misslyckats. Finns inget godare julgodis. 😍😍😍
Svar till Robin Skrivet av Susanne
Frysen är ett tips eller vänta längre tid så stelnar den även i kylen.
Skrivet av Robin
Supergod fudge, men stelnar tyvärr inte i kylen. Något tips på hur den stelnar snabbare? 🙂
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Du behöver röra kraftigt. Den ska inte bli seg. Jag tror tyvärr det blir svårt att värma på igen men du borde kunna använda smeten till något. Även lös och seg kola går att skära om du kyler ner den ordentligt. Kanske kan den bli topping på en kladdkaka?
Skrivet av Anna
Den blir bara alldeles för lös och seg. Går ej att skära. Jag kokade den till 122 grader.. kan jag värma på den igen eller är det bara att slänga??
Skrivet av Arvid
Super god fudge som nästan är helt oemotståndlig att sluta äta av. Dessutom kan man modifiera receptet genom att ta bort kakaon och lägga till en extra matsked vaniljsocker för att få en mer vaniljaktig fudge.
Svar till chris Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet! Jo det tar jättelång tid att koka knäck, kola, fudge om man gör mer än en sats eller om man använder en liten kastrull. Du kan spara tid om du tar en större kastrull. Kastrullens storlek gör jättestor skillnad. Tack för att du delar med dig av dina resultat! 😊👍
Skrivet av chris
hej! nu har jag gjort fudge med kakao enligt receptet för andra året i rad! De blir jätte goda, jag har dessa två år tredubblat satsen och använt mej av termometer för rätt konsistens. Det hela tog från det att grädden och sockret kokat upp 2,5 timmar, jag la några tiokronors mynt på spisplattan för att förhindra att det hela skulle brännas vid! De blev perfekta!
Tack för ett bra recept!
Svar till JDFL Skrivet av Susanne
Men vad roligt! Tack för att du skrev. ❤️
Skrivet av JDFL
Hej jag är en man som aldrig bakat nåt i hela mitt liv och provade detta och det blev jättegott. Tack så mycket ska prova andra recept med
Skrivet av Kerry Fredriksson
Underbar fudge bara mmmmmmm
Svar till Ellinor Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet och det låter väldigt gott med apelsinskal!
Skrivet av Ellinor
Tack för ett jättebra recept! Gör denna fudge varje jul och barnen älskar den. Gör utan nötter och med apelsinskal. Enkelt o gott!!
Svar till Ulrika Skrivet av Susanne
Jag har inte provat utan kakao så jag vågar inte svara på det.
Skrivet av Ulrika
Fungerar receptet även utan kakao?🤔
Skrivet av Anna
Vi har gjort denna fudge två gånger nu på kort tid. Så himla god!
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Alltså den ska bli sockrig vilket kanske kan upplevas som den smular sönder i munnen men den håller fortfarande ihop så man kan skära bitar. Den ska inte bli seg. Vill du ha kola så ska du använda receptet på kola när man bara rör försiktigt, då får man en segare och hårdare konsistens, kanske är det egentligen det du vill ha?
Skrivet av Maria
Gjorde denna i går. Blev besviken dock, den smulade bara sönder 😏
Svar till Jenny Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet och toppen att den går att göra vegansk, tack för att du delar med dig!
Skrivet av Jenny
Gör denna flera gånger varje jul, så uppskattad. I år har jag gjort den vegansk, med imat och milda och den är lika god! Toppen med lite flingsalt på.
Svar till Barbro Lundqvist Skrivet av Susanne
Det är steg 4, att man rör kraftigt. När man gör kola ska man röra försiktigt för att den inte ska sockra sig.
Skrivet av Barbro Lundqvist
Recepten till fudge och kola och beskrivning till dessa verkar lika.
Vad är det som gör att kolan blir sockrig. Jag vill ha den sockrig.
Vilket moment i tillagningen är det som jag skall tänka extra på när jag vill ha sockrig kola?
Skrivet av Ida
Blir jättebra varje gång. Supergoda, så de räcker tyvärr inte enda till jul utan att göra fler omgångar :)
Ett tips är att ha lite salt i!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl