Fudge

Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen.

Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp.

Enkelt recept som går snabbt att göra, prova gärna!

Så lyckas du med fudge

Följ bara instruktionerna och använd helst termometer för att veta när fudgen är klar. Man kan även göra kulprovet.

fudge
Fudge - God mjuk sockrig chokladkola som verkligen smälter i munnen.
Timglas Tid: ca 30 minuter + en timme för att stelna
Portioner ca 50 st men beror helt på hur stora bitar du skär
Näringsvärde Näringsvärde per fudge, beräknat på 1 sats = 50 st: 46 kcal

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör fudge så här:

  1. Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.

    instruktion steg 1 fudge
    Smörpapper i form.
  2. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.

    instruktion steg 2.1 fudge
    Grädde och socker.
    instruktion steg 2.2 fudge
    Rör under tiden.
  3. Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.

    instruktion steg 3.1 fudge
    Mät smetens temperatur.
    instruktion steg 3.2 fudge
    Koka till 122°C.
  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.

    Rör kraftigt tills smöret smält.

    instruktion steg 4.1 fudge
    Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel.
    instruktion steg 4.2 fudge
    Rör kraftigt.
  5. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

    instruktion steg 5 fudge
    Häll smeten i formen.
  6. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.

    instruktion steg 6 fudge
    Stelnade massan.
  7. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

    instruktion steg 7 fudge
    Skär i bitar.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

planera Planeringstips:

Gör inte dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara fudge-bitarna i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Julgodis |

Kommentarer till Fudge

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av BearPawBling
Tillägg:

Om ni vill göra dubbel sats trots råd mot detta, använd en panna med bredare botten, då distributeras värmen mer jämnt och chansen att misslyckas förminskas.
Ju bredare botten, desto bättre kontaktyta med den direkta värmen.
✏️ Skrivet av BearPawBling
Mycket bra recept.

Till er som inte lyckats få en fast konsistens;
efter att ni tagit av smeten från plattan och tillsatt de sista ingredienserna, häll inte upp den på en gång utan rör om den ordentligt tills smeten svalnar lite och kristalliserar sig på ytan. Ju längre ni rör om, desto smuligare blir smeten.
Jag har ibland gjort chokladfudge med mjölk istället för grädde då jag ofta tycker att gräddfudge blir för "rik", då har jag istället vispat smeten tills den svalnar och kristalliseras något, det har alltid fungerat.

För de som vill tillsätta färska bär - försök hitta en frystorkad version, jag tror det kan finnas i hälsoaffärer.

Tips:
Använd osaltat smör och tillsätt 1/4-1/2 tsk salt efter smak, då får du bättre kontroll över sältan.
✏️ Skrivet av Bak kokakarn
Vi har inte smakat den än för vi är inte klara.
Det tar en jävla tid för smeten att bli varm när man sänker värmen fast den ska upp i grader..
✏️ Skrivet av Veronica S.
Äntligen! Jag har provat en massa olika recept tidigare, men det är först med det här jag får till samma supergoda fudge som mormor alltid kokade när jag var barn. Finns INGET som är godare enligt mig :) Sött, knastrigt och som bara smälter i munnen. Snabbt och busenkelt att göra dessutom! Tusen tack, Susanne och Gott Nytt År!
✏️ Skrivet av Åsa
Jag har smöret i från början och kokar alltid i en gjutjärnsstekpanna. I början livligt men sänker värmen vartefter. Precis när den ändrar koncistens tar jag av från plattan rör fort ner förblandad cacao å vanillinsocker och fort ut på en plåt.klart
Jag struntar i termometer å kultest det behövs inte