Fudge

Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen.

Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp.

Enkelt recept som går snabbt att göra, prova gärna!

Så lyckas du med fudge

Följ bara instruktionerna och använd helst termometer för att veta när fudgen är klar. Man kan även göra kulprovet.

fudge
Fudge - God mjuk sockrig chokladkola som verkligen smälter i munnen.
Timglas Tid: ca 30 minuter + en timme för att stelna
Portioner ca 50 st men beror helt på hur stora bitar du skär
Näringsvärde Näringsvärde per fudge, beräknat på 1 sats = 50 st : 46 kcal

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör fudge så här:

  1. Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.

    instruktion steg 1 fudge
    Smörpapper i form.
  2. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.

    instruktion steg 2.1 fudge
    Grädde och socker.
    instruktion steg 2.2 fudge
    Rör under tiden.
  3. Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.

    instruktion steg 3.1 fudge
    Mät smetens temperatur.
    instruktion steg 3.2 fudge
    Koka till 122°C.
  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.

    Rör kraftigt tills smöret smält.

    instruktion steg 4.1 fudge
    Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel.
    instruktion steg 4.2 fudge
    Rör kraftigt.
  5. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

    instruktion steg 5 fudge
    Häll smeten i formen.
  6. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.

    instruktion steg 6 fudge
    Stelnade massan.
  7. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

    instruktion steg 7 fudge
    Skär i bitar.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

planera Planeringstips:

Gör inte dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara fudge-bitarna i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Julgodis |

Kommentarer till Fudge

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Veronica S.
Äntligen! Jag har provat en massa olika recept tidigare, men det är först med det här jag får till samma supergoda fudge som mormor alltid kokade när jag var barn. Finns INGET som är godare enligt mig :) Sött, knastrigt och som bara smälter i munnen. Snabbt och busenkelt att göra dessutom! Tusen tack, Susanne och Gott Nytt År!
✏️ Skrivet av Åsa
Jag har smöret i från början och kokar alltid i en gjutjärnsstekpanna. I början livligt men sänker värmen vartefter. Precis när den ändrar koncistens tar jag av från plattan rör fort ner förblandad cacao å vanillinsocker och fort ut på en plåt.klart
Jag struntar i termometer å kultest det behövs inte
✏️ Skrivet av Angelica
Missade att de stod att inte göra dubbel sats. Jag gjorde det x5 😂 men de blev bra. Så de går visst.
✏️ Skrivet av Lova henriksson
Den funkar fantastiskt! helt fantastic liksom!
✏️ Skrivet av Amanda
Går alldeles utmärkt att byta ut grädden till sojagrädde och smöret till veganskt smör, blir supergott!!