| Glutenfritt | Godis | Julgodis |

Fudge

Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen. Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp. Enkelt recept som går snabbt att göra, prova gärna!
fudge
Fudge - God mjuk sockrig chokladkola som verkligen smälter i munnen. Enkelt recept.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 30 minuter + en timme för att stelna
Portioner ca 50 st men beror helt på hur stora bitar du skär

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.

  2. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.

  3. Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.

  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.

    Rör kraftigt tills smöret smält.

  5. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

  6. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.

  7. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 fudge
1. Smörpapper i form.
instruktion steg 2.1 fudge
2.1. Grädde och socker.
instruktion steg 2.2 fudge
2.2. Rör under tiden.
instruktion steg 3.1 fudge
3.1. Mät smetens temperatur.
instruktion steg 3.2 fudge
3.2. Koka till 122°C.
instruktion steg 4.1 fudge
4.1. Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel.
instruktion steg 4.2 fudge
4.2. Rör kraftigt.
instruktion steg 5 fudge
5. Häll smeten i formen.
instruktion steg 6 fudge
6. Stelnade massan.
instruktion steg 7 fudge
7. Skär i bitar.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

planera Planeringstips:

Gör inte dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Anonym    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag vet faktiskt inte men tror det är svårt att tillsätta riktiga jordgubbar eftersom de innehåller så mycket vätska (vatten). Kan även bli problem med syran i jordgubbarna.
   kommentar  Skrivet av  Anonym  
Jag vill göra jordgubbsfudge, utan någon choklad då. Hur gör jag? Kan man byta ut kakao mot till jordgubbar då? Ska man mosa jordgubbarna till en vätska och hälla ner det i kolan medan allt kokar? Eller använda någon slags jordgubbssmaksättning?
 svar  Svar till  Malin    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja fudge är verkligen sött det håller jag med om och gillar man inte så sött så finns det annat julgodis som jag rekommenderar t.ex. rischoklad, ischoklad och chokladtryffel. God Jul!
   kommentar  Skrivet av  Malin  
Säkert många som tycker detta godis är gott men alldeles för sött för vår smak.
Blev inte alls vad jag tänkte mig.
Men tack för ett bra o lätt recept
 svar  Svar till  Sussi    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att du tycker om receptet på fudge! Tack för att du skrev!
   kommentar  Skrivet av  Sussi  
Min mormor gjorde alltid fudge till jul! Hade tappat bort receptet, men hittade detta, som smakar precis som, och har samma sockriga konsistens som hennes:) Julstämning och barndomsminnen. Toppenrecept!
 svar  Svar till  Lotta    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för tipset!
   kommentar  Skrivet av  Lotta  
Hej!
Ett tips om man vill ha en mjuk fudge som inte är så "smulig" och "torr",
Jag tog ditt recept på Chokladkola som grund. När den var klar blandade jag i mörk choklad och vispade tills den smält. Jättegott!
 svar  Svar till  H.P    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för tips! Det låter gott och kul med en annan variant!
   kommentar  Skrivet av  H.P  
Jag kan rekommendera att göra fudge:arna till bollar efter man har skärt dem. Sedan doppa i mörk choklad och kyl ner så har man riktigt goda chokladbollar.

Skriv och läs alla 48 kommentarer