Hem> Godis> Fudge

Fudge

Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen.

Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp.

Enkelt recept som går snabbt att göra, prova gärna!

Så lyckas du med fudge

Följ bara instruktionerna och använd helst termometer för att veta när fudgen är klar. Man kan även göra kulprovet.

fudge
Fudge - God mjuk sockrig chokladkola som verkligen smälter i munnen.
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla
Tid: ca 30 minuter + en timme för att stelna
Mängd: ca 50 st men beror helt på hur stora bitar du skär

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör fudge så här:

  1. Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.

    instruktion steg 1 fudge
    Smörpapper i form.
  2. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.

    instruktion steg 2.1 fudge
    Grädde och socker.
    instruktion steg 2.2 fudge
    Rör under tiden.
  3. Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.

    instruktion steg 3.1 fudge
    Mät smetens temperatur.
    instruktion steg 3.2 fudge
    Koka till 122°C.
  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.

    Rör kraftigt tills smöret smält.

    instruktion steg 4.1 fudge
    Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel.
    instruktion steg 4.2 fudge
    Rör kraftigt.
  5. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

    instruktion steg 5 fudge
    Häll smeten i formen.
  6. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.

    instruktion steg 6 fudge
    Stelnade massan.
  7. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

    instruktion steg 7 fudge
    Skär i bitar.

Information och tips

Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

Näringsvärden

Näringsvärde per fudge, beräknat på 1 sats = 50 st (11 g): 45 kcal, 5 g kolhydrater, 2 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Planeringstips

Gör inte dubbel sats.

Hållbarhet och förvaring

Förvara fudge-bitarna i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Anna
Den blir bara alldeles för lös och seg. Går ej att skära. Jag kokade den till 122 grader.. kan jag värma på den igen eller är det bara att slänga??
Skrivet av Arvid
Super god fudge som nästan är helt oemotståndlig att sluta äta av. Dessutom kan man modifiera receptet genom att ta bort kakaon och lägga till en extra matsked vaniljsocker för att få en mer vaniljaktig fudge.
Skrivet av chris
hej! nu har jag gjort fudge med kakao enligt receptet för andra året i rad! De blir jätte goda,jag har dessa två år tredubblat satsen och använt mej av termometer för rätt konsistens.Det hela tog från det att grädden och sockret kokat upp 2,5 timmar,jag la några tiokronors mynt på spisplattan för att förhindra att det hela skulle brännas vid! De blev perfekta!
Tack för ett bra recept!
Skrivet av JDFL
Hej jag är en man som aldrig bakat nåt i hela mitt liv och provade detta och det blev jättegott. Tack så mycket ska prova andra recept med
Skrivet av Kerry Fredriksson
Underbar fudge bara mmmmmmm

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl