| Glutenfritt | Godis | Julgodis |

Fudge

Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen. Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp. Enkelt recept som går snabbt att göra, prova gärna!
fudge
Fudge - God mjuk sockrig chokladkola som verkligen smälter i munnen. Enkelt recept.
Timglas Tid: ca 30 minuter + en timme för att stelna
Portioner ca 50 st men beror helt på hur stora bitar du skär

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.

  2. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.

  3. Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.

  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.

    Rör kraftigt tills smöret smält.

  5. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

  6. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.

  7. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 fudge
1. Smörpapper i form.
instruktion steg 2.1 fudge
2.1. Grädde och socker.
instruktion steg 2.2 fudge
2.2. Rör under tiden.
instruktion steg 3.1 fudge
3.1. Mät smetens temperatur.
instruktion steg 3.2 fudge
3.2. Koka till 122°C.
instruktion steg 4.1 fudge
4.1. Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel.
instruktion steg 4.2 fudge
4.2. Rör kraftigt.
instruktion steg 5 fudge
5. Häll smeten i formen.
instruktion steg 6 fudge
6. Stelnade massan.
instruktion steg 7 fudge
7. Skär i bitar.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

planera Planeringstips:

Gör inte dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte men tror det är svårt att tillsätta riktiga jordgubbar eftersom de innehåller så mycket vätska (vatten). Kan även bli problem med syran i jordgubbarna.
penna Skrivet av Anonym
Jag vill göra jordgubbsfudge, utan någon choklad då. Hur gör jag? Kan man byta ut kakao mot till jordgubbar då? Ska man mosa jordgubbarna till en vätska och hälla ner det i kolan medan allt kokar? Eller använda någon slags jordgubbssmaksättning?
person Svar till Malin penna Skrivet av Susanne
Ja fudge är verkligen sött det håller jag med om och gillar man inte så sött så finns det annat julgodis som jag rekommenderar t.ex. rischoklad, ischoklad och chokladtryffel. God Jul!

Läs alla 48 kommentarer