Fudge

Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen.

Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp.

Enkelt recept som går snabbt att göra, prova gärna!

Så lyckas du med fudge

Följ bara instruktionerna och använd helst termometer för att veta när fudgen är klar. Man kan även göra kulprovet.

fudge
Fudge - God mjuk sockrig chokladkola som verkligen smälter i munnen.
Timglas Tid: ca 30 minuter + en timme för att stelna
Portioner ca 50 st men beror helt på hur stora bitar du skär
Näringsvärde Näringsvärde per fudge, beräknat på 1 sats = 50 st (11 g): 46 kalorier, 6 g kolhydrater, 2 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör fudge så här:

  1. Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.

    instruktion steg 1 fudge
    Smörpapper i form.
  2. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.

    instruktion steg 2.1 fudge
    Grädde och socker.
    instruktion steg 2.2 fudge
    Rör under tiden.
  3. Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.

    instruktion steg 3.1 fudge
    Mät smetens temperatur.
    instruktion steg 3.2 fudge
    Koka till 122°C.
  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.

    Rör kraftigt tills smöret smält.

    instruktion steg 4.1 fudge
    Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel.
    instruktion steg 4.2 fudge
    Rör kraftigt.
  5. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

    instruktion steg 5 fudge
    Häll smeten i formen.
  6. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.

    instruktion steg 6 fudge
    Stelnade massan.
  7. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

    instruktion steg 7 fudge
    Skär i bitar.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

planera Planeringstips:

Gör inte dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara fudge-bitarna i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Julgodis |

Kommentarer till Fudge

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Anna
Vi har gjort denna fudge två gånger nu på kort tid. Så himla god!
✏️ Skrivet av Maria
Gjorde denna i går. Blev besviken dock, den smulade bara sönder 😏
✏️ Skrivet av Jenny
Gör denna flera gånger varje jul, så uppskattad. I år har jag gjort den vegansk, med imat och milda och den är lika god! Toppen med lite flingsalt på.
💬 Svar till Barbro Lundqvist ✏️ Skrivet av Susanne
Det är steg 4, att man rör kraftigt. När man gör kola ska man röra försiktigt för att den inte ska sockra sig.
✏️ Skrivet av Barbro Lundqvist
Recepten till fudge och kola och beskrivning till dessa verkar lika.
Vad är det som gör att kolan blir sockrig. Jag vill ha den sockrig.
Vilket moment i tillagningen är det som jag skall tänka extra på när jag vill ha sockrig kola?