| Bakingredienser |

Gelatinpulver

gelatinpulver
Gelatinpulver, gelatin i pulverform.

pil Recept med Gelatinpulver

Gelatin används för att ge en geléaktig konsistens i desserter, bakverk och godis.

Gelatinpulver är gelatin i pulverform till skillnad från gelatinbladen som är genomskinliga tunna ark. Fördelar med gelatinpulver framför gelatinbladen är att det är lätt att dosera i mindre enheter (det är svårt att ta ett halvt gelatinblad). Det är också lättare att lösa upp gelatinpulver så det blir flytande i de fall man vill blanda ner gelatinet i kalla vätskor eller krämer.

Så använder du gelatinpulver

Låt gelatinpulvret svälla i 1msk kallt vatten per tsk gelatinpulver i några minuter.

Till kalla rätter kan man antingen köra vatten och gelatinpulverblandningen i mikron ca 30-60 sekunder på medeleffekt så att gelatinpulvret smälter. Annars kan man sänka ner koppen eller bunken man blandat gelatinpulvret med vatten i, i en skål eller kastrull med kokande vatten så det blir som ett vattenbad där värmen förs över och gelatinet smälter.

TIll varma rätter tillsätter man det kalla svällda gelatinet direkt i den varma rätten och rör om och då smälter gelatinet av värmen från maten.

Det tar ca 4 timmar för gelatin att stelna helt men ibland t.ex. till pannacotta kan 2 timmar räcka, särskilt om man kan kyla ner snabbt.

Gelatin tillverkas av animaliska råvaror oftast från gris t.ex. svinsvål. Även råvaror från nöt kan användas.

Gelatin är smak- och luktfritt.

1 tsk gelatinpulver motsvarar 2 st gelatinblad.

Innehållsinformation

röd flagga Tillsatsfritt:  Nej

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Bland bakgrejer.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvaras torrt och luktfritt. Lång hållbarhet se förpackningen.

Byt ut Ersätt med:

Gelatinblad (1 tsk gelatinpulver motsvarar 2 st gelatinblad). Vegetariska alternativ är agar agar och gelésocker.

Måttomvandla gelatinpulver mellan vikt och volym

Konvertera gelatinpulver från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter

Kommentarer

Skriv en kommentar

Liknande ingredienser


Kokosmums eller gräddbullar

Kokosmums / Gräddbullar

Baka klassiska kokosmums eller gräddbullar. Goda, gräddiga och fluffiga. Mycket enkla att göra med detta recept.

klocka Tid: 3 timmar, varav 30 minuters jobb