
⭐ webmaster
Gelatin används för att ge en geléaktig konsistens i desserter, bakverk och godis.
Gelatinpulver är gelatin i pulverform till skillnad från gelatinbladen som är genomskinliga tunna ark. Fördelar med gelatinpulver framför gelatinbladen är att det är lätt att dosera i mindre enheter (det är svårt att ta ett halvt gelatinblad). Det är också lättare att lösa upp gelatinpulver så det blir flytande i de fall man vill blanda ner gelatinet i kalla vätskor eller krämer.
Låt gelatinpulvret svälla i 1msk kallt vatten per tsk gelatinpulver i några minuter.
Till kalla rätter kan man antingen köra vatten och gelatinpulverblandningen i mikron ca 30-60 sekunder på medeleffekt så att gelatinpulvret smälter. Annars kan man sänka ner koppen eller bunken man blandat gelatinpulvret med vatten i, i en skål eller kastrull med kokande vatten så det blir som ett vattenbad där värmen förs över och gelatinet smälter.
TIll varma rätter tillsätter man det kalla svällda gelatinet direkt i den varma rätten och rör om och då smälter gelatinet av värmen från maten.
Det tar ca 4 timmar för gelatin att stelna helt men ibland t.ex. till pannacotta kan 2 timmar räcka, särskilt om man kan kyla ner snabbt.
Gelatin tillverkas av animaliska råvaror oftast från gris t.ex. svinsvål. Även råvaror från nöt kan användas.
Gelatin är smak- och luktfritt.
1 tsk gelatinpulver motsvarar 2 st gelatinblad.
Tillsatsfritt:
Nej
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Dessa näringsvärden gäller 100 gram av gelatinpulver.
Energi: | 350 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 86 g |
Fett: | 0 g |
Fibrer: | 0 g |
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Ersätt med:
Konvertera gelatinpulver från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.
| Bakingredienser |
Baka klassiska kokosmums eller gräddbullar. Goda, gräddiga och fluffiga. Mycket enkla att göra med detta recept.