| Efterrätter | Glutenfritt |

Äppelmaräng

Gammaldags äppelmaräng är både gott och enkelt att göra med äpplen, mandelmassa, äggvitor och socker. Perfekt att göra om du har några äggvitor över.
äppelmaräng
Mycket god gammaldags äppelmaräng som består av äpplen, mandelmassa och maräng.
Timglas Tid: 1 timme varav 30 min i ugnen
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

Serveringsförslag:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj en pajform med en klick smör.

  2. Skala äpplena och skär i mindre tunna bitar. Lägg dem i pajformen.

  3. Riv mandelmassan och fördela över äppelbitarna.

    (Jag brukar använda min mandelkvarn till att riva mandelmassan.)

  4. Vispa äggvitorna och tillsätt strösockret, lite i taget under vispningen. Vispa till en blank och fin smet. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det åker ut.

  5. Klicka ut och bred ut marängsmeten ovanpå äpplena och mandelmassan.

  6. Grädda i mitten av ugnen i 150°C tills marängen fått guldaktig färg och äpplena är mjuka, ca 30 minuter. (Känn gärna med en provsticka på äpplena.)

  7. Låt svalna några minuter eller till ljummet och servera med t.ex. vispad grädde, kanelglass eller vaniljglass.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 äppelmaräng
1. Smord pajform.
instruktion steg 2.1 äppelmaräng
2.1. Äpplen i mindre bitar.
instruktion steg 2.2 äppelmaräng
2.2. Äppelbitar i pajformen.
instruktion steg 3.1 äppelmaräng
3.1. Riven mandelmassa.
instruktion steg 3.2 äppelmaräng
3.2. Mandelmassa ovanpå äppelbitarna.
instruktion steg 4.1 äppelmaräng
4.1. Äggvitorna.
instruktion steg 4.2 äppelmaräng
4.2. Tillsätt strösockret under vispning.
instruktion steg 4.3 äppelmaräng
4.3. Färdig marängsmet.
instruktion steg 5 äppelmaräng
5. Bred ut marängsmeten.
instruktion steg 6 äppelmaräng
6. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7.1 äppelmaräng
7.1. Färdiggräddad äppelmaräng.
instruktion steg 7.2 äppelmaräng
7.2. En bit äppelmaräng med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera äppelmarängen nygräddad med t.ex. vispad grädde eller glass till.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven äppelmaräng håller sig i kylskåp och kan återvärmas i mikro på svag värme.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Filip penna Skrivet av Susanne
Äpplen är ju väldigt olika stora, därför har jag angett vikt. Men det är inte jättenoga med den exakta mängden. Man kan ta lite som man tycker. Men jag lägger till antal också i receptet. Men bra att veta kan ju vara att medelstora äpplen som man köper i affären brukar väga 125-150 g. Däremot om man har eget äppelträd så kan ju äpplena vara väldigt små och väga kanske bara 50 g. Som du förstår blir det då stor skillnad i antalet.
penna Skrivet av Filip
Tja, jag undrar om du skulle kunna vid äpplen också nämna hur många antal man ska ha. Blir lättare att veta.
penna Skrivet av Lantliga köksblandare
Gjort i lördags:) Super gott:) Både barn och vuxna älskade det!