| Sommarmat
| Tårtor & bakelser
|
Marängtårta / Pinocchiotårta
En klassisk marängtårta med sockerkaksbotten som göras antingen rund eller fyrkantig. Så otroligt god med den frasiga marängen mot den mjuka sockerkakan och med grädde och frukt eller bär som fyllning. Andra namn på denna tårta är Mammas marängtårta samt Pinocchiotårta.
Tid: 2 ½ timme
8 bitar
Ingredienser:
Bottnar sockerkaksdel:
Bottnar marängdel:
- 4 st äggvitor
- 2 dl strösocker
- ev. ca 35 g mandelspån
Fyllning:
- 3 dl vispgrädde
- ca 300 g färsk frukt eller bär t.ex. skivad banan, jordgubbar, blåbär, hallon
Laktosfritt - Byt ut smör, mjölk och grädde mot mjölkfria alternativ som t.ex. havredryck och havregrädde.
Glutenfritt - Byt ut mjölet mot Finax glutenfria italienska mjölmix (samma mängd) så blir tårtan glutenfri.
Utrustning:
- elvisp
- 1 st
långpanna ca 20x35 cm
eller 2 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
Ugn:
- 150 °C i mitten av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Baka marängtårta så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (158 g): 454 kalorier, 50 g kolhydrater, 26 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Tårtan bör ätas samma dag som den lagts ihop, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.
Tips & tricks
Tips från Nadja: Stoppa bottnarna i frysen innan du ska flytta o hålla på med dom.. jag brukar göra i långpanna o har då bakplåtspapper under.. och när den är klar i ugnen så låter jag den svalna och sedan stoppar jag den i frysen så jag kan vrida o vända på den när jag ska ta bort bakplåtspappret.
Planeringstips
Tårtbottnarna går bra att göra i förväg. Gör man dem dagen innan servering går de bra att förvara i rumstemperatur över natten. Annars går de även att frysa. Undvik kylskåp som ofta är fuktigt som kan göra att marängen smälter.
Hållbarhet och förvaring
Tårtbottnarna kan frysas. Hållbarhet ca 3 månader. Färdig överbliven tårta kan förvaras i kylskåp eller frysas in. Den håller sig minst 5 dygn i kylskåp men tänk på att den sjunker ihop allteftersom då marängen smälter.
️ Skrivet av
Gjort denna hundra gånger utan problem men nu ett tag sen och ny ugn. Igår flöt den ut och blev degig i mitten, nytt försök idag och inne i 55min men fortfarande degig i mitten
️ Skrivet av
Hej ska man täcka tårtbottnarna när man fryser ner dom eller kan man bara stoppa ner dom som dom är?
Tacksam för svar snarast mvh Ulrika
Tacksam för svar snarast mvh Ulrika
️ Skrivet av
Hej! Jag kan inte få marängen att bli sprödig. Jag har gjort maräng förut och förstår tekniken men just för denna tårta blir den alltid mjuk. Varför då? Ska marängen vispas till soft eller stiff peak? Jag tror misstaget är pga att jag vispar tills den är stiff peak. Hjälp! Jag har lyckats en gång men vet inte vad för skillnad jag gjorde då. Har testat ha längre i ugnen men marängen blir som sagt mjuk ändå. Kan du ge en tid på hur länge jag bör vispa med och utan socker?
webmaster
Svar till
Camilla
️ Skrivet av
Alltid innermått. 😊
️ Skrivet av
Hej, en fundering. När det står att man ska ha en långpanna 40x30, är det yttermått eller innermått man menar då? 😀