
Marängtårta / Pinocchiotårta
💬 118 kommentarer


Ingredienser:
Bottnar sockerkaksdel:
Bottnar marängdel:
- 4 st äggvitor
- 2 dl strösocker
- ev. ca 35 g mandelspån
Fyllning:
- 3 dl vispgrädde
- ca 300 g färsk frukt eller bär t.ex. skivad banan, jordgubbar, blåbär, hallon


Utrustning:
- elvisp
- 1 st
långpanna ca 20x35 cm
eller 2 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
Ugn:
- 150 °C i mitten av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Baka marängtårta så här:
-
Ta fram den form eller formar du ska använda. Välj antingen en långpanna ca 20x35 cm och klä den med bakplåtspapper eller också väljer du två runda formar med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter som du smörjer och bröar.
Gör du tårtan i långpanna så får du en rektangulär tårta (man delar marängen på mitten och lägger i två lager). Gör man tårtan i runda formar får man en rund tårta, varje form ger en tårtbotten. Jag gör oftast tårtan i runda formar.
Om du vill göra tårtan i runda formar kontrollera gärna att formarna du använder går in i ugnen samtidigt så slipper du grädda en i taget. Tänk också på att inte välja större form än angiven, ca 20 cm i diameter för det blir svårt att breda ut smeten då.
Smorda och bröade runda formar. -
Mät upp smör och strösocker. Låt gärna detta stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.
Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.
- 75 g smör
- 1 dl strösocker
Smör och strösocker. Smör och socker blandat. -
Tillsätt bakpulver. Rör ihop till en jämn smet (gärna med elvisp).
- 1,5 tsk bakpulver
Tillsätt bakpulver. Rör ihop. -
Dela äggen, ett i taget. Lägg äggulan i smeten och vispa till en jämn smet för varje äggula. Häll äggvitorna i en torr och fettfri djup bunke som du senare ska vispa dem i.
Tillsätt en äggula i taget. Vispa mellan varje äggula till en jämn smet. Äggvitorna. Sista äggulan. Vispa ihop. -
Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (gärna med elvisp). Vispa inte längre tid än att det är blandat.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att undvika att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det. Tar man för mycket mjöl blir smeten tjock och svår att breda ut.)
Tillsätt vetemjöl och mjölk. Rör ihop. -
Bred ut smeten i formen/formarna. Häll ut smeten på mitten och ta sedan en slickepott eller kniv och bred inifrån och ut, var försiktig eftersom det fastnar och det är lätt att smorda och bröade från formen släpper och följer med. Du behöver inte breda ut smeten ända ut i kanterna.
Fördela sockerkakssmeten i formarna. Bred ut smeten. -
Gör rent visparna, viktigt att de är fettfria och torra. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett fast skum igen, det ska gå att vända upp och ner på bunken utan det rinner ut.
- 2 dl strösocker
Fast äggviteskum. Tillsätt strösocker. Fast marängsmet. -
Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna. Strö eventuellt över mandelspån om du vill ha det.
- ev. ca 35 g mandelspån
Bred marängsmeten ovanpå. -
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150°C i ca 45 minuter.
Grädda i ugnen. -
Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.
Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.
- 3 dl vispgrädde
- ca 300 g färsk frukt eller bär t.ex. skivad banan, jordgubbar, blåbär, hallon
Färdiggräddade tårtbottnar. Vispa grädden. -
Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.
Tårtbotten på tårtfat. -
Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär. Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också). Klart!
Tårtan bör serveras helst inom ett dygn, den kan sjunka ihop något, men om man vispar grädden tjock och breder ut den i ett täckande lager och är noga med att en blöt fyllning som t.ex. hallon inte kommer i kontakt med marängen - att det är ordentligt med grädde mellan så brukar tårtan hålla sig hög och fin minst 1 dygn. Det viktiga är alltså att det inte kommer rinnande vätska i kontakt med marängen på den understa bottnen som då smälter för då sjunker tårtan.
Bred på vispad grädde. Hallon som fyllning. Lägg på andra tårtbottnen. Tårtan är klar! En tårtbit.
Serveringstips:
Tips & tricks:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Sommarmat | Tårtor & bakelser |


⭐ webmaster


⭐ webmaster
