Chokladsurprisetårta

Chokladsurprisetårta är en riktigt god chokladtårta som är enkel att göra. Fyllningen kan varieras men aprikosmarmelad eller äppelmos blir riktigt gott och är dessutom enkel att göra med detta recept steg för steg.
Chokladsurprisetårta
Chokladsurprisetårta är en riktigt god chokladtårta med marmelad eller äppelmos som fyllning. Enkelt recept med bilder steg för steg.
Timglas Tid: 45 min i ugn + 45 min arbete
Portioner ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (164 g): 516 kalorier, 57 g kolhydrater, 29 g fett, 6 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Tårtbottnar:

Fyllning och garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp mjölk, kakao och strösocker i en kastrull. Vispa till en jämn blandning och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.

  2. Mätt upp smör, strösocker och vaniljsocker. Låt gärna stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt. Rör ihop till en jämn smet med elvisp.

  3. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  4. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn fluffig smet mellan varje ägg, använd elvisp.

  5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med chokladmjölken. Rör tills allt är blandat. Använd elvispen på lägsta hastighet och kör inte längre tid än att det är blandat, ca 15 sekunder.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

  6. Häll smeten i formen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 40-45 minuter.

  7. Låt kakan svalna i formen.

  8. Vispa grädden hårt.

  9. Dela kakan i 2 bottnar. Använd en brödkniv eller annan sågtandad kniv.

  10. Lägg samman tårtan: Lägg den understa tårtbottnen på ett tårtfat. Bred ett lager marmelad eller äppelmos bottnen och bred därefter på en tredjedel av grädden. Lägg på den översta bottnen.

  11. Bred grädde ovanpå och runtom tårtan. Spritsa ev. gräddtoppar i ring runt kanten. Riv chokladen genom att t ex ta en osthyvel och hyvla på kanten av en blockchokladkaka. Strö över den innanför gräddtoppsringen eller över hela tårtan om du inte gjort några gräddtoppar.

    Låt gärna tårtan stå i kylskåpet minst 1-2 timmar innan den ska serveras så blir den saftig. Den kan även stå över natten. Tårtan är som godast mellan 2-12 timmar efter den monterats färdig.

planera Planeringstips:

Gör gärna tårtan dagen innan servering så sätter sig smakerna bättre.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylen. Den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Clarice
Har ätit kärleksmums med en glasyr på grädde, finns det någon som har receptet?
✏️ Skrivet av Therése
Hej! Jag undrar om man kan göra tårtbottnarna utan ägg gulan? och om du har något tips på hur man kan göra den utan ägg alls? det kanske är konstiga frågor, men jag har gallsten och kan därför inte äta ägg.
Tacksam för svar :)
✏️ Skrivet av hannah
den var så god ni måste testa
✏️ Skrivet av Susanne
Svar till Fatima: Ta florsocker, kanske 1-2 msk kan vara lagom. Vispa grädden tillsammans med florsockret så blir det jämnt fördelat.

Visa alla kommentarer