Chokladsurprisetårta

Chokladsurprisetårta är en riktigt god chokladtårta som är enkel att göra. Fyllningen kan varieras men aprikosmarmelad eller äppelmos blir riktigt gott och är dessutom enkel att göra med detta recept steg för steg.
Chokladsurprisetårta
Chokladsurprisetårta är en riktigt god chokladtårta med marmelad eller äppelmos som fyllning. Enkelt recept med bilder steg för steg.
Timglas Tid: 45 min i ugn + 45 min arbete
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Tårtbottnar:

Fyllning och garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp mjölk, kakao och strösocker i en kastrull. Vispa till en jämn blandning och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.

    mjölk, kakao, strösocker
    Mjölk, kakao, strösocker.
    vispa ihop
    Vispa ihop.
    låt koka upp
    Låt koka upp.
  2. Mätt upp smör, strösocker och vaniljsocker. Låt gärna stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt. Rör ihop till en jämn smet med elvisp.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    rör ihop
    Rör ihop.
  3. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn fluffig smet mellan varje ägg, använd elvisp.

    tillsätt äggen, ett i taget
    Tillsätt äggen, ett i taget.
    vispa
    Vispa.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med chokladmjölken. Rör tills allt är blandat. Använd elvispen på lägsta hastighet och kör inte längre tid än att det är blandat, ca 15 sekunder.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    tillsätt vetemjöl, bakpulver och chokladmjölken
    Tillsätt vetemjöl, bakpulver och chokladmjölken.
    blanda
    Blanda.
  6. Häll smeten i formen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 40-45 minuter.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  7. Låt kakan svalna i formen.

    låt svalna
    Låt svalna.
  8. Vispa grädden hårt.

    vispa grädden
    Vispa grädden.
  9. Dela kakan i 2 bottnar. Använd en brödkniv eller annan sågtandad kniv.

    dela till 2 bottnar
    Dela till 2 bottnar.
  10. Lägg samman tårtan: Lägg den understa tårtbottnen på ett tårtfat. Bred ett lager marmelad eller äppelmos bottnen och bred därefter på en tredjedel av grädden. Lägg på den översta bottnen.

    understa tårtbottnen
    Understa tårtbottnen.
    bred på marmelad eller mos
    Bred på marmelad eller mos.
    bred på grädde
    Bred på grädde.
    lägg på översta tårtbottnen
    Lägg på översta tårtbottnen.
  11. Bred grädde ovanpå och runtom tårtan. Spritsa ev. gräddtoppar i ring runt kanten. Riv chokladen genom att t ex ta en osthyvel och hyvla på kanten av en blockchokladkaka. Strö över den innanför gräddtoppsringen eller över hela tårtan om du inte gjort några gräddtoppar.

    Låt gärna tårtan stå i kylskåpet minst 1-2 timmar innan den ska serveras så blir den saftig. Den kan även stå över natten. Tårtan är som godast mellan 2-12 timmar efter den monterats färdig.

    bred på grädde
    Bred på grädde.
    riv över choklad
    Riv över choklad.

planera Planeringstips:

Gör gärna tårtan dagen innan servering så sätter sig smakerna bättre.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylen. Den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer till Chokladsurprisetårta

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Clarice
Har ätit kärleksmums med en glasyr på grädde, finns det någon som har receptet?
penna Skrivet av Therése
Hej! Jag undrar om man kan göra tårtbottnarna utan ägg gulan? och om du har något tips på hur man kan göra den utan ägg alls? det kanske är konstiga frågor, men jag har gallsten och kan därför inte äta ägg.
Tacksam för svar :)
penna Skrivet av hannah
den var så god ni måste testa
penna Skrivet av Susanne
Svar till Fatima: Ta florsocker, kanske 1-2 msk kan vara lagom. Vispa grädden tillsammans med florsockret så blir det jämnt fördelat.
penna Skrivet av Fatima
Jag vill ha vispgrädde som den andra fyllningen, men vanlig vispad grädde smakar inte lika bra som smaksatt. Hur ska jag smaksätta den, men inte så att den får en smak av jordgubb eller vanilj eller så, utan söt vispgrädde helt enkelt?
penna Skrivet av danne cool!!!
brukar spela cs till den här underbara tårtan!!!!!!
penna Skrivet av gottegrisen
gjorde tårtan förra veckan till min namnsdag, gjorde som Pricilla skrev för i en tidigare kommentar o tog smörkräm med vitchoklad: helt underbart!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Emmy: ja du kan ta vad du vill några exempel är förutom att bara ta vanlig vispad grädde, så kan du ta vaniljkräm, hallonsylt eller banan.
penna Skrivet av Emmy
Kan man ha nåt annat än marmelad? nåt med grädde helst!

Läs alla 47 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Tårtor & bakelser |