| Efterrätter | Nyårsrecept | Tårtor & bakelser |

Baileys & Kahlua tårta

Recept på mycket god tårta med smak av Baileys och Kahlua.
Baileys & Kahlua tårta
Tårta med Baileys & Kahlua. Garnerad med vindruvor och flagad choklad.
Timglas Tid: 1 ½ timme effektiv tid
Portioner 12 personer

Ingredienser:

Botten:

Fyllning 1:

Fyllning 2:

Garnering:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Botten:

  1. Smält chokladen i mikro eller vattenbad.

    mörk choklad
    Mörk choklad.
    smält mörk choklad
    Smält mörk choklad.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.

    smord bröad form
    Smord bröad form.
  3. Lägg smör och socker i en bunke och låt gärna stå framme en stund så smöret blir mjukt.

    Rör ihop till en jämn smet med elvisp.

    smör och socker
    Smör och socker.
    smör och socker blandat
    Smör och socker blandat.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Vispa gärna 3-5 sekunder med elvisp för varje ägg.

    tillsätt ett ägg i taget
    Tillsätt ett ägg i taget.
    vispa
    Vispa.
  5. Blanda bakpulver och vetemjöl. (Alternativt vispar du i bakpulvret först, 3-5 sek med elvisp.)

    Häll i detta och den smälta chokladen i smeten. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.

    vetemjöl och bakpulver blandat
    Vetemjöl och bakpulver blandat.
    tillsätt mjölblandning och choklad
    Tillsätt mjölblandning och choklad.
    blanda
    Blanda.
  6. Bred ut smeten i formen.

    Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 50 minuter.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    utbredd smet i formen
    Utbredd smet i formen.
  7. Låt den färdiga tårtbottnen svalna under bakhandduk.

    färdig tårtbotten
    Färdig tårtbotten.
  8. Fyllning:

  9. Tag bort den löstagbara kanten från formen. Skär tårtbottnen i två eller tre delar med hjälp av en brödkniv.

    dela med en brödkniv
    Dela med en brödkniv.
  10. Lyft över den understa delen av tårtbottnen till ett tårtserveringsfat.

    Bred på aprikosmarmeladen. Om du har skurit din tårtbotten i 3 delar lägger du på den mittersta delen.

    utbredd aprikosmarmelad
    Utbredd aprikosmarmelad.
  11. Vispa grädden. Blanda i Baileys och socker.

    Bred en fjärdedel av gräddblandningen (antingen ovanpå marmeladen om du gjort 2 delar av din tårtbotten eller ovanpå mittendelen om du gjort 3 delar av din tårtbotten).

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    utbredd grädde
    Utbredd grädde.
  12. Lägg på den översta tårtbottnen. Bred på två tredjedelar av gräddblandningen runtom tårtans kant och ovanpå.

    två tredjedelar av grädden
    Två tredjedelar av grädden.
    grädden utbredd
    Grädden utbredd.
  13. Garnering:

  14. Hacka mandeln.

    sötmandel
    Sötmandel.
    hackad sötmandel
    Hackad sötmandel.
  15. Blanda den hackade mandeln med så mycket av Kahluan att den blir kladdig. Garnera sedan kanten med den (eftersom mandeln är kladdig så fastnar den lätt i grädden, bara att trycka dit).

    Blanda resten av Kahluan med resten av den vispade grädden och bred eller spritsa den ovanpå tårtan.

    hackad mandel blandad med kahlua
    Hackad mandel blandad med Kahlua.
    den kladdiga kahlua-mandeln fastnar i grädden
    Den kladdiga Kahlua-mandeln fastnar i grädden.
  16. Garnera med vindruvor och/eller flagad choklad (skär med osthyvel).

    tårtan klar att servera
    Tårtan klar att servera.
    en tårtbit
    En tårtbit.

planera Planeringstips:

Låt gärna den hackade mandeln stå och safta sig i kahluan några timmar eller över natten så absorberas all vätska av mandeln. På så sätt får mandeln mer kahlua-smak och fäster ännu lättare på sidan av tårtan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. Där håller den sig minst 5 dagar, men är godast efter ca 1 dygn så gör gärna tårtan kvällen före servering.

Kommentarer till Baileys & Kahlua tårta

Skriv en kommentar

person Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Tackar! Roligt att höra! :) Fina dekorationer, kul att se!
penna Skrivet av Anna
Tårtan är helt klart en hit! Alla älskade den. Här är en bild av hur jag dekorerade den:
http://www.thefoodmethod.com/2013/07/des-gateaux-decores-avec-de-la-creme.html
Tyvärr var inte ljuset så bra på bilden. (Jag länkade till dit recept också Susanne.)
penna Skrivet av Lena
Bakade den till Nyåret och jag säger bara: Sååååå Goooood!

Läs alla 38 kommentarer