Mintchokladtårta - En lyxig kladdkaka med after eight

En lyxig och jättegod mintchokladtårta som är som en kladdkaka med mintsmak från de goda mintchokladrutorna "After Eight". En kartong After Eight innehåller 400 g (46 st) mintchokladrutor så den räcker både till den här tårtan (275 g, 32 rutor) och till att äta utav (125 g, 14 rutor).
Mintchokladtårta
Mycket god mintchokladtårta som serveras i små bitar med vispgrädde. Tårtan är mäktig så den räcker till många bitar.
Tid: 40 minuter varav 23 minuter i ugnen
10 bitar

Ingredienser:

Glasyr:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 18 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.

    Beströ med ströbröd eller kokosflingor.

    (Om du använder en teflonform behöver den förmodligen ej smörjas och bröas.)

    smord form med ströbröd
    Smord form med ströbröd.
  2. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret är smält.

    Rör tills smöret är helt smält. Lägg därefter i mintchokladrutorna (after eight) och låt dessa smälta. Rör om till en jämn smet.

    smält smör
    Smält smör.
    lägg i mintchokladen
    Lägg i mintchokladen.
    blank fin smet
    Blank fin smet.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, bakpulver, salt och kakao.

    Vispa ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar och kör ca 30 sekunder.

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt vetemjölet. Rör ihop till en jämn smet.

    (Använd gärna elvispen på låg hastighet.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    smeten klar
    Smeten klar.
  5. Häll smeten i formen.

    Grädda kakan i 18 minuter i 175°C i mitten av ugnen.

    ogräddad kaka
    Ogräddad kaka.
    färdiggräddad kaka
    Färdiggräddad kaka.
  6. Ta ut tårtan och täck den med mintchokladrutorna till glasyren. Ställ in i ugnen ytterligare 3-5 minuter så att chokladen börjar smälta.

    mintchokladrutor pålagda
    Mintchokladrutor pålagda.
  7. Ta ut tårtan ur ugnen och bred sedan ut den smälta mintchokladen så att den täcker hela kakan.

    Gör om du vill ett mönster med hjälp av en gaffel.

    chokladen har smält
    Chokladen har smält.
    chokladen utbredd
    Chokladen utbredd.
  8. Låt sedan kakan svalna och glasyren stelna i rumstemperatur eller kylskåp och först därefter kan man ta bort den löstagbara kanten.

    Det går bra att lyfta över kakan till ett serveringsfat (jag brukar använda två stekspadar).

    Mintchokladkakan kan serveras rumstempererad eller kylskåpskall. Servera med vispad grädde.

    färdiga mintchokladtårtan
    Färdiga mintchokladtårtan.
    en uppskuren tårtbit
    En uppskuren tårtbit.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (134 g): 523 kalorier, 50 g kolhydrater, 34 g fett, 5 g protein, 2 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara tårtan i kylskåp. Den håller sig minst 5 dagar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Alexandra Skrivet av Susanne
Hej ca 20-22 cm i diameter brukar jag använda. Tack för att du frågade, jag ser att den uppgiften saknas i receptet vilket inte är meningen så jag ska skriva dit det! Tyvärr har jag inget sådant recept - än men det kanske är något jag borde göra. 😊
Skrivet av Alexandra
Jag har springformar i flera storlekar. Vilket mått gäller för kladdkaka med after eight?

Har du nått bra recept på rulltårta med chokladfyllning?
Svar till Jenny Skrivet av Susanne
Du ska breda ut den när chokladen smälter så det blir lite blandat. Bred ut till ett jämnt lager. Blir det för kladdigt kanske du behöver ställa in ytterligare någon minut i ugnen så att det smälter ordentligt. Sedan blir det finare när det stelnar. Det blir som på mina bilder.
Skrivet av Jenny
Min kaka blev väldigt ful. After eighten smälter inte ut över hela kakan. Vad är felet? Och minten hamnar på samma ställe o ger en vit glasyr... o när jag försöker bre ut den så blir det bara kladdigt?
Skrivet av mässing blandare
Vad smaskigt! :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest