Mintchokladtårta - Lyxig kladdkaka med after eight

En lyxig och jättegod mintchokladtårta som är som en kladdkaka med mintsmak från de goda mintchokladrutorna "After Eight". En kartong After Eight innehåller 400 g (46 st) mintchokladrutor så den räcker både till den här tårtan (275 g, 32 rutor) och till att äta utav (125 g, 14 rutor).
Mintchokladtårta
Mycket god mintchokladtårta som serveras i små bitar med vispgrädde. Tårtan är mäktig så den räcker till många bitar.
Timglas Tid: 40 minuter varav 23 minuter i ugnen
Portioner 10 bitar

Ingredienser:

Glasyr:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.

    Beströ med ströbröd eller kokosflingor.

    (Om du använder en teflonform behöver den förmodligen ej smörjas och bröas.)

    smord form med ströbröd
    Smord form med ströbröd.
  2. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret är smält.

    Rör tills smöret är helt smält. Lägg därefter i mintchokladrutorna (after eight) och låt dessa smälta. Rör om till en jämn smet.

    smält smör
    Smält smör.
    lägg i mintchokladen
    Lägg i mintchokladen.
    blank fin smet
    Blank fin smet.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, bakpulver, salt och kakao.

    Vispa ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar och kör ca 30 sekunder.

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt vetemjölet. Rör ihop till en jämn smet.

    (Använd gärna elvispen på låg hastighet.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    smeten klar
    Smeten klar.
  5. Häll smeten i formen.

    Grädda kakan i 18 minuter i 175°C i mitten av ugnen.

    ogräddad kaka
    Ogräddad kaka.
    färdiggräddad kaka
    Färdiggräddad kaka.
  6. Ta ut tårtan och täck den med mintchokladrutorna till glasyren. Ställ in i ugnen ytterligare 3-5 minuter så att chokladen börjar smälta.

    mintchokladrutor pålagda
    Mintchokladrutor pålagda.
  7. Ta ut tårtan ur ugnen och bred sedan ut den smälta mintchokladen så att den täcker hela kakan.

    Gör om du vill ett mönster med hjälp av en gaffel.

    chokladen har smält
    Chokladen har smält.
    chokladen utbredd
    Chokladen utbredd.
  8. Låt sedan kakan svalna och glasyren stelna i rumstemperatur eller kylskåp och först därefter kan man ta bort den löstagbara kanten.

    Det går bra att lyfta över kakan till ett serveringsfat (jag brukar använda två stekspadar).

    Mintchokladkakan kan serveras rumstempererad eller kylskåpskall. Servera med vispad grädde.

    färdiga mintchokladtårtan
    Färdiga mintchokladtårtan.
    en uppskuren tårtbit
    En uppskuren tårtbit.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. Den håller sig minst 5 dagar.

Kommentarer till Mintchokladtårta - Lyxig kladdkaka med after eight

Skriv en kommentar

penna Skrivet av mässing blandare
Vad smaskigt! :)
penna Skrivet av Ylva
Ska det verkligen vara i så mycket bakpulver så att den sväller så pass mycket?
besökare Svar till tara penna Skrivet av Susanne
Trevligt att du gillade den! :) Kolla receptet på kladdmuffins, kanske fungerar att lägga på en ruta after eight på varje muffins? Se bara till att den totala tiden i ugnen blir lagom, så att muffinsarna blir lagom kladdiga. Skriv gärna hur det blev om du provar! :)

Läs alla 128 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Nyårsrecept | Tårtor & bakelser |