| Julmat och andra julrecept | Småkakor |

Skurna pepparkakor

Jättegoda pepparkakor som går snabbt och lätt att göra utan att kavla! Ett recept som rekommenderas för den som vill göra sina egna pepparkakor men inte har tid eller tålamod att kavla pepparkakor.
skurna pepparkakor
Jättegott recept på pepparkakor som man skär i tunna skivor. Du slipper allt jobb med att kavla!
Timglas Tid: 30 min effektivt arbete (minst 3 timmar i kylskåp)
Portioner ca 100 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och sirap. Låt smöret bli rumsvarmt, hacka mandeln under tiden.

  2. Hacka mandeln grovt. Använd en vass kniv.

  3. Rör ihop smöret (som nu helst ska vara rumsvarmt), sockret och sirapen. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

  4. Tillsätt bikarbonat, ingefära, nejlika och kanel. Rör ihop.

  5. Tillsätt den hackade mandeln och rör ihop till en jämn smet.

  6. Mät upp mjölet i litermått eller väg det (så att du inte tar för mycket, vilket man oftast gör om man gräver med decilitermått).

    Tillsätt vetemjölet och rör ihop till en jämn smet.

  7. Ta upp degen på ett bakbord och tryck ihop och forma degen till två stycken avlånga rullar. Forma rullarna runda, ovala eller fyrkantiga beroende på vilken form du vill ha på dina pepparkakor.

  8. Linda in rullarna i plastfolie och lägg in rullarna i kylskåpet minst 3 timmar.

    (Rullarna håller sig åtminstone 2 veckor i kylen. De går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.)

  9. Ta fram rullarna och skär med en vass kniv tunna skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper, eller använd teflonplåtar.

    Tänk på att pepparkaksdegen bör vara kylskåpskall när du skär, annars så deformeras de lätt och går även sönder lättare. Så låt inte degen vara framme längre än nödvändigt i rumstemperatur. Blir den för mjuk så lägg in den i kylen eller frysen en stund.

    Tips: Försök att skära pepparkakorna i samma tjocklek. Om de blir i olika tjocklek sortera de tunna och tjocka för sig och grädda dem för sig på olika plåtar. Annars kommer de tunna bli brända och de tjocka blir mjuka i mitten om de inte gräddas tillräckligt länge. Tänk på att gräddningstiden blir mycket kortare för de tunna pepparkakorna. Mina tunna pepparkakor blev klara efter ca 7 min medan de tjockare tog 11-12 minuter.

  10. Grädda mitt i ugnen i 175°C (gäller även varmluft) ca 9-10 min för "normaltjocka", 11-12 min för lite tjockare men om du gör dem riktigt tunna kan det räcka med 7 minuter så håll koll.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 skurna pepparkakor
1. Smör, socker, sirap.
instruktion steg 2.1 skurna pepparkakor
2.1. Sötmandel.
instruktion steg 2.2 skurna pepparkakor
2.2. Hacka mandeln grovt.
instruktion steg 3 skurna pepparkakor
3. Rör ihop.
instruktion steg 4.1 skurna pepparkakor
4.1. Tillsätt bikarbonat och kryddorna.
instruktion steg 4.2 skurna pepparkakor
4.2. Rör ihop.
instruktion steg 5.1 skurna pepparkakor
5.1. Tillsätt hackade mandeln.
instruktion steg 5.2 skurna pepparkakor
5.2. Rör ihop.
instruktion steg 6.1 skurna pepparkakor
6.1. Mät upp vetemjölet.
instruktion steg 6.2 skurna pepparkakor
6.2. Tillsätt vetemjölet.
instruktion steg 6.3 skurna pepparkakor
6.3. Rör ihop.
instruktion steg 7.1 skurna pepparkakor
7.1. Tryck ihop degen.
instruktion steg 7.2 skurna pepparkakor
7.2. Forma till rullar.
instruktion steg 8 skurna pepparkakor
8. Linda in i plastfolie.
instruktion steg 9.1 skurna pepparkakor
9.1. Skär med en vass kniv.
instruktion steg 9.2 skurna pepparkakor
9.2. Lägg på plåtar.
instruktion steg 10 skurna pepparkakor
10. Färdiggräddade.

glödlampa Tips:

Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare. De kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader.

planera Planeringstips:

Gör degen kvällen innan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara gärna i plåtburk med lock, där håller de sig minst en månad. Pepparkakorna går också bra att frysa.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Ann
Superlätta att göra och försvinnande goda.
person Svar till Therede penna Skrivet av Susanne
Bikarbonat ger lite sprödare konsistens än bakpulver. Du kan läsa mer om bikarbonat (tänk på att du alltid kan klicka på ingredienserna i ingredienslistan för att läsa mer om dem). På sidan om bikarbonat står också hur mycket mer bakpulver man ska ta istället. Jag har dock inte provat att baka dessa pepparkakor med bakpulver istället så jag kan inte säga hur stor skillnad det blir.
penna Skrivet av Therede
Kan man använda bakpulver istället för bikarbonat? Blir det isf någon skillnad?

Läs alla 22 kommentarer