Glögg

Recept på klassisk glögg som du enkelt gör själv. Tänk på att det är viktigt att välja ett rött vin som passar till att göra glögg av.
glögg serverad i glögg-glas
Mycket god glögg som är enkel att göra med detta glöggrecept.
Timglas Tid: 20 minuter varav 5 minuters jobb
Portioner 1 liter, ca 8 glas

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ta fram en kastrull och lägg i kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker.

    kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker
    Kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker.
  2. Häll på vinet.

    häll på rött vin
    Häll på rött vin.
  3. Värm upp till ca 75°C. Använd gärna en termometer.

    Låt stå och dra ca 15 minuter (eller längre).

    (Om det blir varmare än 78,3°C som är kokpunkten för alkohol så kokar alkoholen bort, så ha lite marginal till den temperaturen.)

  4. Häll genom en sil för att sila bort kryddorna. Jag brukar hälla upp det i en annan kastrull och ställa den på plattan för att hålla glöggen varm vid servering.

    Servera glöggen vid ca 70°C.

    sila glöggen
    Sila glöggen.

servera Serveringstips:

Servera glöggen med skållad skalad mandel och russin.

glödlampa Tips:

Vill man ha sötare glögg kan man hälla i mera socker.

GI GI Tips:

Ju mindre socker desto lägre GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Glöggen kan förvaras i kylskåp och värmas igen till 70°C.

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept |

Kommentarer till Glögg

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Juha ✏️ Skrivet av Susanne
Spännande, berätta gärna hur det blev!
✏️ Skrivet av Juha
Tänkte slänga i stjärnanis även i denna.
💬 Svar till Anna ✏️ Skrivet av Susanne
Hej Anna, du kan låta det stå och dra längre om du vill det. Det är möjligt att 30 minuter är en bättre ideal minimumtid. Jag är ingen glöggexpert så jag kan tyvärr inte svara så mycket på dina frågor. Jag har gjort mitt recept ganska många gånger och tycker det blivit bra - det är allt. :) God Jul! /Susanne
💬 Svar till Anna ✏️ Skrivet av Anna
Oj, jag glömde inkludera länken till artiklen om hur man hittar på sitt eget glöggrecept. Ursäkta. Här är den:
http://www.thefoodmethod.com/2013/12/how-to-create-your-own-glogg-recipe.html?showComment=1386110040863
✏️ Skrivet av Anna
Hej Susanne,

Varför är rekommendationen att ej låta det dra längre än 15 minuter? Blir det inte bättre om man lämnar det längre? I andra recept jag sett sägs det att man ska låta det dra i 30 min minimum.

Jag undrar också om du har stött på något glögg recept där man låter endast vinet (inte vodkan) dra med kryddorna kallt i några dagar.

Jag har nyligen skrivit en blog artikel om hur man kan hitta på sitt eget glögg recept (ingredienser och process) och undrar om du har ideer för andra trevliga ingredienser som man kan integrera än de ingredienser som är föreslagna i artikeln. Är det några av de föreslagna ingredienserna som du tror är helt fel? Skulle vara nyfiken på dina synpunkter.

Hälsningar... och god jul,
Anna