| Julmat och andra julrecept |

Glögg

Recept på klassisk glögg som du enkelt gör själv. Tänk på att det är viktigt att välja ett rött vin som passar till att göra glögg av.
glögg serverad i glögg-glas
Mycket god glögg som är enkel att göra med detta glöggrecept.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 minuter varav 5 minuters jobb
Portioner 1 liter, ca 8 glas

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ta fram en kastrull och lägg i kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker.

  2. Häll på vinet.

  3. Värm upp till ca 75°C. Använd gärna en termometer.

    Låt stå och dra ca 15 minuter (eller längre).

    (Om det blir varmare än 78,3°C som är kokpunkten för alkohol så kokar alkoholen bort, så ha lite marginal till den temperaturen.)

  4. Häll genom en sil för att sila bort kryddorna. Jag brukar hälla upp det i en annan kastrull och ställa den på plattan för att hålla glöggen varm vid servering.

    Servera glöggen vid ca 70°C.

Beskrivande bilder

kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker
1. Kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker.
häll på rött vin
2. Häll på rött vin.
sila glöggen
4. Sila glöggen.

servera Serveringstips:

Servera glöggen med skållad skalad mandel och russin.

glödlampa Tips:

Vill man ha sötare glögg kan man hälla i mera socker.

GI GI Tips:

Ju mindre socker desto lägre GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Glöggen kan förvaras i kylskåp och värmas igen till 70°C.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Juha    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Spännande, berätta gärna hur det blev!
   kommentar  Skrivet av  Juha  
Tänkte slänga i stjärnanis även i denna.
 svar  Svar till  Anna    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hej Anna, du kan låta det stå och dra längre om du vill det. Det är möjligt att 30 minuter är en bättre ideal minimumtid. Jag är ingen glöggexpert så jag kan tyvärr inte svara så mycket på dina frågor. Jag har gjort mitt recept ganska många gånger och tycker det blivit bra - det är allt. :) God Jul! /Susanne
 svar  Svar till  Anna    kommentar  Skrivet av  Anna  
Oj, jag glömde inkludera länken till artiklen om hur man hittar på sitt eget glöggrecept. Ursäkta. Här är den:
http://www.thefoodmethod.com/2013/12/how-to-create-your-own-glogg-recipe.html?showComment=1386110040863
   kommentar  Skrivet av  Anna  
Hej Susanne,

Varför är rekommendationen att ej låta det dra längre än 15 minuter? Blir det inte bättre om man lämnar det längre? I andra recept jag sett sägs det att man ska låta det dra i 30 min minimum.

Jag undrar också om du har stött på något glögg recept där man låter endast vinet (inte vodkan) dra med kryddorna kallt i några dagar.

Jag har nyligen skrivit en blog artikel om hur man kan hitta på sitt eget glögg recept (ingredienser och process) och undrar om du har ideer för andra trevliga ingredienser som man kan integrera än de ingredienser som är föreslagna i artikeln. Är det några av de föreslagna ingredienserna som du tror är helt fel? Skulle vara nyfiken på dina synpunkter.

Hälsningar... och god jul,
Anna
 svar  Svar till  Simon    kommentar  Skrivet av  Anders  
Beroende på hur små barn man har kan man ju försöka minska mängden alkohol i vinglöggen.

Ren alkohol har en kokpunkt på 78 grader, men den ändras när det är blandat med vatten för att det bildas olika vätebindningar. Kokpunkten för alkoholen ökar således när andelen alkohol i vätskan minskar, så man kan koka bort det mesta men inte allt, eftersom man inte vill koka glöggen, för då ändrar smaken. Använd ugnstermometer och värm upp till 90-95 grader och låt alkoholen avdunsta en stund. Man ser små bubblor stiga till ytan som att glöggen skulle vara kolsyrad eller som att det skulle koka, men temperaturen är ändå under 100 grader, så vattnet kokar inte. Värm aldrig upp till 100 grader så att vattnet börjar koka, då får glöggen dålig smak.
 svar  Svar till  Simon    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det finns ju alkoholfritt rödvin. Annars kan man ta någon saft som man blandar ut med vatten så den inte smakar för mycket saft.
   kommentar  Skrivet av  Simon  
Hej vi brukar ha barn besök i julen, så då kan man ju inte servera glögg med rödvin. Vad ska man ifall man vill ha alkoholfritt"
//Simon Olofsson
 svar  Svar till  ulrika    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Svårt. Köp något mittemellan. Det ska inte vara surt men inte för strävt heller. Något hyfsat lättdrucket som är gott att dricka bara som det är gärna lite åt det söta hållet. Det du gör sedan är ju att du tillsätter kryddor så vinet i sig behöver inte ha någon kryddsmak.
   kommentar  Skrivet av  ulrika  
Hejsan,
Vilken typ av rodvin skall man anvanda?Jag bor i Wales och har finns ingen speciell typ for glogg att kopa.
Vanliga halsningar Ulrika

Skriv och läs alla 12 kommentarer