Glögg

Recept på klassisk glögg som du enkelt gör själv. Tänk på att det är viktigt att välja ett rött vin som passar till att göra glögg av.
glögg serverad i glögg-glas
Mycket god glögg som är enkel att göra med detta glöggrecept.
Timglas Tid: 20 minuter varav 5 minuters jobb
Portioner 1 liter, ca 8 glas

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ta fram en kastrull och lägg i kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker.

    kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker
    Kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker.
  2. Häll på vinet.

    häll på rött vin
    Häll på rött vin.
  3. Värm upp till ca 75°C. Använd gärna en termometer.

    Låt stå och dra ca 15 minuter (eller längre).

    (Om det blir varmare än 78,3°C som är kokpunkten för alkohol så kokar alkoholen bort, så ha lite marginal till den temperaturen.)

  4. Häll genom en sil för att sila bort kryddorna. Jag brukar hälla upp det i en annan kastrull och ställa den på plattan för att hålla glöggen varm vid servering.

    Servera glöggen vid ca 70°C.

    sila glöggen
    Sila glöggen.

servera Serveringstips:

Servera glöggen med skållad skalad mandel och russin.

glödlampa Tips:

Vill man ha sötare glögg kan man hälla i mera socker.

GI GI Tips:

Ju mindre socker desto lägre GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Glöggen kan förvaras i kylskåp och värmas igen till 70°C.

Kommentarer till Glögg

Skriv en kommentar

besökare Svar till Juha penna Skrivet av Susanne
Spännande, berätta gärna hur det blev!
penna Skrivet av Juha
Tänkte slänga i stjärnanis även i denna.
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Hej Anna, du kan låta det stå och dra längre om du vill det. Det är möjligt att 30 minuter är en bättre ideal minimumtid. Jag är ingen glöggexpert så jag kan tyvärr inte svara så mycket på dina frågor. Jag har gjort mitt recept ganska många gånger och tycker det blivit bra - det är allt. :) God Jul! /Susanne
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Anna
Oj, jag glömde inkludera länken till artiklen om hur man hittar på sitt eget glöggrecept. Ursäkta. Här är den:
http://www.thefoodmethod.com/2013/12/how-to-create-your-own-glogg-recipe.html?showComment=1386110040863
penna Skrivet av Anna
Hej Susanne,

Varför är rekommendationen att ej låta det dra längre än 15 minuter? Blir det inte bättre om man lämnar det längre? I andra recept jag sett sägs det att man ska låta det dra i 30 min minimum.

Jag undrar också om du har stött på något glögg recept där man låter endast vinet (inte vodkan) dra med kryddorna kallt i några dagar.

Jag har nyligen skrivit en blog artikel om hur man kan hitta på sitt eget glögg recept (ingredienser och process) och undrar om du har ideer för andra trevliga ingredienser som man kan integrera än de ingredienser som är föreslagna i artikeln. Är det några av de föreslagna ingredienserna som du tror är helt fel? Skulle vara nyfiken på dina synpunkter.

Hälsningar... och god jul,
Anna
besökare Svar till Simon penna Skrivet av Anders
Beroende på hur små barn man har kan man ju försöka minska mängden alkohol i vinglöggen.

Ren alkohol har en kokpunkt på 78 grader, men den ändras när det är blandat med vatten för att det bildas olika vätebindningar. Kokpunkten för alkoholen ökar således när andelen alkohol i vätskan minskar, så man kan koka bort det mesta men inte allt, eftersom man inte vill koka glöggen, för då ändrar smaken. Använd ugnstermometer och värm upp till 90-95 grader och låt alkoholen avdunsta en stund. Man ser små bubblor stiga till ytan som att glöggen skulle vara kolsyrad eller som att det skulle koka, men temperaturen är ändå under 100 grader, så vattnet kokar inte. Värm aldrig upp till 100 grader så att vattnet börjar koka, då får glöggen dålig smak.
besökare Svar till Simon penna Skrivet av Susanne
Det finns ju alkoholfritt rödvin. Annars kan man ta någon saft som man blandar ut med vatten så den inte smakar för mycket saft.
penna Skrivet av Simon
Hej vi brukar ha barn besök i julen, så då kan man ju inte servera glögg med rödvin. Vad ska man ifall man vill ha alkoholfritt"
//Simon Olofsson
besökare Svar till ulrika penna Skrivet av Susanne
Svårt. Köp något mittemellan. Det ska inte vara surt men inte för strävt heller. Något hyfsat lättdrucket som är gott att dricka bara som det är gärna lite åt det söta hållet. Det du gör sedan är ju att du tillsätter kryddor så vinet i sig behöver inte ha någon kryddsmak.
penna Skrivet av ulrika
Hejsan,
Vilken typ av rodvin skall man anvanda?Jag bor i Wales och har finns ingen speciell typ for glogg att kopa.
Vanliga halsningar Ulrika

Läs alla 12 kommentarer

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept |