| Julmat och andra julrecept |

Glögg

Recept på klassisk glögg som du enkelt gör själv. Tänk på att det är viktigt att välja ett rött vin som passar till att göra glögg av.
glögg serverad i glögg-glas
Mycket god glögg som är enkel att göra med detta glöggrecept.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 minuter varav 5 minuters jobb
Portioner 1 liter, ca 8 glas

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ta fram en kastrull och lägg i kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker.

  2. Häll på vinet.

  3. Värm upp till ca 75°C. Använd gärna en termometer.

    Låt stå och dra ca 15 minuter (eller längre).

    (Om det blir varmare än 78,3°C som är kokpunkten för alkohol så kokar alkoholen bort, så ha lite marginal till den temperaturen.)

  4. Häll genom en sil för att sila bort kryddorna. Jag brukar hälla upp det i en annan kastrull och ställa den på plattan för att hålla glöggen varm vid servering.

    Servera glöggen vid ca 70°C.

Beskrivande bilder

kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker
1. Kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker.
häll på rött vin
2. Häll på rött vin.
sila glöggen
4. Sila glöggen.

servera Serveringstips:

Servera glöggen med skållad skalad mandel och russin.

glödlampa Tips:

Vill man ha sötare glögg kan man hälla i mera socker.

GI GI Tips:

Ju mindre socker desto lägre GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Glöggen kan förvaras i kylskåp och värmas igen till 70°C.