Skållad skalad mandel

Skålla och skala mandel är enkelt och gott som tillbehör till glögg eller som ingrediens i olika bakverk där man av inte vill ha med skalet på mandeln.
skållad skalad mandel
Skållad skalad mandel kan serveras till glögg.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner valfri mängd mandel

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Häll upp vatten i en kastrull, det ska vara minst så mycket att sötmandlarna täcks när du senare häller i dem.

    Koka upp vattnet.

    instruktion steg 1 skållad skalad mandel
    Koka upp vatten.
  2. Häll i sötmandeln och låt koka ganska exakt 1 minut. Koka dem inte längre för då kan de bli sega.

    instruktion steg 2.1 skållad skalad mandel
    Mandeln kokar.
    instruktion steg 2.2 skållad skalad mandel
    Mandeln har kokat 1 minut.
  3. Häll genom en sil och spola av mandlarna i kallt vatten.

    instruktion steg 3 skållad skalad mandel
    Spola i kallt vatten.
  4. Ta av skalet som nu lossnar lätt. Det enklaste tycker jag är att ta ett grepp runt mandeln med tummen och pekfingret och sedan trycka så att den spetsiga delen av mandeln skjuter ut ur skalet. Testa några gånger så du får snits på det så går det riktigt snabbt!

    (Man kan också lägga mandlarna på en kökshandduk och vika ihop och gnugga dem mot varandra så lossnar skalen delvis så det går fortare att plocka bort skalen, men det går snabbare (och är roligare) att skjuta ut dem som beskrivet ovan.)

    Lägg de fuktiga mandlarna på ett hushållspapper eller handduk så att de får torka. När de torkat är de klara att serveras eller använda till annat.

    instruktion steg 4 skållad skalad mandel
    Mandlarna torkar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara mandlarna i försluten plastpåse, helst svalt i kylskåp.

Kommentarer till Skållad skalad mandel

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Sandra penna Skrivet av Susanne
Minst en vecka i kylskåp. Längre än så har jag inte själv provat men det är mycket möjligt de håller sig betydligt längre. Det bästa är att smaka på dem så märker du om de är ok eller inte.
penna Skrivet av Sandra
Hur länge kan dom förvaras i kylen innan dom blir dåliga? Möglar dom när dom inte är bra längre, eller ändrar dom lukt/utseende? Själv har jag ingen aning, haha.

Jag står och kokar knäck och lyckades skålla för många mandlar, så ett snabbt svar skulle uppskattas! :-)

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept |