Information om äggallergi och vad man kan ersätta ägg med i recept

ägg

Äggallergi är vanligast bland barn men förekommer även hos vuxna. När man är allergisk mot ägg kan man ha ett eller flera av följande symptom:

  • kräkningar
  • diarré
  • eksem
  • klåda
  • andningsbesvär

Allergisk chock kan förekomma. Det finns också de som i extrema fall är så allergiska att de inte tål kycklingkött eller att röra vid äggkartonger.

Ägg finns i vissa vacciner och man bör därför tala om att man är allergisk vid ägg vid läkarbesök.

Hos barn är det vanligt att äggallergi försvinner i skolåldern.

Att tänka på när man är allergisk mot ägg

När man inte tål ägg så bör man inte äta mat som innehåller ägg och är man väldigt känslig så bör man dessutom undvika kyckling- och hönskött.

Undvik ägg i produkter du köper

Tänk på att läsa innehållsförteckningarna noga. Ägg-produkter måste alltid deklareras i innehållsförteckningen enligt EU-regler. Tänk också på att en produkts innehåll kan förändras över tiden, så den kan i värsta fall plötsligt innehålla ägg. Därför är det viktigt att man kontrollerar innehållsförteckningen varje gång man handlar.

Leta efter följande ämnen i innehållsförteckningen som du bör undvika eftersom de innehåller ägg. Ovo betyder ägg.

  • heläggspulver
  • hönsäggvita
  • äggalbumin
  • ägglobulin
  • äggula
  • äggulepulver
  • äggvita
  • äggvitepulver
  • ovalbumin
  • albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren)
  • E1105 (finns enbart i utländska ostar)

Produkter som kan användas för att ersätta ägg i recept

När man bakar och lagar mat så finns det ersättningsprodukter för ägg. Dock blir det inte alltid lika bra resultat som med riktiga ägg eftersom ägg har specifika egenskaper. Ägg ger volym och binder samman och ägg ger också en fin yta när man penslar på bröd.

Äggersättning

  • No Egg
  • Loprofin
  • Fiberhusk
  • Bakpulver
  • Sojagrädde/Havregrädde

Om man använder No Egg så ska man följa instruktionerna på förpackningen. Man kan ersätta ett eller flera ägg i de flesta recept.

Fiberhusk kan användas så här vid bakning: Ett ägg kan ersättas genom att blanda 1 tsk fiberhusk och 1,5 dl vatten i en kastrull. Koka upp och vid första bubblan tar man av kastrullen och vispar i 3-4 minuter. Därefter vispas smeten ner i kaksmeten.

Det går dock bara att ersätta ett ägg med fiberhusk om man vill ha bra resultat. Övriga ägg i ett recept kan ersättas med bakpulver om det inte är alltför många för om man tar för mycket bakpulver kan det ge en besk smak.

I pannkakor och våfflor kan ägg ersättas med 1 tsk bakpulver.

Att pensla bullar och bröd med istället för ägg

  • Mjölk eller vatten
  • Vatten blandat med lite sirap
  • Smält smör

Recept utan ägg

Använd gärna sökfunktionen på recepten.se och skriv typ av recept följt av -ägg. T.ex. "kakor -ägg", "efterrätter -ägg", "paj -ägg" o.s.v.

Recept på sockerkaka/tårtbotten utan ägg

  • 3 dl mjölk eller havremjölk
  • 2,75 dl strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk smält smör eller margarin

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna
  2. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1,5 liter.
  3. Vispa socker och mjölk.
  4. Vispa ner ner bakpulver, vaniljsocker.
  5. Blanda ner potatismjölet och vetemjölet.
  6. Blanda sist snabbt ihop med det smälta smöret till en jämn smet. Om smöret fortfarande är lite varmt är det viktigt att du direkt sätter in formen i ugnen eftersom värmen sätter igång bakpulvrets jäseffekt.
  7. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 40 minuter.

Kommenterarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Chris Dunér ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips!
✏️ Skrivet av Chris Dunér
Bullar och bröd kan penslas med aprikosmarmelad efter gräddning, det blir glansiga och fina.
💬 Svar till Sara ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för att du delar med dig av bra tips!
✏️ Skrivet av Sara
Hej!
Istället för äggvita kan (hur konstigt det än låter) spadet från förkokta kikärtor användas på exakt samma sätt. Det har samma egenskaper och smakar lika bra! För äggula har jag tyvärr inget tips
💬 Svar till Nathalie ✏️ Skrivet av Susanne
Nej tyvärr inte. Det är nog väldigt svårt att ersätta tror jag. Ägg, både äggvita och äggula har ju verkligen unika egenskaper.