
Pepparkakssnittar
💬 14 kommentarer



Ingredienser:
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 1 msk malen kanel
- 2 tsk malen ingefära
- 1 tsk malda nejlikor
- 2 tsk bikarbonat och 1 msk vatten
- 1 st ägg
- 7 dl (420 g) vetemjöl


Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 17 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Låt smöret bli rumsvarmt. Häll på strösockret.
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
Smör och strösocker. -
Vispa smör och strösocker till en jämn smet, använd elvisp.
Smör och strösocker blandat. -
Tillsätt sirap, kanel, ingefära och kryddnejlikor.
Knäck ägget och häll i det.
- 0,5 dl ljus sirap
- 1 msk malen kanel
- 2 tsk malen ingefära
- 1 tsk malda nejlikor
- 1 st ägg
Tillsätt sirap, kryddor och ägg. -
Blanda ut bikarbonaten med vatten och häll på det också.
- 2 tsk bikarbonat
- 1 msk vatten
Bikarbonat och vatten. -
Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Använd elvisp och vispa inte mer än att det är blandat.
Blandat. -
Tillsätt sist vetemjölet. Var noga med att inte ta för mycket vetemjöl. Mät upp i litermått eller väg mjölet. (Använd inte decilitermått och gräv i mjölpåsen för då kommer det bli alldeles för mycket mjöl.)
Arbeta ihop till en jämn deg. Använd gärna elvisp och vispa inte mer än att det är blandat och degen ser ut som stora smulor som sedan är enkelt att trycka ihop till en deg för hand.
- 7 dl (420 g) vetemjöl
Tillsätt vetemjöl. Blanda till en deg. -
Forma degen till degklumpar och rulla ut den i längder som är ca 2-3 cm i diameter och lika långa som dina plåtar.
Rulla ut degen i längder. -
Platta till längderna.
Platta till. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 17 minuter tills de fått fin färg.
Grädda i ugnen. -
Skär dem direkt i sneda bitar, ca 3 cm breda. Låt svalna.
Lägg kakorna i en burk med lock eller plastpåsar eller frys in dem.
Skär i sneda bitar.
Hållbarhet och förvaring:




⭐ webmaster

490 gr vetemjöl blir drygt 8 dl enligt din tabell där vetemjöl väger 60 gr per deciliter..
Ska det vara 7 eller 8 deciliter mjöl??
Tack för ett gott recept!