| Småkakor |

Sega Kolasnittar

Otroligt goda, sega och knapriga kolasnittar bakar du med detta recept.

Dessa snittkakor är verkligen en av de enklaste kakor att baka och det går snabbt att göra många kakor!

Kolasnittarna är perfekta att servera till fikat. En favoritkaka man gärna tar en extra av.

kolasnittar
Goda knapriga och lite sega kolasnittar.
Tid: ca 45 minuter
ca 50 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Smör är nästintill laktosfritt så de flesta tål det men annars finns även laktosfritt smör.
Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 13 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och ljus sirap i en bunke.

    Dela gärna smöret i mindre bitar och låt stå framme en stund i rumstemperatur så att smöret blir mjukt.

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin.

    smör, strösocker, sirap
    Smör, strösocker, sirap.
    smör, strösocker, sirap blandat
    Smör, strösocker, sirap blandat.
  2. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt.

    Vispa till en jämn smet.

    vaniljsocker, bakpulver, salt tillsatt
    Vaniljsocker, bakpulver, salt tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på att väga eller hälla upp mjölet i litermått när det mäts upp. Gräv ej med decilitermått i mjölpåsen för då blir för mycket mjöl och då kommer kakdegen inte gå ihop.)

    Vispa tills det blir tjocka smulor av smeten som sedan kan tryckas ihop till en enda stor kakdeg.

    (Är det problem att få ihop den till en kakdeg så har man antagligen tagit för mycket mjöl. Rädda då kakdegen genom att tillsätta lite vatten och mera smör tills degen går att få ihop till en klump.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kakdegen klar att tryckas ihop
    Kakdegen klar att tryckas ihop.
  4. Dela kakdegen i 4 lika stora degbitar (om du gör en sats).

    Rulla ut varje degbit så den blir lika bred som plåten (ca 38 cm och kakdegen blir ca 2,5 cm i diameter).

    Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jag lägger 2 st längder på varje plåt för jag vill inte riskera att de flyter ihop men man kan lägga dem tätare, 3 går utmärkt och 4 brukar gå också, hade jag bakat bara till mig själv utan att fotografera hade jag nog lagt alla 4 på en plåt.)

    fyra degbitar
    Fyra degbitar.
    två längder
    Två längder.
  5. Tryck med en gaffel längs med längden så att längden blir tillplattad och ca 3,5 cm bred.

    tryck med gaffel
    Tryck med gaffel.
    redo för ugnen
    Redo för ugnen.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 13 minuter tills de fått gyllene färg.

    Vänta ett par minuter och skär därefter med en vass kniv i sneda bitar, ca 2,5 cm breda.

    färdiggräddade kolasnittar
    Färdiggräddade kolasnittar.
    skurna kolasnittar
    Skurna kolasnittar.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (12 g): 52 kalorier, 7 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Tips för att undvika tillsatser

Kolasnittarna är fria från tillsatser. Baka alltid med smör (ej margarin) för godast och nyttigast resultat.

Hållbarhet och förvaring

Kolasnittarna går utmärkt att frysa och håller sig då minst 3 månader. De kan även förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur i minst en vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Irene Crona
Supergoda och enkla att göra.
Skrivet av Linda
Plattade ut dem både före o efter bakning precis innan dem stelnar. För att få dem riktigt tunna. Blev sambons favorit å vi kallar dem kola mattor eller kola remmar. Goda som dem är enligt receptet men blev något visst med extra tunna. Sådär så man kan böja dem ni vet. Rekommenderas varmt !
Skrivet av Nicole
Världens godaste alla gäster blir alltid lika lyckliga när dessa står på bordet
Skrivet av Blanca
Bästa recepten ❤️😊🙏
Skrivet av Cornelia
Otroligt goda, och receptet är som vanligt enkelt att följa.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest