Sega Kolasnittar

Otroligt goda, sega och knapriga kolasnittar bakar du med detta recept.

Dessa snittkakor är verkligen en av de enklaste kakor att baka och det går snabbt att göra många kakor!

Kolasnittarna är perfekta att servera till fikat. En favoritkaka man gärna tar en extra av.

kolasnittar
Goda knapriga och lite sega kolasnittar.
Timglas Tid: ca 45 minuter
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Smör är nästintill laktosfritt så de flesta tål det men annars finns även laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Så här bakar du Sega Kolasnittar:

  1. Mät upp smör, strösocker och ljus sirap i en bunke.

    Dela gärna smöret i mindre bitar och låt stå framme en stund i rumstemperatur så att smöret blir mjukt.

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin.

    smör, strösocker, sirap
    Smör, strösocker, sirap.
    smör, strösocker, sirap blandat
    Smör, strösocker, sirap blandat.
  2. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt.

    Vispa till en jämn smet.

    vaniljsocker, bakpulver, salt tillsatt
    Vaniljsocker, bakpulver, salt tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på att väga eller hälla upp mjölet i litermått när det mäts upp. Gräv ej med decilitermått i mjölpåsen för då blir för mycket mjöl och då kommer kakdegen inte gå ihop.)

    Vispa tills det blir tjocka smulor av smeten som sedan kan tryckas ihop till en enda stor kakdeg.

    (Är det problem att få ihop den till en kakdeg så har man antagligen tagit för mycket mjöl. Rädda då kakdegen genom att tillsätta lite vatten och mera smör tills degen går att få ihop till en klump.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kakdegen klar att tryckas ihop
    Kakdegen klar att tryckas ihop.
  4. Dela kakdegen i 4 lika stora degbitar (om du gör en sats).

    Rulla ut varje degbit så den blir lika bred som plåten (ca 38 cm och kakdegen blir ca 2,5 cm i diameter).

    Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jag lägger 2 st längder på varje plåt för jag vill inte riskera att de flyter ihop men man kan lägga dem tätare, 3 går utmärkt och 4 brukar gå också, hade jag bakat bara till mig själv utan att fotografera hade jag nog lagt alla 4 på en plåt.)

    fyra degbitar
    Fyra degbitar.
    två längder
    Två längder.
  5. Tryck med en gaffel längs med längden så att längden blir tillplattad och ca 3,5 cm bred.

    tryck med gaffel
    Tryck med gaffel.
    redo för ugnen
    Redo för ugnen.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 13 minuter tills de fått gyllene färg.

    Vänta ett par minuter och skär därefter med en vass kniv i sneda bitar, ca 2,5 cm breda.

    färdiggräddade kolasnittar
    Färdiggräddade kolasnittar.
    skurna kolasnittar
    Skurna kolasnittar.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Kolasnittarna är fria från tillsatser. Baka alltid med smör (ej margarin) för godast och nyttigast resultat.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kolasnittarna går utmärkt att frysa och håller sig då minst 3 månader. De kan även förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur i minst en vecka.

Kommentarer till Sega Kolasnittar

Skriv en kommentar

Se även dessa recept

| Småkakor |