Vaniljsocker, bakpulver, salt tillsatt.Smeten blandad.
Tillsätt vetemjölet.
(Tänk på att väga eller hälla upp mjölet i litermått när det mäts upp. Gräv ej med decilitermått i mjölpåsen för då blir för mycket mjöl och då kommer kakdegen inte gå ihop.)
Vispa tills det blir tjocka smulor av smeten som sedan kan tryckas ihop till en enda stor kakdeg.
(Är det problem att få ihop den till en kakdeg så har man antagligen tagit för mycket mjöl. Rädda då kakdegen genom att tillsätta lite vatten och mera smör tills degen går att få ihop till en klump.)
Dela kakdegen i 4 lika stora degbitar (om du gör en sats).
Rulla ut varje degbit så den blir lika bred som plåten (ca 38 cm och kakdegen blir ca 2,5 cm i diameter).
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jag lägger 2 st längder på varje plåt för jag vill inte riskera att de flyter ihop men man kan lägga dem tätare,
3 går utmärkt och 4 brukar gå också, hade jag bakat bara till mig själv utan att fotografera hade jag nog lagt alla 4 på en plåt.)
Fyra degbitar.Två längder.
Tryck med en gaffel längs med längden så att längden blir tillplattad och ca 3,5 cm bred.
Tryck med gaffel.Redo för ugnen.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 13 minuter tills de fått gyllene färg.
Vänta ett par minuter och skär därefter med en vass kniv i sneda bitar, ca 2,5 cm breda.
Hej! Bakar dessa ofta! Har dock problem med förvaringen. Låter dom kallna o lägger i plåtburk med bakplåtspapper mellan lagren. Upplever ändå att de blir mjuka. Om jag har dom i kylen är de bra, men blir suuuper mjuka efter en kort stund när jag tagit ut dom. Viker sig typ. Samma sak om de varit i frysen o jag tinar upp dom. Är det för varmt inomhus helt enkelt ?? Lägger i bland i cellofanpåsar när jag ger bort till någon. Typ som på ett konditori. Påsen stänger jag ordentligt. Hur länge klarar de sig då rumstemperatur? Tack för tankar o tips!
webmaster
Svar till
Martina
️ Skrivet av Susanne
Låter supergott! Tack för bra tips!
️ Skrivet av Martina
Perfekta kola snittar gjorde en dubbel sats och hälften kryddade jag med rivet citronskal och nymalen kardemumma 👌👌👌kan rekommenderas om man gillar lite vuxnare smak 🙏
webmaster
Svar till
Rafeef
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet! ❤️
️ Skrivet av Rafeef
Mitt bästa recept 🥰🥰🥰
webmaster
Svar till
Lena
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om kakorna! Tack för att du skrev! ❤️
️ Skrivet av Lena
Bästa receptet på kolakakor. Blir alltid bra. Godaste, lite sega, precis som det ska vara ❤️ Tack för receptet 🙏
webmaster
Svar till
Elisabeth Jaenson
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att ni tyckte om receptet! Tack för att ni tog er tid att skriva! ❤️
️ Skrivet av Elisabeth Jaenson
Väldigt instruktivt recept som gjorde det lätt för tioåringen och mig. Perfekta kakor blev resultatet!
️ Skrivet av Carola
Supergoda
️ Skrivet av Irene Crona
Supergoda och enkla att göra.
️ Skrivet av Linda
Plattade ut dem både före o efter bakning precis innan dem stelnar. För att få dem riktigt tunna. Blev sambons favorit å vi kallar dem kola mattor eller kola remmar. Goda som dem är enligt receptet men blev något visst med extra tunna. Sådär så man kan böja dem ni vet. Rekommenderas varmt !
️ Skrivet av Nicole
Världens godaste alla gäster blir alltid lika lyckliga när dessa står på bordet
️ Skrivet av Blanca
Bästa recepten ❤️😊🙏
️ Skrivet av Cornelia
Otroligt goda, och receptet är som vanligt enkelt att följa.
️ Skrivet av Linda
Utgår alltid från detta recept när jag ska baka kolasnittar. När vi vill ha extra snask så garnerar vi med Polly (godiset).
Eller har kolasnittsdegen som botten på en kladdkaka. Mums!
️ Skrivet av Elisabeth
SÅÅÅ goda , varierade grundreceptet med att ta en 1/3 till att blanda i hackad choklad och 1/3 till att strö över flingsalt sista delen blev som orginalet.
Super!
️ Skrivet av Kerstin
Gjort dessa med flingsalt på .mums
️ Skrivet av Sandra
Mycket bra upplägg av recepten då man kan följa steg-för-steg-anvisningar även med bilder.
Älskar även dessa ”gamla” kakrecepten. Dom är väldigt underskattade idag med alla ”special”kakor med det ena och det andra som kräver så många olika tekniker. Ibland är det enkla godast helt enkelt.
Sedan kan även barnen vara mer delaktiga, det uppskattas.
️ Skrivet av Tim
Har använt detta recept flera gånger. Perfekta kolasnittar som smakar mycket. Har provat att variera en aning med temperaturen och tiden i ugnen, och det blir förstås lite olika men gott oavsett - så för den som inte är så händig i köket är detta ett säkert kort.
Elvisp eller liknande är inget måste, men då kan man råka ut för tuggor som smakar lite smörigt.
️ Skrivet av Sara dehqan
Supergott. Världens bästa kolasnittar
️ Skrivet av Minna
Jätte goda!!!rekommenderas verkligen.
️ Skrivet av Madame Edith
Det är ju så gott med kolasnittar :D Så tjocka och fina dina är!