Pedagogiskt och lätt även för den som aldrig bakat en kaka 🌟
Sega Kolasnittar
Otroligt goda, sega och knapriga kolasnittar bakar du med detta recept.
Dessa snittkakor är verkligen en av de enklaste kakor att baka och det går snabbt att göra många kakor!
Kolasnittarna är perfekta att servera till fikat. En favoritkaka man gärna tar en extra av.
Ingredienser:
- 150 g smör
- 1,25 dl strösocker
- 3 msk ljus sirap
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 4 dl vetemjöl
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 13 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör, strösocker och ljus sirap i en bunke.
Dela gärna smöret i mindre bitar och låt stå framme en stund i rumstemperatur så att smöret blir mjukt.
Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin.
- 150 g smör
- 1,25 dl strösocker
- 3 msk ljus sirap
Smör, strösocker, sirap.
Smör, strösocker, sirap blandat. -
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt.
Vispa till en jämn smet.
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Vaniljsocker, bakpulver, salt tillsatt.
Smeten blandad. -
Tillsätt vetemjölet.
(Tänk på att väga eller hälla upp mjölet i litermått när det mäts upp. Gräv ej med decilitermått i mjölpåsen för då blir för mycket mjöl och då kommer kakdegen inte gå ihop.)
Vispa tills det blir tjocka smulor av smeten som sedan kan tryckas ihop till en enda stor kakdeg.
(Är det problem att få ihop den till en kakdeg så har man antagligen tagit för mycket mjöl. Rädda då kakdegen genom att tillsätta lite vatten och mera smör tills degen går att få ihop till en klump.)
- 4 dl vetemjöl
Vetemjöl tillsatt.
Kakdegen klar att tryckas ihop. -
Dela kakdegen i 4 lika stora degbitar (om du gör en sats).
Rulla ut varje degbit så den blir lika bred som plåten (ca 38 cm och kakdegen blir ca 2,5 cm i diameter).
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jag lägger 2 st längder på varje plåt för jag vill inte riskera att de flyter ihop men man kan lägga dem tätare, 3 går utmärkt och 4 brukar gå också, hade jag bakat bara till mig själv utan att fotografera hade jag nog lagt alla 4 på en plåt.)
Fyra degbitar.
Två längder. -
Tryck med en gaffel längs med längden så att längden blir tillplattad och ca 3,5 cm bred.
Tryck med gaffel.
Redo för ugnen. -
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 13 minuter tills de fått gyllene färg.
Vänta ett par minuter och skär därefter med en vass kniv i sneda bitar, ca 2,5 cm breda.
Färdiggräddade kolasnittar.
Skurna kolasnittar.
Näringsvärden
Tips för att undvika tillsatser
Hållbarhet och förvaring
Pedagogiskt och lätt även för den som aldrig bakat en kaka 🌟
webmaster
Bakar dessa ofta! Har dock problem med förvaringen. Låter dom kallna o lägger i plåtburk med bakplåtspapper mellan lagren. Upplever ändå att de blir mjuka. Om jag har dom i kylen är de bra, men blir suuuper mjuka efter en kort stund när jag tagit ut dom. Viker sig typ. Samma sak om de varit i frysen o jag tinar upp dom.
Är det för varmt inomhus helt enkelt ??
Lägger i bland i cellofanpåsar när jag ger bort till någon. Typ som på ett konditori. Påsen stänger jag ordentligt. Hur länge klarar de sig då rumstemperatur?
Tack för tankar o tips!
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
Perfekta kakor blev resultatet!
Eller har kolasnittsdegen som botten på en kladdkaka. Mums!
Super!
Älskar även dessa ”gamla” kakrecepten. Dom är väldigt underskattade idag med alla ”special”kakor med det ena och det andra som kräver så många olika tekniker. Ibland är det enkla godast helt enkelt.
Sedan kan även barnen vara mer delaktiga, det uppskattas.
Elvisp eller liknande är inget måste, men då kan man råka ut för tuggor som smakar lite smörigt.
Sega Dumlesnittar
Sirapskakor / Kolakakor
Saffranskolakakor
Kolagömmor
Kola
Kladdkaka med inbakad kolakräm
Bondkakor
Chokladsnittar