Chokladsnittar
Ingredienser:
- 200 g smör
- 1,75 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 4 msk kakao
- 4 msk (84 g) ljus sirap
- 4,5 dl (270 g) vetemjöl
Garnering:
- ca 6 msk pärlsocker
Utrustning:
-
elvisp med vispar
eller köksmaskin med visp
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Mät upp smöret och skär det i mindre bitar så att det blir mjukt fort. Tillsätt strösocker. Låt stå framme några minuter så det blir mjukt.
Ta fram övriga ingredienser och plåtar med bakplåtspapper under tiden (2 plåtar om du gör en sats).
- 200 g smör
- 1,75 dl strösocker
-
Vispa smör och strösocker till en jämn smet.
Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp t.ex. Ankarsrum vispskål med mördegsvispar.
-
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet.
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm salt
-
Tillsätt kakao och ljus sirap. Vispa till en jämn smet.
- 4 msk kakao
- 4 msk (84 g) ljus sirap
-
Tillsätt vetemjöl. Vispa tills smeten går ihop. Tryck sedan enkelt ihop kakdegen till en boll.
Mät upp vetemjölet genom att väga eller hälla upp det i litermått. Gräv inte med decilitermått för då blir det för mycket mjöl och då går inte kakdegen ihop.
(Om det är svårt att få ihop degen har du sannolikt tagit för mycket mjöl. Rädda då genom att tillsätta mera rumstempererat smör eller vatten.)
- 4,5 dl (270 g) vetemjöl
-
Dela degen i 6 lika stora delar och rulla ut till 6 längder lika långa som plåten på 2 plåtar, alltså 3 längder på varje plåt (antal gäller 1 sats).
-
Platta till längderna lite grann. Strö över pärlsocker och tryck till pärlsockret lite grann så det fastnar lite grann i kakdegen.
- ca 6 msk pärlsocker
-
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter. Låt dem svalna ca 2 minuter på plåten. Skär dem därefter genast i sneda bitar med en vass kniv.
Hållbarhet och förvaring:
| Småkakor |