Kanelsnittar

Mycket goda och enkla kakor som du snabbt bakar med det här receptet på kanelsnittar eller muskotsnitt som de också kallas. Kryddningen med kanel och muskotnöt gör att kakorna smakar lite åt pepparkakshållet.
kanelsnittar
Recept på goda kakor som är enkla att baka är dessa kanelsnittar eller muskotsnitt som de också kallas.
Timglas Tid: ca 40 minuter varav 20 minuter i ugnen
Portioner ca 50 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka : 69 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret är mjukt. Dela gärna smöret i mindre bitar så går det fort.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Rör ihop smör och strösocker till en jämn smet, använd gärna elvisp med vispar.

    smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  3. Tillsätt kanel och ev. muskotnöt och blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen.

    kanel och muskotnöt tillsatt
    Kanel och muskotnöt tillsatt.
    smör, socker, kanel, muskotnöt blandat
    Smör, socker, kanel, muskotnöt blandat.
  4. Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen med vispar tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större (se bilder). Brukar ta ett par minuter.

    (Tänk på när du mäter upp mjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och det blir alldeles för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    (Om inte degen går ihop till stora smulor så har du med stor sannolikhet tagit för mycket mjöl. Du kan rädda degen genom att tillsätta smör, olja eller vatten.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    små smulor av kakdegen
    Små smulor. Fortsätt arbeta kakdegen.
    stora smulor, kakdegen klar
    Stora smulor, kakdegen klar.
  5. Tryck ihop kakdegen och knåda den till en jämn och fin klump. Dela sedan degklumpen i 4 lika stora delar (om du gör en sats).

    kakdegen
    Kakdegen.
    kakdegen i 4 delar
    Kakdegen i 4 delar.
  6. Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med lite mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Har du det vanligaste måttet på plåtar (innermått ca 35x45 cm) så får du plats med 4 st längder (en sats kakdeg) på en och samma plåt.

    (Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så försök knåda degen, antingen har du tagit för mycket mjöl om detta händer eller också är inte kakdegen arbetad ordentligt så att mjölet har fördelat sig jämnt vilket löser sig om man knådar degen.)

    rulla ut degen
    Rulla ut degen.
    kakdegen utrullad till längder
    Kakdegen utrullad till längder.
  7. Tryck till längderna med en gaffel i längdens riktning.

    tryck till med en gaffel
    Tryck till med en gaffel.
    längderna uttryckta
    Längderna uttryckta. Nu dags för ugnen.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen 175°C i ca 20 minuter.

    Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar med en vass kniv.

    Låt dem sedan svalna helt. De kan sedan förvaras i en plåtburk i rumstemperatur eller frysas in.

    kakorna i ugnen
    Kakorna i ugnen.
    färdiggräddade kakor
    Färdiggräddade kakor.
    kanelsnittarna skurna i sneda bitar
    Kanelsnittarna skurna i sneda bitar.

glödlampa Tips:

Tänk på att inte packa decilitermåttet med mjöl när du mäter upp mjölet. Ta alltid luftiga mått, utan råge. Det bästa är att ta ett litermått när man mäter upp eller ännu hellre att väga mjölet. Tar man för mycket mjöl så blir det svårt att rulla ut, degen ramlar sönder även fast man knådat degen. Man kan då tillsätta lite vatten för att rädda degen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 2 veckor i en plåtburk i rumstemperatur. Går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Kanelsnittar

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Anette
Jättegoda, jag bakade på färskmalet fullkornsvete som jag siktade o hade i nyriven muskot. De ska bjudas på förskolan i morgon när minstingen ska fira födelsedag.
💬 Svar till Marie ✏️ Skrivet av Susanne
Nej inget bakpulver. De ska vara kompakta och knapriga.
✏️ Skrivet av Marie
Hej,
Inget bakpulver i dessa kakor??
Mvh /Marie
💬 Svar till Linn ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips och roligt att höra att kakorna uppskattades! :)
✏️ Skrivet av Linn
Jättegoda o härligt kryddiga!

Jag tog muskot i och använde rågsikt istället för vetemjöl. Var mkt populära, ingen av de kräsna gästerna anade att det var rågsikt eller muskot i. Muskoten gav endast lite extra sting av kryddighet (ser att många som tidigare kommenterat inte vågat använda muskot).

Mums, dessa kommer jag baka fler gånger. Mkt enkla att göra.

Jag smälte en liten del av smöret så gick det jättelätt att få i hop degen med en gaffel... (dvs avände inte elvisp).
💬 Svar till Ida ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :)
✏️ Skrivet av Ida
går lika bra utan elvisp.. till å med bättre enligt mig.

jag sätter alltid i lite extra kanel å ingen muskot.
alltid en liiiiiten klick extra smör bara för att göra degen/kakorna mindre smuligt. SUPERGODA!

ett tips är också att sätta i lite vaniljsocker.... muuuums :)
✏️ Skrivet av Hanna
Riktigt goda kakor, men jag använde ingen muskot då jag ej gillar det! Dom kommer jag garanterat att göra igen.
✏️ Skrivet av Maria
Jätte goda blev dom. Jag kommer ha ont i magen ikväll. ;-)
✏️ Skrivet av Jessie
Goda men lite smuliga kakor.

Se även dessa recept

| Småkakor |