| Småkakor
|
Bondkakor
Klassiska bondkakor - goda, knapriga småkakor med smak av sirap och mandel. Använd riktigt smör så smakar de allra godast.
Tid: 30 min + 2 h i kylen
70-100 st
Ingredienser:
- 5,5 dl (330 g) vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap
- 1 tsk bikarbonat
- 1 msk vatten
- 0,75 dl (50 g) grovhackad sötmandel
- 200 g smör
Laktosfritt - De flesta laktosintoleranta tål smör, välj annars laktosfritt smör.
Vegetariskt
Utrustning:
- elvisp
- knivar (en vass kniv)
- plastfolie
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter med över- och undervärme
Baka bondkakor så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per kaka, beräknat på 85 st (9 g): 43 kalorier, 5 g kolhydrater, 2 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer
Hållbarhet och förvaring
Kakorna går bra att frysa och håller sig minst 6 månader i frysen.
I rumstemperatur håller sig kakorna minst en vecka om du förvarar dem i en burk med tätslutande lock eller försluten plastpåse.
️ Skrivet av
Mums. Jättegoda. Är inte så van med att baka kakor men detta var hur.enkel som helst
️ Skrivet av
Vad är det som gör att jag inte kan göra en smidig rulle av bondkakor degen. Den splittrar sej och krumlas sönder. Jag använder amerikanskt mjöl som är finare än svenska mjölet. Kan det vara orsaken?
Tackar för ett snabbt svar.
Tackar för ett snabbt svar.
️ Skrivet av
Hej
Mycket bra recept, enkelt att följa och kakorna blev riktigt goda.
Hälsningar och tack 😊
Mycket bra recept, enkelt att följa och kakorna blev riktigt goda.
Hälsningar och tack 😊
️ Skrivet av
Supergod! Gav till min mamma i present och det var uppskattat. Men jag skar de i tjockare skivor, typ dubbelt så tjocka, och det blev väldigt bra.
webmaster
Svar till
Kevin
️ Skrivet av
Hej, tack, jag är ingen bagare men gör så gott jag kan ;) Det blir ingen bismak av bikarbonat. Bakpulver innehåller också bikarbonat. Man brukar ha bikarbonat i småkakor som man vill ska bli hårda och knapriga som dessa bondkakor. Bikarbonat används också i t.ex. pepparkakor.