| Småkakor |

Bondkakor

Klassiska bondkakor - goda, knapriga småkakor med smak av sirap och mandel. Använd riktigt smör så smakar de allra godast.
Bondkakor
Klassiska goda bondkakor, enkelt recept som är lätt att följa och lyckas med!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 min + 2 h i kylen
Portioner 70-100 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - De flesta laktosintoleranta tål smör, välj annars laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och sirap. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar.

  2. Hacka mandeln grovt. Använd en vass kniv.

  3. Blanda bikarbonat och vatten i en liten skål.

  4. Använd elvisp och kör ihop smör, strösocker och sirap till en jämn smet.

  5. Tillsätt den hackade mandeln, vetemjölet och bikarbonatet utblandat med vatten (rör i det så att inte bikarbonatet ligger på botten).

    (OBS! Var noga då du mäter upp vetemjölet. Det absolut vanligaste felet är att man tar för mycket mjöl. Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen, då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i ett litermått eller väg det på en våg.)

  6. Kör med elvisp. Efter hand blir degen som små klumpar och när de är som på bilden (brukar ta ca 1-3 minuter) så är det lagom att avsluta med elvispen och sedan trycka ihop degen med händerna till en klump.

    (Det ska gå lätt att trycka ihop degen till en klump. Om det inte gör det, kör lite mer med elvispen men troligtvis har du tagit för mycket mjöl. I så fall kan du tillsätta lite vatten eller tillsätta mera smör.)

  7. Tryck ihop degen till två lika stora klumpar.

    (Gäller en sats deg, om du gör dubbel sats så gör 4 st klumpar o.s.v.)

  8. Rulla ut varje degklump till en avlång rulle, ca 25 cm långa, 4-5 cm i diameter.

  9. Rulla in rullarna i plastfolie och lägg in dem i kylen ca 2 timmar eller längre tid tills de blivit hårda. De kan även läggas in i frysen lite kortare tid om man har bråttom.

  10. Ta upp rullarna på en skärbräda och skär med en vass kniv ca 0,3-0,5 cm tjocka skivor.

    Om rullarna är för hårda, låt dem ligga framme en stund i rumstemperatur och försök sedan skära igen.

  11. Lägg bondkakorna på plåtar med bakplåtspapper, det behövs inte så mycket mellanrum, kakorna behåller formen ganska bra. Om tjockleken på kakorna blir olika vilket de oftast blir eftersom det är svårt att skära exakt samma tjocklek, sortera gärna kakorna i olika högar för olika tjocklek och lägg ut dem på olika plåtar för att sedan grädda de med ungefär samma tjocklek på samma plåt för att alla kakor ska bli perfekta.

  12. Grädda bondkakorna mitt i ugnen i 200°C i ca 5-7 minuter tills kakorna fått en guldgul färg.

  13. Låt bondkakorna svalna.

Beskrivande bilder

smör, socker, sirap
1. Smör, socker, sirap.
grovhackad mandel
2. Grovhackad mandel.
vatten och bikarbonat
3. Vatten och bikarbonat.
smör, socker, sirap blandat
4. Smör, socker, sirap blandat.
vetemjöl, mandel och bikarbonat utblandat med vatten tillsatt
5. Vetemjöl, mandel och bikarbonat utblandat med vatten tillsatt.
små smulor i kaksmeten
6.1. Efter ca 10-30 sekunder med elvisp så börjas små smulor bildas.
stora smulor av kaksmeten
6.2. Nu är degen klar för att enkelt tryckas ihop till en klump med händerna.
kakdegen i 2 delar
7. Kakdegen i 2 delar.
avlånga rullar av kakdeg
8. Avlånga rullar av kakdeg.
inplastad kakdeg
9. Inplastad kakdeg.
en kylskåpskall kakdegsrulle
10.1. En kylskåpskall kakdegsrulle.
kakdegsrulle skuren i tuna skivor
10.2. Kakdegsrulle skuren i tuna skivor.
skivor av kakdegen på plåt
11. Skivor av kakdegen på plåt.
bondkakor gräddas i ugn
12. Bondkakor gräddas i ugn.
färdiggräddade bondkakor
13. Färdiggräddade bondkakor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna går bra att frysa och håller sig minst 6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig kakorna minst en vecka om du förvarar dem i en burk med tätslutande lock eller försluten plastpåse.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Gunilla Stavenow    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack! Jag har lagt till det nu!
   kommentar  Skrivet av  Gunilla Stavenow  
Det står att man helst ska väga mjölet. Då borde det stå hur mycket det ska väga!
 svar  Svar till  Mikael    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att du tycker om kakorna! Ja om degen spricker så är det nästan garanterat så att du tagit för mycket mjöl. Ta mindre nästa gång. Att du tagit för mycket kan bero på att när man mäter upp det så är det bästa att väga det eller hälla upp i litermått. Gräver man med decilitermått så packas mjölet och man tar nästan alltid för mycket mjöl då. Hoppas det löser ditt problem! (Detta tips gäller även andra recept.) Skriv gärna och berätta hur det går nästa gång du bakar!
   kommentar  Skrivet av  Mikael  
Goda kakor! Jag har alltid haft problem med att degen spricker och strular när jag ska rulla ut den. Jag använder bakmaskin så degen är mycket välbearbetad. Tips?
 svar  Svar till  Tommy    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för tipset! :)

Skriv och läs alla 40 kommentarer