Bondkakor

Klassiska bondkakor - goda, knapriga småkakor med smak av sirap och mandel. Använd riktigt smör så smakar de allra godast.
Bondkakor
Klassiska goda bondkakor, enkelt recept som är lätt att följa och lyckas med!
Timglas Tid: 30 min + 2 h i kylen
Portioner 70-100 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka, beräknat på 85 st (9 g): 43 kalorier, 5 g kolhydrater, 2 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - De flesta laktosintoleranta tål smör, välj annars laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Baka bondkakor så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och sirap.

    Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar. Skär gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt.

    smör, socker, sirap
    Smör, socker, sirap.
  2. Hacka mandeln grovt. Använd en vass kniv.

    grovhackad mandel
    Grovhackad mandel.
  3. Blanda bikarbonat och vatten i en liten skål.

    vatten och bikarbonat
    Vatten och bikarbonat.
  4. Arbeta ihop smör, strösocker och sirap till en jämn smet.

    (Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp.)

    smör, socker, sirap blandas
    Smör, socker, sirap blandas.
  5. Tillsätt den hackade mandeln, vetemjölet och bikarbonatet utblandat med vatten (rör i det så att inte bikarbonatet ligger på botten).

    (OBS! Var noga då du mäter upp vetemjölet. Det absolut vanligaste felet är att man tar för mycket mjöl. Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen, då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i ett litermått eller väg det på en våg.)

    vetemjöl, mandel och bikarbonat utblandat med vatten tillsatt
    Vetemjöl, mandel och bikarbonat utblandat med vatten tillsatt.
  6. Arbeta ihop degen.

    Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp. Efter hand blir degen som små klumpar och när de är som på bilden (brukar ta ca 1-3 minuter) så är det lagom att avsluta med elvispen och sedan trycka ihop degen med händerna till en klump.

    (Det ska gå lätt att trycka ihop degen till en klump. Om det inte gör det, kör lite mer med elvispen men troligtvis har du tagit för mycket mjöl. I så fall kan du tillsätta lite vatten eller tillsätta mera smör.)

    stora smulor av kaksmeten
    Nu är degen klar för att enkelt tryckas ihop till en klump med händerna.
  7. Tryck ihop degen till två lika stora klumpar.

    (Gäller en sats deg, om du gör dubbel sats så gör 4 st klumpar o.s.v.)

    kakdegen i 2 delar
    Kakdegen i 2 delar.
  8. Rulla ut varje degklump till en avlång rulle, ca 25 cm långa, 4-5 cm i diameter.

    avlånga rullar av kakdeg
    Avlånga rullar av kakdeg.
  9. Rulla in rullarna i plastfolie och lägg in dem i kylen ca 2 timmar eller längre tid tills de blivit hårda.

    De kan även läggas in i frysen lite kortare tid om man har bråttom.

    inplastad kakdeg
    Inplastad kakdeg.
  10. Ta upp rullarna på en skärbräda och skär med en vass kniv ca 0,3-0,5 cm tjocka skivor.

    Om rullarna är för hårda, låt dem ligga framme en stund i rumstemperatur och försök sedan skära igen.

    kakdegsrulle skuren i tunna skivor
    Kakdegsrulle skuren i tunna skivor.
  11. Lägg bondkakorna på plåtar med bakplåtspapper.

    Det behövs inte så mycket mellanrum, kakorna behåller formen ganska bra. Om tjockleken på kakorna blir olika vilket de oftast blir eftersom det är svårt att skära exakt samma tjocklek, sortera gärna kakorna i olika högar för olika tjocklek och lägg ut dem på olika plåtar för att sedan grädda de med ungefär samma tjocklek på samma plåt för att alla kakor ska bli perfekta.

    ogräddade bondkakor
    Ogräddade bondkakor.
  12. Grädda bondkakorna mitt i ugnen i 200°C i ca 5-7 minuter tills kakorna fått en guldgul färg.

    Låt bondkakorna svalna.

    gräddade bondkakor
    Gräddade bondkakor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna går bra att frysa och håller sig minst 6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig kakorna minst en vecka om du förvarar dem i en burk med tätslutande lock eller försluten plastpåse.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer till Bondkakor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Kevin ✏️ Skrivet av Susanne
Hej, tack, jag är ingen bagare men gör så gott jag kan ;) Det blir ingen bismak av bikarbonat. Bakpulver innehåller också bikarbonat. Man brukar ha bikarbonat i småkakor som man vill ska bli hårda och knapriga som dessa bondkakor. Bikarbonat används också i t.ex. pepparkakor.
✏️ Skrivet av Kevin
Hej, jag besöker din hemsida ofta och det märks att du är en mycket kunnig bagare. Jag undrar varför bikarbonat används i receptet fast det inte finns någon syra att reagera med, borde inte en bitter eftersmak bli kvar då?
💬 Svar till Caroline ✏️ Skrivet av Susanne
Om degen blev för smulig tog du nog för mycket mjöl. Tänk på att väga eller hälla upp mjölet när du mäter upp det och inte gräva med decilitermått för då packas mjölet och det blir för mycket.
✏️ Skrivet av Caroline
Återstå hur de smakar. Gick efter receptet men fick en rett smulig deg så jag fick rulla ut det med lite vatten blöta händer.
💬 Svar till Cecilia ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! Nej det är inte jag som hittat på det. Det har jag troligtvis läst i någon bok.