| Småkakor |

Wienerstänger

Wienerstänger är goda klassiska småkakor som du bakar enkelt och rationellt med det här receptet.
wienerstänger
Enkelt recept på klassiska wienerstänger som är småkakor gjorda på mördeg med hallonsylt och glasyr.
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 30 min i kylen och 15 min i ugnen
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

Fyllning:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så smöret bli rumsvarmt.

    Rör ihop. Använd gärna elvisp med vispar (som du kan fortsätta använda i alla steg i receptet tills kakdegen är klar).

    instruktion steg 1.1 wienerstänger
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 1.2 wienerstänger
    Smör och socker blandat.
  2. Tillsätt ägget och bakpulvret och vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 2.1 wienerstänger
    Tillsätt ägg och bakpulver.
    instruktion steg 2.2 wienerstänger
    Blanda.
  3. Rör sist i vetemjölet och blanda tills det blir en jämn smet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det.)

    Ställ sedan gärna in degen i kylskåp 30-60 minuter, men man kan hoppa över detta. Men det är lättare att rulla ut degen om den är kall.

    instruktion steg 3.1 wienerstänger
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 3.2 wienerstänger
    Kakdegen klar.
  4. För en sats wienerstänger: Dela degen i 3 delar och forma dem till en boll som du sedan rullar ut till smala rullar som är lika långa som bakplåten. (Om degen är för kladdig ta lite vetemjöl på fingrarna och bakbordet.)

    Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.

    instruktion steg 4.1 wienerstänger
    Degen i 3 delar.
    instruktion steg 4.2 wienerstänger
    Rulla ut till längder.
    instruktion steg 4.3 wienerstänger
    På bakplåtspapper.
  5. Gör en fördjupning i mitten av längden. Fyll fördjupningen med sylt.

    (Tänk på att använda en sylt som är fast och inte för rinnig, dock är nog all sylt man köper fast så det är nog mest med egentillverkad sylt man får vara uppmärksam på detta.)

    instruktion steg 5.1 wienerstänger
    Gör en fördjupning.
    instruktion steg 5.2 wienerstänger
    Fördjupningarna klara.
    instruktion steg 5.3 wienerstänger
    Fyll med hallonsylt.
  6. Grädda längderna mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    instruktion steg 6 wienerstänger
    Grädda i ugnen.
  7. Låt längderna svalna några minuter, de får inte bli kalla innan du breder på glasyren.

    instruktion steg 7 wienerstänger
    Färdiggräddade wienerstänger.
  8. Gör glasyren: Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Bred glasyren över sylten.

    Låt sedan kakorna vila ca 10 minuter tills glasyren stelnat lite (så att den inte rinner ner när du sedan skär). Skär längderna i sneda bitar med en vass kniv medan de fortfarande är lite varma. Låt dem sedan kallna på plåten.

    Förvara kakorna i en burk. De går utmärkt att frysa. Lägg gärna bakplåtspapper mellan kak-lagren i burken så kladdar de inte ihop.

    instruktion steg 8.1 wienerstänger
    Florsocker och vatten blandat.
    instruktion steg 8.2 wienerstänger
    Bred glasyren över sylten.
    instruktion steg 8.3 wienerstänger
    Skär i sneda bitar (efter ca 10 min).

byt ut Variationstips:

Hallonsylt kan bytas ut mot jordgubbssylt, apelsinmarmelad eller aprikosmarmelad, så länge sylten/marmeladen är fast och inte för rinnig.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

De håller sig i frysen i 3-6 månader.

Kommentarer till Wienerstänger

Skriv en kommentar

person Svar till kakmonstret penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
penna Skrivet av kakmonstret
Hej, jag brukar ibland laga några av dina rätter - men bara de enklaste :)

http://jmm.nu/freitag-1710/
person Svar till Mattias penna Skrivet av Annica
No Egg Äggersättning är jättebra.
Sök på nätet för mer info.

Läs alla 27 kommentarer