Recepten.se – Recept> Småkakor> Sirapskakor / Kolakakor

Sirapskakor / Kolakakor

Klassiska sirapskakor eller kolakakor som de också kallas. Goda knapriga kakor med kolasmak. Går snabbt och enkelt att göra. Måste provas!
sirapskakor eller kolakakor
Enklare och snabbare kakor att baka får man leta efter. Ett recept på goda kolakakor eller sirapskakor som de också kallas!
Skriv ut   Mejla
Tid: 40 minuter, varav 20 min i ugnen
Mängd: ca 50 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter med över- och undervärme

Baka sirapskakor så här:

  1. Mät upp smöret och strösockret. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt.

    Arbeta ihop till en jämn smet. (Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.)

    instruktion steg 1.1 sirapskakor / kolakakor
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 1.2 sirapskakor / kolakakor
    Smör och strösocker blandat.
  2. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap. Blanda till en jämn smet.

    instruktion steg 2.1 sirapskakor / kolakakor
    Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, sirap.
    instruktion steg 2.2 sirapskakor / kolakakor
    Blanda.
  3. Tillsätt vetemjölet. OBS! När man mäter upp vetemjöl bör man inte gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar alldeles för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det.

    Kör sedan med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större och större, det behöver inte gå ihop till en deg, det kan man enkelt trycka ihop för hand när degen ser ut som grova smulor.

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du tagit för mycket mjöl. Du kan då rädda upp det genom att tillsätta mera (rumsvarmt) smör eller olja med neutral smak och kanske lite vatten.)

    instruktion steg 3.1 sirapskakor / kolakakor
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 3.2 sirapskakor / kolakakor
    Arbeta ihop degen.
  4. För en sats kolakakor: Tryck ihop degen till två lika stora klumpar med fingrarna. Ta upp degklumparna på bänken och knåda gärna lite så det blir jämna och fina klumpar. Dela degklumparna så det blir fyra delar.

    (Gör du flera satser samtidigt får du dela degen i flera delar.)

    instruktion steg 4.1 sirapskakor / kolakakor
    Två degklumpar.
    instruktion steg 4.2 sirapskakor / kolakakor
    Fyra delar av degen.
  5. Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med stort mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning.

    (Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen. Är det stora problem med detta har du förmodligen tagit för mycket mjöl, se mätningstipsen ovan.)

    instruktion steg 5 sirapskakor / kolakakor
    Rulla ut till längder.
  6. Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

    instruktion steg 6 sirapskakor / kolakakor
    Grädda i ugnen.
  7. Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler.

    Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tättslutande lock.

    instruktion steg 7.1 sirapskakor / kolakakor
    Färdiggräddade sirapskakor.
    instruktion steg 7.2 sirapskakor / kolakakor
    Skär på snedden.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (14 g): 66 kcal, 8 g kolhydrater, 3 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

Tänk på att inte packa decilitermåttet med mjöl när du mäter upp mjölet. Ta alltid luftiga mått, utan råge. Det bästa är att ta ett litermått när man mäter upp eller ännu hellre att väga mjölet. Tar man för mycket mjöl så blir det svårt att rulla ut, degen ramlar sönder även fast man knådat degen. Man kan då tillsätta lite vatten för att rädda degen.

Hållbarhet och förvaring

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

  1   2   3   nästa sida
Skrivet av Reidun
Strö lite flingsalt över innan gräddningen, supergott! Inte för mycket bara, några flingor/kaka ungefär?
Skrivet av Susanna
Tack för ett toppenrecept, så goda kakor!
Skrivet av Karin Bjurman
Utmärkt recept och jätte-goda!!
Skrivet av Krister Bengtsson
En god twist på kakan är att hälla ner lite rostad kokos, ca 1 dl. En dimension till
Skrivet av Mia
Så bra recept & beskrivning! Tack😍
Skrivet av Gun Jansson
Den var god och frasig
Skrivet av Berit Vennerholm
Superbra recept. Tack!!
Skrivet av Margareta
Mycket goda, knappt 20 min ugnen
Skrivet av Lussekatten
Om kakorna blir hårda och torra har man använt för mycket mjöl i smeten eller har man haft kakorna i ugnen några minuter för länge. Det gäller att hitta en gräddningstid som är precis lagom för sin egen ugn.
Skrivet av Fredrik
18-20 min i ugnen funkade inte för oss. Kakorna blev brända.10-12 minuter är nog mer lämpligt.
Skrivet av Linn
Det här är de godaste kakorna jag har bakat i hela mitt liv! Dem är ju jätte, jättegoda!!!😋😋
Skrivet av Error
Helt BOMB GODA har aldrig smakat något bättre än det här😍😍😍😍
Skrivet av Ulla- Britt
Helt underbara kakor är som godis i munnen.
Skrivet av Arash
Tack för recepten och alla goda tipser, Det var första gången som jag gjorde dem och dem blev jätte goda! Tack :)
Svar till Ewalott Ottosson Skrivet av Susanne
Jag tror du har tagit för mycket mjöl. Mät upp genom att väga mjölet eller hälla upp det i litermått.
Skrivet av Ewalott Ottosson
Bakat dessa tre ggr, de flyter inte ut o blir knäckigt utan torra. Goda men inte som kolakakor.
Tyvärr?
Skrivet av BakarNörden
Värdens bästa kakor!
Har provat många recept men dem här är 100% favoriter!
Skrivet av Heike
Toppenrecept. Jag har lakritsströssel på kakorna. Mumsig.Tusend tack!!!
Svar till Steffen Gyhrs Skrivet av Susanne
Väg mjölet eller häll upp det i litermått så att du inte tar för mycket mjöl.
Skrivet av Steffen Gyhrs
Testade ditt recept, var väldans noggrann då jag aldrig har bakat cola kakor som min svenska fru har lärt mig älska. Mina blev tyvärr hårda och torra, inte alls sega och goda. Vad är felet?

Med vänlig hälsning, S G
Skrivet av Steffen Gyhrs
Tycker ni skall sluta med decilitermått, vikten har uppfunnits för länge sedan. Mäter man volym får du en variabilitet på 20 %. Det kanske funkade i ”ancient times” men moderna hushållsvågar finns i varenda hem.
Skrivet av linda
sååå goda !!!!
Skrivet av My
Toppenrecept! Testade ett annat igår som var värdelöst. Men med ditt recept blev kakorna perfekta. Tack!
Svar till Oskar steen Skrivet av Susanne
Man tar automatiskt för mycket mjöl om man gräver med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då blir det för mycket som du beskriver. Häll upp mjölet i litermått eller väg det så blir det rätt mängd mjöl.
Skrivet av Oskar steen
De blev inte alls som det såg ut som på receptet, det är antagligen för mycket med 5dl mjöl och då vart det så smuligt att det inte gick att forma
  1   2   3   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl