Sirapskakor / Kolakakor

Klassiska sirapskakor eller kolakakor som de också kallas. Goda knapriga kakor med kolasmak. Går snabbt och enkelt att göra. Måste provas!
sirapskakor eller kolakakor
Enklare och snabbare kakor att baka får man leta efter. Ett recept på goda kolakakor eller sirapskakor som de också kallas!
Timglas Tid: 40 minuter, varav 20 min i ugnen
Portioner ca 50 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka : 67 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka sirapskakor så här:

  1. Mät upp smöret och strösockret. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt.

    Arbeta ihop till en jämn smet. (Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.)

    instruktion steg 1.1 sirapskakor / kolakakor
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 1.2 sirapskakor / kolakakor
    Smör och strösocker blandat.
  2. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap. Blanda till en jämn smet.

    instruktion steg 2.1 sirapskakor / kolakakor
    Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, sirap.
    instruktion steg 2.2 sirapskakor / kolakakor
    Blanda.
  3. Tillsätt vetemjölet. OBS! När man mäter upp vetemjöl bör man inte gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar alldeles för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det.

    Kör sedan med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större och större, det behöver inte gå ihop till en deg, det kan man enkelt trycka ihop för hand när degen ser ut som grova smulor.

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du tagit för mycket mjöl. Du kan då rädda upp det genom att tillsätta mera (rumsvarmt) smör eller olja med neutral smak och kanske lite vatten.)

    instruktion steg 3.1 sirapskakor / kolakakor
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 3.2 sirapskakor / kolakakor
    Arbeta ihop degen.
  4. För en sats kolakakor: Tryck ihop degen till två lika stora klumpar med fingrarna. Ta upp degklumparna på bänken och knåda gärna lite så det blir jämna och fina klumpar. Dela degklumparna så det blir fyra delar.

    (Gör du flera satser samtidigt får du dela degen i flera delar.)

    instruktion steg 4.1 sirapskakor / kolakakor
    Två degklumpar.
    instruktion steg 4.2 sirapskakor / kolakakor
    Fyra delar av degen.
  5. Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med stort mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning.

    (Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen. Är det stora problem med detta har du förmodligen tagit för mycket mjöl, se mätningstipsen ovan.)

    instruktion steg 5 sirapskakor / kolakakor
    Rulla ut till längder.
  6. Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

    instruktion steg 6 sirapskakor / kolakakor
    Grädda i ugnen.
  7. Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler.

    Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tättslutande lock.

    instruktion steg 7.1 sirapskakor / kolakakor
    Färdiggräddade sirapskakor.
    instruktion steg 7.2 sirapskakor / kolakakor
    Skär på snedden.

glödlampa Tips:

Tänk på att inte packa decilitermåttet med mjöl när du mäter upp mjölet. Ta alltid luftiga mått, utan råge. Det bästa är att ta ett litermått när man mäter upp eller ännu hellre att väga mjölet. Tar man för mycket mjöl så blir det svårt att rulla ut, degen ramlar sönder även fast man knådat degen. Man kan då tillsätta lite vatten för att rädda degen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer till Sirapskakor / Kolakakor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av emma
Gette god! Jag använder alltid det här receptet när jag gör kola kakor. receptet är bra och tydligt. / Emma
✏️ Skrivet av Andreas
Tack för ett bra recept. Det var första gången jag bakade just kolakakor och dom blev bra tack vare ditt tipps om att vara försiktig med mjölet.
💬 Svar till Jenny ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! 👍
✏️ Skrivet av Jenny
Jag vet inte om det redan är någon som tipsat om detta, men att strö lite flingsalt över längderna när man precis tagit se ur ugnen blir vansinnigt gott!
✏️ Skrivet av tjo bre
bästa asså