Sirapskakor / Kolakakor

Klassiska sirapskakor eller kolakakor som de också kallas. Goda knapriga kakor med kolasmak. Går snabbt och enkelt att göra. Måste provas!
sirapskakor eller kolakakor
Enklare och snabbare kakor att baka får man leta efter. Ett recept på goda kolakakor eller sirapskakor som de också kallas!
Timglas Tid: 40 minuter, varav 20 min i ugnen
Portioner ca 50 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka: 67 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka sirapskakor så här:

  1. Mät upp smöret och strösockret. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt.

    Arbeta ihop till en jämn smet. (Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.)

    instruktion steg 1.1 sirapskakor / kolakakor
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 1.2 sirapskakor / kolakakor
    Smör och strösocker blandat.
  2. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap. Blanda till en jämn smet.

    instruktion steg 2.1 sirapskakor / kolakakor
    Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, sirap.
    instruktion steg 2.2 sirapskakor / kolakakor
    Blanda.
  3. Tillsätt vetemjölet. OBS! När man mäter upp vetemjöl bör man inte gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar alldeles för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det.

    Kör sedan med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större och större, det behöver inte gå ihop till en deg, det kan man enkelt trycka ihop för hand när degen ser ut som grova smulor.

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du tagit för mycket mjöl. Du kan då rädda upp det genom att tillsätta mera (rumsvarmt) smör eller olja med neutral smak och kanske lite vatten.)

    instruktion steg 3.1 sirapskakor / kolakakor
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 3.2 sirapskakor / kolakakor
    Arbeta ihop degen.
  4. För en sats kolakakor: Tryck ihop degen till två lika stora klumpar med fingrarna. Ta upp degklumparna på bänken och knåda gärna lite så det blir jämna och fina klumpar. Dela degklumparna så det blir fyra delar.

    (Gör du flera satser samtidigt får du dela degen i flera delar.)

    instruktion steg 4.1 sirapskakor / kolakakor
    Två degklumpar.
    instruktion steg 4.2 sirapskakor / kolakakor
    Fyra delar av degen.
  5. Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med stort mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning.

    (Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen. Är det stora problem med detta har du förmodligen tagit för mycket mjöl, se mätningstipsen ovan.)

    instruktion steg 5 sirapskakor / kolakakor
    Rulla ut till längder.
  6. Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

    instruktion steg 6 sirapskakor / kolakakor
    Grädda i ugnen.
  7. Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler.

    Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tättslutande lock.

    instruktion steg 7.1 sirapskakor / kolakakor
    Färdiggräddade sirapskakor.
    instruktion steg 7.2 sirapskakor / kolakakor
    Skär på snedden.

glödlampa Tips:

Tänk på att inte packa decilitermåttet med mjöl när du mäter upp mjölet. Ta alltid luftiga mått, utan råge. Det bästa är att ta ett litermått när man mäter upp eller ännu hellre att väga mjölet. Tar man för mycket mjöl så blir det svårt att rulla ut, degen ramlar sönder även fast man knådat degen. Man kan då tillsätta lite vatten för att rädda degen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer till Sirapskakor / Kolakakor

Skriv en kommentar

penna Skrivet av emma
Gette god! Jag använder alltid det här receptet när jag gör kola kakor. receptet är bra och tydligt. / Emma
penna Skrivet av Andreas
Tack för ett bra recept. Det var första gången jag bakade just kolakakor och dom blev bra tack vare ditt tipps om att vara försiktig med mjölet.
besökare Svar till Jenny penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! 👍
penna Skrivet av Jenny
Jag vet inte om det redan är någon som tipsat om detta, men att strö lite flingsalt över längderna när man precis tagit se ur ugnen blir vansinnigt gott!
penna Skrivet av tjo bre
bästa asså
besökare Svar till Peter penna Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om mina recept, tyvärr har jag inget recept på det.
penna Skrivet av Peter
Hej susanne.

Tack för alla fina recept som du har gett ut jag undrar om du har bra recept på ugnsgratinerad kotlett och leverbiffar?

Med vänlig hälsning Peter
besökare Svar till Emelie penna Skrivet av Susanne
De bör hålla sig minst 2 veckor i en burk i rumstemperatur, locket behöver inte vara helt tätslutande eftersom det är knapriga kakor, se bara till att ingen fukt kommer in i burken för då suger kakorna åt sig fukten och blir mjuka. Det är därför även viktigt att inte blanda mjuka och hårda bakverk i samma burk eller plastpåse. Jag brukar använda plåtburkar om jag har kakor som står framme. Men kakorna går även att frysa. Oftast brukar jag frysa mina kakor men ibland är det ju fullt i frysen! :) Lycka till med kalaset! :)
penna Skrivet av Emelie
Hur länge håller sig kakorna fina ifall man förvarar dom i burk med tättslutande lock? Ska ha kalas för dottern om två veckor och det hade varit skönt att kunna förbereda så mycket som möjligt till fikat
besökare Svar till Amal penna Skrivet av Susanne
Tack för tipset!

Läs alla 237 kommentarer

Se även dessa recept

| Småkakor |