Sirapskakor / Kolakakor
Klassiska sirapskakor eller kolakakor som de också kallas. Goda knapriga kakor med kolasmak. Går snabbt och enkelt att göra. Måste provas!
Tid: 40 minuter, varav 20 min i ugnen
Mängd: ca 50 st
Ingredienser:
- 200 g smör
- 1,75 dl strösocker
- 1,5 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk ljus sirap
- 5 dl (310 g) vetemjöl
Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per kaka (14 g): 66 kcal, 8 g kolhydrater, 3 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer
Tips & tricks
Tänk på att inte packa decilitermåttet med mjöl när du mäter upp mjölet. Ta alltid luftiga mått, utan råge. Det bästa är att ta ett litermått när man mäter upp eller ännu hellre att väga mjölet. Tar man för mycket mjöl så blir det svårt att rulla ut, degen ramlar sönder även fast man knådat degen. Man kan då tillsätta lite vatten för att rädda degen.
Hållbarhet och förvaring
Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.
️ Skrivet av
Utmärkt recept och jätte-goda!!
️ Skrivet av
En god twist på kakan är att hälla ner lite rostad kokos, ca 1 dl. En dimension till
️ Skrivet av
Så bra recept & beskrivning! Tack😍
️ Skrivet av
Den var god och frasig
️ Skrivet av
Superbra recept. Tack!!