Havreflarn

Ingredienser:
- 75 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 1,5 msk mjölk
- 1,5 msk ljus sirap
- 1 tsk malen ingefära
- 0,25 tsk bakpulver
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 5 minuter med över- och undervärme
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med varmluftsfunktion
Sätt ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.
Smält smöret. Stäng av plattan och tag av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.
Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2-3 plåtar till en sats havreflarn.
Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175°C i ca 8 minuter.
Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret.
Lossa dem sedan från pappret och om du vill ha platta kakor låt dem ligga där tills de kallnat, men vill du ha böjda kakor så lägg dem över en träpinne, borstskaft eller dylikt och låt dem kallna där.


Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Hållbarhet och förvaring
Ibland vet man inte om de menar vanlig ugn eller varmluftsugn i recepten.
gick sönder! men då lät jag dem sätta sig innan jag lossade försiktigt från plåten ca 10-15 minuter. Passar bäst att göra enkel sats jag fick ut 22 st annars bör man ha två galler för att låta dem svalna. Jag fyllde dem med smörkräm (75 gr smör, 1 msk vaniljsocker, 1 dl florsocker och en äggula) och det blev jättegott. OBS! man ska inte fylla dem förrän stracx innan servering om man inte fryser dem bums.
För det första, så ser resultatet inte alls ut som havreflarn och enligt mig är det för lite havregryn då de inte nämnvärt syns i den gräddade kakan? (titeln är väldigt missledande) och smakar inte vidare mycket alls. (ja jag följde receptet till punkt och pricka). Det slutade med att jag slängde alltihopa då de dessutom blev torra och konstiga när de kom ut ut ugnen :/ de flöt inte heller ut som de skulle I ugnen.
Jag håller mig nog till mitt gamla vanliga recept istället. Det här receptet användes endast för att jag inte hittade mitt (min mamma hittade däremot vårat recept i sin bakbok då mitt inte fanns).
Jag tycker jättemycket om recepten.se men just den här varianten av havrekakor fungerade inte varken för mig eller min mamma, men kan säkert passa andra bättre! :3
En fråga: kan man byta ut från vanligt vetemjöl till Sempers glutenfria mixmjöl?
Lagar mycket från denna sida då det knappt går att misslyckas, jättetydliga och pedagogiska recept. Tack för all god mat!