Havreflarn

💬 149 kommentarer
Tunna knäckiga havreflarn. Ett mycket enkelt recept som går snabbt att göra!
havreflarn
Goda spröda havreflarn. Doppa i choklad eller servera naturell. Ett mycket enkelt recept.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner ca 24 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (13 g): 57 kalorier, 7 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 5 minuter med över- och undervärme
  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med varmluftsfunktion

Baka havreflarn så här:

Sätt ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.

Smält smöret. Stäng av plattan och tag av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.

Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2-3 plåtar till en sats havreflarn.

Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175°C i ca 8 minuter.

Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret.

Lossa dem sedan från pappret och om du vill ha platta kakor låt dem ligga där tills de kallnat, men vill du ha böjda kakor så lägg dem över en träpinne, borstskaft eller dylikt och låt dem kallna där.

Havreflarn steg 1-3
1. Smält smöret. 2. När smöret smält, ta av kastrullen från plattan. 3. Tillsätt alla övriga ingredienser.
Havreflarn steg 4-6
4. Rör till en jämn smet. 5. Klicka ut ca en halv matsked smet per kaka och tänk på att ha gått om plats mellan kakorna för de flyter ut i ugnen. 6. De färdiga havreflarnen.

servera Serveringstips:

Doppa ena halvan i smält blockchoklad. Eller: Lägg samman ej böjda flarn två och två med smält blockchoklad eller smörkräm emellan. Servera med glass eller vispad grädde. Själv har jag serverat dem doppade i choklad tillsammans med jordgubbsglass, se länk till recept och bild nedan.

glödlampa Tips & tricks:

Tänk på att använda bakplåtspapper av god kvalitet. Om havreflarnen fastnar, prova att pensla med kallt vatten på undersidan av bakplåtspappret.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Flarnen är spröda. Förvara dem därför torrt och fuktfritt annars mjuknar de. Havreflarnen går bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor | Snabbt & Lätt |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Stina
Gott
✏️ Skrivet av Ulla
Så enkla att göra och de blev jättegoda🤗
✏️ Skrivet av Christer Bergh
Hjättebra sida har bakat mycket härifrån men min fråga är varför mina havreflarn blir för tunna skulle vilja få dom lite tjockare kan det bero på att jag använder flytande margarin.Vänliga hälsningar Christer älskar din sida.Försöker igen om du inte har haft tid.
✏️ Skrivet av Christer Bergh
Hjättebra sida har bakat mycket härifrån men min fråga är varför mina havreflarn blir för tunna skulle vilja få dom lite tjockare kan det bero på att jag använder flytande margarin.Vänliga hälsningar Christer älskar din sida.
✏️ Skrivet av Esther
Jättegoda kakor! En fråga: går det att använda rågflingor istället?