Havreflarn

Tunna knäckiga havreflarn. Ett mycket enkelt recept som går snabbt att göra!
havreflarn
Goda spröda havreflarn. Doppa i choklad eller servera naturell. Ett mycket enkelt recept.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner ca 24 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka: 57 kcal

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Baka havreflarn så här:

Sätt ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.

Smält smöret. Stäng av plattan och tag av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.

Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2-3 plåtar till en sats havreflarn.

Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175°C i ca 8 minuter.

Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret.

Lossa dem sedan från pappret och om du vill ha platta kakor låt dem ligga där tills de kallnat, men vill du ha böjda kakor så lägg dem över en träpinne, borstskaft eller dylikt och låt dem kallna där.

Havreflarn steg 1-3
1. Smält smöret. 2. När smöret smält, ta av kastrullen från plattan. 3. Tillsätt alla övriga ingredienser.
Havreflarn steg 4-6
4. Rör till en jämn smet. 5. Klicka ut ca en halv matsked smet per kaka och tänk på att ha gått om plats mellan kakorna för de flyter ut i ugnen. 6. De färdiga havreflarnen.

servera Serveringstips:

Doppa ena halvan i smält blockchoklad. Eller: Lägg samman ej böjda flarn två och två med smält blockchoklad eller smörkräm emellan. Servera med glass eller vispad grädde. Själv har jag serverat dem doppade i choklad tillsammans med jordgubbsglass, se länk till recept och bild nedan.

glödlampa Tips:

Tänk på att använda bakplåtspapper av god kvalitet. Om havreflarnen fastnar, prova att pensla med kallt vatten på undersidan av bakplåtspappret.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Flarnen är spröda. Förvara dem därför torrt och fuktfritt annars mjuknar de. Havreflarnen går bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor | Snabbt & Lätt |

Kommentarer till Havreflarn

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Maria Gutebring.se
Geniala havreflarn! Superenkla och inget kladd. Inte ett enda
gick sönder! men då lät jag dem sätta sig innan jag lossade försiktigt från plåten ca 10-15 minuter. Passar bäst att göra enkel sats jag fick ut 22 st annars bör man ha två galler för att låta dem svalna. Jag fyllde dem med smörkräm (75 gr smör, 1 msk vaniljsocker, 1 dl florsocker och en äggula) och det blev jättegott. OBS! man ska inte fylla dem förrän stracx innan servering om man inte fryser dem bums.
✏️ Skrivet av Ingela
Tack för ett jättebra recept , både enkelt att göra och det blev dessutom supergoda kakor.
✏️ Skrivet av Nova
Det här var nog den konstigaste versionen av havreflarn jag nånsin provat att göra,jag skulle nog inte ens kalla det havreflarn, snarere havre kaka eller siraps och havrekaka. De här kakorna går garanterat inte att lägga varma över en stång så de böjer sig medan de svalnar.

För det första, så ser resultatet inte alls ut som havreflarn och enligt mig är det för lite havregryn då de inte nämnvärt syns i den gräddade kakan? (titeln är väldigt missledande) och smakar inte vidare mycket alls. (ja jag följde receptet till punkt och pricka). Det slutade med att jag slängde alltihopa då de dessutom blev torra och konstiga när de kom ut ut ugnen :/ de flöt inte heller ut som de skulle I ugnen.

Jag håller mig nog till mitt gamla vanliga recept istället. Det här receptet användes endast för att jag inte hittade mitt (min mamma hittade däremot vårat recept i sin bakbok då mitt inte fanns).

Jag tycker jättemycket om recepten.se men just den här varianten av havrekakor fungerade inte varken för mig eller min mamma, men kan säkert passa andra bättre! :3
✏️ Skrivet av Sonja
Gillar den här sidan. Så enkelt att förstå recepten. :)
En fråga: kan man byta ut från vanligt vetemjöl till Sempers glutenfria mixmjöl?
✏️ Skrivet av Karin
Blir alltid glad när jag letar efter ett recept och ser att det finns på din hemsida. Bästa receptsajten alla kategorier. Havreflarnen jag nyss gjorde blir toppen till desserten ikväll. Ha en fin helg!