Havreflarn

Tunna knäckiga havreflarn. Ett mycket enkelt recept som går snabbt att göra!
havreflarn
Goda spröda havreflarn. Doppa i choklad eller servera naturell. Ett mycket enkelt recept.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner ca 24 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Baka havreflarn så här:

Sätt ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.

Smält smöret. Stäng av plattan och tag av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.

Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2-3 plåtar till en sats havreflarn.

Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175°C i ca 8 minuter.

Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret.

Lossa dem sedan från pappret och om du vill ha platta kakor låt dem ligga där tills de kallnat, men vill du ha böjda kakor så lägg dem över en träpinne, borstskaft eller dylikt och låt dem kallna där.

Havreflarn steg 1-3
1. Smält smöret. 2. När smöret smält, ta av kastrullen från plattan. 3. Tillsätt alla övriga ingredienser.
Havreflarn steg 4-6
4. Rör till en jämn smet. 5. Klicka ut ca en halv matsked smet per kaka och tänk på att ha gått om plats mellan kakorna för de flyter ut i ugnen. 6. De färdiga havreflarnen.

servera Serveringstips:

Doppa ena halvan i smält blockchoklad. Eller: Lägg samman ej böjda flarn två och två med smält blockchoklad eller smörkräm emellan. Servera med glass eller vispad grädde. Själv har jag serverat dem doppade i choklad tillsammans med jordgubbsglass, se länk till recept och bild nedan.

glödlampa Tips:

Tänk på att använda bakplåtspapper av god kvalitet. Om havreflarnen fastnar, prova att pensla med kallt vatten på undersidan av bakplåtspappret.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Flarnen är spröda. Förvara dem därför torrt och fuktfritt annars mjuknar de. Havreflarnen går bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentarer till Havreflarn

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Karin
Blir alltid glad när jag letar efter ett recept och ser att det finns på din hemsida. Bästa receptsajten alla kategorier. Havreflarnen jag nyss gjorde blir toppen till desserten ikväll. Ha en fin helg!
penna Skrivet av Sassabrassa
Supergott! Och snabbt och enkelt.
penna Skrivet av Maximilian Popa
riktigt god havrekaka, bad min mamma Sorana att laga demma havrekaka, jag älskar de verkligen!! Tack för att du hjälpa mig o mina mamma till desa goda kakor
penna Skrivet av Therese
Alltid kul att läsa andras kommentarer😃
Lagar mycket från denna sida då det knappt går att misslyckas, jättetydliga och pedagogiska recept. Tack för all god mat!
penna Skrivet av Hanna
Strunta i ingefäran, då blir dom godare. ((:
penna Skrivet av Jonas
Jag körde med brödsirap och fiberhavregryn, blev jättesnygga och goda, alla gillade dem =)
penna Skrivet av Cicci
Testade 2 gånger men de blev bara hårda vita kakor som aldrig flöt ut!
penna Skrivet av Susanne
Det var de värsta flan jag ätit. Håller med att de blir mjuka på mitten. Sedan förstår jag inte varför det ska vara ingefära i. Man känner smaken av den.
besökare Svar till Lite svåra penna Skrivet av Susanne
Funderar på om det kan bero på att ditt smör varit för varmt och att havregrynen då blivit "kokta" och därmed sugit upp vätska och gjort smeten för tjock. Prova nästa gång att smälta smöret, räcker att ungefär hälften smälter, värm inte på mera sen utan rör om tills smöret smälter av befintlig värme. Kontrollera att smöret är ljummet innan du tillsätter övriga ingredienser och följ receptet i övrigt. Skriv gärna igen och berätta hur det gick om du provar! Är väldigt bra att veta så kan jag förtydliga receptet!
penna Skrivet av Lite svåra
Jag lagade en sats igår och smeten blev så tjock, så vi kunde ha rullat små kulor av smeten. Jag smälte smöret i mikrovågsugn och mätte noga upp alla ingredienser. Så jag lade till ett ägg till sist. De havreflarnen blev väldigt goda.
Jag gjorde ett nytt försök igen idag, både med ägg och utan, men ingendera blev riktigt bra. Kanske ugnen var för fuktig efter matlagning?
Verkar vara ett lite känsligt recept, de kan bli jätteglada, eller misslyckas utan att man förstår vad som gick snett.

Läs alla 138 kommentarer

Se även dessa recept

| Småkakor | Snabbt & Lätt |