| Småkakor | Snabbt & Lätt |

Havreflarn

Tunna knäckiga havreflarn. Ett mycket enkelt recept som går snabbt att göra!
havreflarn
Goda spröda havreflarn. Doppa i choklad eller servera naturell. Ett mycket enkelt recept.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner ca 24 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.

Smält smöret. Stäng av plattan och tag av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.

Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2-3 plåtar till en sats havreflarn.

Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175°C i ca 8 minuter.

Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret.

Lossa dem sedan från pappret och om du vill ha platta kakor låt dem ligga där tills de kallnat, men vill du ha böjda kakor så lägg dem över en träpinne, borstskaft eller dylikt och låt dem kallna där.

Havreflarn steg 1-3
1. Smält smöret. 2. När smöret smält, ta av kastrullen från plattan. 3. Tillsätt alla övriga ingredienser.
Havreflarn steg 4-6
4. Rör till en jämn smet. 5. Klicka ut ca en halv matsked smet per kaka och tänk på att ha gått om plats mellan kakorna för de flyter ut i ugnen. 6. De färdiga havreflarnen.

servera Serveringstips:

Doppa ena halvan i smält blockchoklad. Eller: Lägg samman ej böjda flarn två och två med smält blockchoklad eller smörkräm emellan. Servera med glass eller vispad grädde. Själv har jag serverat dem doppade i choklad tillsammans med jordgubbsglass, se länk till recept och bild nedan.

glödlampa Tips:

Tänk på att använda bakplåtspapper av god kvalitet. Om havreflarnen fastnar, prova att pensla med kallt vatten på undersidan av bakplåtspappret.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Flarnen är spröda. Förvara dem därför torrt och fuktfritt annars mjuknar de. Havreflarnen går bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Lite svåra    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Funderar på om det kan bero på att ditt smör varit för varmt och att havregrynen då blivit "kokta" och därmed sugit upp vätska och gjort smeten för tjock. Prova nästa gång att smälta smöret, räcker att ungefär hälften smälter, värm inte på mera sen utan rör om tills smöret smälter av befintlig värme. Kontrollera att smöret är ljummet innan du tillsätter övriga ingredienser och följ receptet i övrigt. Skriv gärna igen och berätta hur det gick om du provar! Är väldigt bra att veta så kan jag förtydliga receptet!
   kommentar  Skrivet av  Lite svåra  
Jag lagade en sats igår och smeten blev så tjock, så vi kunde ha rullat små kulor av smeten. Jag smälte smöret i mikrovågsugn och mätte noga upp alla ingredienser. Så jag lade till ett ägg till sist. De havreflarnen blev väldigt goda.
Jag gjorde ett nytt försök igen idag, både med ägg och utan, men ingendera blev riktigt bra. Kanske ugnen var för fuktig efter matlagning?
Verkar vara ett lite känsligt recept, de kan bli jätteglada, eller misslyckas utan att man förstår vad som gick snett.
 svar  Svar till  siv    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Konstigt, kan du ha gräddat dem för kort tid? Flöt de inte ut ordentligt så de blev för tjocka i mitten? Har du tagit rätt mängd av alla ingredienser? Hade ugnen rätt inställningar (över- och undervärme) och hade den rätt temperatur när du stoppade in plåten i ugnen?
   kommentar  Skrivet av  siv  
Hej!
Följde ditt recept men mina ville ej torka dom blev bara sega
 svar  Svar till  Micke    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Så trevligt! :)

Skriv och läs alla 130 kommentarer