| Småkakor |

Havrekakor

Goda, klassiska havrekakor som är superenkla att göra med detta recept. Kakorna blir frasiga och knapriga tack vare havregrynen och även hjorthornssaltet bidrar till kakornas sprödhet. Kakorna blir trots sin enkelhet godare än man kan tro!
havrekakor
Goda och frasiga, knapriga havrekakor.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 35 minuter
Portioner 40 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och strösockret i en bunke.

    Låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt. (Man kan även dela smöret i mindre bitar så går det fortare.)

  2. Blanda smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar så går det snabbt.

  3. Tillsätt hjorthornssalt. Rör ihop till en jämn smet med elvispen.

  4. Tillsätt havregryn och vetemjöl.

    Rör ihop till en jämn, lite smulig deg, använd gärna elvisp.

    (När du mäter upp vetemjölet, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller allra helst - väg det. Tar man för mycket mjöl så ramlar kakorna lätt sönder.)

  5. Tryck ihop smeten till klumpar och lägg på plåtar.

    Ta en gaffel och tryck till varje klump så det blir en jämntjock kaka, ca 1,5-2 cm tjocka och ca 3-4 cm i diameter (de kommer sedan flyta ut i ugnen så kakorna ska vara ganska tjocka innan du sätter in plåten i ugnen).

    Håll gärna andra handens fingrar runt kakan när du trycker till kakan med gaffeln så att inte kanterna smulas sönder. Om kakan ramlar isär, tryck ihop den med fingrarna.

  6. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 10-12 minuter till gyllengul färg.

Beskrivande bilder

smör och strösocker
1. Smör och strösocker.
smör och strösocker blandat
2. Smör och strösocker blandat.
hjorthornssalt tillsatt
3.1. Hjorthornssalt tillsatt.
en jämn smet
3.2. En jämn smet.
havregryn och vetemjöl tillsatt
4.1. Havregryn och vetemjöl tillsatt.
kakdegen klar
4.2. Kakdegen klar.
kakdegsklumpar på plåt
5.1. Kakdegsklumpar på plåt.
tillplattade havrekakor
5.2. Tillplattade havrekakor. Redo för ugnen.
havrekakorna gräddas i ugnen
6.1. Havrekakorna gräddas i ugnen.
färdiggräddade havrekakor
6.2. Färdiggräddade havrekakor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakorna i plastpåsar eller burk med lock. Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Sofia  
Använd bikarbonat eller bakpulver om du inte har hjortronsalt hemma :)
 svar  Svar till  Mimmmoo    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hjorthornssalt är ett jäsmedel så det är något helt annat än vanligt salt.
   kommentar  Skrivet av  Mimmmoo  
Det går att använda vanligt salt också det blir väldigt gott än då! Eller det är typ ingen skillnad! Sjuukt gott i allafall!
 svar  Svar till  Maria    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Klicka på hjorthornssalt i ingredienslistan så finns info där om hur du kan byta ut det.
   kommentar  Skrivet av  Maria  
Verkar jättegoda! Men har inte hjortronsalt hemma, de finns inget man kan använda istället? Mvh

Skriv och läs alla 9 kommentarer