Kokosdrömmar

Goda klassiska kokosdrömmar, som är en variant på de klassiska småkakorna Drömmar med smak av kokosflingor. Enkelt recept på goda och spröda småkakor. Hjorthornssalt är ett jäsmedel som gör kakorna extra spröda så att de riktigt smälter i munnen.
kokosdrömmar
Kokosdrömmar är goda spröda småkakor som smälter i munnen.
Timglas Tid: 20 minuter + tid i ugnen
Portioner 60 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Vanligt smör innehåller ytterst lite laktos, de flesta laktosintoleranta tål det. Annars finns laktosfritt smör att köpa.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka kokosdrömmar så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt. Dela gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
  2. Arbeta ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som går att använda även i övriga steg i receptet för att göra kakdegen snabbt och smidigt.

    en jämn smet
    En jämn smet.
  3. Tillsätt kokosflingor och hjorthornssalt.

    Arbeta ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

    kokosflingor, hjorthornssalt tillsatt
    Kokosflingor, hjorthornssalt tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Tillsätt vetemjölet.

    Använd elvispen och kör till en grovt smulig smet. Kör så länge att smeten börjar kladda fast i visparna. Då går den lätt att trycka ihop till en kakdeg.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar lätt för mycket. Häll hellre upp det i litermått eller väg det. Du kan också göra så att du inte häller i allt mjöl på en gång utan arbetar in lite i taget. Om du tagit för mycket mjöl och inte får ihop degen så kan du blanda i mer smör eller t.ex. rapsolja eller annan olja utan så mycket smak så att du får ihop degen.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kaksmeten klar
    Kaksmeten klar.
    kakdegen
    Kakdegen.
  5. För en sats kakdeg: Dela degen i 3 delar. Rulla ut varje del av degen till en lång fingertjock korv som du sedan delar i 20 bitar och formar till små bollar.

    Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

    bollar på en plåt
    Bollar på en plåt.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 150°C i ca 15 minuter.

    Låt kakorna svalna. Förvara sedan i en burk i rumstemperatur eller frys in.

    färdiggräddade kokosdrömmar
    Färdiggräddade kokosdrömmar.

glödlampa Tips:

Eftersom det är hjorthornssalt i dessa kakor så får den ogräddade kakdegen en otrevlig besk bismak. Det sticker i näsan om man andas in ångorna från ugnen när man gräddar dem. De färdiga kakorna smakar dock inget utav detta så bli inte orolig!

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Baka kakorna på smör och inte margarin. Då blir de mycket godare (och nyttigare)!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna går bra att frysa.

Kommentarer till Kokosdrömmar

Skriv en kommentar

besökare Svar till :) penna Skrivet av Susanne
Tyvärr inte.
penna Skrivet av :)
Hej!
Jag har bakat dessa en gång innan, blev jätte goda! Nu ska jag baka till klassen, finns två glutenintoleranta. Har du något förslag på vad man kan ersätta mjölet med?
besökare Svar till Love penna Skrivet av Susanne
Nej det går inte att ersätta hjorthornssalt med salt. Hjorthornssalt är ett jäsmedel. Klicka på hjorthornssalt i ingredienslistan för mer info om vad du kan ersätta det med. Jag kan även rekommendera min app Kökshjälpen till detta, den listar ingredienser och vad du kan ersätta dem med.
penna Skrivet av Love
istället dör hjorthornssalt kan man använda vanlig salt????
besökare Svar till Lou penna Skrivet av Susanne
Vågar ej lova något. Det säkraste är att frysa in dem, då håller de sig.
penna Skrivet av Lou
Dem är jätte goda ! Planerar att ge bort som julklapp. Men hur länge i förväg kan man göra dem? Kan man förvarar dem i en cellophanepåsa 2 veckor innan jul? Blir dem lika knaprigt som nybakat?
besökare Svar till Sara penna Skrivet av Susanne

Koppar är olika stora så det är inte en så bra idé.

Det finns ju litermått, halvlitermått m.m. Men att ha ett decilitermått är nog ganska bra eftersom det används ganska mycket när man bakar och lagar mat. Eftersom en hel måttsats i plast brukar kosta ca 5-10 kr i affären så är det bästa kanske att köpa det.

penna Skrivet av Sara
Hej! jag undrar vad man kan använda istället för decilitermåtten när man bakar, alltså ersättning till de? en kaffekopp kanske ?
besökare Svar till Mikaela penna Skrivet av Susanne
Nej de får knappt någon färg alls i ugnen. Undersidan på kakorna får en gyllene färg.
penna Skrivet av Mikaela
Dom blev sååå goda mums vill bara ät upp alla
fasten jag la salt i dom blev dom goda
men ska dom få färg asso ska dom bli lite bruna eller ska jag ta ut dom vita för nu har dom varit 20 min i ungnen och dom är fortfarande vita men den jag smaka nyss var jätte god

Läs alla 78 kommentarer

Se även dessa recept

| Småkakor |