Idag provade jag detta recept på kokosdrömmar och gjorde även dem lite större. Tyvärr satt bismaken och lukten från hjorthornssaltet kvar även efter besöket i ugnen, och långt efter att de hade svalnat, så de hamnade faktiskt i soporna. Först tänkte jag att jag måste ha läst "tsk" istället för "krm", men så var det ju inte! Sen läste jag på Wikipedia: "Om hjorthornssalt används som jäsmedel [...] kan det hända att den ammoniak som bildas inte hinner drivas ut ur kakan under gräddning, och en ammoniaksmak uppstår och förstör bakverket." Eftersom jag förvärmde ugnen och är stensäker på att jag skötte både temperatur och gräddningstid, kan jag bara dra slutsatsen att mängden hjorthornssalt i detta recept kräver att man inte fuskar med den avsedda kakstorleken. Om det låter rimligt så kanske det skulle kunna understrykas med en extra rad eller två. 🙂
Kokosdrömmar
Goda klassiska kokosdrömmar, som är en variant på de klassiska småkakorna Drömmar med smak av kokosflingor. Enkelt recept på goda och spröda småkakor. Hjorthornssalt är ett jäsmedel som gör kakorna extra spröda så att de riktigt smälter i munnen.

Tid: 20 minuter + tid i ugnen
Mängd: 60 st
Ingredienser:
- 200 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl kokosflingor
- 2 tsk hjorthornssalt
- 4 dl (240 g) vetemjöl
Laktosfritt - Vanligt smör innehåller ytterst lite laktos, de flesta laktosintoleranta tål det. Annars finns laktosfritt smör att köpa.
Vegetariskt
Utrustning:
Ugn:
- 150 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per kaka (11 g): 56 kcal
Tips & tricks
Eftersom det är hjorthornssalt i dessa kakor så får den ogräddade kakdegen en otrevlig besk bismak. Det sticker i näsan om man andas in ångorna från ugnen när man gräddar dem. De färdiga kakorna smakar dock inget utav detta så bli inte orolig!
Tips för att undvika tillsatser
Baka kakorna på smör och inte margarin. Då blir de mycket godare (och nyttigare)!
Hållbarhet och förvaring
Kakorna går bra att frysa.
️ Skrivet av
Förra året provade jag ditt recept på vanliga drömmar. Jag valde att göra dem större än vad receptet sa, och det blev jättegott.
Idag provade jag detta recept på kokosdrömmar och gjorde även dem lite större. Tyvärr satt bismaken och lukten från hjorthornssaltet kvar även efter besöket i ugnen, och långt efter att de hade svalnat, så de hamnade faktiskt i soporna. Först tänkte jag att jag måste ha läst "tsk" istället för "krm", men så var det ju inte! Sen läste jag på Wikipedia: "Om hjorthornssalt används som jäsmedel [...] kan det hända att den ammoniak som bildas inte hinner drivas ut ur kakan under gräddning, och en ammoniaksmak uppstår och förstör bakverket." Eftersom jag förvärmde ugnen och är stensäker på att jag skötte både temperatur och gräddningstid, kan jag bara dra slutsatsen att mängden hjorthornssalt i detta recept kräver att man inte fuskar med den avsedda kakstorleken. Om det låter rimligt så kanske det skulle kunna understrykas med en extra rad eller två. 🙂
Idag provade jag detta recept på kokosdrömmar och gjorde även dem lite större. Tyvärr satt bismaken och lukten från hjorthornssaltet kvar även efter besöket i ugnen, och långt efter att de hade svalnat, så de hamnade faktiskt i soporna. Först tänkte jag att jag måste ha läst "tsk" istället för "krm", men så var det ju inte! Sen läste jag på Wikipedia: "Om hjorthornssalt används som jäsmedel [...] kan det hända att den ammoniak som bildas inte hinner drivas ut ur kakan under gräddning, och en ammoniaksmak uppstår och förstör bakverket." Eftersom jag förvärmde ugnen och är stensäker på att jag skötte både temperatur och gräddningstid, kan jag bara dra slutsatsen att mängden hjorthornssalt i detta recept kräver att man inte fuskar med den avsedda kakstorleken. Om det låter rimligt så kanske det skulle kunna understrykas med en extra rad eller två. 🙂

webmaster
Svar till
:)
️ Skrivet av
Tyvärr inte.
️ Skrivet av
Hej!
Jag har bakat dessa en gång innan, blev jätte goda! Nu ska jag baka till klassen, finns två glutenintoleranta. Har du något förslag på vad man kan ersätta mjölet med?
Jag har bakat dessa en gång innan, blev jätte goda! Nu ska jag baka till klassen, finns två glutenintoleranta. Har du något förslag på vad man kan ersätta mjölet med?

webmaster
Svar till
Love
️ Skrivet av
Nej det går inte att ersätta hjorthornssalt med salt. Hjorthornssalt är ett jäsmedel. Klicka på hjorthornssalt i ingredienslistan för mer info om vad du kan ersätta det med. Jag kan även rekommendera min app Kökshjälpen till detta, den listar ingredienser och vad du kan ersätta dem med.
️ Skrivet av
istället dör hjorthornssalt kan man använda vanlig salt????