Drömmar




Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl matolja
- 1 tsk hjorthornssalt
- 4 dl (240 g) vetemjöl


Utrustning:
Ugn:
- 150 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion
Gör så här:
-
Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme tills smöret är rumsvarmt (dela gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt).
Arbeta ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar genomgående i detta recept.
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Smör, strösocker, vaniljsocker. En jämn smet. -
Tillsätt matolja och hjorthornssalt.
Kör med elvisp till en jämn slät smet.
- 1 dl matolja
- 1 tsk hjorthornssalt
Olja och hjorthornssalt tillsatt. En jämn slät smet. -
Tillsätt vetemjölet. (Tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller väga det. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen så packas mjölet och man tar automatiskt för mycket mjöl, då blir det svårt att få ihop degen och kakorna blir inte lika spröda och fina.)
Kör med elvisp tills smeten består av stora smulor och smeten gärna fastnar i visparna.
Tryck ihop smeten till en enda klump.
- 4 dl (240 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Kakdegen klar. Kakdegen ihoptryckt. -
Dela degen i små bitar (en sats ska bli ca 50 st kakor).
Rulla varje bit till en boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Ogräddade drömmar. -
Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluftsinställning.)
Låt svalna. Förvara kakorna i plåtburkar med lock eller frys in dem.
Gräddade drömmar.
Tips:
Eftersom det är hjorthornssalt i dessa kakor så får den ogräddade kakdegen en lite besk bismak. Dessutom så sticker det i näsan när man gräddar dem i ugnen och luktar inte så gott när man öppnar ugnsluckan. Men när kakorna är färdiga så smakar de inte något av den bismaken, de blir riktigt goda, spröda och fina och smälter i munnen!
Tips för att undvika tillsatser:
Baka kakorna på äkta smör, inte margarin. Det blir både mycket godare och nyttigare.
Hållbarhet och förvaring:
Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. I rumstemperatur bör de förvaras i en burk med lock och håller sig då minst en vecka.
| Småkakor |
Tack jätte så mycket för drömmar.Jag vill lär sig mer om den efter ska vakna en gång till,men kanske vill börja snart ungefär klockan 6.Också med choccolate drömmar och en till är wienerstänger.Om finns mer smör

⭐ webmaster