Drömmar

Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl matolja
- 1 tsk hjorthornssalt
- 4 dl (240 g) vetemjöl
Utrustning:
Ugn:
- 150 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion
-
Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme tills smöret är rumsvarmt (dela gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt).
Arbeta ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar genomgående i detta recept.
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Smör, strösocker, vaniljsocker. En jämn smet. -
Tillsätt matolja och hjorthornssalt.
Kör med elvisp till en jämn slät smet.
- 1 dl matolja
- 1 tsk hjorthornssalt
Olja och hjorthornssalt tillsatt. En jämn slät smet. -
Tillsätt vetemjölet. (Tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller väga det. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen så packas mjölet och man tar automatiskt för mycket mjöl, då blir det svårt att få ihop degen och kakorna blir inte lika spröda och fina.)
Kör med elvisp tills smeten består av stora smulor och smeten gärna fastnar i visparna.
Tryck ihop smeten till en enda klump.
- 4 dl (240 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Kakdegen klar. Kakdegen ihoptryckt. -
Dela degen i små bitar (en sats ska bli ca 50 st kakor).
Rulla varje bit till en boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Ogräddade drömmar. -
Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluftsinställning.)
Låt svalna. Förvara kakorna i plåtburkar med lock eller frys in dem.
Gräddade drömmar.
Näringsvärden
Tips & tricks
Tips för att undvika tillsatser
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster