| Småkakor |

Drömmar

Recept på Drömmar som är namnet på dessa klassiska småkakor. Mycket goda spröda små kakor som smälter i munnen.
drömmar, småkakor
Drömmar heter dessa klassiska småkakor som är spröda och fina och riktigt smälter i munnen.
Timglas Tid: 50 min varav 20 min i ugnen
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

1. Låt smöret blir rumsvarmt.

2. Häll på strösocker och vaniljsocker.

3. Kör med elvisp till en jämn smet.

4. Tillsätt olja och hjorthornssalt.

5. Kör med elvisp till en jämn smet.

6. Tillsätt vetemjölet. (Tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller väga det. Gräver du med decilitermått i mjölpåsen kommer du ta för mycket mjöl.)

7. Kör med elvisp till en smulig smet.

8. När du trycker med en sked på smeten så ska den bli så här (se bild).

9. Tryck ihop till en deg på bakbordet.

10. Ta en bit av smeten i taget och rulla till en boll och lägg på plåtar.

11. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluftsinställning.)

Bra att veta

Eftersom det är hjorthornssalt i dessa kakor sticker det i näsan när man gräddar dem i ugnen, särskilt under de första 5-10 minuterna. När kakorna är färdiga smakar de inte något av den doften.

drömmar steg 1-3
drömmar steg 4-6
drömmar steg 7-9
drömmar steg 10-11

glödlampa Tips:

Baka kakorna på äkta smör, inte margarin. Det blir både mycket godare och nyttigare.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. I rumstemperatur bör de förvaras i en burk med lock och håller sig då minst en vecka.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Marie    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hej, det spelar ingen roll, bara det är smör, det ska stå smör på förpackningen, finns t.ex. Arlas, Icas, Valios och inte margarin (ja man kan baka med margarin också men blir inte lika gott). Arlas smör är svenskt smör gjord på svensk mjölk så det är ett bra val om man vill gynna svenska bönder. Jag använder alltid normalsaltat smör i alla mina recept.
   kommentar  Skrivet av  Marie  
Hej! Jag undrar vilket smör man ska använda när man bakar dom? Vilket märke på smöret ska det vara?
 svar  Svar till  Madelaine    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det går både med rapsolja och olivolja, det viktiga är att oljan är neutral i smaken så man inte får en bismak från oljan.
   kommentar  Skrivet av  Madelaine  
Hej. Går det att ta rapsolja istället för matolja? Tack på förhand😊  Med vänliga hälsningar

Madelaine
 svar  Svar till  RICKARD    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja men ta en rapsolja som är neutral i smaken.
   kommentar  Skrivet av  RICKARD  
Hej jag skall göra drömmar går det bra att använda rapsolja istället för matolja i receptet?

tacksam för svar Rickard!
 svar  Svar till  Leyla    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att höra! Tack för att du skrev!
   kommentar  Skrivet av  Leyla  
Tack för receptet på dessa riktigt goda små kakor.
Enkelt är det också att följa dina recept.
 svar  Svar till  Johan    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Trevligt att de blev bra ändå, trots att de blev dubbelt så stora! :)
   kommentar  Skrivet av  Johan  
Mina mattekunskaper svek mig när jag bakade dessa. Delade degen i fyra bitar och sedan varje bit i 6 kakor... Det borde väl bli 48 kakor va? Nej! Stora blev dom, men trots det väldigt goda. Bra recept på drömmar!

Skriv och läs alla 74 kommentarer