| Småkakor |

Drömmar

Recept på Drömmar som är namnet på dessa klassiska småkakor. Mycket goda spröda små kakor som smälter i munnen.
drömmar, småkakor
Dessa Drömmar är otroligt goda och spröda småkakor som verkligen smälter i munnen.
Timglas Tid: 50 min varav 20 min i ugnen
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme tills smöret är rumsvarmt (dela gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt).

    Arbeta ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar genomgående i detta recept.

  2. Tillsätt matolja och hjorthornssalt.

    Kör med elvisp till en jämn slät smet.

  3. Tillsätt vetemjölet. (Tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller väga det. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen så packas mjölet och man tar automatiskt för mycket mjöl, då blir det svårt att få ihop degen och kakorna blir inte lika spröda och fina.)

    Kör med elvisp tills smeten består av stora smulor och smeten gärna fastnar i visparna.

    Tryck ihop smeten till en enda klump.

  4. Dela degen i små bitar (en sats ska bli ca 50 st kakor).

    Rulla varje bit till en boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

  5. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluftsinställning.)

    Låt svalna. Förvara kakorna i plåtburkar med lock eller frys in dem.

Bilder steg för steg

smör, strösocker, vaniljsocker
1.1. Smör, strösocker, vaniljsocker.
en jämn smet
1.2. En jämn smet.
olja och hjorthornssalt tillsatt
2.1. Olja och hjorthornssalt tillsatt.
en jämn slät smet
2.2. En jämn slät smet.
vetemjöl tillsatt
3.1. Vetemjöl tillsatt.
kakdegen klar
3.2. Kakdegen klar.
kakdegen ihoptryckt
3.3. Kakdegen ihoptryckt.
ogräddade drömmar
4. Ogräddade drömmar.
gräddade drömmar
5. Gräddade drömmar.

glödlampa Tips:

Eftersom det är hjorthornssalt i dessa kakor så får den ogräddade kakdegen en lite besk bismak. Dessutom så sticker det i näsan när man gräddar dem i ugnen och luktar inte så gott när man öppnar ugnsluckan. Men när kakorna är färdiga så smakar de inte något av den bismaken, de blir riktigt goda, spröda och fina och smälter i munnen!

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Baka kakorna på äkta smör, inte margarin. Det blir både mycket godare och nyttigare.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. I rumstemperatur bör de förvaras i en burk med lock och håller sig då minst en vecka.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Mican
Hej,
Tack för en fin sida.
Hur mycket kakao rekommenderar du om man vill byta ut vanilj mot kakao och tycker du att man behöver ändra något annat?
Ha det gott.
Mvh
person Svar till Marie penna Skrivet av Susanne
Hej, det spelar ingen roll, bara det är smör, det ska stå smör på förpackningen, finns t.ex. Arlas, Icas, Valios och inte margarin (ja man kan baka med margarin också men blir inte lika gott). Arlas smör är svenskt smör gjord på svensk mjölk så det är ett bra val om man vill gynna svenska bönder. Jag använder alltid normalsaltat smör i alla mina recept.
penna Skrivet av Marie
Hej! Jag undrar vilket smör man ska använda när man bakar dom? Vilket märke på smöret ska det vara?

Läs alla 75 kommentarer