Drömmar

Underbara drömmar som är namnet på dessa klassiska småkakor. Mycket goda spröda små kakor som smälter i munnen.
drömmar, småkakor
Dessa Drömmar är otroligt goda och spröda småkakor som verkligen smälter i munnen.
Timglas Tid: 50 min varav 20 min i ugnen
Portioner ca 50 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (12 g): 63 kalorier

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme tills smöret är rumsvarmt (dela gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt).

    Arbeta ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar genomgående i detta recept.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  2. Tillsätt matolja och hjorthornssalt.

    Kör med elvisp till en jämn slät smet.

    olja och hjorthornssalt tillsatt
    Olja och hjorthornssalt tillsatt.
    en jämn slät smet
    En jämn slät smet.
  3. Tillsätt vetemjölet. (Tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller väga det. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen så packas mjölet och man tar automatiskt för mycket mjöl, då blir det svårt att få ihop degen och kakorna blir inte lika spröda och fina.)

    Kör med elvisp tills smeten består av stora smulor och smeten gärna fastnar i visparna.

    Tryck ihop smeten till en enda klump.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kakdegen klar
    Kakdegen klar.
    kakdegen ihoptryckt
    Kakdegen ihoptryckt.
  4. Dela degen i små bitar (en sats ska bli ca 50 st kakor).

    Rulla varje bit till en boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

    ogräddade drömmar
    Ogräddade drömmar.
  5. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluftsinställning.)

    Låt svalna. Förvara kakorna i plåtburkar med lock eller frys in dem.

    gräddade drömmar
    Gräddade drömmar.

glödlampa Tips:

Eftersom det är hjorthornssalt i dessa kakor så får den ogräddade kakdegen en lite besk bismak. Dessutom så sticker det i näsan när man gräddar dem i ugnen och luktar inte så gott när man öppnar ugnsluckan. Men när kakorna är färdiga så smakar de inte något av den bismaken, de blir riktigt goda, spröda och fina och smälter i munnen!

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Baka kakorna på äkta smör, inte margarin. Det blir både mycket godare och nyttigare.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. I rumstemperatur bör de förvaras i en burk med lock och håller sig då minst en vecka.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer till Drömmar

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Kerstin Holm
Hej!
Ett jättebra recept, tack!
💬 Svar till Eva ✏️ Skrivet av Susanne
Smör är bland det bästa fett man kan äta, naturligt och gott. Det tål höga temperaturer utan att en massa cancerogena ämnen bildas till skillnad från olja. Det finns många källor där man kan läsa om detta. Tyvärr så finns det även äldre forskning som är starkt ifrågasatt där mättat fett pekas ut som boven och denna forskning bygger livsmedelsverket sina felaktiga kostråd på. Trots att det finns annan nyare forskning som visar på motsatsen. Tyvärr uppdaterar sig inte livsmedelsverket, troligen p.g.a. prestige. Annars hade det kanske varit bättre om livsmedelsverket inte tog ställning alls eftersom det finns forskning som visar både det ena och andra. Forskning kring kolesterol är också ifrågasatt. Problemet är att mycket forskning betalas av de som har intressen av resultatet och det finns t.ex. väldigt många kapitalstarka läkemedelsbolag som vill sälja kolesterolsänkande mediciner, det är en miljardindustri och om man sätter sig in lite i hur forskning fungerar så förstår man att forskning kan till viss del styras för att få de resultat man vill ha och de resultat man inte vill ha berättar man inte om. Det är så oerhört komplext och många olika parametrar som beror av varandra, det spelar även roll hur man gör urval m.m. Man skulle behöva ägna ganska mycket tid på att gå igenom de forskningsrapporter som olika kostråd bygger på och bilda sig en egen uppfattning. Tyvärr har man ju oftast inte tid med det. Men googla lite på smör, mättat fett och även kolesterol t.ex. kostdoktorn har ju skrivit en hel del och bilda dig en egen uppfattning. För en sak är säker, allt som forskning kommer fram till är inte sant. Det gäller på alla områden. Därför är det alltid bra att läsa på och bilda sig en egen uppfattning i den mån man hinner och är intresserad givetvis.
✏️ Skrivet av Eva
"Baka kakorna på äkta smör, inte margarin. Det blir både mycket godare och nyttigare." skriver du. Varför är det nyttigare med smör än med margarin? Trodde smör innehöll skadligt kolesterol.
💬 Svar till Emma ✏️ Skrivet av Susanne
Ja då blir det något annat. Tack för tipset!
✏️ Skrivet av Emma
Väldigt goda, tog i lite bakpulver och gjorde det till en tårtliknande kaka, det blev väldigt gott😊