Drömmar

Underbara drömmar som är namnet på dessa klassiska småkakor. Mycket goda spröda små kakor som smälter i munnen.
drömmar, småkakor
Dessa Drömmar är otroligt goda och spröda småkakor som verkligen smälter i munnen.
Timglas Tid: 50 min varav 20 min i ugnen
Portioner ca 50 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (12 g): 62 kalorier

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme tills smöret är rumsvarmt (dela gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt).

    Arbeta ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar genomgående i detta recept.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  2. Tillsätt matolja och hjorthornssalt.

    Kör med elvisp till en jämn slät smet.

    olja och hjorthornssalt tillsatt
    Olja och hjorthornssalt tillsatt.
    en jämn slät smet
    En jämn slät smet.
  3. Tillsätt vetemjölet. (Tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller väga det. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen så packas mjölet och man tar automatiskt för mycket mjöl, då blir det svårt att få ihop degen och kakorna blir inte lika spröda och fina.)

    Kör med elvisp tills smeten består av stora smulor och smeten gärna fastnar i visparna.

    Tryck ihop smeten till en enda klump.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kakdegen klar
    Kakdegen klar.
    kakdegen ihoptryckt
    Kakdegen ihoptryckt.
  4. Dela degen i små bitar (en sats ska bli ca 50 st kakor).

    Rulla varje bit till en boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

    ogräddade drömmar
    Ogräddade drömmar.
  5. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluftsinställning.)

    Låt svalna. Förvara kakorna i plåtburkar med lock eller frys in dem.

    gräddade drömmar
    Gräddade drömmar.

glödlampa Tips:

Eftersom det är hjorthornssalt i dessa kakor så får den ogräddade kakdegen en lite besk bismak. Dessutom så sticker det i näsan när man gräddar dem i ugnen och luktar inte så gott när man öppnar ugnsluckan. Men när kakorna är färdiga så smakar de inte något av den bismaken, de blir riktigt goda, spröda och fina och smälter i munnen!

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Baka kakorna på äkta smör, inte margarin. Det blir både mycket godare och nyttigare.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. I rumstemperatur bör de förvaras i en burk med lock och håller sig då minst en vecka.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer till Drömmar

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Marie Ramm ✏️ Skrivet av Susanne
Om ni tagit rätt mängd mjöl så undrar jag om ni verkligen bearbetat degklumpen ordentligt för det tar ju ett litet tag innan den går ihop så den blir en bra och smidig deg? Man behöver ju köra kanske ett par minuter med elvisp med vispar. Mjölet behöver inte siktas, det tillför inget. Nu vet jag inte om ni använder ballongvisp efter att ni tillsatt mjölet om det ens går? Jag använder vanliga vispar på min elvisp. Så jag rekommenderar vanliga vispar så det blir blandat ordentligt, snabbt och enkelt.
✏️ Skrivet av Marie Ramm
Hej Susanne!

Tack för återkoppling ; )

Första gången gick det lite snabbt, men andra gången var det definitivt rumsvarmt smör, elvisp med ballongvisp som stod på länge och blandade sammand smör och socker, samt mjöl som var uppmätt på våg, 240 gram om jag inte minns fel, och som siktades i genom sil.

Vi gör ett försök genom att tillsätta mer olja och strösocker.

Vänliga hälsningar
Marie
💬 Svar till Marie Ramm ✏️ Skrivet av Susanne
Först är det viktigt att smöret är rumsvarmt och blandas ordentligt med strösockret. Sedan det kanske allra vanligaste felet som jag tror mest på i det här fallet är att ni tagit för mycket mjöl. Då blir det exakt som du beskriver. Det är viktigt att man antingen väger mjölet eller häller upp det. Om man gräver med decilitermått i mjölpåsen så packas mjölet och det blir alldeles för mycket. Men du kan rädda upp den smeten du har genom att blanda i lite mer olja och lite mer strösocker också så att degen blir lagom kladdig så det går att rulla enkelt utan att det faller isär. Sedan blir det kanske inte perfekt resultat eftersom inte proportionerna blir exakt rätt men du borde kunna få ätbara kakor i alla fall. Sedan när du provar nästa gång tar du rätt mängd mjöl genom att mäta det upp det som jag beskrev ovan så kommer det bli perfekt och ni får äntligen njuta av de här kakorna som är så himla goda och spröda. Lycka till!
✏️ Skrivet av Marie Ramm
Hej igen, Susanne!

Det var som att degen blev alldeles för torr, vilket gjorde att kakorna föll isär väldigt lätt. De gick knappt att ens rulla ihop till en liten boll för att trycka ut. Några idéer? Jag har en sats som står i kylen, men som inte blev bra. Det känns som att degen behöver vatten, men jag ser inget sådant i ditt recept.

Tack!
💬 Svar till Marie Ramm ✏️ Skrivet av Susanne
Hej, det är alltid trist när det misslyckas och det bästa är då att felsöka. Det här receptet är väl beprövat både av mig men också av många andra vilket du ser om du läser kommentarerna så jag kan lova dig att det stämmer. Lite mer socker gör ingen större skillnad. Beskriv gärna vad som gick fel istället så kan jag hjälpa er att felsöka vidare.