| Småkakor |

Drömmar

Underbara drömmar som är namnet på dessa klassiska småkakor. Mycket goda spröda små kakor som smälter i munnen.
drömmar, småkakor
Tid: 50 min varav 20 min i ugnen
ca 50 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme tills smöret är rumsvarmt (dela gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt).

    Arbeta ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar genomgående i detta recept.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  2. Tillsätt matolja och hjorthornssalt.

    Kör med elvisp till en jämn slät smet.

    olja och hjorthornssalt tillsatt
    Olja och hjorthornssalt tillsatt.
    en jämn slät smet
    En jämn slät smet.
  3. Tillsätt vetemjölet. (Tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller väga det. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen så packas mjölet och man tar automatiskt för mycket mjöl, då blir det svårt att få ihop degen och kakorna blir inte lika spröda och fina.)

    Kör med elvisp tills smeten består av stora smulor och smeten gärna fastnar i visparna.

    Tryck ihop smeten till en enda klump.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kakdegen klar
    Kakdegen klar.
    kakdegen ihoptryckt
    Kakdegen ihoptryckt.
  4. Dela degen i små bitar (en sats ska bli ca 50 st kakor).

    Rulla varje bit till en boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

    ogräddade drömmar
    Ogräddade drömmar.
  5. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluftsinställning.)

    Låt svalna. Förvara kakorna i plåtburkar med lock eller frys in dem.

    gräddade drömmar
    Gräddade drömmar.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (12 g): 62 kalorier

Tips & tricks

Eftersom det är hjorthornssalt i dessa kakor så får den ogräddade kakdegen en lite besk bismak. Dessutom så sticker det i näsan när man gräddar dem i ugnen och luktar inte så gott när man öppnar ugnsluckan. Men när kakorna är färdiga så smakar de inte något av den bismaken, de blir riktigt goda, spröda och fina och smälter i munnen!

Tips för att undvika tillsatser

Baka kakorna på äkta smör, inte margarin. Det blir både mycket godare och nyttigare.

Hållbarhet och förvaring

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. I rumstemperatur bör de förvaras i en burk med lock och håller sig då minst en vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Malin
Blev så goda o fina. Bästa receptet 😍
Svar till Jennie Blomgren Skrivet av Susanne
Vad bra! Jo det låter rätt! Matolja består till stor del av solrosolja så det är ungefär samma sak.
Skrivet av Jennie Blomgren
De blev supergoda, dock något sprödare och smuligare än de man köper i affären. Men absolut inte torra i smaken! Men det kanske är rätt? Detta är första gången jag gör drömmar. Jag använde solrosolja istället för matolja, vet inte om det har någon betydelse?
Svar till Pär Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! :)
Skrivet av Pär
Riktigt goda vaniljdrömmar 👍😃

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest