Chokladcigarrer

Chokladcigarrer är klassiska goda nötkakor utbakade i längder där ena änden doppas i choklad. Nötter och choklad är en god smakkombination.
chokladcigarrer
Chokladcigarrer är goda nötkakor med ena änden doppad i choklad.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 70 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka : 53 kcal

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Baka chokladcigarrer så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund tills smöret blivit mjukt. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
    smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  2. Hacka, mixa eller mal nötterna fint. Använd gärna en matberedare eller mixer.

    hasselnötter i matberedare
    Hasselnötter i matberedare.
    mixade hasselnötter
    Mixade hasselnötter.
  3. Tillsätt nötterna, vetemjölet och mjölken till smör- och sockersmeten. Rör ihop till en jämn kakdeg (fortsätt gärna använda elvisp med vispar).

    (Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp i litermått. Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket. Tar man för mycket mjöl blir kakdegen svår att få ihop. Om kakdegen inte går ihop kan man tillsätta mer smör och/eller mjölk.)

    tillsätt nötter, vetemjöl, mjölk
    Tillsätt nötter, vetemjöl, mjölk.
    en jämn kakdeg
    En jämn kakdeg.
  4. Rulla ut degen till knappt fingertjocka längder. Skär alla längderna på samma gång i 5 cm långa bitar.

    Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. (Om man vill kan man först rulla varje bit ett varv på bakbordet eller plåten så de får en jämnare form.)

    fingertjocka längder
    Fingertjocka längder.
    skär ca 5 cm breda
    Skär ca 5 cm breda.
    kakdeg i bitar på plåt
    Kakdeg i bitar på plåt.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills de fått lite färg.

    Låt kakorna svalna helt.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
    färdiggräddade chokladcigarrer
    Färdiggräddade chokladcigarrer.
  6. Smält chokladen i vattenbad eller mikron, smält helst i en skål med liten diameter.

    (När drygt hälften av chokladen smält så behöver man inte värma mera, rör lite då och då så smälter resten av befintlig värme. Om du värmer på i mikro så måste du vara extra försiktig så du inte kör på för hög effekt för länge, gör du det kan chokladen bli kornig.)

    smälter choklad i vattenbad
    Smälter choklad i vattenbad.
    smält choklad i skål med liten diameter
    Smält choklad i skål med liten diameter.
  7. Doppa ena änden av kakorna i choklad. Skrapa gärna bort överflödig choklad på undersidan.

    Lägg chokladcigarrerna på bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur eller kylskåp.

    Lägg kakorna i en burk med lock med bakplåtspapper mellan lagren. Går bra att frysa.

    doppa ena änden i choklad
    Doppa ena änden i choklad.
    lägg på bakplåtspapper
    Lägg på bakplåtspapper.
    Chokladen har stelnat. Chokladcigarrerna är klara.
    Chokladen har stelnat. Chokladcigarrerna är klara.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladcigarrerna går utmärkt att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Chokladcigarrer

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
💬 Svar till Anonym ✏️ Skrivet av Susanne
Nötter är en viktig ingrediens i dessa kakor. Ta gärna någon annan sorts nötter eller mandel istället. Annars är min rekommendation att göra något annat recept på kakor utan nötter. Man kan doppa de flesta sorters kakor i choklad. ;)
✏️ Skrivet av Anonym
Hej! Är allergisk mot hasselnötter, så kan man hoppa över dem?
💬 Svar till Therese ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror de håller sig minst en månad i kylen, förmodligen betydligt längre. I rumstemperatur håller de sig nog minst 3 veckor men det chokaden kan kladda beroende på hur varmt man har inne. Jag tror de håller sig bäst i kylen, förutom frysen då.
✏️ Skrivet av Therese
Hej!


Jag undrar hur länge dessa kakor klarar sig utan att frysas?? Ska jag förvara dom i kylen?
💬 Svar till Klara ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Har fixat till det! :)
✏️ Skrivet av Klara
Ett tips: du har skrivit "2 dl ca 125 g (ca 125 g) hasselnötkärnor". Bra recept för övrigt!
✏️ Skrivet av Safa
Tack för tipsen. :)
✏️ Skrivet av Susanne

Svar till Safa: Smälta choklad i vattenbad: Ta lite vatten (ca en fjärdedel av kastrullens volym) i en kastrull, låt detta koka upp och sänk sedan värmen så att det slutar koka men fortfarande är varmt. Ta en bunke i rostfritt stål som har större diameter upptill än kastrullen och lägg den i kastrullen. I bunken lägger du chokladen. Eftersom bunken leder värme bra så smälter chokladen. Rör gärna om lite så går det fortare.

I mikro: Dela chokladen i lite mindre bitar och lägg i en skål som tål mikro. Kör på högsta effekt ca 1 minut. Ta ut och rör om lite. Kör sedan på högsta effekt kanske 30 sek och rör om igen. Upprepa. När du märker att det börjar bli smält så kan du köra lite kortare i mikron och när det bara är lite kvar på slutet så kan du ta ut den för det sista smälter av värmen från den redan smälta chokladen. Total tid i mikron brukar bli 2-3 minuter. OBS: Använd grytvantar eller grytlappar när du tar ut skålen för den brukar bli riktigt varm.

✏️ Skrivet av Safa
hej.
jag undrar hur man smälter choklad i vattenbad? HUR många minuter har man chokladen annars i mikron?

Se även dessa recept

| Småkakor |