| Småkakor |

Chokladcigarrer

Chokladcigarrer är klassiska goda nötkakor utbakade i längder där ena änden doppas i choklad. Nötter och choklad är en god smakkombination.
chokladcigarrer
Chokladcigarrer är goda nötkakor med ena änden doppad i choklad.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 70 st

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund tills smöret blivit mjukt. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

  2. Hacka, mixa eller mal nötterna fint. Använd gärna en matberedare eller mixer.

  3. Tillsätt nötterna, vetemjölet och mjölken till smör- och sockersmeten. Rör ihop till en jämn kakdeg (fortsätt gärna använda elvisp med vispar).

    (Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp i litermått. Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket. Tar man för mycket mjöl blir kakdegen svår att få ihop. Om kakdegen inte går ihop kan man tillsätta mer smör och/eller mjölk.)

  4. Rulla ut degen till knappt fingertjocka längder. Skär alla längderna på samma gång i 5 cm långa bitar.

    Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. (Om man vill kan man först rulla varje bit ett varv på bakbordet eller plåten så de får en jämnare form.)

  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills de fått lite färg.

    Låt kakorna svalna helt.

  6. Smält chokladen i vattenbad eller mikron, smält helst i en skål med liten diameter.

    (När drygt hälften av chokladen smält så behöver man inte värma mera, rör lite då och då så smälter resten av befintlig värme. Om du värmer på i mikro så måste du vara extra försiktig så du inte kör på för hög effekt för länge, gör du det kan chokladen bli kornig.)

  7. Doppa ena änden av kakorna i choklad. Skrapa gärna bort överflödig choklad på undersidan.

    Lägg chokladcigarrerna på bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur eller kylskåp.

    Lägg kakorna i en burk med lock med bakplåtspapper mellan lagren. Går bra att frysa.

Beskrivande bilder

smör och strösocker
1.1. Smör och strösocker.
smör och strösocker blandat
1.2. Smör och strösocker blandat.
hasselnötter i matberedare
2.1. Hasselnötter i matberedare.
mixade hasselnötter
2.2. Mixade hasselnötter.
tillsätt nötter, vetemjöl, mjölk
3.1. Tillsätt nötter, vetemjöl, mjölk.
en jämn kakdeg
3.2. En jämn kakdeg.
fingertjocka längder
4.1. Fingertjocka längder.
skär ca 5 cm breda
4.2. Skär ca 5 cm breda.
kakdeg i bitar på plåt
4.3. Kakdeg i bitar på plåt.
grädda i ugnen
5.1. Grädda i ugnen.
färdiggräddade chokladcigarrer
5.2. Färdiggräddade chokladcigarrer.
smälter choklad i vattenbad
6.1. Smälter choklad i vattenbad.
smält choklad i skål med liten diameter
6.2. Smält choklad i skål med liten diameter.
doppa ena änden i choklad
7.1. Doppa ena änden i choklad.
lägg på bakplåtspapper
7.2. Lägg på bakplåtspapper.
Chokladen har stelnat. Chokladcigarrerna är klara.
7.3. Chokladen har stelnat. Chokladcigarrerna är klara.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladcigarrerna går utmärkt att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
 svar  Svar till  Anonym    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nötter är en viktig ingrediens i dessa kakor. Ta gärna någon annan sorts nötter eller mandel istället. Annars är min rekommendation att göra något annat recept på kakor utan nötter. Man kan doppa de flesta sorters kakor i choklad. ;)
   kommentar  Skrivet av  Anonym  
Hej! Är allergisk mot hasselnötter, så kan man hoppa över dem?
 svar  Svar till  Therese    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror de håller sig minst en månad i kylen, förmodligen betydligt längre. I rumstemperatur håller de sig nog minst 3 veckor men det chokaden kan kladda beroende på hur varmt man har inne. Jag tror de håller sig bäst i kylen, förutom frysen då.
   kommentar  Skrivet av  Therese  
Hej!


Jag undrar hur länge dessa kakor klarar sig utan att frysas?? Ska jag förvara dom i kylen?

Skriv och läs alla 30 kommentarer