Recepten.se – Recept> Huvudrätter> Laxfilé med romsås

Laxfilé med romsås

Mycket gott och enkelt recept med laxfilé och romsås som går snabbt att göra. En favorit. Går bra med både fryst eller färsk lax.
Laxfilé med romsås
Laxfilé med romsås, kokt potatis och sallad. Gott och enkelt! Passar både till vardag och fest!
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Romsås:

Tillbehör:

Utrustning:

  • 1 st ugnsform ca 20x20 cm eller större så att laxen får plats

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

    Om man har en färsk laxfilé i bit kan man om man vill skära den i portionsbitar à 125-150 g (det tar annars lite längre tid i ugnen).

    Lägg laxfilébitarna i en ugnsform. Salta.

    laxfilé skuren i portionsbitar
    Laxfilé skuren i portionsbitar.
    laxfilébitar i ugnsform med salt
    Laxfilébitar i ugnsform med salt.
  2. Ställ in laxen i mitten av ugnen i 175°C ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.

    (Om du använder en laxfilé i bit, d.v.s. ej skuren i portionsbitar, så tar det ca 5-10 min extra i ugnen.)

    Koka under tiden potatisen, gör romsåsen och gör sallad.

    laxfilé steks i ugnen
    Laxfilé steks i ugnen.
  3. Gör romsåsen: Blanda crème fraiche, majonnäs, salt och röd kaviar i en skål. Smaka av och servera med den färdiga laxen.

    ingredienserna till romsåsen
    Ingredienserna till romsåsen.
    den färdiga romsåsen
    Den färdiga romsåsen.
    den färdiga laxen
    Den färdiga laxen.

Information och tips

GI Tips

Ät bara lite potatis och ta mera grönsaker.

LCHF Tips

Uteslut potatisen och servera med mera grönsaker istället t.ex. kokt broccoli och/eller blomkål.

Tips för att undvika tillsatser

Se upp med stenbitsrommen som innehåller ganska mycket tillsatser. Se även upp med köpt majonnäs. Det är annars enkelt att göra sin egen majonnäs.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av Laxälskare
För mycket salt till såsen trots att jag gillar salt. Tur att man har varit med förr för tiden till laxbitarna stämmer inte /kram
Skrivet av Pandan
Ok, då förstår jag! Jag trodde det som stod i receptet endast gällde upptinade laxbitar. Tackar så mycket för svaret!
Svar till Pandan Skrivet av Susanne
Det beror på ugnstemperatur, men 175°C i ca 20 minuter brukar bli bra vilket är det som står i detta recept.
Skrivet av Pandan
Hej! Hur lång tid bör en portionsbit fryst laxfilé vara i ugnen?
Svar till Pontus Skrivet av Susanne
Jag tar bort skinnet när laxen är klar. Då lossnar det lätt.
Skrivet av Pontus
Hej när du lagar hel laxfilé i ugn tar du bort skinnet på
laxen innan du ugnssteker eller sen när laxen klar.
Hälsn Pontus gillar din sida
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder.
Svar till Hatti Skrivet av Susanne
Det är majonnäs, en hemgjord som jag gjort med en olja som gav gulare färg, men det beror också på fotot som är fotat under lysrör som ger konstiga färger. Det kommer nya och mycket bättre bilder på det här receptet så småningom!
Skrivet av Hatti
Vad är det gula i bild 4?🙂
Svar till Emma Skrivet av Susanne
Ja det går bra att göra såsen flera timmar innan, du kan till och med göra den dagen innan, förvara den i kylen. Rör om lite före servering.
Skrivet av Emma
Hej! Jag undrar ifall man kan göra såsen några timmar i förväg och ha den stående i kylen innan servering? Eller borde man göra såsen precis innan servering?
Svar till Magnus Skrivet av Susanne
Ja det blir ju inte riktigt samma fylliga smak på såsen eftersom crème fraiche är fetare och majonnäs ger en viss smak men förhoppningsvis blir det gott ändå.
Skrivet av Magnus
Steka i ugn eller inte är frågan. Jag gillar när det blir lite stekyta på laxen. När det gäller såsen kan man byta majonnäs och creme fraiche mot gräddfil?
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Ja det stämmer. Matlagningsgrädde är en fullkomligt onödig produkt. Du kan blanda precis som du vill. Du kan blanda med mjölk eller vatten. Tar du t.ex. 1 dl vispgrädde (40%) och 1 dl vatten och blandar så får du 2 dl grädde med 20% fett. Sedan behöver man å andra sidan inte vara rädd för att äta fett heller. Vill man tänka på vikten så är det snarare kolhydratintaget man bör se över.
Skrivet av Linda
jag läste på mat och baktips,kan man verkligen köpa visgrädde vanlig och exempel när man vill göra potatisgratäng blana vispgrädde med mjölk så blir det som matlaggningsgrädde och inte så fett eller? har man lika delar eller?för det är sant lite dyrt att köpa bägge sorterna.
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Ja det är lättare att få laxen saftig och god i ugnen. Anledningen till att laxen blir torr är om den tillagas för länge och i en stekpanna blir det ju nästan alltid så eftersom du har en stekyta där som värmen fördelar sig ifrån. Vill du ändå steka i stekpanna så skulle det bli bättre om du använde lock på stekpannan och stekte på svag värme under längre tid så att värmen fördelar sig mera jämnt. Sedan gäller det oavsett stekpanna eller ugn att man inte låter den stå för länge. Precis när köttet börjar ramla isär är det klart. Sedan är ett annat tips att köpa färsk laxfilé som brukar vara både godare och saftigare och faktiskt till och med inte ens dyrare alltid. Det kan förstås variera. Jämför kilopris så får du se. Lycka till!
Skrivet av Linda
Hej!
en fråga jag brukar steka laxen alltså såna portion bitar man köper 4 stycken jag brukar steka dem i stekpanna är det därför dom blir så torra är det nån skilnad på att laga dem i ugnen istället?
Svar till Milla Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Skrivet av Milla
Man kan också blanda i några droppar chili av nå slag de framhäver smakerna. Tack för att du skriver recept som till å med jag kan laga
Svar till Eve Skrivet av Susanne

Ja du har missat något! ;)

Man kan baka potatis i mikro och det tar ca 10 min. Prova receptet så får du se! Men tänk på att använda en tallrik som verkligen tål värme för det blir riktigt varmt!

Skrivet av Eve
Hur kan potatisen tillagas i micron på 10 min? :S Har jag missat ngt?
Skrivet av Cecilia
Vill bara tipsa om att såsen är även gudomligt god med bara cremé fraische och röd stenbitsrom.

Får man över är det bara att blanda med pasta nästa dag så har man en mättande lunch!
Skrivet av Julia
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
Skrivet av nina
Såsen är gudomlig till all fisk
Skrivet av nettis
ser så gott ut mmmm
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl