Laxfilé med romsås

Mycket gott och enkelt recept med laxfilé och romsås som går snabbt att göra. En favorit. Går bra med både fryst eller färsk lax.
Laxfilé med romsås
Laxfilé med romsås, kokt potatis och sallad. Gott och enkelt! Passar både till vardag och fest!
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Romsås:

Tillbehör:

Utrustning du behöver:

  • 1 st ugnsform ca 20x20 cm eller större så att laxen får plats

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

    Om man har en färsk laxfilé i bit kan man om man vill skära den i portionsbitar à 125-150 g (det tar annars lite längre tid i ugnen).

    Lägg laxfilébitarna i en ugnsform. Salta.

    laxfilé skuren i portionsbitar
    Laxfilé skuren i portionsbitar.
    laxfilébitar i ugnsform med salt
    Laxfilébitar i ugnsform med salt.
  2. Ställ in laxen i mitten av ugnen i 175°C ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.

    (Om du använder en laxfilé i bit, d.v.s. ej skuren i portionsbitar, så tar det ca 5-10 min extra i ugnen.)

    Koka under tiden potatisen, gör romsåsen och gör sallad.

    laxfilé steks i ugnen
    Laxfilé steks i ugnen.
  3. Gör romsåsen: Blanda crème fraiche, majonnäs, salt och röd kaviar i en skål. Smaka av och servera med den färdiga laxen.

    ingredienserna till romsåsen
    Ingredienserna till romsåsen.
    den färdiga romsåsen
    Den färdiga romsåsen.
    den färdiga laxen
    Den färdiga laxen.

GI GI Tips:

Ät bara lite potatis och ta mera grönsaker.

LCHF LCHF Tips:

Uteslut potatisen och servera med mera grönsaker istället t.ex. kokt broccoli och/eller blomkål.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Se upp med stenbitsrommen som innehåller ganska mycket tillsatser. Se även upp med köpt majonnäs. Det är annars enkelt att göra sin egen majonnäs.

Kommentarer till Laxfilé med romsås

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder.
besökare Svar till Hatti penna Skrivet av Susanne
Det är majonnäs, en hemgjord som jag gjort med en olja som gav gulare färg, men det beror också på fotot som är fotat under lysrör som ger konstiga färger. Det kommer nya och mycket bättre bilder på det här receptet så småningom!
penna Skrivet av Hatti
Vad är det gula i bild 4?🙂
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Ja det går bra att göra såsen flera timmar innan, du kan till och med göra den dagen innan, förvara den i kylen. Rör om lite före servering.
penna Skrivet av Emma
Hej! Jag undrar ifall man kan göra såsen några timmar i förväg och ha den stående i kylen innan servering? Eller borde man göra såsen precis innan servering?
besökare Svar till Magnus penna Skrivet av Susanne
Ja det blir ju inte riktigt samma fylliga smak på såsen eftersom crème fraiche är fetare och majonnäs ger en viss smak men förhoppningsvis blir det gott ändå.
penna Skrivet av Magnus
Steka i ugn eller inte är frågan. Jag gillar när det blir lite stekyta på laxen. När det gäller såsen kan man byta majonnäs och creme fraiche mot gräddfil?
besökare Svar till Linda penna Skrivet av Susanne
Ja det stämmer. Matlagningsgrädde är en fullkomligt onödig produkt. Du kan blanda precis som du vill. Du kan blanda med mjölk eller vatten. Tar du t.ex. 1 dl vispgrädde (40%) och 1 dl vatten och blandar så får du 2 dl grädde med 20% fett. Sedan behöver man å andra sidan inte vara rädd för att äta fett heller. Vill man tänka på vikten så är det snarare kolhydratintaget man bör se över.
penna Skrivet av Linda
jag läste på mat och baktips,kan man verkligen köpa visgrädde vanlig och exempel när man vill göra potatisgratäng blana vispgrädde med mjölk så blir det som matlaggningsgrädde och inte så fett eller? har man lika delar eller?för det är sant lite dyrt att köpa bägge sorterna.
besökare Svar till Linda penna Skrivet av Susanne
Ja det är lättare att få laxen saftig och god i ugnen. Anledningen till att laxen blir torr är om den tillagas för länge och i en stekpanna blir det ju nästan alltid så eftersom du har en stekyta där som värmen fördelar sig ifrån. Vill du ändå steka i stekpanna så skulle det bli bättre om du använde lock på stekpannan och stekte på svag värme under längre tid så att värmen fördelar sig mera jämnt. Sedan gäller det oavsett stekpanna eller ugn att man inte låter den stå för länge. Precis när köttet börjar ramla isär är det klart. Sedan är ett annat tips att köpa färsk laxfilé som brukar vara både godare och saftigare och faktiskt till och med inte ens dyrare alltid. Det kan förstås variera. Jämför kilopris så får du se. Lycka till!

Läs alla 33 kommentarer

Se även dessa recept

| Fisk och skaldjur | Huvudrätter | Påsk - påskmat och påskgodis |