Laxfilé med romsås

Mycket gott och enkelt recept med laxfilé och romsås som går snabbt att göra. En favorit. Går bra med både fryst eller färsk lax.
Laxfilé med romsås
Laxfilé med romsås, kokt potatis och sallad. Gott och enkelt! Passar både till vardag och fest!
Tid: 30 minuter
4 portioner

Ingredienser:

Romsås:

Tillbehör:

Utrustning:

  • 1 st ugnsform ca 20x20 cm eller större så att laxen får plats

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

    Om man har en färsk laxfilé i bit kan man om man vill skära den i portionsbitar à 125-150 g (det tar annars lite längre tid i ugnen).

    Lägg laxfilébitarna i en ugnsform. Salta.

    laxfilé skuren i portionsbitar
    Laxfilé skuren i portionsbitar.
    laxfilébitar i ugnsform med salt
    Laxfilébitar i ugnsform med salt.
  2. Ställ in laxen i mitten av ugnen i 175°C ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.

    (Om du använder en laxfilé i bit, d.v.s. ej skuren i portionsbitar, så tar det ca 5-10 min extra i ugnen.)

    Koka under tiden potatisen, gör romsåsen och gör sallad.

    laxfilé steks i ugnen
    Laxfilé steks i ugnen.
  3. Gör romsåsen: Blanda crème fraiche, majonnäs, salt och röd kaviar i en skål. Smaka av och servera med den färdiga laxen.

    ingredienserna till romsåsen
    Ingredienserna till romsåsen.
    den färdiga romsåsen
    Den färdiga romsåsen.
    den färdiga laxen
    Den färdiga laxen.

GI Tips

Ät bara lite potatis och ta mera grönsaker.

LCHF Tips

Uteslut potatisen och servera med mera grönsaker istället t.ex. kokt broccoli och/eller blomkål.

Tips för att undvika tillsatser

Se upp med stenbitsrommen som innehåller ganska mycket tillsatser. Se även upp med köpt majonnäs. Det är annars enkelt att göra sin egen majonnäs.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Laxälskare
För mycket salt till såsen trots att jag gillar salt. Tur att man har varit med förr för tiden till laxbitarna stämmer inte /kram
Skrivet av Pandan
Ok, då förstår jag! Jag trodde det som stod i receptet endast gällde upptinade laxbitar. Tackar så mycket för svaret!
Svar till Pandan Skrivet av Susanne
Det beror på ugnstemperatur, men 175°C i ca 20 minuter brukar bli bra vilket är det som står i detta recept.
Skrivet av Pandan
Hej! Hur lång tid bör en portionsbit fryst laxfilé vara i ugnen?
Svar till Pontus Skrivet av Susanne
Jag tar bort skinnet när laxen är klar. Då lossnar det lätt.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest