Ricottapaj

Mycket god, vacker och lyxig förrätt som går bra att förbereda. Ricottaost har en len och gräddig smak. Servera gärna med gravad lax! Supergott!
ricottapaj
Ricottapaj är en lyxig paj till förrätt. Servera gärna med gravad eller kallrökt lax eller lufttorkad skinka.
Timglas Tid: 1 timme + minst 3-4 timmar i kylskåp
Portioner 8-10 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Garnering:

Servering:

Utrustning:

Ugn:

  • Pajdegen: 225 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Sätt ugnen på 225°C.

    Mät upp vetemjöl, ströbröd, smör och vatten i en matberedare.

  2. Mixa ihop till en pajdeg med matberedaren.

  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter.

  4. Grädda pajdegen mitt i ugnen i ca 8 min.

    Ta ut pajdegen och låt kallna under bakhandduk.

  5. Fyllning:

  6. Lägg gelatinbladen i blöt i en djup tallrik med vatten.

  7. Plocka av nästan alla blad på basilikan och skölj dem. Spara några fina blad till garnering.

  8. Riv parmesanosten på ett rivjärn.

  9. Värm 1 dl av grädden och ta bort kastrullen från plattan när det börjar sjuda.

    Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem så att de smälter.

    (OBS! Det är viktigt att du tagit bort kastrullen från plattan när du vispar ner gelatinbladen annars kan det skära sig!)

    Låt sedan stå och svalna av tills det blir ljummet. Rör gärna då och då. Gör under tiden nästa steg.

  10. Häll resten av grädden, ricotta, basilikabladen och den rivna parmesanosten i en matberedare.

    Häll på olja och pressa över vitlöksklyftorna.

    Tillsätt chilipeppar och salt.

  11. Mixa till en jämn smet.

  12. Tillsätt grädden med de smälta gelatinbladen som nu svalnat och är lite ljummen.

    Mixa till en jämn smet.

  13. Häll fyllningen ovanpå pajbottnen. Bred ut den om det behövs så den fördelar sig jämnt.

    Låt sedan stå kallt i kylskåp i minst 3-4 timmar eller längre tid, gärna över natten till nästa dag.

  14. Garnering:

  15. Rosta pinjenötterna genom att hetta upp en stekpanna och "steka" nötterna (som de är, ingen olja) tills de fått lite färg och det doftar gott i köket.

  16. Skölj, torka av och skär körsbärstomaterna i halvor.

    Skölj de sparade basilikabladen och låt rinna av.

    Ta fram ricottapajen och garnera den med tomater, basilikablad och pinjenötter.

    Servera direkt eller förvara i kylskåp fram till servering som bör ske inom en timme.

  17. Servering:

  18. Servera ricottapajen med gravad eller kallrökt lax eller lufttorkad skinka.

planera Planeringstips:

Gör pajen dagen innan servering. Gör garneringen någon timme före servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn men garneringen kan se lite vissen ut.

Se även dessa recept

| Buffé | Förrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Jolene
Gjorde den här på nyårsafton. Alla gäster tyckte om den. Tack!
💬 Svar till Stina ✏️ Skrivet av Stina igen
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
✏️ Skrivet av Stina
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
✏️ Skrivet av Stina
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.

Visa alla kommentarer