| Buffé | Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Pestopaj

Mycket god pestopaj som är en vegetarisk paj med ugnsrostade grönsaker och pesto. Enkelt recept som passar bra till fredagsmys eller fest, gärna på buffébordet.
pestopaj
God pestopaj med pajdegsskal fyllt med ugnsrostade grönsaker - paprika, zucchini och lök - i en god pestoblandning.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 ½ timme, varav 40 minuters jobb
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Vintips:

Ernst Kirchsteigers (nr 79635)

Gör så här:

  1. Mät upp smör, vetemjöl och vatten i en bunke. Skär gärna smöret i mindre bitar och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

  2. Arbeta ihop allt till en deg för hand eller med maskin.

    Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.

    Ställ in pajskalet i kylskåp ca 20-30 minuter (eller mer).

  3. Skär paprikan i bitar, löken i tunna skivor och zucchinin i skivor. Lägg allt i en ugnsform.

  4. Ringla över olivolja. Strö över salt och svartpeppar.

  5. Stek grönsakerna i mitten av ugnen i 15-20 min i 250°C.

  6. Sänk värmen i ugnen till 200°C och förgrädda pajskalet i ca 10 min i mitten av ugnen.

  7. Mätt upp ägg, mjölk och pesto i en bunke.

    Vispa till en jämn smet.

  8. Lägg de ugnsstekta grönsakerna i det färdiggräddade pajskalet och häll över ägg- och pestosmeten.

  9. Grädda pestopajen mitt i ugnen i 200°C i ca 40 min.

    Servera, ät och njut!

Beskrivande bilder

smör, vetemjöl och vatten
1. Smör, vetemjöl och vatten.
pajdegen
2.1. Pajdegen.
pajskalet
2.2. Pajskalet.
paprika, röd lök, zucchini i ugnsform
3. Paprika, röd lök, zucchini i ugnsform.
grönsakerna med olivolja, salt, svartpeppar
4. Grönsakerna med olivolja, salt, svartpeppar.
grönsaker i ugnen
5.1. Grönsaker i ugnen.
ugnsstekta grönsaker
5.2. Ugnsstekta grönsaker.
pajskalet förgräddas
6.1. Pajskalet förgräddas.
förgräddat pajskal
6.2. Förgräddat pajskal.
ägg, mjölk och pesto
7.1. Ägg, mjölk och pesto.
ägg, mjölk, pesto vispat
7.2. Ägg, mjölk, pesto vispat.
grönsaker i pajskal
8.1. Grönsakerna i pajskalet.
pajskal med grönsaker och pestosmet
8.2. Pajskal med grönsaker och pestosmet.
pestopajen i ugnen
9.1. Pestopajen i ugnen.
färdiggräddad pestopaj
9.2. Färdiggräddad pestopaj.
en bit pestopaj
9.3. En bit pestopaj serverad.

GI GI Tips:

Använd dinkelmjöl eller fullkornsvetemjöl istället för vetemjöl. Man kan även byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven pestopaj i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det borde man kunna göra. Skriv gärna hur det blev om du provar!
   kommentar  Skrivet av  Emma  
Hej! Kan man skippa zucchinin och kanske istället ha i broccoli? :)
   kommentar  Skrivet av  Matilda  
Gjorde denna paj (och västerbottenpajen) som tillbehör på min kräftskiva och det passade perfekt, mycket god till kräftorna;)
 svar  Svar till  Mikaela    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja du kan nog ta bort pajdegen helt om du vill. Smörj formen bara och lägg i fyllningen. Jag har inte testat själv men det borde gå.
   kommentar  Skrivet av  Mikaela  
asså jag undrar om man kan byta ut pajdegen mot något annant?
 svar  Svar till  Mikaela    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag förstår nog inte riktigt din fråga. Menar du hur man gör pestopaj utan pajdeg? Eller vill du byta ut någon ingrediens i pajdegen?
   kommentar  Skrivet av  Mikaela  
kan man inta ta något annant för paj bröd eller nu vad det är
   kommentar  Skrivet av  hehe  
den ser jätte god ut vill göra den men jag är bara 12 år ska säga till min mamma

jaag e kär i den
 svar  Svar till  Veronica    kommentar  Skrivet av  Susanne  

Det går jättebra att göra alla möjliga degar med elvisp. Pajdeg går att göra både med vispar eller degkrokar på elvispen. Kakdeg brukar jag alltid göra med vispar. Däremot matbröd använder jag alltid degkrokar.

Ja degen fastnar alltid först men om man kör på ett tag så lossnar den. Man kan alltid köra ett tag i luften eller mot kanten av bunken om det inte lossnar. Sedan när det väl lossnar kör man vidare och sedan fastnar det inte igen för när degen är jämn och fin så fastnar den inte i visparna.

Visst kan man göra pajdeg med händerna men det tar längre tid och är jobbigare! Jag försöker alltid minska arbetsmängden och effektiva arbetstiden så mycket som möjligt i alla recept och därför brukar jag ofta rekommendera elvisp. Men självklart gör man som man vill! ;)

 svar  Svar till  Julia    kommentar  Skrivet av  Veronica  
Hej!
jag har då aldrig hört talas om att man ska göra pajdeg med VISP? Låter som en ganska dum idé då degen bara kommer att fastna i vispen? Självklart ska man använda händerna! :D

Skriv och läs alla 24 kommentarer