Pestopaj

Mycket god pestopaj som är en vegetarisk paj med ugnsrostade grönsaker och pesto. Enkelt recept som passar bra till fredagsmys eller fest, gärna på buffébordet.
pestopaj
God pestopaj med pajdegsskal fyllt med ugnsrostade grönsaker - paprika, zucchini och lök - i en god pestoblandning.
Timglas Tid: 1 ½ timme, varav 40 minuters jobb
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Tillaga pestopaj så här:

  1. Mät upp smör, vetemjöl och vatten i en bunke. Skär gärna smöret i mindre bitar och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    smör, vetemjöl och vatten
    Smör, vetemjöl och vatten.
  2. Arbeta ihop allt till en deg för hand eller med maskin.

    Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.

    Ställ in pajskalet i kylskåp ca 20-30 minuter (eller mer).

    pajdegen
    Pajdegen.
    pajskalet
    Pajskalet.
  3. Skär paprikan i bitar, löken i tunna skivor och zucchinin i skivor. Lägg allt i en ugnsform.

    paprika, röd lök, zucchini i ugnsform
    Paprika, röd lök, zucchini i ugnsform.
  4. Ringla över olivolja. Strö över salt och svartpeppar.

    grönsakerna med olivolja, salt, svartpeppar
    Grönsakerna med olivolja, salt, svartpeppar.
  5. Stek grönsakerna i mitten av ugnen i 15-20 min i 250°C.

    grönsaker i ugnen
    Grönsaker i ugnen.
    ugnsstekta grönsaker
    Ugnsstekta grönsaker.
  6. Sänk värmen i ugnen till 200°C och förgrädda pajskalet i ca 10 min i mitten av ugnen.

    pajskalet förgräddas
    Pajskalet förgräddas.
    förgräddat pajskal
    Förgräddat pajskal.
  7. Mätt upp ägg, mjölk och pesto i en bunke.

    Vispa till en jämn smet.

    ägg, mjölk och pesto
    Ägg, mjölk och pesto.
    ägg, mjölk, pesto vispat
    Ägg, mjölk, pesto vispat.
  8. Lägg de ugnsstekta grönsakerna i det färdiggräddade pajskalet och häll över ägg- och pestosmeten.

    grönsaker i pajskal
    Grönsakerna i pajskalet.
    pajskal med grönsaker och pestosmet
    Pajskal med grönsaker och pestosmet.
  9. Grädda pestopajen mitt i ugnen i 200°C i ca 40 min.

    Servera, ät och njut!

    pestopajen i ugnen
    Pestopajen i ugnen.
    färdiggräddad pestopaj
    Färdiggräddad pestopaj.
    en bit pestopaj
    En bit pestopaj serverad.

GI GI Tips:

Använd dinkelmjöl eller fullkornsvetemjöl istället för vetemjöl. Man kan även byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven pestopaj i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer till Pestopaj

Skriv en kommentar

besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Ja det borde man kunna göra. Skriv gärna hur det blev om du provar!
penna Skrivet av Emma
Hej! Kan man skippa zucchinin och kanske istället ha i broccoli? :)
penna Skrivet av Matilda
Gjorde denna paj (och västerbottenpajen) som tillbehör på min kräftskiva och det passade perfekt, mycket god till kräftorna;)
besökare Svar till Mikaela penna Skrivet av Susanne
Ja du kan nog ta bort pajdegen helt om du vill. Smörj formen bara och lägg i fyllningen. Jag har inte testat själv men det borde gå.
penna Skrivet av Mikaela
asså jag undrar om man kan byta ut pajdegen mot något annant?
besökare Svar till Mikaela penna Skrivet av Susanne
Jag förstår nog inte riktigt din fråga. Menar du hur man gör pestopaj utan pajdeg? Eller vill du byta ut någon ingrediens i pajdegen?
penna Skrivet av Mikaela
kan man inta ta något annant för paj bröd eller nu vad det är
penna Skrivet av hehe
den ser jätte god ut vill göra den men jag är bara 12 år ska säga till min mamma

jaag e kär i den
besökare Svar till Veronica penna Skrivet av Susanne

Det går jättebra att göra alla möjliga degar med elvisp. Pajdeg går att göra både med vispar eller degkrokar på elvispen. Kakdeg brukar jag alltid göra med vispar. Däremot matbröd använder jag alltid degkrokar.

Ja degen fastnar alltid först men om man kör på ett tag så lossnar den. Man kan alltid köra ett tag i luften eller mot kanten av bunken om det inte lossnar. Sedan när det väl lossnar kör man vidare och sedan fastnar det inte igen för när degen är jämn och fin så fastnar den inte i visparna.

Visst kan man göra pajdeg med händerna men det tar längre tid och är jobbigare! Jag försöker alltid minska arbetsmängden och effektiva arbetstiden så mycket som möjligt i alla recept och därför brukar jag ofta rekommendera elvisp. Men självklart gör man som man vill! ;)

besökare Svar till Julia penna Skrivet av Veronica
Hej!
jag har då aldrig hört talas om att man ska göra pajdeg med VISP? Låter som en ganska dum idé då degen bara kommer att fastna i vispen? Självklart ska man använda händerna! :D

Läs alla 24 kommentarer

Se även dessa recept

| Buffé | Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |