Ostpaj med skinka

God och enkelt recept på ost- och skinkpaj som du kan göra med vilken sorts skinka du vill och vilken sorts ost du vill.
Ostpaj med skinka
Mycket god paj med ost och skinka.
Timglas Tid: 1 timme och 10 minuter, varav 40 minuter i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Gör så här:

  1. Gör först pajdegen. Mät upp smör, mjöl och vatten. Låt stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt så blir det lättare att få ihop till en deg.

    instruktion steg 1 ostpaj med skinka
    Ingredienser till pajdegen.
  2. Arbeta ihop till en pajdeg. Använd gärna elvisp eller matberedare.

    instruktion steg 2 ostpaj med skinka
    Pajdegen.
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 22-25 cm i diameter. Ställ in pajformen i kylen eller frysen under tiden du gör fyllningen (helst minst 15 min i kylen).

    instruktion steg 3 ostpaj med skinka
    Pajdegen uttryckt i pajformen.
  4. Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Skär skinkan i mindre bitar om du inte köpt färdigstrimlad.

    (Om du använder otillagad skinka (sidfläsk eller bacon) bör du steka det i en het stekpanna först så det blir knaprigt. Häll av fettet, annars blir pajen för blöt.)

    • 300 g skinka t.ex. julskinka/helgskinka, bacon, sidfläsk
    • 200 g riven ost (gärna en lagrad med mycket smak)
    instruktion steg 4.1 ostpaj med skinka
    Riven ost.
    instruktion steg 4.2 ostpaj med skinka
    Rökt strimlad skinka.
  5. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, vitpeppar, muskotnöt och salt efter behag. Vispa med handvisp till en jämn smet.

    (Hur mycket salt man behöver beror mycket på hur salt skinkan är.)

    instruktion steg 5.1 ostpaj med skinka
    Ägg, mjölk, kryddor.
    instruktion steg 5.2 ostpaj med skinka
    Vispa ihop.
  6. Tillsätt den rivna osten och den strimlade skinkan och rör ihop allt till en smet som du sedan häller i pajskalet.

    instruktion steg 6.1 ostpaj med skinka
    Tillsätt ost och skinka.
    instruktion steg 6.2 ostpaj med skinka
    Blanda.
    instruktion steg 6.3 ostpaj med skinka
    Häll i pajskalet.
  7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C i 35-40 minuter.

    instruktion steg 7.1 ostpaj med skinka
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 ostpaj med skinka
    Färdiggräddad paj.

servera Serveringstips:

Servera pajen med mycket grönsaker, gärna en sallad och/eller morötter. Man kan om man vill garnera pajen med persilja vid servering.

byt ut Variationstips:

Prova med olika sorts ost, t.ex. grevé eller prästost så får pajen en annan smak. Prova också gärna olika sorters skinka.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pajen förvaras i kylskåp och håller sig upp till en vecka. Den kan också frysas.

Kommentarer till Ostpaj med skinka

Skriv en kommentar

besökare Svar till johanna penna Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra det med! Möjligen att pajdegen blir lite torrare med mera mjöl men ätlig är den säkert!
penna Skrivet av johanna
jag skulle vara lite "snabb&smidig" och micrade smöret, det blev inte riktigt som jag tänkt mig, hälften smälte. Så jag slängde i lite mer mjöl i pajdegen och *hoppas* att det fungerar! (pajen gräddas just nu)
besökare Svar till Mattias penna Skrivet av Susanne
Om du täcker den med plastfolie så den inte torkar kan den säkert stå där flera dagar om man skulle vilja det. Har du den kortare tid, max 2 timmar så tror jag inte den hinner torka även utan plastfolie. Ja pajen går bra att återvärma i ugnen, man kan även micra. Hoppas det blev gott!
penna Skrivet av Mattias
Hur lång tid kan man ha degen i kylen? Jag menar om jag förberett den innan jag ger mig på det andra?
Går pajer att "återvärma" i ugnen igen efter de svalnat och varit i kylskåpet eller man kan micra?
Jag testar med ädelost och strimlad rökt skinka imorgon tisdag. :) Tack för ett bra recept!
besökare Svar till Sylwia penna Skrivet av Susanne
Då är det kanske bättre du gör en omelett? Annars tror jag det fastnar.
penna Skrivet av Sylwia
Kan man göra detta fast utan pajdegen i en form? Blir äggen fast?
besökare Svar till Elisabeth penna Skrivet av Susanne
Tack, roligt att höra! :)
besökare Svar till Ann-Sofie Söderström penna Skrivet av Susanne
Nej man behöver inte smörja pajformen. Det brukar man inte göra när man har en pajdeg i den. Det är ju smör i pajdegen. Jag gräddar i nedre delen av ugnen så det brukar bli första falsen.
besökare Svar till Marlene penna Skrivet av Susanne
Varmluft är en funktion på din ugn som du inte behöver använda. För alla recept där inget annat anges är det över- och undervärme som gäller. Vill man använda varmluft så kan du läsa mer om ugnsinställningar i manualen till din ugn. Tips och info kring detta finns även i min app Kökshjälpen.
penna Skrivet av Marlene
Är det samma tid i ugnen om man använder sig av en varmluftsugn?

Läs alla 44 kommentarer

Se även dessa recept

| Paj, Piroger & Pizza |