webmaster
Mät upp smöret och låt det stå framme och bli rumsvarmt.
(Kör det alternativt en kort stund i mikron om du har bråttom.)
Mät upp mjöl, vatten och lägg i det rumsvarma smöret i en bunke.
(Tänk på när du mäter upp mjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen så det packas för då tar du för mycket mjöl vilket leder till en torr pajdeg.)
Kör med elvisp eller blanda för hand till en jämn pajdeg.
(Degen blir ljusare om man bara tar vetemjöl än med hälften grahamsmjöl som på bilden.)
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. (Ta mjöl på fingrarna om det blir kladdigt.)
Ta en gaffel och tryck hål i pajdegen med.
Ställ in i kylen i 30 minuter (eller mer) eller i frysen ca 5 minuter.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225°C i 10 minuter.
Vispa lätt äggen med salt och peppar.
Vispa eller rör snabbt ihop med grädde eller yoghurt till en jämn smet.
Riv osten och blanda ner den.
(Tänk på att inte röra/vispa mer än att det blir blandat, annars kan man vispa sönder äggtrådarna.)
Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter till gyllene färg.
(Färgen blir lite ljusare i mitten om man tar turkisk yoghurt istället för grädde.)
Låt svalna. Pajen sjunker ihop lite efter att man tagit ut den ur ugnen.
Servera ljummen.
Pajen bör kanske inte ätas direkt från ugnen, den är godare om den serveras ljummen. Men den behöver inte stå kallt. Men hård ska den inte vara. Däremot ska fyllningen vara fast. Den ska inte rinna ut.
Om pajformen är mindre så kommer det ta längre tid att grädda pajen så det låter högst troligt, men en timme i ugnen låter högst tillräckligt. Tänk på att om du tar en mindre form så blir ju höjden på fyllningen högre i pajformen och då tar det längre tid innan den blir klar.
Tänk på att inte röra/vispa mer än att det blir blandat, annars kan man vispa sönder äggtrådarna och då blir inte fyllningen fast och fin.