⭐ webmaster
Västerbottenpaj
Ingredienser:
Pajdeg:
- 125 g smör
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl grahamsmjöl
- eller vetemjöl
- 0,5 msk vatten
Fyllning:
- 3 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 dl vispgrädde
- eller 3 dl turkisk yoghurt
- 150 g västerbottensost eller en annan lagrad ost
Utrustning:
Ugn:
- Förgrädda pajskal: 225 °C i mitten av ugnen i 10 minuter
- Grädda paj: 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Mät upp smöret och låt det stå framme och bli rumsvarmt.
(Kör det alternativt en kort stund i mikron om du har bråttom.)
- 125 g smör
-
Mät upp mjöl, vatten och lägg i det rumsvarma smöret i en bunke.
(Tänk på när du mäter upp mjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen så det packas för då tar du för mycket mjöl vilket leder till en torr pajdeg.)
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl grahamsmjöl
- eller vetemjöl
- 0,5 msk vatten
-
Kör med elvisp eller blanda för hand till en jämn pajdeg.
(Degen blir ljusare om man bara tar vetemjöl än med hälften grahamsmjöl som på bilden.)
-
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. (Ta mjöl på fingrarna om det blir kladdigt.)
Ta en gaffel och tryck hål i pajdegen med.
Ställ in i kylen i 30 minuter (eller mer) eller i frysen ca 5 minuter.
-
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225°C i 10 minuter.
-
Vispa lätt äggen med salt och peppar.
-
Vispa eller rör snabbt ihop med grädde eller yoghurt till en jämn smet.
- 2 dl vispgrädde
- eller 3 dl turkisk yoghurt
- 2 dl vispgrädde
-
Riv osten och blanda ner den.
(Tänk på att inte röra/vispa mer än att det blir blandat, annars kan man vispa sönder äggtrådarna.)
- 150 g västerbottensost eller en annan lagrad ost
-
Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet.
-
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter till gyllene färg.
(Färgen blir lite ljusare i mitten om man tar turkisk yoghurt istället för grädde.)
-
Låt svalna. Pajen sjunker ihop lite efter att man tagit ut den ur ugnen.
Servera ljummen.
Pajdeg:
Pajfyllning:
Serveringstips:
GI Tips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
⭐ webmaster
⭐ webmaster
⭐ webmaster