Västerbottenpaj

Mycket god ostpaj med västerbottensost. Bra och god pajdeg som är enkel att skära upp fina bitar av pajen med. Västerbottenpaj är en riktig klassiker till påsk, jul, midsommar och kräftskivan. Ett gott frasigt pajskal med krämig fyllning av västerbottenost.
Västerbottenpaj
En bit av den mycket goda västerbottenpajen med krämig ostfyllning av västerbottenost, serverad med sallad, gurka och tomater.
Timglas Tid: ca 1 timma varav 35 min i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp smöret och låt det stå framme och bli rumsvarmt.

    (Kör det alternativt en kort stund i mikron om du har bråttom.)

    smör
    Smör.
  2. Mät upp mjöl, vatten och lägg i det rumsvarma smöret i en bunke.

    (Tänk på när du mäter upp mjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen så det packas för då tar du för mycket mjöl vilket leder till en torr pajdeg.)

    pajdegsingredienserna
    Pajdegsingredienserna.
  3. Kör med elvisp eller blanda för hand till en jämn pajdeg.

    (Degen blir ljusare om man bara tar vetemjöl än med hälften grahamsmjöl som på bilden.)

    pajdegen klar
    Pajdegen klar.
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. (Ta mjöl på fingrarna om det blir kladdigt.)

    Ta en gaffel och tryck hål i pajdegen med.

    Ställ in i kylen i 30 minuter (eller mer) eller i frysen ca 5 minuter.

    pajdegen uttryckt i pajform
    Pajdegen uttryckt i pajform.
  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225°C i 10 minuter.

    förgrädda pajskalet
    Förgrädda pajskalet.
    färdiggräddat pajskal
    Färdiggräddat pajskal.
  6. Pajfyllning:

  7. Vispa lätt äggen med salt och peppar.

    ägg, salt, peppar
    Ägg, salt, peppar.
    vispa lätt
    Vispa lätt.
  8. Vispa eller rör snabbt ihop med grädde eller yoghurt till en jämn smet.

    blanda ner grädden
    Blanda ner grädden.
  9. Riv osten och blanda ner den.

    (Tänk på att inte röra/vispa mer än att det blir blandat, annars kan man vispa sönder äggtrådarna.)

    tillsätt riven ost
    Tillsätt riven ost.
    fyllningen blandad
    Fyllningen blandad.
  10. Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet.

    pajskal med fyllningen
    Pajskal med fyllningen.
  11. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter till gyllene färg.

    (Färgen blir lite ljusare i mitten om man tar turkisk yoghurt istället för grädde.)

    pajen gräddas i ugnen
    Pajen gräddas i ugnen.
    västerbottenpajen färdiggräddad
    Västerbottenpajen färdiggräddad.
  12. Låt svalna. Pajen sjunker ihop lite efter att man tagit ut den ur ugnen.

    Servera ljummen.

    västerbottenpajen sjunker ihop lite
    Västerbottenpajen sjunker ihop lite.
    västerbottenpaj redo att serveras
    Västerbottenpaj redo att serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna pajen med en sallad. Passar även perfekt till kräftskivan.

GI GI Tips:

Ta grahamsmjöl i pajdegen, gärna dinkel så får den här pajen lågt GI.

byt ut Variationstips:

Det går att ta andra sorters ost än Västerbotten. Tänk dock på att välja en lagrad som har lite mer smak så blir pajen godare.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pajen håller sig i kylskåp i minst 5 dygn. Den går också bra att frysa.

Kommentarer till Västerbottenpaj

Skriv en kommentar

penna Skrivet av anita
Hittade din matblogg ikväll. Vilka fantastiska o lättförståeliga recept. Gjorde Väterbottenspajen. Säjer bara mums....mums.
penna Skrivet av stina johansson
Jätte gott att ha i lite bacontärningar också!
besökare Svar till Melinda penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Roligt att höra! :)
penna Skrivet av Melinda
Detta va utan tvekan den godaste västerbottenpaj jag någonsin ätit kommer göras många gånger. Lätt recept att följa tack för ett riktigt bra recept
penna Skrivet av Malin
Det här receptet var riktigt gott!!
besökare Svar till Emelie penna Skrivet av Susanne

Pajen bör kanske inte ätas direkt från ugnen, den är godare om den serveras ljummen. Men den behöver inte stå kallt. Men hård ska den inte vara. Däremot ska fyllningen vara fast. Den ska inte rinna ut.

Om pajformen är mindre så kommer det ta längre tid att grädda pajen så det låter högst troligt, men en timme i ugnen låter högst tillräckligt. Tänk på att om du tar en mindre form så blir ju höjden på fyllningen högre i pajformen och då tar det längre tid innan den blir klar.

Tänk på att inte röra/vispa mer än att det blir blandat, annars kan man vispa sönder äggtrådarna och då blir inte fyllningen fast och fin.

penna Skrivet av Emelie
Bra recept med instruktiva bilder... Men jag misslyckades ändå! Pajen blev liksom aldrig hård... Vi hade den i ugnen säkert en timma utan att den kändes klar. Ska pajen stå kallt innan servering? Eller kan det bero på att jag gjorde samma mängd fyllning fast pajformen var lite mindre än rekommenderat?
penna Skrivet av Christina
Äntligen ett riktigt Bra och Gott recept på Västerbottenpaj! Tack för det!
penna Skrivet av barbro wennerblom
Receptet är ju helt enkelt toppenbra.
Inte minst de instruktiva bilderna är till mycket god hjälp för nybörjare i köket.
Även en rutinerad kökstant blir imponerad.
Tack!! Och gott blev det även förra gången.
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Ja, om du gör en dubbelt så stor paj till ytan så får du göra dubbelt så mycket fyllning. Lycka till!

Läs alla 19 kommentarer

Se även dessa recept

| Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |