| Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Västerbottenpaj

Mycket god ostpaj med västerbottensost. Bra och god pajdeg som är enkel att skära upp fina bitar av pajen med.
Västerbottenpaj
Mycket god västerbottenpaj som är enkel att göra, serverad med sallad, gurka och tomater.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 1 timma varav 35 min i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Vintips:

The Apprentice (nr 2094)

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp smöret och låt det stå framme och bli rumsvarmt.

    (Kör det alternativt en kort stund i mikron om du har bråttom.)

  2. Mät upp mjöl, vatten och lägg i det rumsvarma smöret i en bunke.

    (Tänk på när du mäter upp mjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen så det packas för då tar du för mycket mjöl vilket leder till en torr pajdeg.)

  3. Kör med elvisp eller blanda för hand till en jämn pajdeg.

    (Degen blir ljusare om man bara tar vetemjöl än med hälften grahamsmjöl som på bilden.)

  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. (Ta mjöl på fingrarna om det blir kladdigt.)

    Ta en gaffel och tryck hål i pajdegen med.

    Ställ in i kylen i 30 minuter (eller mer) eller i frysen ca 5 minuter.

  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225°C i 10 minuter.

  6. Pajfyllning:

  7. Vispa lätt äggen med salt och peppar.

  8. Vispa eller rör snabbt ihop med grädde eller yoghurt till en jämn smet.

  9. Riv osten och blanda ner den.

    (Tänk på att inte röra/vispa mer än att det blir blandat, annars kan man vispa sönder äggtrådarna.)

  10. Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet.

  11. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter till gyllene färg.

    (Färgen blir lite ljusare i mitten om man tar turkisk yoghurt istället för grädde.)

  12. Låt svalna. Pajen sjunker ihop lite efter att man tagit ut den ur ugnen.

    Servera ljummen.

Beskrivande bilder

smör
1. Smör.
pajdegsingredienserna
2. Pajdegsingredienserna.
pajdegen klar
3. Pajdegen klar.
pajdegen uttryckt i pajform
4. Pajdegen uttryckt i pajform.
förgrädda pajskalet
5.1. Förgrädda pajskalet.
färdiggräddat pajskal
5.2. Färdiggräddat pajskal.
ägg, salt, peppar
6.1. Ägg, salt, peppar.
vispa lätt
6.2. Vispa lätt.
blanda ner grädden
7. Blanda ner grädden.
tillsätt riven ost
8.1. Tillsätt riven ost.
fyllningen blandad
8.2. Fyllningen blandad.
pajskal med fyllningen
9. Pajskal med fyllningen.
pajen gräddas i ugnen
10.1. Pajen gräddas i ugnen.
västerbottenpajen färdiggräddad
10.2. Västerbottenpajen färdiggräddad.
västerbottenpajen sjunker ihop lite
11.1. Västerbottenpajen sjunker ihop lite.
västerbottenpaj redo att serveras
11.2. Västerbottenpaj redo att serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna pajen med en sallad. Passar även perfekt till kräftskivan.

GI GI Tips:

Ta grahamsmjöl i pajdegen, gärna dinkel så får den här pajen lågt GI.

byt ut Variationstips:

Det går att ta andra sorters ost än Västerbotten. Tänk dock på att välja en lagrad som har lite mer smak så blir pajen godare.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pajen håller sig i kylskåp i minst 5 dygn. Den går också bra att frysa.