Saffranskolakakor

Ljuvligt goda småkakor som smakar kola och saffran är dessa saffranskolakakor. De är riktigt svåra att sluta att äta, jag vet inte hur många jag åt när jag skulle fotografera dem. Detta är verkligen lättbakade och goda kakor som jag rekommenderar.
saffranskolakakor
Mycket goda saffranskolakakor med saffran och kolasmak, garnerade med hackad mandel och pärlsocker.
Timglas Tid: ca 50 min varav 20 min i ugnen
Portioner ca 50 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka: 72 kcal

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit mjukt (det går fortare om man delar smöret i mindre bitar).

    Arbeta ihop smör och strösocker till en jämn smet. (Jag använder elvisp med vispar till detta och även övriga steg i receptet.)

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
    smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  2. Mortla gärna saffranet med ca 1 tsk strösocker för att få fram saffranssmaken bättre.

    Tillsätt saffran, vaniljsocker, bakpulver och ljus sirap och arbeta ihop till en jämn smet.

    saffran mortlat med 1 tsk strösocker
    Saffran mortlat med 1 tsk strösocker.
    saffran, vaniljsocker, bakpulver, sirap tillsatt
    Saffran, vaniljsocker, bakpulver, sirap tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  3. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en grovt smulig deg. Det kan ta ett par minuter. Först blir det små smulor som sedan blir större.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då blir det alldeles för mycket mjöl. Väg det istället eller häll upp det i litermått. Om kakdegen inte går att få ihop till en deg så har du tagit för mycket mjöl. Den kan då räddas genom att tillsätta mera smör, olja eller lite vatten.)

    vetemjölet tillsatt
    Vetemjölet tillsatt.
    kakdegen klar att tryckas ihop
    Kakdegen klar att tryckas ihop.
  4. Tryck ihop den grovsmuliga smeten till en kakdeg. Dela degen i 4 lika stora delar (om du gör en sats).

    kakdegen
    Kakdegen.
    kakdegen i 4 delar
    Kakdegen i 4 delar.
  5. Rulla ut varje degdel till ca 40 cm breda och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Eftersom kakorna flyter ut så lägg dem med så mycket avstånd mellan som möjligt.

    (Man kan lägga alla 4 st på en plåt, nu lade jag bara 2 st per plåt, det blir lite mindre marginal om man har alla 4 på samma så risken finns att kakorna kan flyta ihop lite grann då.)

    kakdegen utrullad
    Kakdegen utrullad.
  6. Grovhacka mandeln till garneringen.

    Platta till längderna lite grann och strö över den hackade mandeln och pärlsockret.

    grovhackad mandel
    Grovhackad mandel.
    längderna tillplattade
    Längderna tillplattade.
    hackad mandel och pärlsocker på längderna
    Hackad mandel och pärlsocker på längderna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 18 minuter tills kakorna fått gyllene färg.

    kakorna gräddas i ugnen
    Kakorna gräddas i ugnen.
  8. Låt kakorna svalna ca 1 minut på plåten. Skär dem sedan direkt i sneda bitar. Låt sedan svalna till rumstemperatur.

    Förvara gärna i plåtburk. Kakorna går även bra att frysa, se förvaringstips.

    färdiggräddade saffranskolakakor
    Färdiggräddade saffranskolakakor.
    saffranskolakakor skurna i sneda bitar
    Saffranskolakakor skurna i sneda bitar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. De kan även förvaras i t.ex. en plåtburk i rumstemperatur och håller sig då minst 2 veckor.

Kommentarer till Saffranskolakakor

Skriv en kommentar

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Småkakor |