Äppelmos

Gör enkelt ditt eget äppelmos! Det blir väldigt gott och man kan ta valfri mängd socker. Mycket godare och nyttigare än köpt äppelmos. Mängderna i receptet är inte jättenoga, se det som riktvärden. Det går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel sats, man får anpassa efter kastrullens storlek och hur mycket äpplen man har. Har man väldigt mycket äpplen är det mer tidseffektivt att använda assistent med passertillsats. Men annars tycker jag det blir godare att göra så här när man får kvar lite struktur på äppelbitarna i moset.
äppelmos
Äppelmos är gott och enkelt att göra! Hemgjort blir godare än köpt, med lite struktur och nyttigare om man tar mindre mängd socker.
Timglas Tid: ca 1 h
Portioner 1 liter äppelmos

Ingredienser:

Att lägga äppelbitarna i:

Äppelmos:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

 1. Ta fram äpplen (valfri mängd, gör gärna dubbel, tredubbel eller kanske ännu större sats på en gång).

  Bra att veta: Mängderna av olika ingredienser i det här receptet är inte jättenoga.

  instruktion steg 1 äppelmos
  Äpplen.
 2. Ta fram en stor kastrull och häll i vatten och askorbinsyra (ca 1 krm per liter vatten).

  instruktion steg 2 äppelmos
  Vatten med askorbinsyra.
 3. Skala äpplena. Skär bort fula delar. Skär i bitar och kasta bort kärnhusen.

  Lägg äppelbitarna i kastrullen med vatten.

  instruktion steg 3 äppelmos
  Äppelbitarna i vatten.
 4. Häll av vattnet och häll på lite nytt vatten, ca 0.75 dl vatten, bara så det blir lite blött i botten av kastrullen för att undvika att det bränner fast. När äpplena blir varma avger dessa vätska så man ska inte heller ta för mycket vatten, då blir äppelmoset vattnigt. Olika äppelsorter är olika vattniga.

  instruktion steg 4 äppelmos
  Häll av vattnet och häll på en liten skvätt, ca 0,75 dl.
 5. Låt koka upp. (Skulle det bli för torrt så kan man tillsätta lite vatten.) Koka tills det blivit mosigt. Det brukar ta ca 10-20 min beroende på äppelsort. Rör om lite så märker du om äppelbitarna lätt går sönder och blir mos - då är det klart.

  instruktion steg 5 äppelmos
  Äpplena har kokat klart och det är mjukt och mosigt.
 6. Mät upp strösocker och askorbinsyra. Blanda.

  (Ta 1 krm askorbinsyra per liter äppelmos. 1 kg äpplen ger ca 1 liter äppelmos.)

  instruktion steg 6 äppelmos
  Strösocker och askorbinsyra.
 7. Rör ner socker och askorbinsyra i äppelmoset. Rör ev. ner mer socker, blanda och smaka.

  Mängden socker kan man ta vilken man vill upp till 6 dl (500 g) per liter äppelmos. Börja med att ta lite grann och sedan kan du röra ner mer efter smak. OBS: Se hållbarhetstips nedan.

  instruktion steg 7 äppelmos
  Äppelmoset är klart.
 8. Låt äppelmoset svalna.

  Häll äppelmoset i glasburkar eller i plastpåsar och frys in det du inte ska äta den närmaste tiden, se även hållbarhetstips nedan.

  instruktion steg 8 äppelmos
  Äppelmos i glasburk.

servera Serveringstips:

Äppelmos är gott istället för sylt till pannkakor, gröt m.m, som tillbehör till mat och som fyllning till tårtor, bullar och andra bakverk.

GI GI Tips:

Ta väldigt lite socker. Om äpplena är söta räcker det med så lite som en matsked att blanda med askorbinsyran.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Det behövs lite konserveringsmedel i äppelmos. Askorbinsyra = E300. Det är en C-vitamin som används för att konservera äppelmoset. Utan askorbinsyran blir färgen på äppelmoset brunt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tar man väldigt lite socker håller sig äppelmoset bara ca 1 vecka i kylskåp. Då är tipset att frysa in i plastpåsar och bara ta upp så mycket att det går åt på en vecka. Med mera socker håller sig äppelmoset betydligt längre.

Kommentarer till Äppelmos

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Mahna
Är utomlands och kan inte hitta askorbinsyra här. Kan man ta något annat istället?
besökare Svar till Jan Carlsson penna Skrivet av Susanne
Så trevligt! :) Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Jan Carlsson
Det blev ett härligt äppelmos 😊. Tack för receptet.
penna Skrivet av Susanne
Nu har jag uppdaterat receptet med ännu tydligare beskrivning och bilder steg för steg. För att äppemoset inte ska bli vattnigt så ska man inte dubblera vattenmängden när man kokar dubbel och trippel sats. Det räcker med att man har lite på botten bara sedan kommer det ju vätska från äpplena när de blir varma. Skriv gärna era synpunkter på receptet!
besökare Svar till Darren penna Skrivet av Susanne
Det är också viktigt att man inte tar för mycket vatten. Olika äppelsorter är dessutom olika vattniga.
penna Skrivet av Darren
hej

ett litet tips är att inte koka för länge som jag gjorde, då blir det bara en "soppa"/ "rinnig kräm"
besökare Svar till Mikaela Grut penna Skrivet av Johan
Givetvis har du helt rätt...men kanske ändå inte.
Trots att framställda och naturliga vitminer och andra näringsämnen kemiskt är identiska så är det svårt att hitta entydiga bevis för att vitamin-tillskott tillför några hälsofördelar, medan det är klarlagt att vitaminer och antioxidanter från frukt och grönt definitivt är bra för oss. Om det beror på att näringsämnena i t ex en frukt blir mer potenta i sällskap med fruktens andra näringsämnen, eller om man helt enkelt blir lyckligare av att skala och äta en doftande apelsin i stället för en brustablett vet jag inte. Vill du äta c-vitamin för att äta c-vitamin - ta en brustablett, vill du äta c-vitamin för att må bra - ät en frukt.
besökare Svar till MH penna Skrivet av Mikaela Grut
c-vitamin är lika med askorbinsyra enligt definition, oavsett om det är framställt eller naturligt förekommande. Det finns inget "onaturligt" c-vitamin.Hälsar leg .läk Mikaela Grut
penna Skrivet av Jessica
Helt onödigt att tillsätta annat än socker (så mycket man vill ha enligt smak). Moset håller bra ändå. Man behöver inte heller skala äpplena (viktiga vitaminer) om de är inhemska o rena, bara ta bort kärnhusen och klyfta i bitar. Det räcker med en liten skvätt vatten i botten på kastrullen, koka tills äpplena mosar sig (det brukar ta en knapp halvtimme)och mixa med stavmixer till önskad konsistens. Frys in på burk. Moset håller sig nog i kylskåp åtminstone 2 veckor.
besökare Svar till MH penna Skrivet av Susanne
Det är skillnad på äkta vitaminer som förekommer naturligt och de som är framställda på konstgjord väg. Om man vill få i sig C-vitamin så är det bästa att äta färsk frukt och grönsaker och skippa brustabletterna som är konstgjorda. E-300 är en tillsats och vill man inte äta tillsatser så bör man undvika det. Dock är det ju kanske inte det E-nummer som är värst. Men jag vill ändå upplysa om att det ändå är en tillsats. Därav "tyvärr" för den som inte vill äta tillsatser. Läs gärna boken "Äkta vara" av Mats-Eric Nilsson, finns som pocket för ca 30 kr om du vill veta mera. Han har även skrivit "Den hemlige kocken".

Läs alla 11 kommentarer

Se även dessa recept

| Tillbehör |